Last news in Fakti

5 Април, 2023 13:25 1 728 12

Шефът на JPMorgan предупреждава, че банковата криза все още не е приключила

  • банки-
  • сащ-
  • jpmorgan-
  • джейми даймън

Не е ясно дали кризата ще засегне редовните потребители в САЩ, които са основните двигатели на най-голямата икономика в света

Шефът на JPMorgan предупреждава, че банковата криза все още не е приключила - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кризата, пред която е изправена банковата система на САЩ, "все още не е приключила", предупреди ръководителят на най-голямата американска банка, съобщава БиБиСи.

Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase, направи коментарите в годишно писмо до акционерите само седмици след драматичния колапс на две големи американски банки.

Той каза, че не очаква сътресенията да доведат до глобална криза, подобна на 2008 г., отбелязвайки, че тя включва "по-малко играчи и по-малко проблеми".

Но той предупреди, че въздействието ще продължи.

"Въпреки че това не прилича на 2008 г., не е ясно кога настоящата криза ще приключи", каза той. "Дори когато е зад гърба ни, ще има последствия от това за години напред."

Даймън е ветеран от Уолстрийт, който ръководи JPMorgan през финансовата криза от 2008 г., когато излагането на лоши жилищни заеми в САЩ причини проблеми в цялата глобална финансова система.

През последните седмици той работи с правителствени служители за координиране на спасителен план за базираната в Калифорния банка First Republic, за която мнозина се страхуваха, че също е на ръба на колапса.

В близко бъдеще той каза, че фалитите на Silicon Valley Bank и Signature Bank, както и прибързаното поглъщане на Credit Suisse в Европа, са провокирали "много нерви на пазара" и вероятно ще накарат кредиторите да се оттеглят през следващите месеци , увеличавайки шансовете за икономическа рецесия.

Но той каза, че не е ясно дали кризата ще засегне редовните потребители в САЩ, които са основните двигатели на най-голямата икономика в света.

"Въпреки че настоящата криза разкри някои слабости в системата, тя не трябва да се разглежда... като нещо подобно на това, което преживяхме през 2008 г.", пише той.

SVB се провали миналия месец, след като опасенията за финансовото ѝ състояние накараха клиентите да изтеглят почти една четвърт от депозитите за няколко дни, надхвърляйки способността ѝ да доставя средства. Регулаторите затвориха Signature на фона на признаци за подобно изтичане.

Тъй като провалите доведоха до проверка на други потенциално затруднени фирми, акциите на Credit Suisse се сринаха, което доведе до прибързаното поглъщане от конкурента UBS в сделка, сключена с посредничеството на швейцарското правителство.

Даймън каза, че неотдавнашните сътресения трябва да накарат регулаторите да проучат внимателно рисковете за банките, които произтичат от наличието на висок дял на незастраховани депозити или много клиенти с подобни профили, както направи SVB, която беше известна с обслужването на технологичната индустрия.

Но той добави, че много от рисковете - включително рязкото покачване на лихвените проценти миналата година, което навреди на стойността на някои видове активи, обикновено държани от банките - са били "скрити на видно място".

Тъй като президентът на САЩ Джо Байдън и други призовават за по-строги правила за банките, той предупреди срещу "политически мотивирани отговори".

"Трябва внимателно да проучим защо се е случила тази конкретна ситуация, но да не реагираме прекалено", каза той.

"Непостоянните капиталови изисквания за стрес тестове и постоянната несигурност около бъдещите регулации увреждат банковата система, без да я правят по-безопасна", добави той.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Соломон

    35 0 Отговор
    Банковата криза за НЕОБЕЗПЕЧЕНИТЕ ТАПЕТИ, които печатат в САЩ, тепърва започва !
  • 2 ЕВРОНЮЗ

    32 1 Отговор
    Вечна Слава на Владимир Владимирович, убиецът на долара Z Z Z Z Z Z 🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺
  • 3 Боруна Лом

    31 0 Отговор
    КРАВАРИЯ НЕ Е НАЙ ГОЛЯМА ИКОНОМИКА,А НАЙ ГОЛЯМАТА ЧЕРНА ДУПКА В СВЕТА!
  • 4 да де

    24 1 Отговор
    Тя май още не е започнала както трябва тези приказки са за успокояване на топката.
  • 5 Икономист

    20 0 Отговор
    Че 2008 година мина почти година от първите фалити до навлизането на кризата а сега няма и месец - кризата тепърва започва и то най вече заради това че светът се отказва от долара като международна разплащателна валута най вече заради това че откраднаха валутните резерви на Русия. Никой не иска да има пари които американците могат да му вземат когато си поискат. Трилионите напечатани зелени хартийки без стойност също си оказват влиянието.

    Този път не е заради лоши кредити за жилища защото наглед съвсем различни банки със съвсем различни кредитирания фалираха. За да спасят банковата система напечатаха още хартийки без покритие но това само ще отложи за малко кризата но пък ще я задълбочи и може да се стигне до тотален колапс като през 1929 година.
  • 6 Хо о хо

    11 0 Отговор
    Не е ха ха ха.... приключила..... ха ха ха....какво чувство за хумор...ха ха ха хаааа
  • 7 Шпеки Леки ще има за всеки

    15 0 Отговор
    Капитана на Титаник също е казал така,още малко и край......приключваме.
  • 8 Спестител

    21 0 Отговор
    "Той каза, че не очаква сътресенията да доведат до глобална криза, подобна на 2008 г."

    Е остана и да каже че ни очаква даже и по-страшна криза от 2008 - естествено че ще се мъчи да успокои топката. Няма да каже "бягайте да си теглите спестяванията че може и без тях да останете" макар че умните точно това ще направят. В крайна сметка какъв е смисъла да ти стоят парите в банка за отрицателна лихва или 1-2%. Само таксите за обслужване ги изядат.
  • 9 Пако

    15 1 Отговор
    ИДЕ ФИНАНСОВ УРАГАН ,А ОНОВА ОТ 2008 ЩЕ НИ СЕ СТРОРИ КАТО ЛЕТЕН БРИЗ.
  • 10 Тошо

    17 0 Отговор
    ТЕЗИ ОТ ДД КОИТО ДЪРЖАТ ФЕД НАПРАВИХА ОТ САЩ ОГРОМНА ФИНАНСОВА ПИРАМИДА ,А ТЕ РАНО ИЛИ КЪСНО РУХВАТ.
  • 11 Цитат

    6 1 Отговор
    Печатайте момчета, не се бойте!Ние ще плащаме.
  • 12 Хлъц

    9 0 Отговор
    Както в онзи виц: Спокойно Пено! Ножа е дървен,откъм дръжката!" Тези са набълбукали цялата планета ,с толкова циклостилен зелендаш,че в час Х, може да сринат финасовата
    му система .И пак продължиха с т.н " количествени улеснения" . Витиеват банкстерски трик,зад който се крие ново бясно печатане на циклостила.Те че са тръгнали по бобслея е очевадно.Но ще завлекат със себе си,и пуделите набълбукали се с техни ДЦК за стотици милиарди. Ще мине метър Поднебесната,защото именно през 1,3 трилиона ДЦК ги държи за топките в желязна хватка.Дори да ги " загубят" ще загубят виртуални единици и нули.Но техния юан ще стане лидер,защото е истински обезпечен със златен резерв-А колко метрични тона имат,само те знаят истината.Пълен мит е,че фаш държи най много физическо злато.Според някой експерти,Дракона държи в леговището си ,над 22 хиляди тона.И нищо чудно,за хилядолетна империя събирала злато методично с векове .Най големите количества се държат от Дракона и индуса.Трети са руснаците.До Първа световна Руската империя е била световен лидер по златни запаси.