Last news in Fakti

27 Март, 2023 21:21 3 658 96

"Фокс нюз" критикува Байдън: Г-н президент, твърде мек сте с двамата диктатори Путин и Си

  • китай-
  • сащ-
  • джо байдън-
  • владимир путин-
  • си дзинпин

Китайският лидер даде на своя руски колега най-силната си подкрепа досега, като подкрепи бъдещото преизбиране на Владимир Путин през 2024 г.

"Фокс нюз" критикува Байдън: Г-н президент, твърде мек сте с двамата диктатори Путин и Си - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

След срещата Си-Путин екипът на Байдън все още не разбира какво се случи току-що със Съединените щати, вече е ясно, че двамата са съгласни в противопоставянето си на лидерството на САЩ, пише Ребека Кофлър за "Фокс нюз".

"Сега се случват промени, които не са се случвали от сто години. Когато сме заедно, ние движим тези промени", заяви президентът на Китай Си Дзинпин, докато се сбогуваше със своя "скъп приятел" Владимир Путин в Москва тази седмица. "Съгласен", отговори руският президент.

Сега, след като тридневната среща приключи, какви са последиците за Запада, Европа и света? Ето поглед към това какво да очаквате (и да не очаквате) занапред.

Двамата лидери възвестяват постоянен анти-САЩ блок, с Китай, като световен гравитационен център

Преди Си и Путин да се срещнат в това, което има всички отличителни белези на историческа среща, двамата лидери публикуваха манифести в съответните си държавни вестници, очертавайки визията си за света, който пряко предизвиква демократичния ред, основан на западните правила. По време на срещата на високо ниво и двамата авторитарни лидери дадоха сигнал за силните си антиамерикански настроения и антизападни настроения и намерение да се противопоставят на ръководството на Америка на всяка крачка.

Си, в подписана статия със заглавие "Напред към отварянето на нова глава от китайско-руското приятелство, сътрудничество и общо развитие", похвали ролята на Москва и Пекин в насърчаването на "нов модел на отношения между големите държави", основан на "взаимни Доверие." Статията беше публикувана в понеделник и в руски медии.

Си и Путин ще използват ООН, за да отблъснат САЩ и Запада

В това, което изглежда като пряко послание към Запада, Си напомни на читателите, че Китай и Русия са постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, които се стремят към "всеобхватен стратегически партньорство на координация" и "поддържат независима външна политика".

Путин, който е автор на статия в китайския вестник People's Daily, подчерта "специалния характер на руско-китайското партньорство", изградено върху "уважението към суверенитета и интересите на другия".

Той отбеляза, че отношенията Москва-Пекин са с различно качество, нямат "военно-политически съюзи от времето на Студената война" и "няма кой да нарежда постоянно" и кой "непрекъснато да се подчинява".

Това беше ясно послание, че двамата автократи и двамата вероятно ще останат държавни глави за цял живот, ще продължат да използват Съвета за сигурност на ООН като платформа за противопоставяне на всяко важно действие от дневния ред на Запада.

Провеждайки разговори на държавно ниво с Путин, само дни след като Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския диктатор за военни престъпления в Украйна, извършени от руските сили там, Си даде да се разбере на Запада, че Китай пренебрегва международното право, построено на западни принципи.

Сега Русия на Путин свири втора цигулка след Китай на Си

Китайският лидер даде на своя руски колега най-силната си подкрепа досега, като подкрепи бъдещото преизбиране на Путин през 2024 г. "Благодарение на вашето силно лидерство Русия постигна значителен напредък в постигането на просперитета на страната през последните години. Сигурен съм, че руският народ силно ще ви подкрепи в добрите ви начинания", каза Си на Путин.

Путин, който винаги е проектирал имиджа на закоравял владетел на ядрена суперсила, даде на Си ясно признание, че Китай сега е по-високопоставеният партньор в отношенията.

В поздравителното си изявление в понеделник, първия ден от посещението на Си, Путин беше прочувствен и раболепен към Си. Той го нарече "уважаеми господин председател!" и "Скъпи приятелю!" Той отбеляза, че Китай е направил "колосален пробив напред в своето развитие, привличайки истинско внимание в целия свят", добавяйки, че "ние (Русия) дори малко завиждаме".

Икономическата зависимост на Русия от Китай нараства, тъй като санкциите на САЩ и Европа почти отрязаха Москва от Запада. Пекин предостави икономическа спасителна линия на Москва, внасяйки руска енергия, което помогна на Путин да продължи да финансира войната си срещу Украйна.

Миналата година бюджетните приходи на Кремъл скочиха от 52,8 милиарда долара на 81,3 милиарда долара, благодарение на китайските покупки на суров петрол и въглища. Икономическото сътрудничество между двамата ще се увеличи, като Путин и Си подписаха десет споразумения, валидни до 2030 г. Путин цели да увеличи търговията с Китай, която достигна 189 милиарда долара, до 200 милиарда долара. Русия има едно от най-големите находища на природни ресурси в света, а Китай има най-голямото население в света. Тъй като западните санкции вероятно няма да бъдат премахнати от Русия в скоро време, зависимостта на Русия от Китай само ще расте.

Китай култивира зависимостта на Русия, тъй като се стреми да разшири своето геополитическо и икономическо влияние в Евразия, най-голямата суша в света, чрез своята инициатива "Един пояс, един път".

Този мащабен трансконтинентален инфраструктурен проект, воден от Китай, има за цел да свърже веригите за доставки и логистиката по целия свят, позволявайки издигането на Китай като глобален център на тежест. Като младши партньор на Си, Путин, който се стреми към сътрудничество между Евразийския икономически съюз на Русия и китайския "Един пояс, един път", дава възможност на големия план на Китай да стане доминираща икономическа и военна сила до 2049 г., измествайки своя най-голям съперник, Съединените щати.

Няма мир за Украйна

Въпреки че посещението на Си в Москва беше прокламирано от Пекин като опит да се помогне за прекратяване на огъня във варварската война на Русия с нейния бивш съветски съсед, тет-а-тет между двамата диктатори е много малко вероятно да донесе мир на Украйна.

Китай е силно мотивиран да продължи войната и Си вероятно ще одобри доставки на смъртоносна военна помощ за Русия. Това, че двата най-сериозни китайски геополитически противника изчерпват бойните си арсенали в прокси война, е от полза за Китай.

Докато Русия и Китай се представят като стратегически партньори без ограничения, в действителност те са противници в дългосрочен план. Двете държави споделят граница от над 3600 км и бурна история и се очаква да се изправят във военен сблъсък в бъдеще.

Промените наистина идват в света. За съжаление администрацията на Байдън, която е свръхфокусирана върху Украйна, е в блажено неведение, че двамата диктатори променят световния ред, на който Съединените щати и съюзниците разчитаха за сигурност от десетилетия.

Време е възрастните в Белия дом на Байдън да мислят критично и стратегически.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Дън

    83 9 Отговор
    Ми аз по принцип съм си мек...

    Коментиран от #10

  • 2 Русофил

    16 88 Отговор
    Пу хариза Русия на Си.

    Коментиран от #27, #29

  • 3 СталиН

    110 12 Отговор
    Бай Дрън дали си спомня кои са Си и Путин
  • 4 йхнкхйких

    111 13 Отговор
    Съд и присъда за фокс нюз за обидни и неверни думи към двамата велики лидери Си и Путин !
  • 5 Бай Дън

    61 7 Отговор
    Вече ми е мек.
  • 6 Гост

    54 9 Отговор
    Прекаляват.... Какво да направи Байдън? Все пак не е Тръмп.
  • 7 Сатанистите

    81 6 Отговор
    Надават вой до небесата !
    Това им остава та горките 😭🤧
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 СталиН

    101 19 Отговор
    Българина е най тъпото п@рче на света ,подиграва се и присмива на другите народи които се борят за свободата си,а той тъне до шията в американски л@ йна и дреме полупиян на масата с ракия и после има големи уста и претенции и се чуди защо живее като скот

    Коментиран от #14, #21, #52

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Да, бе

    55 7 Отговор
    Бай пън е еманация на краварската демокрация или как някой не е на мястото си.. Не, че имаше някакъв избор между двете откачалки.
  • 12 Един път журналята да познаят

    47 3 Отговор
    Ами как няма да е мек Байдън - ней възрастен е от тримата
  • 13 Влади-Мир

    38 4 Отговор
    Никой не е байдън, че да направи нещо!!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хаха

    5 48 Отговор
    Аз слушам какво си говорят олигарсите за путин и кликата му. Например разговор между Йосиф Пригожин и Фархад Ахмедов. И тях ли Сорoс ги е купил, и те ли са еврoзападни джeндъри-нaцисти?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Адженда

    43 6 Отговор
    Дневният ред на Запада е да прави суирки на САЩ.
  • 21 Гост

    26 5 Отговор

    До коментар #9 от "СталиН":

    Щот уния съ вързали, а? Половината не знаят кой е Байдън, другата не знаят Китай и Русия къде са!
    Айде, бе!!!
  • 22 Анонимен

    52 11 Отговор
    Германия и Русия в момента биха били най силната комбинация в света но германците се подведоха по краварите и вместо да станат най силната икономика в света се послушаха краварите и сега Германия запада от което се възползват Китай в момента.Китай зае мястото на Германия. Неограничени руски суровини които германците имаха но заради САЩ не се възползваха
  • 23 Кресна

    71 9 Отговор
    Я обяснете ми факти ,че съм малко тъп и не разбирам .Значи преди след като Русия продаваше на Европа природни ресурси ,Европа беше зависима от Русия ,сега Русия ще продава на Китай тези природни ресурси и Русия се превръща в зависимата ??? Как става това ? Както на вас ви изнася ли ?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Гост

    4 3 Отговор

    До коментар #15 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Ти чак сега ли загря? Браво де, щото гледам има бая хора дето не могат да го проумеят.
  • 26 Курд Околянов

    53 8 Отговор
    Западна Европа е забогатяла векове наред от колониите си в Югоизточна Азия, Африка, Южна Америка, а сега е без тях. Остава и без най-богатата си колония Русия, от която източваше евтини ресурси. Идва края на богатата Европа.

    Коментиран от #31

  • 27 Смотльо,

    40 2 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Преди твоите господари казваха ,че Европа е зависима от Русия защото купува ресурси които няма ,сега обаче те учат ,че купувача а продавача става зависим .Къде е логиката ,можеш ли да помислиш ?
  • 28 хихи®

    24 2 Отговор
    Пенсионер на унгарски - Хептенмекичък

    С мек член твърда политика не се прави..
  • 29 ннн

    51 4 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    колкото и да дрънкате глупости кой на кого е легнал истината е една-две суперсили,едната военна а другата икономическа слагат край на най-отвратителната и нагла хегемония която света е познавал
  • 30 Курд Околянов

    51 6 Отговор
    Природните ресурси на планетата се изчерпват, а Русия притежава цялата Менделеева таблица в огромни размери. Китайските стоки ще станат едни от най-качествените, защото китайците ще купуват природните богатства на Русия. Made in China - символ на качество !
  • 31 Ти за Европа

    7 26 Отговор

    До коментар #26 от "Курд Околянов":

    Не се тревожи.
  • 32 Бесен- _Язовец

    25 3 Отговор
    У дядката Джоузеф няма нищо твърдо!
  • 33 Генади

    9 4 Отговор

    До коментар #17 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Казваш Северна и Южна Корея. Значи ли, че ще искат рашките да са на един артилерииски изстрел от Киев за да сседнат за преговори? Сеул е в такова незавидно положение.

    Коментиран от #51

  • 34 Пишете за ..

    31 4 Отговор
    унижението което изживяват от кабинета на деменцата. Пишете за въпросите които им задават най-различни конгресмени ор различни комисии . Колко тъпо отговарят от кабинета, как им се присмиват, но може и в затвора да ги пъхнат самите американци. Добре че оръжейната промишленост досега ги подкрепя.
  • 35 Кресна

    35 4 Отговор
    Президента на една държава е олицетворение на самата държава ,е правим си извода за САЩ по нейния президент :))))
  • 36 КОНТРАТА

    38 8 Отговор
    ФАЩ са лидери само в очите на мишките!
  • 37 За протокола

    32 4 Отговор
    Няма, защо да го критикуват той нищо не може да направи, след като свърши тези безмерни глупости първо с Ковида, а после и с обявяването на война на Русия, чрез Украйна! А това пък което извърши с индоктринацията на нормалното население в САЩ и насилственото "премоделиранене" в либерални "ценности", ще ги довърши, както него него така и глупавите, но агресивни "демократи"!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 пешо

    18 0 Отговор
    на тия години ша му е мек
  • 42 а стига бе

    30 3 Отговор
    И какво ще направи бидоня ? Ще ги замяра с пампери ?
  • 43 Симо

    36 2 Отговор
    Имало една мутра в махалата! Биел всеки по-слаб или по възпитан и дипломатичен. Вземала джобните на децата и подритвала старите хора в градинката на улицата. Рекетирала кварталните магазинчета и им обирала оборота в края на деня. Един ден хората от махала се обединили, въоръжили и организирали да се противопоставят на мутрата и нейните сподвижници. Застанали като един и отправили чсно послание към мутарата и организираната и престъпна група. ..... изведнъж мутрата ревнала, вдигнала олелия из целия квратал. Как била жертва на народното безвластие. Как международния ред се разпадал и как видеш ли сега ще оцелее света без правилата на мутрата и нейното мъдро управление. Единия ТИРАНИН вика, че видиш ли имало друг тиранин на който го подтискал.

    Коментиран от #46, #48

  • 44 мдаааа

    21 1 Отговор
    Ама не е мек.... а е уплашен!!!
  • 45 ай cukтup

    32 2 Отговор
    Мераклиите да диктуват на целия Свят седнали да определят кой диктатор и кой не .
  • 46 Али

    6 11 Отговор

    До коментар #43 от "Симо":

    Нищо не разбрах. Нещо мъдро ли трябва да е?

    Коментиран от #56

  • 47 Така така

    34 2 Отговор
    Хахаха ако се стигне някога изпбщо до война ше значи че вече сащ не съществуват . Но защо да воюват като могат да си помагат непринудено. Мисля че и двете страни оценяват това. Разбира се за кравите е мъка да ги гледат заедно. ТакА беше и за Германия Русия,затова взривиха потока
  • 48 Курд Околянов

    21 2 Отговор

    До коментар #43 от "Симо":

    В крайна сметка в ония мутренски години се доказа, че никой не е по-голям от куршума.
  • 49 Гост

    21 0 Отговор
    Картите вече са свалени.
  • 50 Пишете за

    19 2 Отговор
    Пишете за унижението което изживяват от кабинета на деменцата. Пишете за въпросите които им задават най-различни конгресмени ор различни комисии . Колко тъпо отговарят от кабинета, как им се присмиват, но може и в зат... да ги пъхнат самите американци. Добре че оръжейната промишленост досега ги подкрепя.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Така е ,затова

    33 4 Отговор

    До коментар #9 от "СталиН":

    Време е за Възраждане!!! Гласувайте!!!

    Коментиран от #59

  • 53 Генади

    11 1 Отговор

    До коментар #51 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Е тва вече не го вярвам. Вовата тръгна за Украйна, повече не му трябва, а няма и смисъл.

    Коментиран от #60

  • 54 На тези години

    13 0 Отговор
    Разбира се че ще е МЕК
  • 55 фос нюс

    9 1 Отговор
    май само подава шишовете
  • 56 Симо

    14 3 Отговор

    До коментар #46 от "Али":

    Алегорията Санчо, не за всеки ум! Трябва да имаш по-широк мироглед и възприятия за да разбираш алегорията. Не се мъчи. Това изисква по-високо интелектуално ниво от твоето.
  • 57 будна ера

    33 2 Отговор
    Руснаците минават на цифрова Рубла . Бразилия и Аржентина подготвят обща парична единица с възможност за присъединяване на още Южноамерикански държави . Египет въвежда изучаването на Руски език . Саудитска арабия и Иран сключиха примирие . И двете кандидатстват за БРИКС . .....а кравите мучат
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Ние българските просттаци

    7 14 Отговор

    До коментар #52 от "Така е ,затова":

    Ще гласуваме за КОНСТАНТИН от възраждането

    Преди гласувахме за атака

    Коментиран от #63, #71

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Урюрвкос

    22 2 Отговор
    Ребека Кофлър е родена в СССРето, написала е книга за Путин и критикува Щатите че подслушват своите граждани и ако те изказват друго мнение различно от това на правещата класа ги уволняват от работа. Все по силно се чуват идеите на социализма и скоро Щатите ще приличат на СССР номер 2 и други такива сентенции....
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Ха ха ха ха

    20 2 Отговор

    До коментар #59 от "Ние българските просттаци":

    Аз мисля че Бг простаците ще гласуват за герб и ппдб шарлатаните.Хайде на салама и лютеницата да ви е сладко.
  • 64 Само да питам

    11 2 Отговор
    Какъв е този лидер дето му се смята от Москва, Пекин, Пхенян, Техеран, Каракас, Куба, Белград, Блумлафонтейн,Минск ..??
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Бай Петко

    10 1 Отговор

    До коментар #51 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Ще продължат и ще спрат в Берлин
  • 67 Как

    17 0 Отговор
    След като Европа и Америка изнесоха цялото си производство в Китай сега викат леле кво стана.?
  • 68 Симо

    25 1 Отговор
    Америка се страхуваше от обединението на германските технологии и руските ресурси, за това създадоха ситуация от което се роди ново чудовище. Китайските технологии и руските ресурси. Край, конец, the end, finito с американската хегемония. Който гроб другиму копае, сам пада в него!
  • 69 бай Даньо

    8 1 Отговор
    Да бе да демократите и Байдън не са не е в час както републиканците и Тръмп който в навечерието на тая война искаше разпускане на НАТО , да бе да!?
  • 70 Абе и аз

    10 0 Отговор
    Искам,много искам да хвана Джет Ли, Джеки Чан и като ги заблъскам заедно по" западен модел", направо да ги направя смешни.Но искането и моженето,са нещо друго.Ще ви побъркат,бе н,гл,ци вековни.Пускат ви по бобслея,а от него директно в пропастта....Да ви имам миражите...Китай пренебрегва Международното право,построено по Западен Модел и принципи!? До тук бяхте.Като не щеш мира,на ти секира!
  • 71 Ооооо,

    3 1 Отговор

    До коментар #59 от "Ние българските просттаци":

    Вие простаците за това сте простаци, защото гласувате просташки.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Станислав

    11 1 Отговор
    В Русия критикуват Путин за същото спрямо Украйна и Запада!!! И то много отдавна!!!
    Аз да питам само:.. Фокс нюз имат Байдан за Зевс, Атина Палада, Арес, Темида или.....
  • 75 Кон Шонъри

    17 1 Отговор
    Кравата почина, само някакви евро заспи продължават да и лижат фисите
  • 76 Пън

    2 0 Отговор
    Възрастните търсят да бият младежа Пън
  • 77 Гост

    6 0 Отговор
    Гледам снимката. Ми, че тя не оставя никави въпросителни относно бъдещето. Това не е от сега. Тази задруга е от много време, просто сега се разкриха.
  • 78 Макробиолог

    12 0 Отговор
    обективно погледнато за фокс нюс е малко късно вече да се притесняват,още от майдана насам се разбра какви са целите и беще повече от очевидно какви ще са резултатите...президенстството на Тръмп за малко да обърка схемата,но след като и мъртвите и нелегалните взеха участие в изборите демокрацията победи.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Музиколог

    1 1 Отговор

    До коментар #79 от "Спрете се бе!":

    Първа цигулка в западния оркестър свири Зеленски. А Маестро Клаус Шваб е композитора на шедьовъра им.
  • 81 Гацо

    1 6 Отговор
    Тия двамата колко са доволни, все едно агне им пека.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 ЧОКИ

    6 0 Отговор
    КОЙ Е СВЕТОВНИЯТ ДИКТАТОР ЗА ВОЙНИТЕ ? МИСЛЕТЕ С ГЛАВИТЕ СИ
  • 84 Ами да

    4 0 Отговор
    За съжаление неясно и несигурно бъдеще!
  • 85 гари

    6 0 Отговор
    Естествено, че е мек на 100 години нема кой да е твърд!
  • 86 еди

    0 11 Отговор
    Е какво се очаква да направи, да запали света?
    Американците водят миролюбива политика не са агресори, гледат да тушират нещата по мирен път, но ако се наложи ще използват и сила и то такава, каквато Русия и Китай не са виждали никога.
  • 87 Уса

    2 3 Отговор
    Фокс нюз е антиБайдн медия.Пишете глуоости от мъка излоба изопачавате истината
  • 88 И с право

    6 0 Отговор
    Не е мек бидоня, а по скоро е УПЛАШЕН....
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 жоро67

    5 0 Отговор
    светът отива към своя край , така че приятели... носете си новите дрешки , хапвайте , пийвайте, веселете се като за последно , ако ви падне нещо ...знаете какво да направите и така до края
  • 91 Вирус

    4 0 Отговор
    Абе нещо америчките яд ли ги е пак който не ги слуша диктатор изтърка се това вече ама в тези държави не могат да си правят майданите и да грабят хахаха
  • 92 Русофил

    3 0 Отговор
    Пу и Си обединиха РУСИЯ и КИТАЙ!
  • 93 ти да видиш

    2 0 Отговор
    Не е мек.... по скоро е УПЛАШЕН!!!
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 пенко

    0 0 Отговор
    " ИЕХ РАЗ--- ИЕШЧО РАЗ ....... " ---НА КИТАЙСКИ "СИ ДЗИН ПИН З " !!!!!!!!!!!!!!!
  • 96 нещо да кажете ?

    1 0 Отговор
    Скандал зад Океана! Крайнодясна депутатка: Демократическата партия се ръководи от педофили

    Грийн, която разпространява крайни конспиративни теории, е казвала, че бившият президент Барак Обама тайно изповядва исляма и че бившата председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси е виновна в държавна измяна