Last news in Fakti

13 Април, 2023 12:50 4 934 21

The Times: Животът на британски граждани е изложен на риск след теча на информация от Пентагона

  • пентагон-
  • великобритания-
  • украйна-
  • русия

Докато Пентагонът се опитва да разбере източника на голямото изтичане на секретни данни, британски високопоставени чиновници, военни и служители на разузнаването не изключват появата на нови документи

The Times: Животът на британски граждани е изложен на риск след теча на информация от Пентагона - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Животът на британски граждани е застрашен в резултат на изтичането на данни от американското разузнаване, пише британският вестник The Times, позовавайки се на председателя на комисията по отбрана на Камарата на общините на британския парламент.

По-рано медиите съобщиха за изтичане на документ от 23 март, в който се твърди, че до 50 служители на британските специални сили са изпратени в Украйна заедно със служители на други западни специални части.

В документа не се посочва къде са разположени тези сили и какви задачи изпълняват.

"Значителна част от съдържанието на тези доклади е невярно, манипулирано или и двете", цитира Times говорител на британското министерство на отбраната. "Настоятелно препоръчваме никой да не приема тези твърдения за чиста монета."

Докато Пентагонът се опитва да разбере източника на голямото изтичане на секретни данни, британски високопоставени чиновници, военни и служители на разузнаването не изключват появата на нови документи.

"Пентагонът не знае какво друго може да изникне", каза източник от службите за сигурност пред Times. "Наистина е тревожно и може да се появят още разкрития, преди да успеят да "затворят пробойната"."

Бившият командир на специалните сили и настоящ депутат от Лейбъристката партия Дан Джарвис каза пред изданието, че подобни операции с участието на британските специални сили обикновено са обвити в тайна.

"Всеки компромис с класифицирани материали по отношение на тяхното местоположение или брой е не само политически смущаващ, но и неблагоприятен от военна гледна точка. Рискува да застраши безопасността и ефективността на тези операции и може да изложи живота на британски граждани на риск", каза той.

Припомняме, че в сряда министърът на отбраната на Украйна, който бе на посещение в Мадрид заяви категорично, че изявленията, че войски на НАТО присъстват в Украйна, са чиста лъжа", като добави, че изключение правят само чуждестранните военни съветници.

Той също така заяви. че голяма част от изтеклите документи не са верни, че Украйна има пълно доверие на своя американски съюзник и че заедно те ще неутрализират последствията от това изтичане.

На 7 април говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред Си Ен Ен, че Русия няма ни най-малко съмнение, че САЩ и НАТО са пряко или косвено замесени в конфликта в Украйна. Така той отговори на въпрос за изтичането на секретни документи в социалните мрежи относно плановете на САЩ и НАТО за подготовка на въоръжените сили на Украйна за контранастъпление.

"Нивото на това участие постепенно нараства", каза той и добави, че "това усложнява цялата история, но не може да повлияе на крайния резултат от специалната операция".


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 КАКВО ТЪРСЯТ БРИТАНСКИТЕ СЕЛЯНИ ТАМ

    63 2 Отговор
    Гражданите обикновено избягват такива места
  • 3 гост1

    21 2 Отговор
    Офффф, луд умора нема.
  • 4 Пак в някой бункер

    65 3 Отговор
    Ще са се покрили мишЛьоците.
    Но кинжал ще ги намери.

    Коментиран от #9

  • 5 Върви разбери

    64 2 Отговор
    Хем данните били неверни, хем разкривали местоположението на военни.. Ха де?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ТаУмВзе

    48 2 Отговор
    Краварчето бичи блъфове, британчето му приглася. Путин е виновен нали!
  • 8 Последния Софиянец

    48 2 Отговор
    Споко,няма нужда да се притеснавате за тез 50 души от специалните части,те отдавна са покойници.
  • 9 Най вероятно

    20 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пак в някой бункер":

    вече два пъти ги намира тия " съветници".
    Ама не пишат когато гоноткрие мълчат
  • 10 Развеселен

    3 43 Отговор
    Чак сега разбрах какво има предвид Песков за "крайният резултат на СВО"!
    Има предвид тоталната катастрофа на Русия!
    Ако руснаците знаеха какво са им намислили тия, щяха да ги одерат!
    Добре, че от водката мозъка им се е превърнал в съединителна тъкан!

    Коментиран от #12, #17, #18

  • 11 Ами

    13 1 Отговор
    Май в qe нефа е доста весело.
  • 12 Ами

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Развеселен":

    Май в qe нефа е доста весело.
  • 13 123456

    21 0 Отговор
    нема страшно , те сега не карат по списък - ще карат ДО ПОСЛЕДНИЯ !
  • 14 АЗ САМО ДА ПИТАМ

    25 0 Отговор
    Изтеклата информация не беше ли невярна в ,,по-голямата си част’’?
  • 15 Няма място

    25 1 Отговор
    За притеснения ако тези граждани са невинни
    Но ако......сещате се нали тогава те ще си получат заслуженото

    Коментиран от #20

  • 16 бай Иван

    32 0 Отговор
    "Значителна част от съдържанието на тези доклади е невярно, манипулирано или и двете", цитира Times говорител на британското министерство на отбраната. "Настоятелно препоръчваме никой да не приема тези твърдения за чиста монета.". Ако е толкова невярно що се притеснявате за "уж" британски граждани на територията на Украйна. Скоро ще ви ги изтипосат руснаците като пленници или в дървени пардесюта. Тогава сигурно ще обяснавате ,че са били туристи в украйна и руснаците нарочно са ги облекли във военни униформи.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Казана

    3 4 Отговор

    До коментар #10 от "Развеселен":

    Няма по голяма пияница от Бълхара. Лошото е че като пие , забравя.
  • 19 Партизан от куку ригу

    4 1 Отговор
    Вярно или не вярно, всички знаем за тези инструктори. Още веднъж се доказва че има много истина че Русия води война срещу НАТО .Заради което този конфликт ще продължи дълго. Сега е ред на Русия да се възползва от предложенията на всички угнетените държави изпитали на собствен гръб унищожителните действия на НАТО и американската армия. По този начин всички ще покажат че не желаят да са под ботуша на така наречената демокрация, построена на сопата.Русия трябва да смаже надигащата се фашистка вълна и тогава света ще се оправи от наглите идеи на наглия империализъм които иска само да унищожава самобитност на независимите държави.Има много примери за последните години и крайните резултати от завоевателната политика на USA, и техните сателити.

    Коментиран от #21

  • 20 Ха така

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Няма място":

    Ма те са в украйна а не в русия тия спец части.Някоя червена кратуна случайно да е научила какво е SAAS ,съставена е от шотландци и се счита за номер 1 при спец.частите
  • 21 Ха така

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Партизан от куку ригу":

    Ти що не опишеш демокрацията която донесе руския червен болшевизъм.И защо при соца въстанаха почти всички страни срещу червената империя и само ние не
Новини по държави: