Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Април, 2023 20:45 1 208 13

Белград настоява: Няма сръбски доставки на оръжия за Украйна

  • сърбия-
  • ивица дачич-
  • украйна-
  • русия-
  • оръжие

Подобно изявление направи на 5 март и сръбският президент Александър Вучич, като подчерта, че страната му не доставя оръжия нито на Русия, нито на Украйна

Белград настоява: Няма сръбски доставки на оръжия за Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Първият вицепремиер, министър на външните работи на Сърбия Ивица Дачич нарече безпочвени твърденията за доставки на сръбско оръжие за Украйна, съобщава външното министерство на страната, пише БТА.

"Първият вицепремиер, министър на външните работи на Сърбия Ивица Дачич опровергава твърденията за предполагаеми доставки на оръжия и военно оборудване за Украйна, които бяха публикувани от британската агенция "Ройтерс" и препечатани от отделни сръбски медии. Министър Дачич каза, че Сърбия, спазвайки вътрешните и международни правни актове, не доставя оръжие и военна техника на никоя държава, ако това може да доведе до избухване или продължаване на въоръжени конфликти, да застраши мира и сигурността в региона или нейните собствени отбранителни интереси", съобщиха от дипломатическата служба.

Още новини от Украйна

Министърът подчерта, че "Република Сърбия се придържа към своята политика на военен неутралитет и изпълнява заключенията на Съвета за национална сигурност от февруари миналата година". Ръководителят на сръбската дипломация подчерта, че от началото на конфликта в Украйна "от Сърбия не е изнасяно оръжие на нито една от страните...".

"Министърът посочи, че лицензите за износ на оръжие и военна техника на Република Сърбия се издават изключително на купувачи със сертификат за краен потребител, който, наред с други неща, гласи, че крайният потребител не може да препродава оръжия без съгласието на компетентните органи на Сърбия", се казва в съобщението.

По-рано сръбският министър на отбраната Милош Вучевич заяви, че Сърбия не е продавала и няма да продава оръжия нито на украинската, нито на руската страна. Подобно изявление направи на 5 март сръбският президент Александър Вучич, като подчерта, че страната му не доставя оръжия нито на Русия, нито на Украйна.

"Ройтерс", позовавайки се на секретни документи на Пентагона, изтекли в интернет, направи изявление, че сръбското правителство допуска възможността да доставя смъртоносни оръжия на украинската армия. Според документа сръбските власти са отказали да обучат украинските военни, но са отчели наличието на военни способности и политическа воля за доставка на оръжие на Киев. В същото време агенцията подчертава, че не може да потвърди автентичността на материалите на Пентагона.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    11 11 Отговор
    Няма сръбски оръжия в Украйна. Български също. Остава и руските слуги да се изнесат
    от Сърбия и БГ.
  • 2 Бесен- _Язовец

    13 9 Отговор
    Рсзбирасе се, че няма чичо соросоивите лакеи пускат фейкове.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Франсоас

    13 10 Отговор
    Руската пръчка е дълга скоро ще играе на и на далеч от Окрайнината само почакайте.

    Коментиран от #8

  • 5 Да, бе

    12 7 Отговор
    Краварите хич, ама хич не са интриганти, даже ако някой си го помисли е ерес някаква...
  • 6 Само питам

    10 1 Отговор
    Я за Полша има ли?
  • 7 Помням

    12 1 Отговор
    си че един украински товарен самолет се запали и се разбива в гърция или в турция. Той беше пълен с балони които украйна ще ги използва за презервативи по време на военните действия.
    Не ставайте смешни.... този самолет беше излетял от сърбия.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бай Ганьо

    5 5 Отговор
    Сръбски въздухари, ама пак по добре от нашите
  • 10 Документа

    6 1 Отговор
    "Според документа сръбските власти са отказали да обучат украинските военни, но са отчели наличието на военни способности и политическа воля за доставка на оръжие на Киев."

    Както се вижда, никъде не пише че са доставяли оръжие за Киев, тъй че Ройтерс пак са се попрестарали.
  • 11 невий

    4 2 Отговор
    Руснаците вече не трябва да вярват на Вучич , купиха го западните политици . Започнат ли да се провеждат гей паради в православна държава , това е оглушителна аларма за обществото, че политиците им са се продали на Запада и държавата им вече е в процес на колонизиране . ..... сърбите ще видят Косово , колкото ние признание за произход от СМакедония.

    Коментиран от #13

  • 12 невий

    4 3 Отговор
    Руснаците вече не трябва да вярват на Вучич , купиха го западните политици . Започнат ли да се провеждат гей паради в православна държава , това е оглушителна аларма за обществото, че политиците им са се продали на Запада и държавата им вече е в процес на колонизиране . ..... сърбите ще видят Косово , колкото ние признание за произход от СМакедония.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: