Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Април, 2023 15:20 4 524 71

Руската рубла отново се свлича. Какво точно се случва?

  • руска рубла-
  • русия-
  • руска икономика-
  • война-
  • украйна-
  • китай-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • валута-
  • икономика

Дали това е нормален процес или се случва нещо по-драматично?

Руската рубла отново се свлича. Какво точно се случва? - 1
Снимка: Shutterstock

От началото на годината руската рублата загуби 16% от стойността си спрямо долара и 13% спрямо еврото. През тази седмица тя се търгуваше на нива от около 83 рубли за евро и 91 рубли за долар. Това я прави третата най-слабо представяща се световна валута досега през тази година, след египетския паунд и аржентинското песо.

След нахлуването на руски войски в Украйна през февруари 2022 г. валутата на Русия веднага спадна до ниво от 113 рубли за долар. Но Руската централна банка и Министерството на финансите вкараха пари на пазара и през юли успяха да върнат курса до 50 рубли за долар. В края на миналата година Западът наложи таван за цените на руския петрол. Оттогава насам валутата на втория по големина износител на петрол в света след Саудитска Арабия поевтинява. И така, какво ще се случи по-нататък?

Още новини от Украйна

Защо се случи това?

Според руски официални лица обезценяването на рублата през последните седмици се дължи на по-големия внос и засиленото изтичане на чуждестранен капитал. Наблюдатели отбелязват, че само през януари данъчните приходи в Русия са спаднали с 35%. Според тях това ще се промени към края на руската финансова година, когато големите износители разменят чуждестранна валута в рубли, за да изпълнят задълженията си към държавния бюджет, тоест да платят данъците си. Тогава руската валута би трябвало да се върне в диапазона около 75-80 рубли за долар, казва главният анализатор на Banki.ru Богдан Зварич. Според Албрехт Ротачер, който в продължение на 30 години е работил в Европейската комисия, решаващият фактор е това, че суровият петрол тип „Урал“ се е продавал евтино - за 49 долара за барел през януари.

Каква роля се пада на енергията?

Бюджетът на Русия за 2023 г. разчита на средна годишна цена на петрола от 70 долара за барел. Ограничението на цената от 60 долара за барел, наложено от ЕС, нанася на Кремъл щети от над 170 млн. долара на ден, твърди финландският мозъчен тръст Център за изследване на енергията и чистия въздух. През тази седмица петролът „Брент“ се търгуваше за около 85 долара за барел. Друг фактор е свързан с това, че президентът Владимир Путин одобри сделката, която позволява на британския енергиен гигант Шел да продаде дела си в проекта за петролопровод "Сахалин-2" в руския Далечен изток. Споразумението позволява на Шел да прехвърли в чужбина приходи в размер на 94 млрд. рубли (1,1 млрд. евро) от продажбата на проекта за нефтопровод. „Новатек“, вторият по големина производител на природен газ в Русия, ще придобие този дял.

Оттегляне на капитали

Редица чуждестранни компании се оттеглиха от Русия след руската инвазия в Украйна. По оценки на Bloomberg Economics чуждестранните компании, напуснали Русия през миналата година, са продали активи на стойност между 15 и 20 милиарда долара. "Причините за обезценяването на руската валута се крият в свития износ на нефт и газ и вероятното по-нататъшно изтегляне на капитали от страната“, заяви пред DW Елина Рибакова от мозъчния тръст PIIE.

Друг фактор е ликвидността при сделките с долари и рубли, смята Ерик Хонц от CIPE - аналитичен център, свързан с Търговската камара на САЩ. Обемът им е спаднал от над 3 милиарда долара на ден преди войната до около 1 милиард долара дневно сега. Наред с това растат и разходите за внос на западни високи технологии през трети страни като Турция, Казахстан, Китай и Сърбия, припомня Ротачер. "Санкциите имат по-силен ефект, особено ембаргото на ЕС върху покупките на руски петрол и петролни продукти", казва Рибакова. Други обаче твърдят, че слабостта на рублата не е непосредствен ефект от западните санкции. Според тях тя по-скоро е знак за дългосрочните щети, които скъпата война нанася на руската икономика. Това включва и нарастващата ѝ зависимост от Китай.

Каква е ролята на китайския юан?

"Китай използва Русия като нова суровинна колония, на която налага по-ниски цени на суровините", казва Ротачър пред ДВ. През януари Русия започна да продава растящите си резерви от китайската валута, за да запълни бюджетния си дефицит, причинен от намаляващите приходи от петрол и газ и от големите разходи за войната. През 2022 г. Русия имаше бюджетен дефицит в размер на 3,3 трилиона рубли, или около 2,3% от БВП. "Извършва се преориентация към юана, с който вече се извършват над 30% от трансакциите на местния валутен пазар. За сравнение: преди руското нахлуване в Украйна техният дял е съставлявал по-малко от 1%. Но юанът не е напълно конвертируема валута и не е толкова ликвиден, колкото долара и еврото, така че преходът към юана все още е бавен", казва Елина Рибакова от мозъчния тръст PIIE.

Какви са прогнозите?

"Много е вероятно низходящата тенденция на рублата да приключи", казва за ДВ Алексей Антонов от Alor Broker. "Очакваме постепенно укрепване на руската валута." Експерт: Катастрофален срив в руската икономика Мнозина обаче смятат, че руското правителство предпочита постепенното отслабване на рублата, тъй като това би увеличило бюджетните приходи, без да предизвика по-висока инфлация.

„Обезценената руска валута спомага за повишаване на рублевата стойност на петролните постъпления в бюджета, като по този начин се смекчава нарастването на дефицита", обяснява за ДВ финансовият анализатор Тим Аш. "Рублата може и да продължи да поевтинява, ако не последват интервенции, с перспективата да достигне нива от 84,5-86,5 рубли за долар през следващите няколко седмици", смята главният икономист на "Рус Инвест" Александър Харутунян.

Оптимистичният вариант

По-оптимистичните прогнози са за консолидиране на рублата около 78-83 рубли спрямо долара. "Смятаме, че драматичното засилване на долара спрямо рублата е към своя край", заяви пред ДВ Алексей Антонов, ръководител на инвестиционно-консултантската компания Alor Broker. "Може би през есента на тази година ще видим петрол от над 100 долара за барел - на фона на свитото производство в ОПЕК и настъпването на сезона на бурите в САЩ", казва той.

Автор: Джо Харпър


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДяДо Ви КуРтИ от СелО ПиПеРкОвО

    76 37 Отговор
    Руската кочина,скоро ще изтрезнее,и ще разбере колко голяма глупост сътвори тавариш Путин...

    Коментиран от #21

  • 2 Хаха

    25 52 Отговор
    Руснаците стават по богати, а рублата е вързана за златото ......

    Коментиран от #39, #59, #66, #67

  • 3 Що така бе миме

    24 7 Отговор
    Нали уж така уж онака и пак по старому
  • 4 Хаха

    46 12 Отговор
    Колко мязат на българи, кораба потъва те описват как щял да лети с рибите
  • 5 Там някъде

    32 13 Отговор
    Между египетския паунд и аржентинското песо и еритрейскито де да знам с какво си обменят там, с камъчета може би
  • 6 Рузкофили

    36 14 Отговор
    Купувайте сега му е паднало. Изгоден е курса и ще става още по изгоден 🤣😂😭🤓

    Коментиран от #13

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Български дядо

    39 11 Отговор
    Ми аз сега тия рубли какво да правя?

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Холмс

    24 50 Отговор
    Руската икономика е реална и там почти няма да усетят икономическия колапс, който идва при кредитните наркомани в Европа, Сащ , Япония и други.
  • 11 Амиии

    29 57 Отговор
    @хти кризата и катастрофата докараха на Руската империя тия еврейски евроидид@ти от
    €$ на САЩ
    В момента в Русия средната заплата е 1,424 евро (след удържането на 13% данък,-за частни лица, които работят за себе си – е 8%) или 2,786 лв. – чисто.
    Добре ли е?! Или са гладни!?

    Преценете сами:

    1 литър мляко – 1.20 лева
    1 яйце – 10 стотинки
    1 литър олио – 1.75 лева
    1 кило банани – 2.10 лева
    1 кило хляб – 1.30 лева
    Пушен свински врат: 9 лева за кило.
    Картофи: 40 стотинки за кило
    ГОРИВА:
    Цените на горивата в Петербург.
    3 пъти по-евтино от в България.
    ЖИЗНЕНОВАЖНА БЕЛЕЖКА НА РЕДАКТОРА

    В Русия ГМО са забранени
    СЪС ЗАКОН

    Коментиран от #16, #27, #30, #42, #64

  • 12 Хм....?

    28 13 Отговор
    Тряаа ги огледам тия рубли с къв цвят ги има да видя дали няма да станат за тапети да си налепя стаите с тях. Че днеска гледах в магазина некви тапети бая скъпи ми се видяха.С тия рубли май по-ефтино ще ми излезне. Ако некой знае в къв цвят ги има и с кви размери са да даде некво инфо тука.Ако ми паснат да прибягам до банката отсреща да напазаря два три чувала с рубли и да почвам стаите че мене чака таз работа, няма кой да я свърши.
  • 13 Добре

    10 15 Отговор

    До коментар #6 от "Рузкофили":

    А ти купувай долари, много са изгодни...🤣🤣🤣🤣
  • 14 Хаха

    15 20 Отговор
    И Блумберг призна че съюза на Русия със Саудитците диктува петролните цени в света, чрез ОПЕК+

    🔻 Този факт е дубъл неприятен, защото арабите се отказаха от $долара в търговията с петрол.

    🔻Това ликвидира петродолара и махна единственото физическо покритие което имаше: петрола.

    Трябва много да четете и такива статии като ще цитирате блумбърг, а не само това което ви изнася.

  • 15 Эээ

    42 9 Отговор
    Най-големият проблем за рублата е, че руските политици си искат подкупите в долари.
  • 16 Варненец

    40 22 Отговор

    До коментар #11 от "Амиии":

    Това мутрафанова ли ти го нашепна? Пълни глупости, заплатата там е по-ниска и от нашата минимална. Помня руската кочина в която живяхме до 89-та, всичко се мереше с цената на хляба, яйцата и млякото. Ама то друго почти нямаше по магазините, с какво да го мериш. Та и при тях така сега.

    Коментиран от #22, #25

  • 17 гост анти путинист

    18 6 Отговор
    Как "какво се случва"!? РуZZката икономика е във възход! И целият "свободен" свят подкрепя пуtя, в усилията му да го освободи от прогнилия запад ...
  • 18 Костадинов

    32 12 Отговор
    На Костадинов в каква валута му плащат. Истината че Русия няма нужда от хора и работна ръка, няма нужда от ресурси. Тя изнася само суровини и цялата и икономика се крепи само на това. Тя абсолютно нищо не произвежда заради липса на научни и технологични разработки. С налагането на ембарго и санкции върху износа се спира прихода на свежа валута за страната а всичко се купува с долари , и перални и телевизори и gsm i и др. основни неща нужни за нормален живот . Русия е обрекла населението си на мизерия. Заради това ползва държави като България , Унгария и др. Чрез своите фирми като Лукойл и др и партии като БСП и Възраждане и техните фирми да източват свежа валута чрез обществени поръчки и внос на суровини от Русия.
  • 19 УСА боклук

    13 34 Отговор
    Годишната енфлация в Русия е между 2% и 3%. В ЕС е между 15% и 25% .ИСТИНАТА!
    Иначе Сбогом Газпром ! Прасчай Ванечка!

    Коментиран от #26, #63

  • 20 Уса

    16 3 Отговор
    Моят проблем е свличането на долара,защото работя за долари не се интересувам от рубли
  • 21 Иди фърли на прасето

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "ДяДо Ви КуРтИ от СелО ПиПеРкОвО":

    и недей да висиш тук щото вее те е фанала деменцията.
  • 22 За кравороба всички са роби

    7 18 Отговор

    До коментар #16 от "Варненец":

    Източник: thebulgariantimes.

    За н£знаещите и н€четящите всичко е сложно и трудно
  • 23 Kирил

    22 10 Отговор
    Реалностите са такива, че на каквито цени каже Китай, на такива ще купува от русия. Накрая ще вземат Сибир още им е безплатно.
  • 24 ВАТИРАН

    26 6 Отговор
    ЦЯЛ СВЯТ Е НАЯСНО,ПЕ РУБЛИТЕ ДА ..МЪНКИ МЪНИ !!😂НЯКОГА ЧУВАЛИ ЛИ СТЕ НЯКОЙ ДА ИНВЕСТИРА В...РУБЛИ-ПУТИНКИ?!?😂 ДОРИ .ВОВКА И КОПЕЙКИН ..НЕ ГО ..ПРАВЯТ!😂
  • 25 алооо

    19 10 Отговор

    До коментар #16 от "Варненец":

    Как да няма друго по магазините им бе?Има Китайски масквичи, проблема при тях обаче е че след като си ги закупиш и ти ги вземат обратно за отсраняване на фабричните дефекти.
  • 26 ТИРбушон

    28 6 Отговор

    До коментар #19 от "УСА боклук":

    За първото тримесечие дефицита им е 70млрд долара. В рубли няма да го смятам защито на черно курса прехвърли 200 за долар.
    Ако не знаеш да те светна. В рф не можешш да си купиш $. Можеш само да продадеш. На руский чугун каквото и да му обясняваш, не вдява. Просто е съвсем излишно.
  • 27 стоян георгиев

    26 12 Отговор

    До коментар #11 от "Амиии":

    Хахахаха хо...ами руски репортажи не гледаш ли бе красавец? Ако си забравил шушляците панталоните с ръб и златните зъби пусни си руски репортаж.в заден план лада седмица и уазка.та големи заплати вземат ама не им се харчат затова са с шушляка.

    Коментиран от #29, #33, #36

  • 28 Наблюдател

    25 5 Отговор
    Първо рублата е НЕКОНВЕРТИРУЕМА ВАЛУТА, защото курсът и не се определя пазарно а по политически натиск от Кремъл. И Второ в най-скоро време в СЕВЕРНАТА КИТАЙСКА ПРОВИНЦИЯ Русия ще се разплащат в юани.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ЗАДник

    23 9 Отговор

    До коментар #11 от "Амиии":

    Ти си побъркан бе!В Русия средната заплата е 58000 рубли!Я се стегни малко.Пенсиите масово са по 10-12 000 рубли.Цените в магазините са близки до нашите.Как може така грубо да лъжеш бе?1500 евро средна заплата!Мале,мале!

    Коментиран от #31, #32

  • 31 Ако беше такава заплатата в русия

    20 6 Отговор

    До коментар #30 от "ЗАДник":

    Петия по големина град в България нямаше да е в Чикаго а щеше да е някъде в русия. Дори и езика ни е същия, няма какво да се мъчим да учим инглийзки
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Гоги

    5 4 Отговор

    До коментар #27 от "стоян георгиев":

    Как е оградата пазвантке, вардиш ли я. Че и за туй не ставаш

    Коментиран от #45

  • 34 ХайлХимарс

    16 2 Отговор
    Аууу аз съм Костя от иzzхождане, да спасим българската рубла.
  • 35 Рико

    15 3 Отговор
    За да удържиш националната валута, трябва да интервенираш на пазара. Трябват ти долари. Ама руснаците отхвърлят долара като разплащателно средство и сега какво? Ще подпират рублата ... с рубла!

    Коментиран от #71

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 От Максуда съм

    15 4 Отговор
    аз няма да ходя в расия ,ако са напия и напсувам тутин трябва в затвора да лежа

    Коментиран от #46, #50

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ММ ДААА

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "Хаха":

    Свързана е едно към гютере с рублата,виж водката да
  • 40 дядото

    3 3 Отговор
    призовавам писачите да следят какво пишат и другите.от днес- един пише,че износа на рф се свил с 35 процента.друг,че рублата поскъпнала,трети,че парите в резерва на рф нараснали за 3 месеца с 13 процента,този и той не знае какво да напише за да угоди.
  • 41 ХА ХА ХА

    15 3 Отговор
    Какво се случва ли - руската кочина в колапс , доведена до това състояние от един прост,злобен и алчен пигмей с нилечим комплекс, като нашият президент?!
  • 42 Антитролер

    16 4 Отговор

    До коментар #11 от "Амиии":

    ,Митрофанов, спри се! Откъде я измисли тази средна заплата 1700 евро, като официално по данни на Минциф е 611?!
  • 43 Тити

    12 2 Отговор
    Деньги нет!
  • 44 На другарите

    3 11 Отговор
    от Блумбърган им се ще ,ама разплащането с долари за петрол спадна с 58%!! Не знам за РФ ама за USA си е трагедия!Лошото ,че ние ще ядем дървото покрай ЕС!

    Коментиран от #49

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Аме

    3 6 Отговор

    До коментар #37 от "От Максуда съм":

    псувай Байдън ,че да видиш какво ще ти се случи!Затворът ще ти се стори детска градина!

    Коментиран от #55

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 6 Отговор
    Обезценяването на една парична единица се нарича -ИНфлация!!!В момента Рубла не еобезценена тя е около 81рубла за $.Ще се обезцени ,ако премине и се задържи на курс 120/$!
  • 49 Жужйе

    7 3 Отговор

    До коментар #44 от "На другарите":

    И като са засили един емигрантски поток от САЩ за Русия.Ооо,мамооо!Нищо,че в Русия живеят едва 130 хил. американци,а руснаците в САЩ са 7 милиона и половина.Много тъпи тез руснаци.Избягали от благата Русия в гадният САЩ.

    Коментиран от #56

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 голема драма

    2 11 Отговор
    и пак истина я факти погледнете хубаво ккрса по световните банки железна е като швейцарски франк стига инсинуации я погледнете долара спрямо рублата и pуските пари са 100% обезпечени в държавната им банка със злато вие ревете на чужди гробища къде е нашето злато обезпечаващо лева ни в английски частни трезори били банки?????

    Коментиран от #53

  • 53 БабаДжеврие

    12 1 Отговор

    До коментар #52 от "голема драма":

    Нещо не си в час,как се обезпечава валута.Но няма да ти обяснявам.Оставям те,да си вярваш,че само рублите струват нещо,а другите пари са фалшиви.Щом така казват Митрофанова и Копейката,значи е вярно и е така. С тях и с радиото не се спори.
  • 54 Българин

    7 1 Отговор
    Руската рубла гони Турската лира много вероятно ще го изпревари
  • 55 Еми

    12 2 Отговор

    До коментар #46 от "Аме":

    Що да псуваме Байдън!?Какво е направил?Той ли нападна Украйна,той ли спря на цяла Европа газта без причина,него ли го осъдиха за военни престъпления или онова дребно невзрачно бункерно същество?К.р за Путин!Два за Русия!Осем за български подлоги на Москва!

    Коментиран от #57

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Жужйе

    9 0 Отговор

    До коментар #56 от "Иваг":

    Що да бягам бе?3200 лева заплата взимам,имам си собствен дом,почти нов автомобил,3 деца и идеална жена.Не съм алкохолик,спинозен или на хероин,че да ходя в Русия В Русия на инджинери,като мен,им плащат колкото тука на метачките от чистотата.Мерси съм.Ходя в Русия само като турист и съм доволен.Вече 2 пъти съм бил,но не бих се задържал за повече от 7 дни в тази държава.Иначе хората са много добри и приветливи,но дотам...
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 ЕгешМегеш

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "УСА боклук":

    Като видях как си написал Инфлация,и веднага разбрах,че си топ финансист и икономист.Вече вярвам на всичко,което си написал и смятам,че е напълно вярно.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Оня

    4 0 Отговор
    Абе бай Ботокс -обратното на висок , ги прави все по-велики ! Скоро ще настигнат Руанда
  • 66 Разбирача

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хаха":

    Е па нема лошо..следват венецуелския почин в икономиката- Всеки жител- милиардер.
  • 67 Aко рублата е свързана със златото

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хаха":

    защо тя пада, когато златото наближава своя исторически връх??
  • 68 Рико

    2 1 Отговор
    Колажът е точен - танкът изяжда рублата.
  • 69 Един българин

    2 2 Отговор
    русия върви уверено към фалит !
  • 70 Госあ

    0 0 Отговор
    Дано по скоро да банкрутират и да се разпаднат, та да свърши войната.
  • 71 Ало

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Рико":

    Рублата се подпира на това което е в земята на Русия, а долара се крепи на печатните машини
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания