Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Май, 2023 13:10 2 375 48

Китай можеше да стане модерна държава, ако не бяха комунистите

  • бесарабски фронт-
  • виталий портников-
  • китай-
  • русия-
  • комунисти-
  • си дзинпин-
  • история-
  • азия-
  • китайци-
  • владимир путин-
  • тайван

Тайван е чудесен модел на това, в което можеше да се превърне Китай

Китай можеше да стане модерна държава, ако не бяха комунистите - 1
Снимка: Shutterstock

Загадъчната китайска душа
© Виталий Портников

Дискусиите за това каква роля може да играе Китай в прекратяването на войната на Русия срещу Украйна винаги се отнасят до обсъждането на особеностите на „източната мъдрост“, историите, че „хилядолетната империя“ знае как да чака и да постигне своето, и други стереотипи на възприемането на чуждия свят.

Още новини от Украйна

Междувременно хилядолетната империя не постигна особен успех в съвремието и се срина под тежестта на своя анахронизъм. Републиката, която я наследи, беше затънала в граждански войни, военни конфликти и борба срещу интервенционистите. Абсолютният победител в тези войни и конфликти беше Комунистическата партия на Китай, която буквално унищожи всичко останало от китайската държавна традиция и замени миналото с властта на догматична номенклатура. Може би, ако не бяха комунистите и Съветският съюз, Китай можеше да стане модерна държава. За разлика от болшевиките, които окупираха буквално цялата територия на бившата Руска империя, китайските комунисти не успяха да преминат през Тайванския пролив и не владееха Хонконг за дълго време. Тайван е чудесен модел на това, в което може да се превърне Китай. Но Китай не е такъв. Това не е хилядолетна империя, която чака нещо на брега на реката. Това е обикновена авторитарна държава, управлявана от комунистическа номенклатура. Да, тази номенклатура допускаше частната собственост – само дотолкова, доколкото тя не застрашаваше нейната власт. Но нейното решение и, най-важното, ценностите не са загадка. Няма нужда да търсите черна котка в тъмна стая, особено ако я няма.

Често си мисля, че бих искал китайската политика да съществува в обичайните категории. Започвам сутринта с текстове от South China Morning Post. Това издание, което най-общо изразява позицията на Пекин, блестящо имитира класическата западна преса – защото е медия от Хонконг. Но за да върна към реалността, ми е нужно да отворя „Жънмин жибао“, органът на ЦК на Китайската комунистическа партия. Достатъчно е да си спомня разговорите с мои китайски познати, съвсем съвременни хора, с които беше възможно да обсъдим най-новите технически иновации или маршрут през архитектурните паметници на Пекин или Париж. Но всеки път, когато ставаше въпрос за Тибет, възмутено питаха: „Защо ни обвинявате? Това е Китай!" И както знаем, същото се случва в разговор с обикновен руски събеседник. Той също ще се радва да обсъди технически иновации, театрални представления и реставрация на картини на Андрей Рубльов. И ще изглежда като някой негов визави от Париж или Берлин, докато не стане дума за Украйна или Чечня.

Няма да повтаряме западните грешки. Западът все още не може да се раздели с мита за "загадъчната руска душа" - дори Сталин там е възприеман едва ли не като Сфинкс. Но Сталин не беше Сфинкс. Той беше жесток и коварен престъпник, който се изкачи до върха на властта по труповете на своите конкуренти. „Загадъчната руска душа“ – дори да приемем, че съществува в селските райони на Руската империя и в бедните квартали на Санкт Петербург – се изпарява след Октомврийската революция. Болшевиките последователно унищожиха и прогониха всички, които можеха да мислят и всички, които обичаха да работят. „Философският параход“ и колективизацията с унищожаването на заможното селячество са символи на техния режим в Русия, в окупираната Украйна такива символи стават русификацията и Гладоморът. И истинският съветски човек без никакви загадки - Володя Путин, който едва ли не още като ученик искаше да получи работа в КГБ.

Между другото, Си Дзинпин следва същия път. Бъдещият президент на Китайската народна република имаше много по-прилично родословие от номенклатурна гледна точка от нищожеството Путин. Той е роден в семейството на генералния секретар на китайското правителство и бъдещ член на Политбюро. „Червеният принц“ и момчето от двора на Санкт Петербург бяха социално сближени от „културната революция“ в Китай и „превъзпитанието“ на Си Дзинпин в унищоженото село. Но какво прави той, след като успява да се измъкне от блатото? Влиза в Комсомола и става догматик на догматиците - за да не му напомня никой, че баща му е още в затвора. Една обикновена биография на човек, който иска не само да оцелее в тоталитарно общество, но и да стане най-добрият от учениците на Дракона.

Философията на оцеляването и опортюнизма не е загадъчна философия. И това, което определено го няма в тази философия, е самата душа, а дали е руска или китайска, няма значение. И също така няма елементарна способност да разбере свободния човек - защото няма опит да живее в общество, в което не е нужно да се катериш по трупове, да лъжеш, да доносничиш, да се преструваш на такъв, какъвто не си, да не вярваш дори на най-близките хора и да живееш във вечен ужас. Възможно и това да изглежда загадъчно - но не и за тези, които са родени в Съветския съюз или друга тоталитарна държава. Да, никой от нас не живее в главата на Путин или главата на Си Дзинпин. Но аз, за разлика от моите западни колеги, не търся в тези глави лабиринти от мисли, сложни дизайни и многостранни комбинации. Ние с вас знаем със сигурност, че човек, който е дошъл на власт чрез възпитание в комунистическия ад, уважава само силата и мисли само за собствената си безопасност. Всякакви други аргументи той просто игнорира.

Източник: Виталий Портников специлно за zbruc eu

Бесарабски фронт


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Поправка

    69 18 Отговор
    Китай можеше да НЕ стане модерна държава, ако не бяха комунистите

    Коментиран от #29, #36

  • 2 Ако не бяха комунистите

    67 18 Отговор
    Китай щеше да е разграден двор!
  • 3 Последния Софиянец

    56 11 Отговор
    А в Брюксел едни червени комисари решават кой ще живее и кой ще умре.

    Коментиран от #40

  • 4 китай стана

    13 23 Отговор
    модерен технократичен концлагер точно по модел на западните банкстер-глобалисти

    Коментиран от #41

  • 5 Читател

    45 5 Отговор
    Да да отворете си в тубата Кенсингтън авеню Пенсилвания или Детройт някоя улица още видите лицето на демокрацията.
  • 6 Кускус

    51 10 Отговор
    Китай е в космоса спрямо краварника, за европейските халифати и дума не може да става за сравнение

    Коментиран от #10

  • 7 🤣🤣🤣🤣🤣

    36 9 Отговор
    За да се превърне Китай в модерна държава,трябва да влезе в ЕС.България е светъл пример като индустриализация и ярък пример пред света за модерно развитие и достоен носител на ценности..🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 8 ХЕТЕРО АМЕРИКОС ДЪЛГОКОС 3001

    5 26 Отговор
    ВСИЧКИ ФАШИСТИ СА ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ СЛУГИ НА БРЮКСЕЛ И АНГЛИЙСКИТЕ ЛИБЕРАЛИ КОМУНИСТИ ЧЕРВЕНИ НЕЩАСТНИЦИ И ТРЕТИЯ ТУМОР В ЦЯЛ СВЯТ СА СЛЕД бълГЕЙрите И византийската ПАПЛАЧ




    РАДВАМ СЕ ЧЕ СЪМ ВЛАХ РУМЪНЕЦ ЧИСТ АРИЕЦ

    Коментиран от #32

  • 9 Соваж бейби

    40 10 Отговор
    Ако човек не се влияе от глупавата политика и всички психопати с власт Китай е най модерната държава в целият свят ,технологично инфраструктирата им също могат спокойно да започнат мач с САЩ светлини,небостъргачи.....разликата е че Китай не са изтървали влака тотално като кравария с разрешеното оръжие и деградация.

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 💩 Ако цапа гащи

    25 3 Отговор
    Мара можеше да стане чудесен, модерен журналист, АКО беше в друг сайт
  • 12 ХЕТЕРО АМЕРИКОС ДЪЛГОКОС 3001

    3 11 Отговор

    До коментар #9 от "Соваж бейби":

    РУМЪНИЯ ,АВСТРАЛИЯ ,ДЪЛБОКИЯ АМЕРИКАНСКИ ЮГ ДАТСКОТО ХИПИ МЕТЪЛ ПРЕДГРАДИЕ ,КРИСТИАНИЯ И БРАЗИЛИЯ СА СВЕТОВНО ИЗКЛЮЧЕНИЕ ТАМ Е РАЯ
  • 13 Окупирана държава

    10 6 Отговор
    Китай си знае интереса )))
  • 14 Маро...

    27 5 Отговор
    нямаш си на идея колко е модерен Китай! По цял ден глупости на търкалета от теб.
  • 15 НУРС

    5 6 Отговор
    Страхотна статия!
    Благодаря!
  • 16 Мацки и котараци

    27 5 Отговор
    Някой от вас бил ли е в Китай?Ако,да си вдигне ръката!...
    МИМЕ,ела бе скъпа с мен един път,за да видиш и напишеш нещо умно .Ще те върна цела,спокойно.
  • 17 нено

    26 9 Отговор
    Край на фашизма! Да пребъде Китай! Малоумна статия, махнете от сайта си украинският парцал-знаме)
  • 18 Хехе

    28 8 Отговор
    Луди ли сте бе? Китай се превръща в най-великата сила защото последните 70 години вървяха неотклонно напред. Комунистическата партия управлява, но не карат москвичи и лади, нали щатски подлоги? Вече са купили САЩ няколко пъти и скоро ще си искат парите обратно. Лъсна грозната истина за дивия капитализъм и долара. Мао се е възхищавал на Сталин, а руснаците губят уважението му след идване на власт на Хрушчов. Познайте защо.
  • 19 некой

    23 4 Отговор
    Янките са безни на китайците, че не играят по свирката им.
    Страхуват се от безсилието с което ги наблюдават как напредват бавно и методично.
  • 20 Калпазанин

    17 1 Отговор
    То и факти без Марийка джамбо анатоли и дз, можеше да е по модерен сайт
  • 21 Тоя tупан стана спецЯлист

    10 2 Отговор
    и по Китай сега.
  • 22 ганю

    8 2 Отговор
    тези простотии с написани от мафията
    фанкуло а тутти белли и брутти
  • 23 ИНЖ

    8 4 Отговор
    Неразбираемата китайска или руска "душа"??? Абе всичко е просто лъжа!!! Всяка Диктатура лъже, просто за да си запази властта и привилегиите!!!!
  • 24 нищо че тия там "комунисти" са си чисти

    16 2 Отговор
    ..чисти капиталисти, ама не са рокфелер и родшилд както им се иска на фащ, не са и кпиталистите в русия родшилд и рокфелеровци,, та затова ги наричат "комунисти"...хаха
  • 25 Шемет

    18 5 Отговор
    Няма такова нещо а точно напротив ,всички видяхме до къде води демокрацията!
  • 26 Дрън дрън

    14 1 Отговор
    Що за заглавия, Аман от пишман журналисти
  • 27 Да сте им дали оръжие в 45-та

    4 1 Отговор
    Що не му дадохте оръжие на Чан кай ши?Щот подписахте договор ли?Със Съветския съюз?
    Сърната на Съветска Русия-същата.Ама комунистите се изтарикатиха.Хвърлиха си партийните билети и обвиниха запада в неокомунизъм и джендърство и пак са те.
  • 28 Никой никога

    17 3 Отговор
    700 милиона са извадени от бедността през последните 30 години. Това никой никога не го е постигал.
  • 29 Комунист-путинист - нац. предател !

    4 11 Отговор

    До коментар #1 от "Поправка":

    "И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ... "— из „На завой“
  • 30 Мите

    19 3 Отговор
    Това, което видях в Китай, което там е построено, ако почнат да го рушат китайците и след 50г. пак ще са пред Европа. Европа е едно изостанало село в сравнение с Китай.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 така ли

    3 0 Отговор
    Портапедал......Лапни зеленото скато и се кефи...
  • 35 Цун Кай Гоо

    6 2 Отговор
    Къв си ти бе иззз дууууханнн хохохохоллл,да даваш мнение и съвети на Великата Поднебесна Империя?
  • 36 По данни на руска енцеклопедия

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Поправка":

    1988 година:това,което прави един руснак/съветски гражданин(беше СССР,нали?) като бруто-продукт е 30 пъти по-голямо от онова на един китаец.Или възходът Китай го дължи на западните държави,които прехвърлиха производства там.

    Коментиран от #39

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Възходът на

    7 2 Отговор

    До коментар #36 от "По данни на руска енцеклопедия":

    Китай не се дължи на това, което казваш, драги! Възходът на Китай се дължи на един човек с истински поглед към бъдещето! Казва се Дън Сяопин, който определя пътя на развитие на страната си, откривайки правилния подход по този път! Остава ръководната роля на ККП, но поощрява частната инициатива и резултатът е налице! Само за четиридесетина години Китай от страна на ширеща се беднотия и изостаналост стана втората икономическа сила с невероятен икономически растеж и не е далеч денят, в който ще стане първа! И имай предвид, че в момента Китай ИЗНАСЯ технологии! Мина времето, когато копираха каквото докопат, както и мина времето на прословутата долнокачествена промишлена китайска продукция... Много неща не знаеш за тази велика страна...
  • 40 нпо агент

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    поредни бесарабски фронтови сводки..сега Китай им пречил и мислили как ще го оправят..с Русия приключиха..
  • 41 нпо агент

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "китай стана":

    Илон Мъск "Джордж Сорос "мрази човечеството и иска да ерозира основата на цивилизацията", като го сравни със злодея на Marvel Магнето.
  • 42 Все тая

    0 1 Отговор
    Пича е виждал Китай , само във холивудска боза 😉. Хубаво да видиш със собствените си очи, преди да раздаваш съвети 😁.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 МОДЕРНА ДЪРЖАВА

    1 0 Отговор
    Е ТОЧНО КИТАЙ ............. ЕЛЕКТРОКОЛА ТАМ СТРУВА ПОД 1000 ЛЕВА !
  • 45 Хахаха

    2 0 Отговор
    Ако не беше перестройката, МОЖЕШЕ ДА СМЕ НА НИВОТО НА КИТАЙ.... Върнаха ни 100 години назад
  • 46 Няма начин !

    1 0 Отговор
    Сравнете Индия с Китай, пък тогава ми говорете за лошия комунизъм.Два различни свята,единия тънещ в мизерия, а другия гонещ просперитет.
  • 47 Читател

    0 0 Отговор
    Ако бяхме независима държава можеше в момента и да сме по-добре развити икономически от Китай. Излязохме от влиянието на Москва/Варшавски Договор и СИВ/ което беше добре и влязохме под влиянието на САЩ /ЕС и НАТО/,което много наподобява напоследък предишните ни членства в съюзи.
  • 48 катран

    0 0 Отговор
    ако не бяха комунистите..Китай нямаше да го има..или щял да бъде придатък на сащ..както Тайван в момента..Китай трябваше веднага след СВО в Украйна да удари Тайван..заспала работа..
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания