Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Март, 2023 16:07 2 289 45

Русия и Китай не създават военен съюз

  • си дзинпин-
  • военен съюз-
  • украйна-
  • русия-
  • китай-
  • владимир путин

Руският президент каза, че западните сили се опитват да създават глобални алианси

Русия и Китай не създават военен съюз - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Русия и Китай не създават военен съюз и не крият нищо за военното сътрудничество помежду си, заяви днес руският президент Владимир Путин в интервю за руската държавна телевизия, предаде Ройтерс, като се позова на руски новинарски агенции, съобщи БТА.

На срещата си в Москва в началото на тази седмица Путин и китайският президент Си Цзинпин демонстрираха дълбоки приятелски чувства и заявиха, че ще работят за по-тесни връзки между Русия и Китай. "Не създаваме военен съюз с Китай. Да, сътрудничим си във военнотехническата сфера. Не крием това. Всичко е прозрачно, няма нищо тайно", изтъкна Путин, цитиран от агенция "Интерфакс".

Още новини от Украйна

Руският президент каза също, че западните сили се опитват да създават глобални алианси, като обвини САЩ и НАТО, че са започнали да изграждат нова "Ос", която прилича на съюза между Германия, Италия и Япония от времената на Втората световна война.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    45 20 Отговор
    За съжаление ЕС се превръща от икономически във военен съюз.Трябва да излезем от него докато е време.

    Коментиран от #15, #33, #39

  • 2 Теле

    28 10 Отговор
    Един честен император. А в запорожието са разбили много укри, скромно около 550
  • 3 Ванго

    18 8 Отговор
    За съжаление ЕС се превръща в ядящи през два дена пешаци
  • 4 ТаУмВзе

    22 6 Отговор
    Кажи са, че Западналите не са бесна деменция! Бухахаха
  • 5 Чичак

    23 3 Отговор
    Русия и Китай НЕ създават военен съюз ! И двете страни са против блокови военни съюзи. На фона на съперничеството между САЩ и Китай, предложената от Китай визия за сигурност ясно е насочена срещу водената от САЩ блокова конфронтация, която желае да разшири НАТО, включително в Азиатско-тихоокеанския регион, която само създава врагове или преструктурира веригите за доставки в името на сигурността, създавайки повече конфронтация, отбеляза Уанг. „За разлика от тях Китай прокарва напред нов тип международни отношения, които са приобщаващи и балансирани, като се справят заедно с предизвикателствата и постигат сигурност за всички.“

    Коментиран от #11, #17

  • 6 Объркано Атлантиче

    19 2 Отговор
    Западните санкции откриха нови перспективи за сътрудничество между Русия и Китай. Това се казва в статия, публикувана във вестник Berliner Zeitung.
    „Ако погледнете статистиката, руско-китайският търговски оборот се е увеличил с 29% в сравнение с година по-рано, с тенденция за по-нататъшен растеж“, пише вестникът.
    Китай доставя на Русия смартфони, лаптопи, домакински уреди, компютърни чипове и автомобили от началото на западните санкции. Наблюдателят на изданието припомни, че китайските производители на автомобили са увеличили дела си на руския пазар от 10 на 38% през годината.

    "Прогнозата на германския външен министър Аналена Бърбок от края на февруари 2022 г., че санкциите ще унищожат Русия, изглежда не се сбъдва тук. Бизнес паркът Greenwood е централата на победителите от санкциите", се казва в статията.

    Коментиран от #12

  • 7 А в Чад

    22 3 Отговор
    Национализираха нефтена компания на кравите
  • 8 Объркано Атлантиче

    22 1 Отговор
    На днешния ден преди 23 години Путин стана президент.

    За контекст - акцентът в предизборната кампания на Путин беше върху националното единство.

    Причината за това е, че страната започна да се "балканизира"; в Чечения се водеше жестока война с помощта на обичайните виновници, някои региони бяха спрели да се записват в армията, а други изобщо бяха спрели да плащат данъци на федералните служби в Москва.

    На практика "Руската федерация" е прекратила съществуването си и неофициално се е разпаднала. Но това не се случи.

    Коментиран от #13

  • 9 Чичак

    15 3 Отговор
    Във време, когато кризата в Украйна засенчва световните платформи за многостранно сътрудничество, китайският външен министър Цин Ган призова страните-членки на Г-20 в четвъртък да поддържат центрираната в ООН международна система и да отхвърлят политиката на сила и блоковата конфронтация, подчертавайки ролята на Китай в защитата на мултилатерализма. Г-20 трябва да бъде на висотата, да засили сътрудничеството и да допринесе със своя дял за глобалното развитие и просперитет, каза Цин на първата сесия на Г-20 (FMM) в четвъртък. 
  • 10 Щом ПУ го

    5 21 Отговор
    твърди значи не е така! От бракуван милиционер освен лъжи друго не чакайте!
  • 11 Смех 😆🤡🤣

    4 17 Отговор

    До коментар #5 от "Чичак":

    Мда съюзи в които китай печели а другите лапат мухи нкяой и други работи.Наистина гениално
  • 12 Чичак

    21 2 Отговор

    До коментар #6 от "Объркано Атлантиче":

    Дааааа..... Китай се превърна в най-големия инвеститор и в Близкия изток, докато общата му търговия с региона далеч надхвърля тази на Съединените щати. През 2021 г. вносът на Китай от Близкия изток — предимно петрол и газ — беше четири пъти по-голям от този на САЩ, 130 милиарда долара срещу 34 милиарда долара; а китайският износ е почти три пъти по-голям от американския, 129 милиарда долара срещу 48 милиарда долара. Само през 2021 г. китайските инвестиции в региона са се увеличили с 360 процента.
  • 13 Теле

    18 4 Отговор

    До коментар #8 от "Объркано Атлантиче":

    Наздраве за ПУТИН
  • 14 Дааааааа, за тва иде реч!

    19 3 Отговор
    Колкото по-бурен е светът, толкова по-стабилно трябва да се развиват отношенията между Китай и Русия: китайският посланик в Русия
  • 15 Хахахаха

    9 19 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Излизай! Излизането от ЕС е само на 24 часа с влака в посока Русия!
  • 16 американче,в палатка на булеварда

    27 3 Отговор
    Ама дойчовци,хайде стига с този г-н Путин!Това е петата статия за днес!Човекът не може да се оплаче от липса на медиен интерес!Я дайте една новина за изкукуригалия чичо джо!Ако се затруднявате ще ви подскажа!Амеиканската и канадската преса съобшава за поредния му гаф .пред канадската аудитория!Цитирам;........Радвам се за прогреса на Китай....смях....джото се поправя....исках да кажа прогреса на Канада...пак смях в публиката

    Коментиран от #20

  • 17 Амиии

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Чичак":

    Създадената през 2021 г АУКУС не беше ли точно заради Азиатско-тихоокенския регион?
  • 18 Тиква

    14 0 Отговор
    Точно обратното! Но Мара пак не е в час и преписва от някъде.
  • 19 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 6 Отговор
    Руското Оръжие и Китайската Мъдрост са Неунищоживаем Юмрук!
  • 20 Иван

    20 2 Отговор

    До коментар #16 от "американче,в палатка на булеварда":

    Дайте и за банките в Щатите и Европа! Цените, пълния хаос във Франция и Германия. Англия също!
  • 21 Цитат:

    16 3 Отговор
    САЩ и НАТО трябва дълбоко да се замислят върху военните престъпления, които са извършили, и да дадат разумно обяснение и обезщетение на жертвите на бомби с обеднен уран възможно най-скоро, каза китайското външно министерство в петък, денят, в който се навършват и 23 години от краят на 78-дневните бомбардировки на НАТО над Югославия. НАТО също трябва да си вземе поуките и да не създава нови сътресения и разделения по света, добави Джао Лиджиан, говорител на Министерството на външните работи

    Коментиран от #22

  • 22 Даааааа......

