Last news in Fakti

29 Март, 2023 18:18 1 526 15

Кредити! Китай е похарчил 240 млрд. долара за спасително финансиране на държави

  • китай-
  • си дзинпин-
  • китайска комунистическа партия

Пекин отпусна кредити за милиарди долари за изграждане на инфраструктура в развиващите се страни, но след 2016 г. кредитирането беше намалено, тъй като много проекти не донесоха очакваните финансови ползи

Кредити! Китай е похарчил 240 млрд. долара за спасително финансиране на държави - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китай е похарчил 240 млрд. долара за спасително финансиране за 22 развиващи се страни между 2008 г. и 2021 г., като през последните години сумите са нараснали, тъй като редица държави са били затруднени да изплащат кредитите, изтеглени за проекти по инфраструктурната и търговска инициатива "Един пояс, един път". Това сочи изследване, проведено от анализатори на Световната банка, Школата "Кенеди" към Харвардския университет, научната и изследователска лаборатория "ЕйдДейта" (AidData) и Института за световна икономика в Кил (IFW), съобщава БТА.

Почти 80 процента от кредитирането е било предоставено между 2016 г. и 2021 г., най-вече на страни със средни доходи, включително Аржентина, Монголия и Пакистан, според доклада.

Китай отпусна кредити за милиарди долари за изграждане на инфраструктура в развиващите се страни, но след 2016 г. кредитирането беше намалено, тъй като много проекти не донесоха очакваните финансови ползи.

"Пекин в крайна сметка се опитва да спаси собствените си банки. Затова се впусна в рискования бизнес за международно спасително кредитиране", посочва Кармен Райнхарт, бивш главен икономист на Световната банка и един от авторите на проучването.

Китайските кредити за задлъжнели страни са се увеличили от под 5 процента от задграничното кредитно портфолио през 2010 г. до 60 процента през 2022 година, отчитат анализаторите.

Най-много средства е получила Аржентина (111,8 млрд. д.), следвана от Пакистан с 48,5 млрд. д. и Египет с 15,6 млрд. долара. Девет страни са получили под 1 млрд. долара.

Суап линиите на Народната банка на Китай (People's Bank of China's - PBOC) са осигурили финансиране за 170 млрд. д., включително в Суринам, Шри Ланка и Египет. Предоставените мостови кредити или подпомагане на платежния баланс на страните от китайски държавни банки и компании възлиза на 70 млрд. долара.

Докладът отправя критики към вероятността някои централни банки да използват суап линиите на Народната банка на Китай, за да завишават изкуствено данните за валутните си резерви.

Спасителното кредитиране на Китай е "непрозрачно и некоординирано", посочва Брад Паркс, директор на "ЕйдДейта" и също един от авторите на анализа.

Китайското правителство отвърна на критиките, настоявайки че инвестициите в други страни функционират "на принципа на откритостта и прозрачността".

"Китай действа в съответствие с пазарните закони и международните правила, уважавайки волята на съответните страни, никога не е принуждавал никоя страна да заема пари, нито обвързва кредитните споразумения с политически условия", каза говорител на министерството на външните работи.

Китай преговаря за преструктуриране на дълга на редица страни, включително Замбия, Гана и Шри Ланка и към Пекин се отправят критики, че задържа процеса. В отговор китайските власти призоваха Световната банка и Международния валутен фонд също да предложат облекчаване на дълга на финансово затруднените правителства.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аха

    29 5 Отговор
    А колко дължи САЩ на Китай?

    Коментиран от #10

  • 2 честен ционост

    17 2 Отговор
    Китай и Русия отписват заеми на африканските туземци и помпат инфлацията в Краварника.
  • 3 Русофил

    6 14 Отговор
    След помощта от братски Китай, Аржентина отново фалира, ама "помагат" китайците.
    На руснаците даже и заеми не отпускат. Защо ли.

    Коментиран от #6

  • 4 Анализатор

    4 10 Отговор
    Да финансираш с кредити Монголия и Пакистан все едно хвърляш парите в огъня , те никога няма да се върнат и няма да свършат нищо полезно. Китай явно са го разбрали по трудния начин и ще трябва да забравят за тези пари.

    Коментиран от #5

  • 5 Име

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "Анализатор":

    Пакистан им е съюзник срещу Индия.За Монголия не знам предполагам обапе че имат редурси някакви
  • 6 Офте мофте

    17 1 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    След помоща от Китай и братските Съединени Американски Щати са фалирали.Освобождаването от долари и връщането им в САЩ им гарантира 100% инфлация
  • 7 Чичак

    5 0 Отговор
    През януари 2023 г. Китай и Аржентина разшириха сделката за валутен суап, което допълнително задълбочи икономическите връзки между двете страни. Суапът включва обмен на валута за укрепване на международните резерви от 130 милиарда юана (19,2 милиарда долара) и специално активиране на 35 милиарда юана за компенсиране на операции на валутния пазар, каза посолството.Експерти казаха, че разширяването на суапа може да помогне на Аржентина да хеджира отрицателното въздействие на повишаването на лихвените проценти в САЩ и недостатъчния индустриален капацитет на Аржентина, като същевременно облагодетелства двустранните инвестиции и търговия между Китай и Аржентина.
  • 8 Чичак

    6 0 Отговор
    През 2022 г. двустранната търговия между Китай и Бразилия се разшири с близо 5 процента на годишна база до 171,49 милиарда долара. Инвестициите на китайските компании в Бразилия са се увеличили с 53,1% на годишна база, което е добър пример за регионално и глобално сътрудничество......Например китайската BYD навлезе на чисто електрическия пазар на пътнически автомобили в Бразилия, Huawei насърчи изграждането на интелигентни градове в страната, а Didi изгради мобилна платформа за пътуване там.

    Миналия месец Китай и Бразилия подписаха меморандум за разбирателство относно установяването на споразумения за клиринг в юани в латиноамериканската страна, което допълнително ще насърчи двустранната търговия и инвестициите.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Да бе

    1 0 Отговор
    Е и световната банка така ги "спасява"! Е "спаси" ги! Толко и китай ще ги "спаси"! Модерно робство са тея "спасителни" финансирания! Роби от едните на другите
  • 12 Гошо

    3 1 Отговор
    "Спасителното кредитиране на Китай е "непрозрачно и некоординирано", посочва Брад Паркс, директор на "ЕйдДейта" и също един от авторите на анализа."
    Е на тоя трябва да докладват китайците ,като решат да си харчат парите
  • 13 Кико

    3 0 Отговор
    Да се чете - Китай си купи задлъжнели държави за без пари.
  • 14 ФАКТ

    4 0 Отговор
    Те,Щатите изхарчиха почти толкова пари за НПО-та,които да разяждат държавите отвътре !
  • 15 Така се прави,

    0 0 Отговор
    когато искаш да наведеш противника.....компометираш местото на инвестиция и той започва да налива там пари от валутния си резерв!😂😂😂🎻🎻🎻🎻
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания