Last news in Fakti

18 Септември, 2013 19:47 1 548 2

ARD: Германия е помагала на Сирия да получи зарин

  • зарин-
  • башар асад-
  • сирия

Разкритието идва дни преди насрочените за уикенда ключови парламентарни избори

Германия между 2002 г. и 2006 г. е доставяла на Сирия химикали с „двойно предназначение“, които са могли да бъдат използвани и за производството на отровния газ зарин, съобщава телевизия ARD.

Медията се позовава на получен отговор от федералното  министерство на икономиката на питане, отправено от парламентарната фракция на Левите.

Става дума за пратката за Сирия от 90 т. водороден флуорид и 12 т. амониев бифлуорид. Тези вещества са от съществено значение за създаването на зарин, но са нужни и други съставки за създаването на бойния отровен газ, казва ARD.

Двата компонента обаче легално се използват в химията и фармацията за създаването на продукти, използвани ежедневно от хората като пастата за зъби, отбелязват експертите.

Разкритието на ARD идва дни преди насрочените за уикенда ключови парламентарни избори в Германия.  Политолози са внимателни при коментарите си за последствията от скандала, защото доставките за Сирия са одобрявани от правителствата на Герхард Шрьодер, така и от Ангела Меркел.

Последните проучвания на общественото мнение показаха, че германците са против военните удари срещу режима на Башар Асад. От своя страна експертите на ООН разкриха, че при химическата атака от 21 август в предградие на Дамаск е използван зарин.

Шефът на Пентагона Чък Хейгъл заяви на нарочен брифинг, че армията е готова да нанесе удар по Сирия, въпреки че дипломатическото разрешение на конфликта е предпочитано.

Унищожаването на химическия арсенал на Башар Асад е приоритетен въпрос за САЩ и за неговата национална сигурност, уточни председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ Мартин Демпси.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Този не ви ли прилича на някой Български политик ?
  • 2 трезво мислещ

    0 0 Отговор
    Жалко е за Германия която така и не можа да намери една подобаваща позиция около проблемите на близкия изток.Всичко това много ми напомня за подкрепта на Германия към ПКК и нейната борба срещу Турция за основаването на Велик Кюрдистан,а каква стана тя после,след бунтовете на кюрди в Германия и хаоса който сътвориха там се получи един обратен завой.Жалко е ,че вече и едни сериозни държави станаха подвластни на състояния като шизофренията и раздвояването на личността.
Новини по държави: