Last news in Fakti

11 Април, 2023 17:30 2 785 11

Как гърците се научиха да плащат с карти

  • инфлация-
  • карти-
  • пари-
  • плащане-
  • гърция-
  • плащане в брой-
  • гърци-
  • данъци

Финансовото министерство в страната посреща промяната радушно

Как гърците се научиха да плащат с карти - 1
Снимка: Shutterstock

От покупките в супермаркета през новия хладилник или телевизор та чак до недвижимите имоти - доскоро хората в Гърция обичайно плащаха за всичко това в брой. Така например през 2016 година делът на кешовите плащания е бил 88 процента, пише griechenland.net.
Но сега плащанията с карта стават все по-популярни, информира германския "Ханделсблат". Изданието посочва и, че този процес радва гръцкото финансово министерство - тъй като ако плащанията в брой често остават неотчетени, а трансакциите с банкови карти много по-лесно се регистрират от хазната.

Пандемията като двигател на картовите плащания

Благодарение на плащанията с карти държавата вече регистрира ръст в данъчните приходи - така Гърция би могла по-бързо от очакваното да изплати задълженията си, отбелязва германското издание.

Но какво е обяснението за промяната в манталитета на плащане? На първо място - пандемията, както става ясно от проучване на Института за икономически изследвания IOBE. Според данните, представени от него обемът на плащанията с карти се е увеличил между 2019 и 2022 година от 26 на 39,8 милиарда евро. А особено голям ръст в картовите плащания е бил отбелязан по време на двата локдауна през пролетта и през есента на 2020 година.

Забрани и стимули в опит да се увеличат безкасовите плащания

Шефът на IOBE Никос Ветас е уверен, че безкасовите трансакции са най-добрият инструмент за борба с укриването на данъци - особено в контекста на факта, че съотношението между сивата икономика и официалния брутен вътрешен продукт в Гърция е 21,7% (според данни на германския Институт за приложни икономически изследвания). В рамките на ЕС този показател е по-висок само в Италия - 21,8 на сто, уточнява "Ханделсблат".

Всъщност тенденцията към увеличаване на безкасовите плащания в Гърция започва още преди пандемията - през 2015 година, в пика на финансовата криза, припомня "Ханделсблат". Тогава правителството въведе горна граница от 60 евро за тегленията в брой, но пък за плащанията с карти не бяха наложени ограничения. Така много гърци практически бяха принудени да си набавят карти, които дотогава сравнително малко хора в страната имаха.

През 2018-а година с цел намаляване на укриването на данъци пък бе въведена горна граница от 500 евро за плащанията в брой - най-ниската в ЕС, обяснява "Ханделсблат". По-големите трансакции могат да се извършват само с карти, чек или банков превод.

Същевременно финансовият министър Христос Стайкурас въведе и стимули за безкасовите плащания: който плаща с карта, автоматично участва в данъчна лотария. Като всеки месец се теглят 556 печалби между 1000 и 50 000 евро.

Според сайта griechenland.net, макар плащанията в брой все още да преобладават, полаганите от правителството усилия за насърчаване за безкасовите плащания ще продължат да дават ефект. Управляващите се надяват чрез още стимули в бъдеще да намалят допълнително използването на пари в брой - както от страна на клиентите, така и от фирмите. Освен това се предвижда подобряване на сигурността, на техническата инфраструктура и на скоростта за обработване на плащанията.

500 милиона евро данъчни приходи

Във финансовото министерство смятат, че бумът в картовите плащания е довел до 500 милиона евро данъчни приходи през 2022 година, което позволи постигането на балансиран бюджет.

Фискалната консолидация се дължи и на силната икономика. Растежът ѝ в Гърция през 2022-а година бе 5,9 процента, т.е. доста по-висок от средния в еврозоната (3,5 на сто), посочва "Ханделсблат". И макар Гърция все още да е с най-големите дългове в еврозоната, финансовият министър Стайкурас вижда добри предпоставки за скорошното ѝ завръщане в кръга на страните с добър кредитен рейтинг.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    38 5 Отговор
    Сигурно нямат подобни таксички за щяло и нещяло като при картите на Ганчо.
  • 2 ПалавНИК

    22 8 Отговор
    Доколкото имам спомен тия търтеи имаха премия че са отишли навреме на работа!

    Сега и лотария върху картовите плащания?!

    Е много ги галят!
  • 3 САЙГОН

    20 7 Отговор
    МНОГО ВАЖНО КАК ПЛАЩАЛИ ЕТИОПЦИТЕ
  • 4 грък

    46 11 Отговор
    Това не се прави не само за "инструмент за борба с укриването на данъци", а предимно за да могат в един хубав момент да ни поставят лимит в картите, колко месо да купуваме или каквото и да е било, и да ни блокират финансите тотално в момента в който станем непослушни.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Култура миянко

    36 7 Отговор

    До коментар #4 от "грък":

    Правилно,като не слушкаш,блокират ти сметката и картата.Като вземеш да надвишаваш лимита на въглеродния отпечатък,пак картата на трупчета до отрезвяване.Като сложат лимит на това ,онова,което можеш да пазаруваш ,ще е много куул.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Византия не ни интересува

    30 7 Отговор
    Българинът обаче няма да влезе в дигиталния концлагер.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Име

    19 2 Отговор
    Това е само началото. С цифровото евро ще свикнат още по-лесно. Няма да имат никакви грижи. Кога, какво, къде и колко да купуват и дали въобще да купуват, ще решава единствено и само държавата.
  • 11 Име

    0 0 Отговор
    Напоследък и аз плащам с Рево - причината е, че стана твърде скъпо да тегля от банкомат.
    Отделно, как се дава бакшиш с карта?
Новини по държави: