Last news in Fakti

16 Април, 2023 05:58 1 591 3

12 убити при бой между банди в еквадорски затвор

  • еквадор-
  • затвор-
  • сбиване-
  • банди-
  • загинали

Сблъсъкът е станал в петък в затвора, известен като Ла Пенитенсиария, в град Гуаякил

12 убити при бой между банди в еквадорски затвор - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 12 затворници са били убити в еквадорски затвор в резултат на сблъсък между банди, съобщи агенцията за затворите SNAI, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Сблъсъкът е станал в петък в затвора, известен като Ла Пенитенсиария, в град Гуаякил, един от ползващите се с най-лоша слава затвори в страната.

От 2021 г. насам Еквадор е измъчван от бунтове в затворите, в резултат на които загинаха стотици затворници, което правителството приписва на сблъсъците между наркобанди, които се борят за територия и контрол.

От агенцията за затворите съобщиха за пресата за смъртта на 12 души при сблъсъците.

Прокуратурата и полицията се намират в затвора за идентифициране на труповете.

Миналата година делегация на ООН установи, че насилието в еквадорските затвори е причинено от дългогодишна практика на държавата да не полага грижи за системата за изтърпяване на наказанията.

Президентът Гилермо Ласо, консервативен бивш банкер, който е изправен пред изслушване за импийчмънт по обвинения в корупция, които отрича, се бори да се справи с нарастващото насилие в Еквадор, страна, която е транзитен пункт за кокаин, който се пренася към Европа и САЩ.

По-рано този месец правителството на Еквадор измени указ, за да разреши гражданската употреба на огнестрелно оръжие и лютив спрей, позовавайки се на нарастващата несигурност в страната.

Сблъсъкът в петък последва убийството на три служителки пред затвора в Гуаякил.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сссссс

    2 1 Отговор
    В тоя затвор наскоро имаше 27 бандита разчленени и натрупани на купчина.Картелите са изроди.
  • 2 Да направят

    0 0 Отговор
    Игрален филм.Ще има огромен зрителски интерес.
  • 3 Браво

    0 0 Отговор
    Престъпниците да се трепят колкото искат.