    15 1 Отговор

    До коментар #21 от "Цитат:":

    Отговорът дойде, след като на редовната пресконференция беше зададен въпрос, свързан с 3000 жертви на бомби с обеднен уран, които възложиха на международен екип от адвокати да заведе дело срещу НАТО за лошото въздействие на 15-тонните бомби с обеднен уран, хвърлени от НАТО. НАТО обаче твърди, че има имунитет.

    Коментиран от #40

  • 23 Чичак

    8 2 Отговор
    Второ, областите на сътрудничество между двете страни продължават да се разширяват. През 2022 г. износът на Китай на механични и електрически продукти за Русия се е увеличил с 9 процента, високотехнологичните продукти са се увеличили с 51 процента, а автомобилите и частите са се увеличили с 45 процента на годишна база. „Крайъгълната“ роля на енергията в двустранната търговия беше допълнително подчертана. Русия е основният източник на Китай за внос на нефт, природен газ и въглища. Обемът на търговията със селскостопански продукти между двете страни се е увеличил с 43 процента, като руското брашно, говеждо месо и сладолед са широко предпочитани от китайските потребители. 

    Коментиран от #37

  • 24 Българка

    2 20 Отговор
    Много притеснителни са изявленията на Путин, че не създават военен съюз между РФ и Китай. Руският фюрер обикновено публично оповетява точно обратното на действителността. Определено от Кремъл искат такъв съюз. Дане забравяме, че в близките дни имаше съвместно военни учения между двете държави. Да се надяваме на трезвото мислене и действия на Китай, чиято икономика е свързана и зависима от западните технологии

    Коментиран от #26, #27, #29

  • 25 Чичак

    9 0 Отговор
    Първо, двустранната търговия претърпя бърз растеж. През 2022 г. търговията с товари между двете страни постави исторически рекорд от 190,27 милиарда долара, а Русия продължи да бъде деветият най-голям търговски партньор на Китай. Търговията с услуги в областта на транспортната логистика, финансовите услуги и проектното договаряне също поддържа добро развитие.

    Коментиран от #42

  • 26 Определено от Кремъл искат такъв съюз

    12 1 Отговор

    До коментар #24 от "Българка":

    Глупости пълни ! Винаги са се обявявали срещу военните блокове. ..... Краят на Студената война донесе златна възможност за създаване на траен мир; ред за сигурност в Европа, включващ Русия. Вместо това имаме повече НАТО. Азия също е изправена пред предизвикателството да изгради траен мир. Нуждае се от измислици на НАТО, както от дупка в главата. Това зомби от Студената война трябваше да бъде погребано, когато Варшавският договор приключи през 1991 г. Походът на изток на лигата на ходещите мъртви изключи възможността за изграждане на „общ европейски дом“ на траен мир с Русия

    Коментиран от #41

  • 27 много си зле

    13 0 Отговор

    До коментар #24 от "Българка":

    Китай искаха военен съюз още преди доста години . Но за сега няма . Обаче нещата могат много бързо да се реализират .
  • 28 САЩ и НАТО

    15 2 Отговор
    Са истинският враг на Европа ! Точно те ! Само вреди и нито една полза. Нито една !
  • 29 който не чете си измисля

    15 0 Отговор

    До коментар #24 от "Българка":

    Китай предложи на Русия да създадат съюз против нато . 8.07.2016 г. Вземи и прочети . Изобщо не си в час .

    Коментиран от #35

  • 30 Даааа

    11 0 Отговор
    САЩ не само са разтревожени от задълбочаването на китайско-руските отношения, но и постоянно петнят Китай и отхвърлят предложението на Китай за мирни преговори, което показва, че Вашингтон не иска мир, тъй като иска само да продължи да използва Украйна като инструмент за отслабване на Русия и използвайки кризата в Украйна, за да участва в конфронтация, ръководена от блокове, каза Джан Хонг, асоцииран научен сътрудник в Института за руски, източноевропейски и централноазиатски изследвания към Китайската академия за социални науки, пред Global Times в неделя. 
  • 31 Чичак

    7 1 Отговор
    Вашингтон винаги е имал стратегически погрешни изчисления: той вярва, че Пекин иска да го изтласка от Азиатско-тихоокеанския регион. Но Китай не само признава присъствието на САЩ в района, но също така се стреми към мирно съжителство и печелившо сътрудничество със САЩ при предпоставката за взаимно уважение. Това, което Пекин отказва, е да бъде ръководен от някой друг, включително Вашингтон.
  • 32 НАБЛЮДАТЕЛ

    4 8 Отговор
    Казал го бил Путин. Човек който държи на думата си и не лъже / справка речта му на 22 февруари относно Украйна/. т. е. - Комуниста е фекалия по презумпция. И ако има някой да не го е проумял, то той просто е същото, но го е срам да си признае.
  • 33 Да ти кажа..

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Абе..галош спукан..ти ли си тоя дето казва какво трябва и какво -не ..? Давай резко у лево, че....нам дали ма разбираш...
  • 34 Те са врагове бе

    2 5 Отговор
    Какъв съюз бълнувате
  • 35 Да питам..

    2 9 Отговор

    До коментар #29 от "който не чете си измисля":

    Е... и кво ..създадоха ли го тоя съюз??? Гледам че си се върнал чак в 2016 година...то тогава имаше некви мераци за петроюан...ама днес ни съюз, ни петроюан..нищо...нада? Миден ... и половина... или пак ще ми говориш на ЩЕ...ЩЕ..ма га паднат на дъртия коч звъците...
  • 36 НАБЛЮДАТЕЛ

    3 8 Отговор
    След пускането на всяка статия има едни 10-20 бройки на щат дето бързат да се включат в защита / то вече хвалби не могат/ на др. Путин и да плюят Америка, макар че съм сигурен че никога не са ходили и понятие си нямат от живота и бизнеса там. Елементарни хорица с елементарни /евтини / претенции. Общо взето изполичари на др. Митрофанова / мечтата е да са гавази на др. Решетников, ама там стъпалото е много висока и вече абонаментът е запълнен./
  • 37 Споко

    3 5 Отговор

    До коментар #23 от "Чичак":

    Китай ще направи износ на 100 милиона китайчета в Сибир .
    Така ще се увеличи китайския Износ за Раша .
    Китайският език ще стане официален в далечния Сибир.
  • 38 НАБЛЮДАТЕЛ

    3 4 Отговор
    И недейте забравя, че в момента дръпнатите очички доят много яко руснаците / при едноличното управление е така/. И най голям интерес войната да продължи дълго има др. Си. Нефт, газ, никел и желязо 10 до 30% под борсовата цена. Чакаме да видим колко ще продължи. / в момента сериозните агенции наблягат основно за това в прогнозите си и формират бъдещите действия/. Поняли?
  • 39 Кога го е нямало?

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    НАТО,СЕАТО,СЕНТО,че да приказваш така професионално(в заблудите)?Но военен съюз на Китай едва ли му върши работа.Китай освен,че подчинява русиа,както някога татарските/монголски ханове,но и ще я погълне кат бащиния.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Смех 😆🤡🤣

    2 6 Отговор

    До коментар #26 от "Определено от Кремъл искат такъв съюз":

    Търсене на Мир с азиатските баклюци е погрешен те не искат мир тв искат да извиват ръце.Русия извива ръце с ресурсите китай извива ръце с пазара си и така окраде технологии на Запада.Каъв мир с крадци и изнудвачи искаш

    Коментиран от #44

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 4 Отговор
    От военен съюз с русия,китай няма ползи!Плюс това,анализаторите на китай виждат бъдещето.......В бъдещерусия не се вижда...........До китай!!!
  • 44 Кат нещеш мир

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "Смех 😆🤡🤣":

    ще ти се наложи са претърпиш военна загуба и да си в трудов лагер строящ новия път на костите със собствените ти.
  • 45 Велик е Путин

    1 0 Отговор
    Русия вече е провинция на Китай Путен продаде всичко което имаше като нефт газ ценни метали на безценица Даде им Сибир под аренда ама връщане назад няма
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания