Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Април, 2023 09:30 1 673 26

След 37 години АЕЦ "Чернобил" отново е застрашена

  • украйна-
  • аец чернобил

Аварията в Чернобилската атомна електроцентрала става през нощта на 26 април 1986 г. по време на планирани тестове на четвърти блок. Пренапрежение в захранването е последвано от експлозия, която разрушава ядрения реактор и предизвиква голям пожар

След 37 години АЕЦ "Чернобил" отново е застрашена - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всяка година на 26 април Украйна и светът си спомнят за трагедията в ядрената централа "Чернобил" и за подвига на ликвидаторите на аварията.

Оттогава са изминали 37 години, но ядрената опасност не е изчезнала. Чернобил отново е заплашен от катастрофа - този път от руската армия.

Това коментира РБК-Украйна.

Аварията в Чернобилската атомна електроцентрала става през нощта на 26 април 1986 г. по време на планирани тестове на четвърти блок. Пренапрежение в захранването е последвано от експлозия, която разрушава ядрения реактор и предизвиква голям пожар.

Във въздуха се издига облак от радиоактивни вещества, който покрива големи части от Украйна, Беларус, както и части от Русия и Европа. Според Международната скала за ядрени събития (INES) на аварията в Чернобилската атомна електроцентрала е присвоена най-високата - 7-ма степен на опасност.

Сериозността на катастрофата обаче не е известна веднага. В първите дни съветските ръководители се опитват да скрият аварията не само от другите страни, но и от гражданите на СССР.

Евакуацията на Припят, най-близкия град до епицентъра на взрива, е обявена едва ден по-късно. След това, три дни по-късно, от опасната зона са евакуирани жителите на населени места, намиращи се на 10 км от мястото на аварията. В Киев, който беше засегнат от облак радиоактивен прах, се проведоха масови първомайски демонстрации.

Михаил Горбачов, ръководител на Съветския съюз, съобщи подробности за аварията в обръщение към гражданите едва на 14 май.

Реакцията при извънредни ситуации започна с гасенето на пожари. В първите дни пожарът беше потушен от хеликоптери, които хвърлиха специален състав върху разрушения реактор, за да предотвратят нагряването му и да намалят радиоактивните емисии.

По-късно се появи опасност от радиоактивно замърсяване на почвата и подпочвените води. За да се избегне това, под реактора е прокопан тунел и е изградена 30-метрова стена.

Ликвидацията продължава до 1987 г. През това време над разрушения четвърти блок е изграден защитен "саркофаг".

Централата е напълно спряна през 2000 г., а през 2019 г. е пуснат в експлоатация нов защитен кожух над саркофага - арката "Shelter-2".

В операциите по почистването на Чернобил са участвали общо около 240 000 души. Много от ликвидаторите пожертваха здравето и живота си в борбата с "невидимия враг" - радиацията.

Точният брой на загиналите в резултат на бедствието все още не е известен. Първите загинали са двама работници, които са били в централата по време на експлозията, и пожарникарите, които са гасили пожара без средства за радиационна защита.

В рамките на три месеца след трагедията тридесет и един души умират от радиационна болест. През следващите години от последиците от облъчването с радиация умират между 60 и 80 души, а 134 души страдат от радиационна болест.

Според "Грийнпийс" и "Лекари срещу ядрената война" до 600 000 души може да са били засегнати от аварията и нейните последици. Медицински изследвания показват, че след трагедията в Европа се е увеличил броят на раковите заболявания, включително рак на щитовидната жлеза и левкемия.

След аварията 200 000 квадратни километра са заразени с радиация, като 70% от тях са в Украйна, Беларус и Русия. Около 5 млн. хектара земя станаха негодни за земеделие, а около АЕЦ беше създадена зона на изключване с дължина 30 км.

В околната среда бяха изхвърлени изотопи на уран, плутоний (може да се запази в почвата в продължение на стотици години), йод-131, цезий-134, цезий-137, стронций-90.

С течение на времето концентрацията на радиация в замърсените райони е намаляла. Въпреки това в някои региони количеството цезий в млякото все още може да надвишава допустимите стойности. Гъбите, горските плодове, дивечът и рибата в езерата също могат да бъдат опасни поради наличието на цезий.

Непосредствено в зоната на изключване през последните години природата активно се възстановява и се появяват редки животински видове. През 2017 г. беше създаден Чернобилският радиационно-екологичен биосферен резерват.

Нова заплаха за атомната електроцентрала в Чернобил се появи през първия ден от пълномащабното нахлуване на Руската федерация.

Вечерта на 24 февруари 2022 г. стана известно, че руски войски, които са влезли в Украйна от територията на Беларус, са превзели централата. Те използваха ЧАЕЦ за своя база, като разположиха там оборудване. Служителите на атомната електроцентрала и военните от Националната гвардия са държани като заложници от окупаторите.

Ръководителят на украинската Държавна агенция за управление на зоната на изключване, Евгений Крамаренко, заяви, че руснаците планират да завземат атомната електроцентрала за дълъг период от време. В самото начало на окупацията в Чернобилската атомна електроцентрала пристигат служители на Росатом, за да станат "новото ръководство".

Вследствие на обстрела на 9 март централата е напълно изключена от електрическата мрежа. Енергията, необходима за безопасното съхранение на опасното отработено ядрено гориво, се доставяше чрез дизелови генератори.

"Укренерго" възобнови външното електрозахранване, но впоследствие обстрелът се повтори още няколко пъти. На 11 март се появи информация, че руснаците подготвят терористична атака срещу централата.

След триседмична окупация персоналът на централата е частично евакуиран. На тяхно място пристигат 46 служители доброволци, които поддържат работата на централата.

На 31 март руските окупатори напускат Чернобил под натиска на украинските въоръжени сили. При това не минава без мародерство.

Сумата на нанесените щети възлиза на 135 милиона долара. Руските военни откраднаха или унищожиха около 698 компютъра, 344 автомобила, 1500 дозиметъра за радиация и почти цялото противопожарно оборудване, с което разполагаше Чернобилската АЕЦ.

По време на окупацията на Чернобил и зоната на изключване руските нашественици може да са получили сериозни дози радиация, докато са копали траншеи в Рижката гора, един от най-замърсените райони на зоната, и са карали тежко оборудване, вдигайки радиоактивен прах във въздуха.

В потвърждение на това се съобщава, че войници, изложени на радиация в атомната електроцентрала в Чернобил, са били докарани в медицинския център в Гомел.

На 2 април 2022 г. украинското знаме отново е издигнато над Чернобилската АЕЦ. Националната гвардия взема централата под охрана. Възстановена е и пряката връзка с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), която е прекъсната на 10 март.

По време на посещението си в Чернобил през април 2022 г. представителите на МААЕ не съобщават за опасност за персонала на централата, въпреки "лекото повишаване" на нивата на радиация.

През януари 2023 г. генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси обявява стартирането на постоянна мисия в Чернобил за осигуряване на ядрената безопасност.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    26 8 Отговор
    Какво стана с украинското зърно и яйця, изядохте ли ги?

    Коментиран от #7, #25

  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 2 Отговор
    пази Боже

    Коментиран от #14

  • 3 Двоен евроатлантически аршин

    28 8 Отговор
    Из "демократичните"западни медии, когато стане въпрос за Вт.Св.война ще се побъркат да възхваляват, не съветските ръководители, а украинците.
    Но когато стане въпрос за "Чернобил", виновни са не украинците, а съветските ръководители.

    Евроатлантическа класика в жанра...

    Коментиран от #19

  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 15 Отговор
    ЕЙЙ,тьй да попитам....Има ли българско семейство да не е засегнато или да не знае някой починал или лекувал се от ЛЕВКЕМИЯ,която е многообразна.......Надали ще има и колкото пръстите на ръцете да кажат,че не знаят.......Да ви е честита ,атомната енергия и си сложете още десетина ядрени централи........

    Коментиран от #8

  • 5 уфаааа

    12 5 Отговор
    Пропаганда, явно настъплението не върви та се налага отвличане на вниманието
  • 6 Някой

    13 10 Отговор
    Хехе. Руснаците я превзеха без зор и после пак без зор я предадоха на укрите. Ако нещо се случи с нея, то ще е по вина на укрите. Те ще са за бой!

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 БСП КОМУНИСТ

    2 8 Отговор
    С тоя Чернобил станахме за подигравки....
  • 11 "Втора армия в Света"

    6 13 Отговор
    Рашисти баце... Не стига че поради тяхната некадърност избухна Чернобил, ами тия безмозъчни орки се опитаха отново да създадат повторение на трагедията.... А за капак, те самите прихванаха радиационни болести поради невежество и тъпота, та сега стотици орки са болни или са отишли на концерта на Кабзон.
  • 12 ВЕЧНА ДРУЖБА

    5 2 Отговор
    Заедно се облъчихме със съветските другари....

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Нека да пиша

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Вальо глухото, да не пише .
  • 15 Дух

    7 2 Отговор
    Кой я допуснал тази авария?
    "Украинските специалисти".
    Что значи "пренапряжение" в мрежата?Цял екип от украинците е допуснал трагедия.Реактор вече даваше индикациите,че тръгва необратим процес.Към 2.00 през ноща става ясно,че укрите няма да спасят положението.
    Афторката да попита украинците за този резил.И да пита каква компенсацията ще получи света,в това число и българите!

    Коментиран от #20

  • 16 Всички АЕЦ

    1 3 Отговор
    по света трябва да бъдат премахнати.
  • 17 Бая

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Русоробски фронт":

    Тъ...пи.. чък СИ.
    Тия от Хирошима и Нагазаки умираха и се изпарявахаа с усмивка на уста. И после и тия от Фукошима с кеф се разболяваха.
  • 18 генчо

    2 1 Отговор
    ей го примера за некадърносста на червените другари, не мога да повяврам че в българия има толкова много празноглавци които им симпатизират и до днес ама будали сте веее
  • 19 генчо

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Двоен евроатлантически аршин":

    какво общо има едното с другото ве кратун"???
  • 20 ъкрите са били под директния

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Дух":

    контрол на МАСКВЕ Вееееее

    Коментиран от #22

  • 21 Булдог

    2 0 Отговор
    Кой беше начело на СССР Тогава??? М .С Горбачов , Продажника ,величаван от Запада
  • 22 Дух

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "ъкрите са били под директния":

    Няма такива филми!
    Ако говорят за успех-укрите си бият по гръдите колко са велики.
    Ако резил-това са руснаците.
    Чернобъл не трябваше вообще да се прави в украйна.Все едно даваш на майнуната граната.
  • 23 123

    0 0 Отговор
    Чернобил подхранва и почвата да има много жито, кокошките снасят много яйца.
  • 24 последно

    1 0 Отговор
    тази статия към какво всъщност е насочена - каъм годишнината от аварията и нейните последствия, или да ни внуши, че руснаците атакуват чернобилската централа (както атакуват Запорожката АЕЦ). Може и да е недомислие на автора, но така поне и малкото хора, които не разбират какво е да се атакува АЕЦ, може и да прогледнат на какво са способни украинците. Поне за мен "справедливия" украински отговор на руската агресия изгуби всякакъв смисъл, защото терористи не могат да бъдат съжалявани или подкрепяни.
    Дано тази годишнина напомни и на Запада, че се заиграват с живота на континента и да спрат да се изявяват като ментори на терористите
  • 25 явно

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    има още, щом ЕК настоява да си махнем забраните. Тъжното е, че продукцията на украинците остава за бившите соц страни, а не отива да трови немци или французи. Явно шом веднъж сме били прецакани след аварията, можем да поемем още и още.
    Преди няколко години имаше горски пожари в района на Чернобил, измериха повишаване на радиационния фон на много места в Украйна, но после си замълчаха и сега не се знае какво е положението, кои райони са притеснителни и т.н. Няма контрол и никой не знае какво консумираме
  • 26 Мемфис

    0 0 Отговор
    Големите нещастия, най- вече на народите от източна Европа от векове наред идват от дивите азиатски скотовее, наречени руснаци ! Подли монголски мелези, злобни и отмъстителни.
Новини по държави: