Last news in Fakti

2 Октомври, 2013 11:52 1 038 0

„Шътдаунът“ отлага визита на Обама в чужбина

  • обама-
  • бюджет
„Шътдаунът“ отлага визита на Обама в чужбина - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кризата с бюджета в САЩ принуди американският президент Барак Обама да се откаже от визитата си в Малайзия, съобщават световните агенции.

Той ще бъде представен от държавния секретар Джон Кери.

Барак Обама се опитва да намери компромисна позиция и да убеди републиканците в Камарата на представителите на Конгреса да предприемат предложеното финансиране на подкрепяната от него здравна реформа.

Междувременно финансовият министър Джейкъб Лу обяви, че е задействал всички разрешени от закона, за да се избегне достигането на тавана на дълга.

От 1 октомври САЩ се намират в „шътдаун" - изключване на правителството. До ситуацията се стигна след като републиканците и демократите не можаха да се договорят за бюджета за новата финансова година, която започва на 1 октомври.

Ситуацията струва $12,5 млн. на час, $300 млн. на ден и $1,6 млрд. на седмица, съобщи телевизия Ен Би Си, цитирайки изследване на консултанската компания IHS Global Insight.

Марсоходът Curiosity също е сред тези дейности, които няма да са засегнати от проблемите с бюджета. В разгара на своята 55 годишнина от създаването си НАСА обявиха, че няма да спират финансирането на програмата.

За съжаление близо 12 500 служители от ЦРУ и сродните агенции за национална сигурност ще са в принудителен опит.

Все пак американското разузнаване ще продължи да разчита на анализа на партньорските служби от Великобритания, Франция и Израел, твърдят анализатори.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА