Last news in Fakti

4 Април, 2023 15:55 1 295 25

Адвокатът на Хашим Тачи: Престъпления са извършвани от отделни индивиди, не от лидерите на АОК

  • хашим тачи-
  • хага-
  • косово-
  • сърбия

В началото на съдебния процес вчера бившият президент на Косово и лидер на АОК Хашим Тачи заяви, че е напълно невинен по всички десет обвинения, които му бяха повдигнати

Адвокатът на Хашим Тачи: Престъпления са извършвани от отделни индивиди, не от лидерите на АОК  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Започна вторият ден от делото срещу лидерите на разформированата Армия за освобождение на Косово (АОК) Хашим Тачи, Кадри Весели, Реджеп Селими и Якуп Красничи в Хага, съобщи вестник „Коха диторе“. По време на днешното съдебно заседание в Специализирания съд за Косово се изслушва защитата на четиримата обвиняеми, съобщава БТА.

Четиримата бивши лидери на АОК бяха задържани в ареста през ноември 2020 г. след потвърждаването на обвинителния акт за предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Те заявиха, че са невинни при явяването им пред съда на предварителната процедура.

В началото на съдебния процес вчера бившият президент на Косово и лидер на АОК Хашим Тачи заяви, че е напълно невинен по всички десет обвинения, които му бяха повдигнати.

В началото на съдебния процес днес адвокатът на Тачи Грегъри Кехоу отхвърли всички твърдения на Специализираната прокуратура по отношение на бившите лидери на АОК.

Кехоу каза, че Тачи никога не е отричал, че военни престъпления са извършвани, но те, по думите на Тачи, не са били дело на АОК.

„Тачи не отрича, че са извършвани престъпления от албанци. За това е информирал и Съвета за сигурност (на ООН), но отрича твърдението, че престъпления са извършвани от ръководството на АОК“, заяви Кехоу.

Според адвоката на Тачи обвиняемият не е имал причина да извършва престъпления, тъй като е знаел, „че успехът на освободителното движение (в Косово) е зависел от западните страни, особено от Съединените американски щати“. Кехоу допълни, че клиентът му не е можел да предотврати престъпленията в различните военни зони, защото истинската власт е била в ръцете на командирите на зоните.

На Тачи и другите трима лидери на разформированата АОК бяха повдигнати обвинения за военни престъпления, престъпления срещу човечеството, по-конкретно преследване, незаконно задържане, мъчения, убийства, жестоко отношение от март 1998 г. до септември 1999 г. Размириците в Косово през 1998-1999 г. доведоха до обявяването на независимостта на Косово от Сърбия през 2008 г., като се смята, че по-голямата част от загиналите в този период над 13 хиляди души са етнически албанци, пише Ройтерс.

Специализираният съд в Хага бе създаден през 2015 г. за разглеждане на сериозни престъпления, извършени в периода 1998-2000 г. в Косово. Повод за създаването му беше доклад на Съвета на Европа, публикуван на 7 януари 2011 г., в който се твърдеше, че членове на Армията за освобождение на Косово са били замесени в търговия с наркотици, отвличания и убийства, както и търговия с човешки органи.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    16 1 Отговор
    Че то и оня с мустачките не е убил никой, а престъпленията са вършени от отделни индивиди само дето са изпълнявали неговите разпореждания.
  • 2 А а а а а а а а

    17 2 Отговор
    Значи е имало престъпление само че тачи ужким не знаел за тях

    Коментиран от #19

  • 3 Разиграва се фарс

    12 0 Отговор
    Някакво мижово захарче за сърбите та дано да преглътнат голямата горчива чаша косово

    Коментиран от #22

  • 4 А вие какво очаквате!

    13 2 Отговор
    Публично да признае убийствата и геноцида над сръбското население по негово нареждане ли...?!
  • 5 Последния Софиянец

    5 16 Отговор
    Важното е, че сърбето изядоха дървото, само по подли, продажни и долни от тях са съдраните ватници и техните бегераби!

    Коментиран от #9

  • 6 Трън

    6 0 Отговор
    Направо и дайте медали.
  • 7 ТрампЛин

    3 4 Отговор
    Щом има престъпления, ще има и наказания!!! И никой, Никой не може да избегне правосъдието, защото иначе става световна анархия!
  • 8 Мдаааа,

    10 3 Отговор
    когато терористи и убийци са управлявани от наше куче,то не е виновно, но когато не ни уйдисва Русия, виновене Путин персонално.
  • 9 Какво означава

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Името ти, че си най-изостаналия в града ли?

    Коментиран от #11, #14, #17

  • 10 да сме коректни

    6 2 Отговор
    А какво очаквате от адвокатите - да кажат пред съда """" да ,така е ,тези са убийци,изроди и кожодери...не трябваше да се захващаме със защитата им ! """....... Нали ще си наемат други адвокати още следобяд.........
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ТаУмВзе

    2 6 Отговор
    Ако имаше повече като Тачи от подлите продажни рашки нямаше да остане нищо!

    Коментиран от #24

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гост

    8 2 Отговор
    След като е така, защо съдихте Караджич?! За едни може, за други не! Пак двойни стандарти! Те това е демокрация - двойни стандарти в своя полза.

    Коментиран от #25

  • 16 дядото

    7 1 Отговор
    същото като с милошевич,с кадафи,с путин.но тачи е наш и е различно

    Коментиран от #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Македонски българин

    4 4 Отговор
    Вечна слава на албанските герои и защитници на земите си срещу шумадинските свинари ! А на всички български предатели, подкрепящи тия дето са клали дедите им и крали от българското землище мога да им кажа, че не познават историята си, рода си и корена си.
  • 19 Македонски българин

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "А а а а а а а а":

    Ти защо плачеш на сръбските гробища, българино ?!
  • 20 Македонски българин

    2 4 Отговор

    До коментар #16 от "дядото":

    Дядо воювал ли си на Червената стена срещу сърбите ?!

    Коментиран от #21

  • 21 Чист

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "Македонски българин":

    шиптър от АОК!

    Коментиран от #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Македонски българин

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Чист":

    Иди го кажи на малкото останали българи в Босилеград !
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Aлбанец ама реалиста моля

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    за сажеление въф всека война има жертви,убийства ..........
    Има голяма разлика когато воюваш за свободата ,и когато искаш да изтриеш ОД земята един народ.
    Хора , тези господа са въф Хага със фабрикувани
    случки и събития,барабар със свидетелите.
    Днес съдът призна че няма обвинение за прословутите органи..... по лъжливите документи еи резолюцията на Дик Марти.Значи всичко е било
    лъжа ,само да се урони борбата за освобождение ОД режима на Милошевич.Прословутата резолюция е приготвена ОД Руснак а Дик Марти е
    приготвил и внесеш на ЕУ парламента тази резолюция.
    Какво излиза сега свидетелите на прокуратурата все нещо са чули,ама не се сещат кога ,каде ,и кои е казал за стореното, и всеки път се повтаря че аз мисля ......
    Тези свидетели са ДОНОСНИЦИ и нищото повече.
    Съдете въф Хага не е легитимен затощто се съдът се единствено и само Косовски-Албанци,и никой друг, а въф тази жестока война са участвали и доста други нации които живеят във тази държава.
    Опитваха да се пренасочи и като вярска омраза, но са забравили че Албанци има със вяроисповедание муслимаско,католическо,православно и няма никакъв проблем помежду им.

    Нели всички обичаме да говорим за демокрацията и свободата на словото, искаме и требва да се информираме реално и на време, предлагам да кликнете на търсачката и да напишете,
    Тийела косовских Албанаца у масовне гробница у Сърбийи , хладняача са лещовидна са Косова,за сажеление много са ама много, и после пишете коментари след кат
Новини по държави: