Last news in Fakti

23 Март, 2023 17:25 1 431 18

Крачка напред! Комисията по външни работи на турския парламент одобри протокола за присъединяване на Финландия към НАТО

  • турция-
  • нато-
  • реджеп ердоган-
  • финландия

Ако бъде приет от депутатите, протоколът за присъединяването на Финландия към НАТО ще бъде публикуван в турския държавен вестник

Крачка напред! Комисията по външни работи на турския парламент одобри протокола за присъединяване на Финландия към НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Комисията по външни работи на турския парламент прие законопроекта за одобряване на ратификацията на Протокола за присъединяване на Финландия към Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), съобщиха турските медии, цитирани от БТА.

През следващите дни се очаква предложението да влезе за разглеждане в пленарна зала. Ако бъде приет от депутатите, протоколът за присъединяването на Финландия към НАТО ще бъде публикуван в турския държавен вестник.

Законопроектът, който бе подписан от президента Реджеп Тайип Ердоган, предвижда да бъде дадено одобрение за ратификацията на протокола за присъединяване на Финландия към НАТО с оглед на приноса, който членството ѝ ще окаже за евроатлантическата сигурност.

Финландия и Швеция подадоха през май миналата година кандидатури за присъединяване към НАТО след руската инвазия в Украйна. Членката на алианса Турция се противопоставяше на тяхното присъединяване, тъй като според нея двете страни приемат организации, които тя смята за терористични. Стокхолм и Хелзинки отричат да дават убежище на терористи, но обещаха да сътрудничат на Анкара за преодоляването на тези проблеми.

Миналата седмица по време на среща с финландския президент Саули Нинистьо в Анкара турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че е решил да бъде започнат процесът на ратификация в турския парламент на молбата на Финландия за членство в НАТО.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ганьо

    10 15 Отговор
    Ами …., свиха му сърмите на Ердо!
    Знае си вече, че не е ербаб!!!

    Коментиран от #3

  • 2 Това не е напред!

    5 10 Отговор
    Назад е! Като влязат всички в Натото, тогава ядрената война ще ги вразуми всичките...
  • 3 Мафията във ФАЩ

    12 14 Отговор

    До коментар #1 от "Ганьо":

    му пратиха земетресения, за да го "вразумят" и го смачкаха и него!
    Време е Русия да унищожи ФАЩ иначе мрак ще настане над цялата планета!
  • 4 То е ясно

    4 16 Отговор
    Идват избори в Турция.Ердоган се чуди как да се задържи на власт.Така или иначе ще ги загуби ! Язък,че Тиквоча му ходи на колене да му целува ръката !

    Коментиран от #5

  • 5 Ясенчо

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "То е ясно":

    След 60 дена ще е ясно
    Не се НАПъвай съвсем напротив НАПий се.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ...

    9 2 Отговор
    Те ти булка 1269 км граница с НАТО.

    Коментиран от #17

  • 8 Рихтер

    4 10 Отговор
    Ето що имаше толкоз земетресения !
    Това доказва че, ХАРП работи и съществува !

    Блаженни са пробудените души.

    Коментиран от #9

  • 9 Аха

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "Рихтер":

    И американците няма да 6атакувст Русия с ХАРП, а турците. вЕрно ли?

    Коментиран от #18

  • 10 тоз.. кой тоз ма

    3 5 Отговор
    Фините да но Сведите мнее.. На Ердо му е през Дарданелите, за Запдносаксофоните, а на партията му с тея еднополовите не иде и въобще реч.
  • 11 мишо

    1 10 Отговор
    Спретнаха му едно земетресение и то промени набързо всичките му решения.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Тиква

    2 0 Отговор
    Чак догодина Стайков. Има още държави да подписват.
  • 14 Вьртяха го

    1 11 Отговор
    Сукаха го и хоп Свалиха гащите.Типично за Турците и те като Нас каквото каже фащ.
  • 15 БСП за България и Радев

    2 2 Отговор
    Войнолюбците стягат коалиция за нападение над Русия. Империята, обаче превантивно ще денацифицира целия Запад
  • 16 0123

    7 4 Отговор
    И така: 1 Основен износ на Суоми( Финландия) дървесина. 2 Оснвен добив на същата зад полярния кръг. 3 Пътища до там йок. Всичката дървесина се превозва по руски пътища. Подчертавам РУСИЯ. Т.е. Финландия в НАТО и руските пътища се затварят за фин. дървесина. И икномиката на Финландия адиос мучачос. Да не говорим за тока ,газта и най-важното. Няма вече свежа женска плът всеки петък" от Русия с любов""
  • 17 То виж какви

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "...":

    безмозъчни управляват и Финландия?
    Еми сега Русия от сега нататък само ядрено оръжие ще произвежда и особено тактическото. А те имат огромни количества Уран, Плутоний и тежка вода. Ако някой от тези "съседи" се гъбарка, само с ядрено оръжие да им се дава по главите...
    Ще ми влизат в нато? Еми от сега нататъка няма вече никакви отношения със съседи, соросоиди. И Полша е същата. НО, какво има да му умуваме много? Така и така сега се върви към нов световен ред! И ако Китай и Русия са в някакъв военен съюз, то ако ще и цялата планета да е нато, няма как да ги победят...
  • 18 Първо Русия е на

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "Аха":

    много стара базалтова основа, която не е застрашена от земетресения. Второ, някъде там, към Камчатка може и да се направи земетресение, НО Русия е силна и може да им отвърне, докато Турция няма как да воюва със САЩ.
    Трето, това оръжие не може да се ограничи само в дадена географска област, примерно определена страна да удари. Ако го приложат на Русия е възможно да засегнат и Китай и тогава срещу ФАЩ се изправят две силни страни... Няма как да воюва САЩ с двете и да останат невредими.
    Четвърто, един японски министър каза официално преди няколко години, че САЩ са заплашили Япония със земетресение, за това те купили фалиралите американски ценни книжа. Това ги принудило, понеже Япония е остров и всяко земетресение за тях може да е много фатално.
    ХАРП работи и е оспасно оръжие, но има и други, още по-опасни и от него!
Новини по държави: