Last news in Fakti

24 Април, 2023 19:00 2 042 11

Италия: "В училище не се говори за секс"

  • педофилия-
  • педофили-
  • секс-
  • деца-
  • италия-
  • ученици-
  • училище-
  • сексуално образование-
  • интернет-
  • ес

В ЕС има девет страни, които не искат задължително сексуално образование в училище. България е една от тях. Също и Италия.

Италия: "В училище не се говори за секс" - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Децата и юношите все по-често търсят в интернет отговори на въпросите от сексуално естество, които ги вълнуват", коментира Антонио Пелаи, италиански психотерапевт от университета в Милано.

Сексуалното образование все още не е станало част от задължителната учебна програма в Италия, макар че от 1975 г. насам са правени множество опити да се въведе сексуална просвета в училище. В това отношение Италия стои редом с други страни от ЕС, където също няма задължително сексуално образование, а това са България, Полша, Румъния, Литва, Унгария, Словакия, Хърватия и Испания. Отделните региони на Италия имат право сами да решават дали да финансират проекти по тази тема в училищата.

Учат се от интернет

Пелаи, който е изследовател в отдела по биомедицина на университета в Милано, е загрижен, че младите черпят познанията си за секса именно от интернет. Освен фалшивата информация, полуистините за сексуалните практики и полово предаваните болести, порнографията, която се разпространява онлайн, също представлява опасност, предупреждава той. "Изображенията на секс в интернет често са свързани с насилие и нерядко имат расистки или педофилски характер. Това създава голямо объркване и несигурност сред младите хора", обяснява Пелаи.

В Италия и в останалата част на Европа броят на болестите, предавани по полов път, отново се увеличава. Това се отнася с особена сила до инфекциите, свързани с хламидии, както и до сифилиса. Според психотерапевтката и председателка на Италианския център по сексология Кристина Флорини образователният фокус трябва да пада не само върху информирането за секса и здравето, но и върху дискусиите между учители и ученици по тези теми.

Неформалният характер на комуникацията е важен, за да могат темите да се разглеждат открито, посочва още сексоложката. За целта са необходими не само ангажимент от страна на преподавателите, но и самите те да преминават през адекватно обучение. Така учениците биха могли да се научат да поемат отговорност - не само за своето здраве, но и за това на другите.

Задължително сексуално образование

Центърът по сексология на Кристина Флорини, също както много други организации в Италия, се опитва да накара правителството да осъзнае необходимостта от сексуалното образование. А Пелаи посочва, че страната спешно се нуждае от концепция за сексуално образование, адаптирана към дигиталния свят.

Стефания Аскари от Движението "Пет звезди" от 1975 г. насам се опитва да въведе в италианските училища задължителното сексуално образование. Но законодателната ѝ инициатива от 2021 г. за пореден път се провали. Сега въпросът е в ръцете на министъра на образованието Джузепе Валдитара от дяснопопулистката партия "Северна Лига". Политикът се обявява срещу "джендър пропагандата" и се застъпва за силната роля на родителите в образованието на децата.

Вече шести месец "Северна Лига", ултрадясната партия "Италиански братя" и консервативната "Форца Италия" управляват страната. Под лидерството на Джорджа Мелони основните приоритети бяха изместени към увеличаване на ражданията и насърчаването на "нормалното“ семейство, според християнските разбирания за брачен живот. По-конкретно Мелони има предвид единствено браковете между мъж и жена.

"Не виждам дебат за сексуалното образование на национално ниво, който би могъл да доведе до справянето с това образователно предизвикателство", опасява се изследователят Антонио Пелаи.

Политици настояват за промяна

В Италия все пак има политици, които продължават да се застъпват за задължителните часове по сексуално образование. Миналата година трима от членовете на градския съвет в Рим стартираха петиция за това. Съветничката Ева Витория Камерино, която подкрепи инициативата, казва: "Църквата неизменно връща патриархалните гледни точки, според които жените винаги изпълняват подчинена роля". Според Камерино недостатъчното сексуално образование на децата и юношите засилва най-вече дискриминацията, сексизма и хомофобията. Както и насилието срещу жените.

Науката е доказала по безспорен начин, че сексуалното образование не просто насърчава здравословното сексуално поведение на младите. То помага за намаляване на нежеланите бременности и за намаляване на болестите, предавани по полов път.

Автор: Рахел Шухард


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    14 3 Отговор
    Е. не! Пуснете още доктори и инженери за да намалите венерическите болести. Може и Шариата направо да приемете. Давос ще се зарадва.
  • 2 ИВАН

    7 9 Отговор
    Където има мюсюлмани, нещата не вървят - например България, все нещо човъркат, все имат някакви задни мисли и не мислят за родната си България, а просто живеят на готово все гледат да подливат вода.
  • 3 Хахаха

    12 4 Отговор
    Какво да говорят ?! Нали през междучасията се жасат в тоалетната !
  • 4 Момчетата

    5 1 Отговор
    си плащат.Навсякъде си вършат работата.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 крис

    5 2 Отговор
    Италия: "В училище не се говори за секс"-----А СЕ ПРАВИ
  • 7 Алфа херинга

    11 2 Отговор
    Много ги бърка това джендърята, че все още няма такива часове в някои страни.

    Коментиран от #10, #11

  • 8 Ирена

    15 2 Отговор
    Браво на италианците. Не е нужно да се говори нон - стоп за секс. Това не е нито спорт, нито състезание , нито бой.
    Сексът трябва да е в следствие на любов и брак.

    Коментиран от #9

  • 9 До Ирена

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ирена":

    А, чудо... Чудо в 2023 година е такова изречение! Приятна вечер! / Иначе гладна кокошка, просо сънува, а другите уши и нерви да имаме и това е./
  • 10 Почти позна болката...

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Алфа херинга":

    ""Под лидерството на Джорджа Мелони основните приоритети бяха изместени към увеличаване на ражданията и насърчаването на "нормалното“ семейство, според християнските разбирания за брачен живот. По-конкретно Мелони има предвид единствено браковете между мъж и жена.""
  • 11 катран

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Алфа херинга":

    най много ги бърка че и в детските градини не се говори за секс ..все още..Колкото повече покварени деца и юноши има толкова е по-добре за нпо на сорос..Мислили били те за полово възпитание..само педафилия в главата на сорос..