Last news in Fakti

26 Май, 2023 18:00 1 374 5

След земетресенията в Турция и Сирия: 6,2 милиона деца продължават да живеят в ужасяващи условия

  • sir-
  • деца-
  • земетресение-
  • уницеф-
  • турция-
  • сирия-
  • бедност

Дори преди земетресенията много семейства в засегнатите райони вече изпитваха големи трудности

След земетресенията в Турция и Сирия: 6,2 милиона деца продължават да живеят в ужасяващи условия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Няколко месеца след опустошителните земетресения в Турция и Сирия милиони деца и семейства се борят да изградят отново живота си. 2,5 милиона деца в Турция и 3,7 милиона в Сирия продължават да се нуждаят от хуманитарна помощ.

Това предаде SIR (Servizio Informazione Religiosa), позовавайки се на информация на УНИЦЕФ. Двете опустошителни земетресения от 6 февруари, последвани от хиляди вторични трусове, оставиха без дом много деца и семейства, спряха достъпа до жизненоважни услуги, включително чиста питейна вода, образование и медицински грижи, и увеличиха рисковете за уязвимите деца.

„След земетресенията децата и в двете страни преживяха тежки загуби и скръб“, заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел, която посети и двете държави само седмици след първоначалните трусове. „Земетресенията засегнаха райони, където много семейства вече бяха изключително уязвими. Деца изгубиха семействата и близките си, видяха домовете и училищата си разрушени и целият им живот се преобърна“, допълни тя.

Дори преди земетресенията много семейства в засегнатите райони вече изпитваха големи трудности. В тези райони в Турция равнищата на бедност сред децата вече бяха високи – около 40% от домакинствата живеят под линията на бедността в сравнение с около 32% средно за цялата страна. Данните показват, че без устойчива местна и международна подкрепа, включително финансови помощи и осигуряване на достъп до образование, този дял може да нарасне до повече от 50%.

В Сирия децата вече 12 години страдат в условията на продължаващ конфликт, който засегна цялата инфраструктура и всички обществени услуги. Силните трусове през февруари влошиха сериозно ситуацията, като разрушиха училища и здравни заведения и жизненоважна инфраструктура. Разрушената водна и канализационна инфраструктура постави 6,5 милиона души в повишен риск от болести, предавани през водата, включително холера.

Според изчисленията около 51 000 деца под 5-годишна възраст ще страдат от средно и тежко недохранване, а 76 000 бременни и кърмещи жени ще се нуждаят от лечение за остро недохранване.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Българските турци

    6 2 Отговор
    SERVIZIO INFORMAZIONE RELIGIOSA вместо да плюят и правят пропаганда , да отиват да помагат на децата в Сирия,Йемен,Миянмар, Африка и в целия свят където върлуват западните чакали !...
  • 3 Българските турци

    9 2 Отговор
    Турция само за 60 дена построи модерна болница обурдвана с най нова и съвършенна технология в Дефне каквато няма дори в страни от ЕС ! Къде и кого сте тръгнали да каляте и плюете ?!...
  • 4 реставрация 1

    10 2 Отговор
    Защо правите черна пропаганда ?!!... В Турция няма и е невъзможно да има гладуващи деца в областите пострадали от бедствието защото народ и държава сме се мобилизирали да помагаме !...Бедствието не е възможност за печелене на гласове в избори а е чиста хуманна трагедия и там няма място за политически манипулации ! Турция не е Сирия !
    SERVIZIO INFORMAZIONE RELIGIOSA вместо да плюят и правят пропаганда , да отиват да помагат на децата в Сирия,Йемен,Миянмар, Африка и в целия свят където върлуват западните чакали !...
    Турция само за 60 дена построи модерна болница обурдвана с най нова и съвършенна технология в Дефне каквато няма дори в страни от ЕС ! Къде и кого сте тръгнали да каляте и плюете ?!...

    Коментиран от #5

  • 5 ТинтириМинтири

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "реставрация 1":

    Да съмнителни са особено с последната дума в информационната агенция. Религиоза - предполагам че няма нужда за превод.
    Много загрижени тези.
    Не с писания а с дела се доказва загрижеността.
Новини по държави: