Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Август, 2023 09:17 4 304 62

Какво означава сривът на рублата по време на война?

  • руска рубла-
  • русия-
  • икономика-
  • инфлация-
  • война-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • руска икономика-
  • пари-
  • доходи-
  • газ-
  • петрол-
  • санкции

За Русия е по-трудно да продава петрола си заради западните санкции

Какво означава сривът на рублата по време на война? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Руската рубла поевтиня силно през последните месеци и централната банка на страната се намеси, за да се опита да спре срива, обобщава Асошиейтед прес, предаде БТА.

Досега властите се въздържаха от действия, тъй като поевтиняващата рубла бе от полза за бюджета. По-слабата валута обаче също така носи опасност от по-високи цени за обикновените хора и правителството най-накрая се задейства в опит да се противопостави на тенденцията. Асошиейтед прес посочва ключови фактори, които трябва да се знаят относно случващото се с рублата:

Още новини от Украйна

Основните икономически фактори играят роля, но нещата не се изчерпват с тях. Русия продава в чужбина по-малко - което отразява най-вече намаляващите приходи от петрол и природен газ, и внася повече. Когато стоките се внасят в Русия, хората или компаниите трябва да продават рубли за чуждестранна валута като долар или евро, а това понижава курса на рублата.

Излишъкът по търговския баланс на Русия (което означава че тя продава на другите страни повече стоки, отколкото купува) се е свил, а търговските излишъци обикновено подкрепят националните валути. По-рано Русия имаше голям търговски излишък заради високите цени на петрола и срива на вноса след инвазията в Украйна. Тази година обаче цените на черното злато се понижиха, а и за Русия е по-трудно да продава петрола си заради западните санкции, включително ценовите тавани за суров петрол и петролни продукти като дизела.

"Значително по-слабият приток на чуждестранна валута заради спада на износа е ключов фактор" за поевтиняването на рублата, според Киевската школа по икономика.

Междувременно, близо година и половина след началото на войната, руският внос започна да се възстановява, тъй като руснаците намират начини да заобиколят санкциите. Част от търговията е пренасочена през азиатски страни, които не са се присъединили към санкциите. Вносителите пък намират начини да превозват стоки през съседни страни като Армения, Грузия и Казахстан.

Същевременно Русия увеличи разходите си за отбрана, например като налива пари в компании, които произвеждат оръжия. Компаниите трябва да внасят части и суровини, а част от държавните пари намират пътя си до джобовете на работниците, най-вече защото страната е изправена пред недостиг на работна ръка. Сами по себе си тези държавни разходи, наред с готовността на Индия и Китай да купуват руски петрол, помагат на икономиката на страната да постигне по-добри резултати от очакваното от мнозина. Международният валутен фонд посочи миналия месец, че прогнозира руската икономика да нарасне с 1,5 на сто тази година.

По-слабата рубла влошава положението с инфлацията, тъй като оскъпява вноса. А слабостта на рублата все повече се прехвърля върху хората чрез цените, които те плащат. През последните три месеца инфлацията достигна 7,6 процента макар целевото равнище на централната банка да е 4 процента.

По-високите лихви ще оскъпят получаването на кредити и това би трябвало да ограничи вътрешното търсене на стоки, включително вносни. Така че Руската централна банка (РЦБ) се опитва да охлади вътрешната икономика, за да понижи инфлацията. Банката вдигна водещата си лихва от 8,5 до 12 процента на извънредно заседание вчера, след като поевтиняването на рублата бе разкритикувано от икономически съветник на Кремъл.

Износът на Русия се сви, защото западните съюзници бойкотираха руския петрол и наложиха ценово ограничение за доставките му до други страни. Санкциите не позволяват на застрахователи или логистични компании (повечето от които са базирани в западни страни) да работят с контракти за руски петрол при цена над 60 долара за барел. Ограничението и бойкотът, въведени миналата година, принудиха Русия да продава с отстъпка и да предприема скъпи мерки като закупуване на флотилия от "танкери призраци", които са извън обсега на санкциите. Русия освен това спря по-голямата част от продажбите на природен газ за Европа, която бе най-големият ѝ клиент.

Петролните приходи се свиха с 23 процента през първата половина на годината, но Москва все още печели по 425 млн. д. дневно от продажби на петрол, според Киевската школа по икономика. По-високите цени на петрола обаче напоследък изпратиха руските доставки над ценовия таван, посочи в августовския си доклад Международната агенция по енергията (МАЕ).
Възстановяването на вноса показва, че Русия намира начини да заобиколи санкциите и бойкотите. Станало е по-скъпо и трудно, но ако някой се нуждае от айфон или западна кола, може да си намери. Така че поевтиняването на рублата се дължи на санкциите, успешните усилия да се заобиколят последиците им и военните усилия на Москва.

"По-евтината рубла отчасти отразява последиците на санкциите, но не сочи основополагаща икономическа криза", твърди Крис Уейфър, главен изпълнителен директор на "Майкро адвайзъри партнърс" (Macro Advisory Partners). Всъщност поевтиняващата рубла е помогнала на правителството в някои важни аспекти.

По-ниският валутен курс означава повече рубли за всеки долар, който Москва получава от продажбите на петрол и други продукти. Това увеличава парите, които държавата може да похарчи за отбрана и социални програми, насочени към смекчаване на последиците от санкциите за хората в Русия.

"Това, което централната банка и министерството на финансите направиха през последните няколко месеца, е да се опитат да компенсират спада в доларовата стойност на петролните разписки с по-слабата рубла, така че дефицитът под формата на разходи да бъде овладян и по-лесно управляем", посочва Уейфър.

На фона на санкциите и ограниченията за изнасяне на пари от страната обменният курс на рублата до голяма степен е в ръцете на централната банка, която може да посъветва големите износители кога да обменят доларовите си приходи в руски рубли.

Когато рублата премина над прага от 100 рубли за долар, Кремъл и РЦБ теглиха чертата. "Слабостта бе планирана, но отиде твърде далеч и те искат да върнат нещата обратно", допълва Уейфър, според когото през идните месеци рублата ще се търгува в средата на диапазона от 90 рубли за долар - приблизително там, където правителството я иска.

Инфлацията, причинена от обезценяването на рублата, засегна по-бедните хора по-тежко от останалите, защото те харчат по-голяма част от доходите си за стоки от първа необходимост като храна. Пътуванията в чужбина - на каквито се радват предимно малка част от жителите на проспериращи градове като Москва и Санкт Петербург - стават много по-скъпи заради слабата рубла. При всички случаи общественото недоволство е ограничено предвид мерките, наложени от властите, за отправяне на критики срещу военната "операция", включително заплахата от затвор.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    56 29 Отговор
    Не се бойтe дрогари и дрогарки ! Нашия велик вожд дрoгаря Пoтkин ще им покаже на ЕС и ФАЩ че не сме безсилни и ще им наложи реципрочни, безаналогови контра-санкции !
    Ще спре износа към ЕС и ФАЩ на балалайки , матрьошки , рузка салата и пpocтитутки - и Лада и Москвич също! Така ще постави гeйpoпейците и хамериканците на колене и ще сасипе опадачния гнил Долър и Евро !

    Коментиран от #9

  • 2 Последния Софиянец

    40 57 Отговор
    Рублата е обезпечена със злато а доларите са зелени хартии за бърсане

    Коментиран от #4, #5, #7, #14, #51, #53, #55, #58

  • 3 продажници краварски

    31 32 Отговор
    не се кахарете за рублата , вижте цените и наще магазини как са или вие си пазарите от кошовете за боклуци?

    Коментиран от #8

  • 4 Последния Москал

    35 17 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    😂😂😂😂😂😂 така ли казаха по съветската телевизия ? хахахах 😂😂😂😂😂😂
  • 5 Русофил

    38 20 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Не им дават на руснаците да си обърнат рублите в злато или в долари.
    Обезпечена с евтини девушки само.

    Коментиран от #13

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 100

    34 13 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Айде, купи си злато с рубли тогава. ;)
  • 8 Русофил

    22 14 Отговор

    До коментар #3 от "продажници краварски":

    Алоо - руския програмист: И тази програма изтеряса.
    Да гледа магазините в русията, че няма никой вътре да пазарува.

    Коментиран от #17

  • 9 Демократ мияч

    16 22 Отговор

    До коментар #1 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Мия чинии , бакшиши вече няма , Германия 1,5 % свиване , Русия 1,5% растеж ...

    Коментиран от #20, #21

  • 10 Реалист

    20 14 Отговор
    Друго си е силния долар и евро с инфлация над 50% в ЕСи ФАЩ и свито потребление на петрол, газ и др основни суровини фалиращи банки .
  • 11 Българин

    16 19 Отговор
    В Русия инфлация 7% в България 70 %
  • 12 Това означава,че

    18 8 Отговор
    Минимална работна заплата в Русия е 168 долара.

    Коментиран от #19

  • 13 Българка от Хамбург

    10 12 Отговор

    До коментар #5 от "Русофил":

    Ураинките Девки ми изядоха хляба и отнеха клиетите ...

    Коментиран от #27

  • 14 Незнаещ

    23 13 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    При тово обезпечение със злато една рубла е един цент,а ако не беше обезпечена,сигурно 10-20 рубли щяха да бъдат 1 цент.И защо руснаците умират да си обърнат рублите,обезпечени със злато,в долари,пърдон,в зелени хартийки за бърсане.Сигурно много обичат чистотата?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ха ха ха

    10 15 Отговор
    Срив на рублата
    Край на Русия
    Соросоидите са най тъпото продажно племе.
    Сибир е ваш

    Коментиран от #36

  • 17 Кравар

    19 5 Отговор

    До коментар #8 от "Русофил":

    Само хайвер и омари ядът в Русия , нямат хляб и боб.
  • 18 Плашимир

    13 4 Отговор
    Като да се понижили цените на черното злато ,как да си обясним повишаването на цените на горивата?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Българин

    35 8 Отговор

    До коментар #9 от "Демократ мияч":

    Ми тогава що не одиш да ги миеш чиниите в руския рай а се мъчиш във вражеска Германия ?Или викаш не си чак толкова тъп ... 😂😂

    Коментиран от #43, #52

  • 21 Киркор

    9 4 Отговор

    До коментар #9 от "Демократ мияч":

    Защо не си се изразил до край - разтеж на мизерията..
  • 22 Професора

    15 16 Отговор
    На фона на слабата рубла нито една руска банка не фалира за сметка ма това швейцарски и американски банки фалират на фона на силния долар 😂😂😂😂

    Коментиран от #37, #48

  • 23 евалла Маре ти си на Пулицър

    16 8 Отговор
    Не знам , но у нас бензина мина 2.70.
    Тези с рублите имат ресурс, но ние какво ще правим?
    Добре е човек да злорадство, но първо да си гледа дали неговата поничка е пълна!
  • 24 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    9 13 Отговор
    Там в русия има същия план ,ран като в бг........там властва световната банка......би трябвало да знаете тези истини.какво означава срив на рубла....Това,което стана в бг,при срив на лева през 96-97г.Планът ран за бг, е насочен срещу живеещите БЪлгари на нашата Българска земя.Целта му е да останат около 1/3 от населяващите,а тук да се заселят англосакси ,които ще бъдат принудени от задаващите се Земни циклични промени!Преполага се ,че в тази 1/3 ще се вклинят повечето държавни служители и малка част от гоите.За бг,планът ран е над 60% осъществен.За русия ще бъде осъществен също.Би трябвало да ви светне,че русия няма да съществува във вид сегашен!Кй е виновен ще почнете да проглеждате и ще видите,че путин е по-вреден и от горбачов!
  • 25 Окраин4ев

    11 11 Отговор
    Умрелия долар който е ма командно дишане от многомилярдни заеми. Цели ЕС издържа ФАЩ
  • 26 Пропагандистите на сор. оснята

    8 7 Отговор
    Потъвате сорос.оиди чичо Сорос еи ореза грантовете с 40% защото долара е мн стабилен.
  • 27 колелото

    5 3 Отговор

    До коментар #13 от "Българка от Хамбург":

    Барем ще плъзне сифилис из Хабмург.
    Споко!
    Пак ще одимаш клиенти.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ГОЛЯМ СМЯХ

    7 7 Отговор
    мараДебелогъзата докато се кахари за рублата ,а цената на храната в кауфланд днес вече е двойна и ще трябва да правиСвиркии довечера за да си купи хляб че с тия смеяна статийка, няма да й се получи заплатата
  • 31 Оракула от Делфи

    9 8 Отговор
    Да направим една малка равносметка ,без световни мозъци по икономика.
    Путин задължи всички, които търгуват с Русия да плащат в рубли!
    Рублата губи своята стойност с7%, спрямо твърдите валути, като, евро , долар и много други!
    Да пазаруваш с рубли ще е много по- евтино, за този който купи руски стоки в рубли!
    И разбира се голяма загуба за Русия ,след като рублата е обезценена!!
    И сега идва въпроса , разбира ли олигарха Путин от бизнес???
    НЕ този "ТИП" не разбира ОТ БИЗНЕС ,
    НО РАЗБИРА ,ЧЕ ВСИЧКО присвоено от ОЛИГАРХИЯТА ,
    е 50%, лично НЕГОВО!
    А Беднотията на руснака ,е негова лична заслуга!
    На фона на тези ПУТИНОВИ знания ,
    можеш да водиш война с ЧУЖДИ пари ,докато се споминеш!
    В момента в който войната свърши ,
    Путин ще бъде разобличен в некадърност и корупция!
  • 32 007

    10 7 Отговор
    В олигархичната диктатура московия, както винаги олигарси ще трупат милиони а обикновените рашисти ще си ходят до външните нужници,стига да са си купили нещо за ядене!!! Средновековна работа!!!🇧🇬🇺🇲🇺🇦🇪🇺🇧🇬

    Коментиран от #41

  • 33 Коментар

    9 5 Отговор
    Цитат:"засегна по-бедните хора по-тежко от останалите, защото те харчат по-голяма част от доходите си за стоки от първа необходимост като храна."

    Сигурни ли сте,че статията е за Русия,а не за България?Това за България си се отнася,а преди дни пуснахте статия,че икономиката на Русия била на 5-то място.
    Сигурно е печатна грешка...

    Коментиран от #39

  • 34 Руските фенове

    9 6 Отговор
    Гледайте има репортажи с пазаруващи хора в русията ви.Чуйте какво казват те.Да не говорим за пенсионерите.Гледайте и тогава ръсете мозък тук.

    Коментиран от #38

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Оне

    12 6 Отговор

    До коментар #16 от "Ха ха ха":

    Срив на рублата.
    Мизерия като в Северна Корея.
    Руската пета колона винаги са били всичко друго но не и българи.
    Сибир вече става китайски.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Оне

    4 5 Отговор

    До коментар #34 от "Руските фенове":

    Те много добре знаят: и за мизерията в Русия, и за трагедията им като държава.

    Коментиран от #60

  • 39 Оне

    3 4 Отговор

    До коментар #33 от "Коментар":

    Поне русофилите сте на едно положение с обикновения руснак.
  • 40 Дедо ви...

    5 8 Отговор
    Ами озвачава, че Русия ще унищожи фашизма и ще наложи новия световен ред. Правила го е и пак ще го направи!!!
  • 41 А ти

    7 0 Отговор

    До коментар #32 от "007":

    По добре кажи как се живее в двете нули. Сигурно изпитваш голям кеф че живееш там.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Хъхъ

    5 3 Отговор
    - Какъв е обменният курс между долар, паунд и рубла?
    - Един паунд рубли струва един долар.

    Коментиран от #47

  • 45 Хъхъхъхъхъхъ

    8 5 Отговор
    ДО ПРЕДИ 6 г...САЩ И ГЕРМАНИЯ ВСЕ ОЩЕ ДАВАХА ХУМАНИТАРНА ПОМОЩ НА ГЛАДНИТЕ БЛАТНИ ЧОВЕКОПОДОБНИ!😂
    МАСКАЛИТЕ ГИ ОЧАКВА ОТНОВО ...МИЗЕРИЯТА И БАНКРУТА ОТ 1998г
  • 46 Урюрвкос

    4 4 Отговор
    слабата рубла е добре дошла за експорта а цените на храните произведени в Русия са защитени. Нека да обясни Асошиейтед прес защо руския мазут стана по скъп от дизела и защо най големия вносител са Щатите. Изобщо по света има рекордно търсене на тежки горива с голямо съдържание на сяра и парафин. Нефта не е само гориво за колите а и основна суровина за химическата промишленост, фармацевтика и т.н.
  • 47 Хъхъхъхъхъхъ

    8 3 Отговор

    До коментар #44 от "Хъхъ":

    НИКЪДЕ ПО СВЕТО НЕ СЕ ТЪРГУВАТ ... ТОАЛЕТНИ РУБЛИ!
    НИКОЯ БАНКА НЕ ЗАСЛУЖАВА ТАКОВА УНИЖЕНИЕ И ПОЗОР!
  • 48 Как ще фалира руска банка?

    9 3 Отговор

    До коментар #22 от "Професора":

    Активите на тези руски банки , са на един и същи човек!
    Ти ще искаш ли, да фалираш ,своя личен бюджет??
    Русия няма този тип счетоводство, което има САЩ ,например!
    В Русия ,както и в България фалита на банката се решава от "Чекмеджето" на властта,
    в случая в Русия , това е Путин!
    В САЩ това е закона !
    Акционерите в САЩ ,са различни собственици, инвестирали парите си в различни банки,
    а в Русия е само Путин и придворната му мафия, от олигарси ,
    откраднали пари от бюджета и ги превърнали в инвестиция,
    има огромна разлика от собственост до собственост!!
    Същото важи и за Българските банки!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Айде сега

    4 5 Отговор
    Кои стоки от първа необходимост внася Русия за да се отрази нещо на по бедните!?! зърнени култури имат достатъчно че и изнасят, месо и риба също....да не говорим за цените на горивата и тока. Ееер може да се мине и без айфон
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Ал Тъпоне

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "Българин":

    То зависи от котата, от където е отправната точка. Ако тръгваш от нисък старт ти трябва време да се изправиш, после набираш бързо и тогава дето викаха едно време "петилетката за две години" ама после, като изчерпиш възможностите не 1,5% назад ами 15% може да има назад. Туй е то няма абсолютно щастие. След пет обри години идват пет лоши.
  • 53 Пешо

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Доларът е обезпечен от най-голямата икономика и ще го има когато от рублата няма да е останал и спомен, както и от копейките и нашите комунисти-путинисти.
  • 54 Иванушка🇺🇲

    4 1 Отговор
    Това означава само едно. Фашисткия режим на Путин потъва като кораба Москва. Бавно но сигурно. Този процес е необратим.
  • 55 Първия Софиянец

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Хаха затова ли една зелена хартия се разменя за сто "златни" рубли. Америка остава най великата държава в света. 🇺🇲🇺🇲🇺🇲🇺🇲🇺🇲 Рублите имат едно приложение във WC то.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Ник

    4 1 Отговор
    Русия не получава долари от продажбата на петрол - Индия плаща в рупии, Китай доставя стоки като бартер.
  • 58 Златото

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Златото го продадоха на Китай
  • 59 Р.К.И.

    2 0 Отговор
    Пътят е познат : дефицит-купони-глад.
  • 60 Р.К.И.

    3 1 Отговор

    До коментар #38 от "Оне":

    За българина -глад- е далечна география; за руснака -глад- е близка история. Страхът от глад виси над тях и физически, и психологически. Ако искаш да изплашиш руснака му говори, че го очаква глад..
  • 61 бебо

    0 1 Отговор
    Абсолютно нищо не значи сривът на която и да е „ вражеска “ валута ,....след като всичко се управлява от един финансов център , знаете къде , подчинен на президент на световна финансова мафия ? Как валута обезпечена със злато , не струва нищо пред хартийки напечатани на принтер ?
  • 62 КОЙ КАЗВА ЧЕ ИМА ВОЙНА ?

    0 0 Отговор
    КОЙ !
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания