Last news in Fakti

29 Януари, 2014 11:51 1 446 0

Обама: Дайте увеличение на Америка

  • обама-
  • конгрес

Подкрепа за средната класа, продължаване на здравната реформа, пробив в икономиката и активна външна политика ще бъдат основните точки за администрацията за 2014 година

Обама: Дайте увеличение на Америка - 1
Снимка: АП/БТА

Президентът Барак Обама активно ще работи за победа на своята Демократична партия на междинните избори, които ще се проведат през 2014 г.

Това коментира Ей Би Си, обобщавайки тазвечерната годишна реч на Обама за „Състоянието на съюза“.

Подкрепа за средната класа, продължаване на здравната реформа, пробив в икономиката и активна външна политика ще бъдат основните точки от дейността на президентската администрация през настоящата година.

Лозунгът на Обама през следващите месеци ще е „Дайте увеличение на Америка".

Президентът не пропусна да отбележи, че предстои да обнаордва указ за близо 40-процентно повишение на заплащането в компаниите, които работят по договори с федералния бюджет.

Минималното почасово заплащане ще бъде увеличено до $ 10,10 срещу сегашните $ 7,25. През 2014 г. Обама ще продължи да работи активно за изравняване на заплащането между мъжете и жените. Ненормално било през 2014 г. нежният пол да получава по 77 цента за дейност, за която мъжете получават по $1, цитира думите на президента Ен Би Си.

Стъпката идва след серия от данни за увеличаване на неравенството в американското общество. Освен това се предвижда да се промени и методиката за изплащане на помощи на дълготрайно безработните.

„В период на възстановяване на икономиката и борсата твърде много американци работят повече от всякога, само за да преживяват. И твърде много изобщо нямат работа“, тревожно отбеляза Барак Обама.

Той не пропусна да намекне, че не е забравил ситуацията от преди два месеца, когато раздорът сред двете основни партии в конгреса предизвика до парализа на дейността на държавните служби и учреждения. Започналият на 1 октомври „шътдаун" на САЩ е струвал на икономиката $24 млрд., обобщи Си Ен Ен.

Външната политика също ще бъде сред приоритети на Обама, отбелязва Би Би Си. САЩ ще продължат да подкрепят Афганистан и Украйна по пътя им за демокрация.

Обама даде ясен сигнал, че ще наложи вето над всеки опит на конгресмените да затегнат санкциите срещу режима на аятоласите в Техеран за ядрените им амбиции.

„Трябва да дадем на дипломацията шанс за успех”, каза президентът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА