Last news in Fakti

28 Март, 2023 12:38 3 148 32

Германия: родителите трябва да издържат децата си и след 18?

  • германия-
  • издръжка-
  • деца-
  • родители-
  • германци-
  • пари-
  • доходи-
  • пълнолетие

Ако не плащат, родителите могат да бъдат осъдени

Германия: родителите трябва да издържат децата си и след 18? - 1
Снимка: Shutterstock

Когата децата навършат пълнолетие, родителите вече не са длъжни да ги издържат? Не и в Германия. Във Федералната република финансовата издръжка на пълнолетните деца е уредена със закон: ако детето се обучава професионално или следва в университет, има право да получава пари от родителите си и след навършване на 18 години.

"Родителите трябва да издържат финансово децата си по време на първото им професионално обучение или следване. Финансирането на образованието е с приоритет пред изплащането на кредит за дома или осигуряването за старини", информира федералната Потребителска централа. От там обаче посочват, че издръжката си има и определени граници.

Какви са изключенията?

Ако децата имат спестявания или пък получават стипендия и детски, тези суми се приспадат от полагащата им се издръжка. Същото важи и за сумите, които те заработват, ако упражняват някаква трудова дейност по време на следването.

Издръжката се полага на детето дори и ако то още живее под един покрив с родителите си. Според т.нар. Дюселдорфска табела, която урежда размера на издръжката, през 2023 пълнолетното дете трябва да получава между 569 и 1138 евро месечна издръжка - в зависимост от приходите на родителите. Не цялата сума обаче трябва да се изплаща в брой. От нея родителите могат да приспаднат разходите за "наем" и храна, а останалата сума да се дава като един вид джобни. Ако детето не живее при родителите си, има право да получава пълната сума.

Не всички родители обаче са длъжни да плащат. Ако те са социално слаби, няма как да финансират първото обучение на децата си. Тогава студентите имат право на т.нар. BАföG, социалната стипендия за обучение.

Какво означава "първо следване"?

Но какво точно означава първо следване или първо професионално обучение? "Ако детето следва например биология за степен бакалавър и след това продължи образованието си по същата специалност с магистърска степен, родителите са длъжни да плащат и по време на магистратурата. Ако обаче детето първо е завършило професионално обучение за секретарка, а след това реши да започне да следва право, родителите не са длъжни да поемат издръжката по време на следването по право, защото става дума за съвсем различна специалност", става ясно от пояснения на Потребителската централа.

Ако родителите имат финансова възможност, но не плащат издръжка на децата си, могат да бъдат осъдени. От самите деца. При определени условия обаче и родителите могат да прекъснат издръжката на децата си - например ако те не полагат изпити, ако напредват твърде бавно със следването си или ако го прекъснат.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Корги

    33 20 Отговор
    Дойчовци, не ни интересуват извращенията ви в Германия.

    Коментиран от #2

  • 2 хххх

    23 26 Отговор

    До коментар #1 от "Корги":

    Рушляк, ако не знаеш и в България е така, още от байтошово време.

    Коментиран от #6

  • 3 Реалист

    26 32 Отговор
    В България има такива, които ги издържат до 35 г. ... и после ... после стават социалисти или копейки на които демокрацията им е отнела много.
    А, и викат като обезумели - "Кой ще ни даде париИИИИИИ", "РусссииииИИИИЯЯЯЯЯ спаси ниИИИИ "
    Търтеи им викаме в нашето село.

    Коментиран от #8, #15, #16, #21

  • 4 Майка на голям син

    50 2 Отговор
    Охххх, незнам вече.... Тоя моя син го чакам да се пенсионира след година две та да си почина и аз вече малко.

    Коментиран от #12

  • 5 може , може

    20 0 Отговор
    Ако децата са политици , там е до живот .
  • 6 Корги

    17 5 Отговор

    До коментар #2 от "хххх":

    Ти предполагам си плод на такова отглеждане? Не ми отговаряй, личи ти по неандерталското поведение.

    Коментиран от #27

  • 7 Иван от Троян

    28 2 Отговор
    И при нас трябва не аи до 21 -22 г да ги държат и да ги възпитават ,защото още от 14 г излизат на улицата учат се от някакви не морални не качествени хора ,дегенерати ,викат , пият дрогират се , нямат грам съзнание ,нямат никакво уважение към хората .Като им направиш забележка или искат да се бият или започват да псуват , застанали на средата на тротоара и искаш да минеш и го молиш да се дръпне - и оня те гледа на кръв ,Нахалството е толкова голямо че няма на къде повече .Въобще материала е толкова лош че нямат никакви задръжки .Възпитават ги и родителите да мачкат и да не съобразяват с никого .
  • 8 Можеше да не казваш

    10 7 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    Че си от село. Разбира се веднага.
  • 9 .......................

    33 2 Отговор
    Tук при нас не ги издържаме , дундуркаме ги .Платиш му образование , па кола му купиш , апартамент и тн .Остава да бачка за джобните и пак се муси .........
  • 10 Социал аусланедер от психушкa Русия

    7 16 Отговор
    Това се дегенерати имигранти от Турция ,Русия,Африка ,Китай,Индия,германците на 20 години вече са обиколили целия свят учат и са самостоятелни

    Коментиран от #28

  • 11 Българин

    18 1 Отговор
    Тук е така по принцип.
  • 12 1234

    7 17 Отговор

    До коментар #4 от "Майка на голям син":

    Русофилите са така ,тежка съдба

    Коментиран от #14

  • 13 Леля Гошо

    18 4 Отговор
    Длъжни са да ги издържат само ако са джендъри, иначе не.
  • 14 Ало, почивката свърши,

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от "1234":

    Бегом на ягодите.
  • 15 Възрожденец

    3 17 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    Е точно като Доктор Шмекер Копейков, написал за "Движението на русилите в Европа" и станал доктор и напръсканите му се кланят.
    Но на никой не му прави впечатление, че бавноразвиващия се е учил 11 (ЕДИНАДЕСЕТ) години право . Що за де бил трябва да си ?! А и някой го е издържал през това време, а и още 4 години преди това за "Българистика".

    Коментиран от #18, #32

  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 1 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    Аз пък знам едни дето при соца бяха деца на ИЗБРАНИТЕ и за тях имаше всичко, а след ДЕСЕТИ станаха върви антикомунисти , че о репресирани ‼️‼️‼️
    ---Внучката на Члена на ЦК на БКП -
    Лиляна Павлова 🤔
    ---Синчето на личния шофьор на шефа на ДС - Цветан Цветанов🤔
    --- Снахата на Члена на Политбюро -
    Меглена Кунева-Пръмова 🤔
    --- А за Члена на БКП невърнал партийната си книжка Бо.Бо. да споменавам ли 🤔


    ..... списъкът е дълъг ,
    мноооого дълъг ‼️‼️‼️

    Коментиран от #30

  • 17 браво, браво

    16 2 Отговор
    Ей така се отглеждат търтеи.
  • 18 Козяшки

    10 2 Отговор

    До коментар #15 от "Възрожденец":

    Измисли нещо ново, това вече втръсна.
  • 19 Олеоле

    6 14 Отговор
    А аз знам от путлерофилите, че на Запад няма деца, защото всички са джендари, че хората нямат пари, така че и дума не може да става дума за издръжка от по няколкостотин евро на дете, че няма семейни ценности, защото те не си гледат семействата. На Запад не е като в РаЗЗия, майката беззъба загърната с червеното знаме, бащата не се прибирал трезвен от 4 месеца, дочката - със скъсания чорапогащник при спонсори, а сина, е, сина вече го няма, но има бяла Лада в двора.

    Коментиран от #22, #24

  • 20 Всичко това е плод на

    14 0 Отговор
    ЕКРАННАТА ЗАВИСИМОСТ. Наричат ги още екранни аутисти. В следствие на ранното пристрастяване към компютъра. От най - ранна въьраст на децата им се връчва телефон, таблет, компютър или плейстейшън. По този начин се отвиква, по - точно не се научава как се общува, мозъкът не се научава да мисли критично и индивидът тотално изостава в развитието си. Получава се зависимост като от опиатите, хазарта и др. Вчера гледах много интересно предаване по темата в тубата, списание осем.
  • 21 Момчил

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    И там е така - до към 30 -годишни си им дават пари обикновено. Мит е,че ги изхвърляли на 18. Може да е било преди,но сега вече наемите и сметките са непосилни за сам човек и там и никой не се изнася освен ако няма с кого,за да си делят разходите.
  • 22 Момчил

    10 1 Отговор

    До коментар #19 от "Олеоле":

    И на Запад не са много розови нещата - разходите те у.биват направо. Отиди ,поживей и виж. Обикновеният човек живее скромно навсякъде - и на изток,и на запад. Умее ли вече нещо по-специално е ценéн,но преобладават хората,които просто си покриват разходите.
  • 23 Исмаил

    5 0 Отговор
    Добре де, ако се води мъж и каже че е бременен и детето му ли да издържаме?
  • 24 По - голяма

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Олеоле":

    глупост не можа ли да сътвори мозъчето ти?
  • 25 Не само

    14 1 Отговор
    Своите. Ще издържат децата на всички араби и африканци .. Всяка от тези води по 15 и още е бременна на 50 години. Германците се самоубиха .. ама толкова си им е и акъла... Правят коли и други тегники, но такива прости неща, че се самоубиват, не схващат .. много странно нещо. Почти лудост е да ги слушаш, какво мислят по този въпрос!!!
  • 26 Ти си

    5 1 Отговор
    Ценности някакви германски - детето ми ще ме съди че вместо да му давам пари плащам кредит за дом който евентуално после ще наследи .
    Казвам че е по-добре да си без више с твой покрив над главата отколкото да си вишист бездомник...
  • 27 Кой идържа

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "Корги":

    "дечицата" на по 30-40 години, които цял ден киснат с бира в ръка по пейките пред блока ?
  • 28 TV Бобов дол

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Социал аусланедер от психушкa Русия":

    Ти лично колко германеца познаваш лично та даваш оценка ? А идвали ти на ум че в Германия има и други народи и нации освен изброените от теб и между тях са и българите ?
    Тъжно е и жалко когато чета такива постове от някой дагенерат който иска да блесне с оригиналност във форумното пространство.
  • 29 Идеята е да бъдат прекъснати връзките

    5 0 Отговор
    между хората. Държавата иска да е майка, баща,брат, приятел за по ефективен контрол. В известен смисъл са го постигнали, надявам се да не успеят напълно.
  • 30 Баце

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Правси за дължината на списъка, но да неспоменеш Бойкикиев, който още всички издържаме барабар с 2 НПО-та, и Плевнелиев, е непростимо.
  • 31 000013

    1 0 Отговор
    Това е някакъв парадокс , по швабско могат да гласуват от 16 годишна възраст а ти трябва да ги храниш до 30 защото още неса пораснали
  • 32 Слави Чафадаров

    2 3 Отговор

    До коментар #15 от "Възрожденец":

    Ти не разбра ли, че Русия ще победи...
Новини по държави: