Last news in Fakti

18 Април, 2023 18:00 605 2

Световната продоволствена програма на ООН временно спира дейността си в Судан

  • оон-
  • убит-
  • армия-
  • жертви-
  • судан-
  • паравоенни сили

Самолет на Хуманитарната въздушна служба на ООН (UNHAS) беше "значително повреден" на летището в суданската столица Хартум по време на престрелки в събота

Световната продоволствена програма на ООН временно спира дейността си в Судан - 1
Снимка: Shutterstock

Световната продоволствена програма (WFP) на ООН съобщи в неделя, че временно спира всички операции в Судан, след като трима нейни служители бяха убити при сблъсъци между суданската армия и паравоенните сили ден по-рано, предаде Reuters.

"WFP се ангажира да помогне на суданския народ, изправен пред остра продоволствена несигурност, но не можем да извършим нашата животоспасяваща работа, ако безопасността и сигурността на нашите екипи и партньори не е гарантирана", заяви шефът на Световната продоволствена програма на ООН Синди Маккейн.

Трима служители на WFP са убити, а други двама ранени при сблъсъци в Кабкабия в Северен Дарфур.

Самолет на Хуманитарната въздушна служба на ООН (UNHAS) беше "значително повреден" на летището в суданската столица Хартум по време на престрелки в събота, посочи още Маккейн.

По думите му инцидентът е попречил на организацията да придвижва хуманитарни работници и помощ в Судан. ООН осъди убийството на служителите на WFP, заявявайки, че те са загинали при изпълнение на задълженията си.

След два дни на размирици в Судан са загинали общо стотици цивилни, а над 1800 души са ранени.

Сраженията през уикенда са поредното изостряне на напрежението в страната, откакто през 2019 г. президентът Омар ал-Башир беше свален от власт. Ал-Башир беше на власт в продължение на почти три десетилетия. След масови улични протести с искане за отстраняването му от власт военните извършиха преврат и поеха властта.

Гражданското население поиска преход към демократично управление.

В крайна сметка е създадено съвместно гражданско-военно правителство, но през октомври 2021 г. то е свалено с нов преврат.

През декември миналата година беше договорено рамково споразумение за предаване на властта на цивилни, но преговорите, в които страните възнамеряваха да се споразумеят за подробностите на прехода, се провалиха.

Ако сраженията продължат,

това може да доведе до по-нататъшно раздробяване на страната и до засилване на политическата нестабилност.

Конкретно последната ескалация в суданската столица Хартум и на други места, е пряк резултат от ожесточена борба за власт във военното ръководство на страната.

На ключови стратегически места в столицата се стига до сблъсъци между членове на паравоенната милиция, Силите за бърза подкрепа, и редовната армия.

След преврата през октомври 2021 г. Судан се управлява от съвет, съставен от генерали, а настоящите размирици се дължат именно на конфликт между двамата най-важни генерали - генерал Мохамед Хамдан Дагало и генерал Абдел Фатах ал-Бурхан.

Генерал Абдел Фатах ал-Бурхан е ръководител на въоръжените сили и де факто президент на страната, а другият е неговият заместник и командир на Силите за бързо реагиране, генерал Мохамед Хамдан Дагало, известен още като Хемети (Хемедти или Хамедти).

Те не бяха съгласни с посоката, в която се развива страната, и с предложения преход към гражданско управление.

Какво представляват Силите за бързо реагиране?

Армията е създадена през 2013 г. от одиозната милиция Джанджауид, която се биеше варварски срещу бунтовниците в Дарфур. Оттогава генерал Дагало е изградил мощна военна сила, която участва в конфликти, включително и в Йемен и Либия, и контролира някои от златните мини на Судан. Членовете на групировката са обвинявани и в нарушения на правата на човека, включително в масовото убийство на повече от 120 демонстранти през юни 2019 г. Мощната паравоенна групировка, която не е подчинена на армията, представлява заплаха за стабилността на страната.

Как генерал Хамдан е свързан с Русия?

Започнал като търговец на камили, генерал-лейтенант Мохамед Хамдан Дагало постепенно натрупва влияние и богатство в Судан през последните две десетилетия, издигайки се до върховете на властта.

Генерал Хамдан е командир на милицията Джанджауид, която е обвинена в масови престъпления по време на конфликта в Дарфур, започнал през 2003 г. и довел до смъртта на 300 000 души. Милиони хора бяха принудени да напуснат домовете си.

През март 2022 г. судански официални лица заявиха, че планират да подновят споразумение, спряно през 2020 г., което щеше да даде на Москва 25-годишен лизинг на военноморска базав Порт Судан на Червено море.

По същото време Хамдан пътува до Москва, където се срещна с руски официални лица, включително с министъра на външните работи Сергей Лавров и Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Русия.

Държавната информационна агенция на Судан SUNA съобщи, че страните са се договорили да подновят всички предишни споразумения в областта на икономиката, дипломацията и сигурността.

През март тази година, след посещението на Сергей Лавров, военният режим в Судан одобри изграждането на руска военноморска база. В нея ще бъдат настанени около 300 военнослужещи и четири кораба. В замяна Москва ще доставя на Хартум оръжия и военно оборудване.

Източник: Ройтерс


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 американците

    5 0 Отговор
    наказват дръзналите да ги изгонят от станата си
  • 2 Иван

    3 0 Отговор
    По добре кажете защо не изнасяте зърно за Африка аго изнасяте в Европа