Тема: Украйна

29 Май, 2023 08:14 3 882 54

"С колаборационисти не говорим": в Украйна след руснаците

  • украйна-
  • колаборационисти-
  • война-
  • русия-
  • украинци-
  • руснаци-
  • окупатори

"Окупаторите палеха огън с украински символи и книги"

"С колаборационисти не говорим": в Украйна след руснаците - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Село Подвисокое е в югоизточната част на Харковска област, на 100 километра от областния център. Къщите са запазени и поддържани. Над Дома на културата – най-голямата сграда в селото – се развява украинското знаме. В сградата жени плетат маскировъчни мрежи. „Никой от колаборационистите не дойде“, язвително коментира директорката на Дома на културата Зинаида Колесник.

Колаборационисти тя нарича 41-годишната Татяна Токар, съгласила се да оглави Подвисокое по време на окупацията от руснаците, както и онези, които я защитават. Преди войната Токар била деловодителка, била и член на селищния съвет. Сега я подозират в колаборационизъм.

"Окупаторите палеха огън с украински символи и книги"

Подвисокое е окупирано без бой още на третия ден от началото на войната в Украйна – на 26 февруари 2022 година. „Руските войници ограбиха пощата и магазина, заселиха се в селсъвета, в училището и в Дома на културата“, разказва Зинаида. Държали в училището овце, с които да си правят чеверме. „Палеха огън с украински символи и книги. Намериха в Дома на културата носии, които облякоха и така се разхождаха из селото“, възмутено споделя жената.

В началото на май при председателя на селищната система Иван Сухина, който заедно с няколко други свои съселяни се занимавал с раздаването на хуманитарни помощи, дошъл руски военен с купчина доноси. „Бяха все от местни хора – дума по дума бе описано какво съм казал. Твърдеше се, че съм защитавал украинците.“ Няколко часа по-късно руснакът дошъл втори път и предложил на Иван да стане председател на селсъвета с 1000 долара заплата. „Отказах“, казва Иван.

След това го накарали да отиде в щаба на руснаците в училището и го измъчвали, направили обиски в домовете на неговите родители и на родителите на жена му, взели всичко, което им харесало – автомобила, зимните дрехи, заклали кокошките и патиците. Заедно с руснаците била и Татяна Токар – уж издирвала по къщите имущество на селсъвета. В крайна сметка Иван заминал със семейството си за съседно село. „Той ви заряза, а аз останах“, казала впоследствие пред съселяните си Татяна.

"Страхувам се, имам деца, но ще се заема с работата"

През май събрали жителите на Подвисокое край сградата на селсъвета. Дошъл непознат човек, който заявил, че е представител на Русия и казал на хората, че трябва да изберат местен административен ръководител. „Предлагам Татяна Токар“, съобщил той и хората гласували. „Даде ѝ някаква хартийка. Тя веднага мина на руски и рече – много се страхувам, имам деца, но ще се заема с работата“, разказва Зинаида и добавя „Татяна винаги е искала власт и пари. Ето че ѝ се отвори възможност.“

Бившата учителка Ирина Богжевич обаче е склонна да оправдае постъпката на Татяна: тя смята, че сътрудничеството с руснаците е било принудително – за да може да бъде получена хуманитарна помощ за общината. Същевременно тя обвинява Иван, че е избягал. „Понеже него го нямаше, избраха Татяна“, обяснява Ирина, която посочва и това, че след избирането на Татяна редовно получавали хуманитарни помощи.

Сътрудничеството с руснаците не беше задължително по време на окупацията, категорични са Зинаида и съпругът ѝ Александър. Те не искали нищо от Татяна, но признават, че са си обменяли продукти с руските войници – зеленчуци и череши срещу бензин. „Но ние не сме търсили руснаците – те идваха при нас“, казва жената.

"Не говоря с колаборационисти"

На 8 септември 2022 година в селото дошли украинските военни. Над селсъвета и над Дома на културата били издигнати украински знамена. А селяните започнали да спорят помежду си дали Татяна Токар е колаборационистка или не. Зинаида споделя пред ДВ, че изобщо не искала да говори с Татяна, дори се сбили.

Няколко дни по-късно в Подвисокое дошли следователи от Украинската служба за сигурност, идвали още няколко пъти и след това, но не повдигнали спрямо никого обвинение в колаборационизъм. В края на април обаче към Татяна били отправени такива обвинения, заплашвали я между пет и десет години лишаване от свобода. В разговорите със съселяните си Татяна отрекла вината си. След отправените към нея обвинения, съселяните ѝ започнали да събират подписи в нейна подкрепа. „Тя не е провеждала агитационни мероприятия, териториалната цялост на общината се запази“ - под тези думи са се подписали 120 души от 400-те жители на селищната система.

"Ще ни трябва много време"

„Опасявам се, че няма да можем да се помирим“, казва пред ДВ местната жителка Алла Жирновая. И тя смята, че Татяна е колаборационистка, но не се включва в споровете. А междувременно единствената заподозряна - Татяна Токар - е напуснала селото. Не са я виждали от началото на май. Сега е обявена за издирване. Анатолий Чьорни, който в момента ръководи селсъвета, обобщава ситуацията така: „Ще ни бъде много трудно да си съжителстваме. Трябва време, и то немалко“.

Автор: Хана Соколова


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Украински символи?

    51 18 Отговор
    Освен разкраченаУкраиночка,тез с друг символ не са известни

    Коментиран от #33

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 БгТопИдиот🇧🇬

    27 5 Отговор
    На кадрото: новото попълнение на дон орите за рез. части.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ХАХАХА

    51 2 Отговор
    Толкова помия как е възможно да се пропагандира ,не е възможно да си толкова прост да не осъзнаваш ,че агит пропагандата оказва обратно въздействие върху мислещите хора? Нима се разчита на меркантилните ?

    Коментиран от #45

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Някой

    42 3 Отговор
    Трябва много да се мразиш, за да си съгласен да си изкарваш хляба пишейки и публикувайки подобни статии.
  • 13 Българин

    36 7 Отговор
    Слава на руската армия ! Оказа се не втора в света ,а ПЪРВА !

    Коментиран от #27, #54

  • 14 Слава на Великият Путин

    15 12 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Теб ще те пратим в тундрата, да усвояваш новите територии!
  • 15 История

    5 23 Отговор
    Нищо не се е променило.
    Всичко това сме го приживели след окупацията ни от московските орки през 1944 г.

    Коментиран от #26, #36, #43

  • 16 горски

    28 4 Отговор
    Щатите изгубиха войни във Виетнам,и Афганистан и Русия в Афганистан ,най вече заради липса на подкрепа от местното население.Украйна,особенно източната част,е пълна с руснаци с руско самосъзнание.Това което вземе Русия,след 10години ще е неразличимо по маналитет от останалата част на РФ.Запада знае това,затова и съпротивата е толкова голяма.Иначе щеше да ги пуснат ,да я прегази Русия и партизанското движение щеше да обезмисли победата,както стана в Афганистан.А иначе пропагандандата да си лае.Защо мислите ,че руснаците удрят във вътрешноста а Украйна толкова точно.Ами когато имаш милиони раззузнавачи ,и то безплатно така става....

    Коментиран от #21

  • 17 Ти кога си говорил с руснаци

    24 2 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Че пишеш глупости. Аз всеки ден разговарям и не съм чул да говорят такива простотии които пишеш.
  • 18 Перо

    29 1 Отговор
    Това ми прилича на македонистките притчи, че през 1941 г. сме ги окупирали, но се оказва, че сме се самоокупирали, защото по това време не е имало нито македонска държава, нито македонско население и македонски език. Основното население си е било коренното, българско население, което е посрещнало българската армия с хляб, сол и цветя! Почти същото дередже е и с Украйна и Русия! Историята на РСМ и Украйна, като държави и население започват от 1991 г., и са признати от другите държави и ООН, години по-късно! За всичко са виновни националистическите им режими, в измислените им държави и нация, както и провеждащия геноцид и дискриминация от тях към коренното население!

    Коментиран от #25

  • 19 Механик

    21 2 Отговор
    Украйна яко я закъса.
  • 20 Перо

    18 2 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Как ли пък не! Руснаците искали да ги управлява ционистко-бандеровски, превратаджииски, тоталитарен режим с измислено население! Образовай се малко, преди да пишеш глупости!
  • 21 Мор ски

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "горски":

    Ето значи победата е в кърпа вързана и Залужни е киборг значи до 3 дни всичко приключва...или максимално 3 години😄

    🔱
  • 22 Механик

    22 3 Отговор
    САЩ отива към фалит и разпад.

    Коментиран от #28, #42

  • 23 Фащ

    22 3 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    си вкара автогол - светът ги мрази!
  • 24 Да бе , да. ! 😜

    21 3 Отговор
    Укронацистите обвиняват другите за своите престъпления . Изгаряне на руски книги , събаряне на паметници ... киевските психопати не спряха пред нищо . Дори Филип Киркоров обявиха за опасен враг .
  • 25 А тези

    4 12 Отговор

    До коментар #18 от "Перо":

    Режими ги създаде мацква 🤮🤮

    Кармата е куч ка сега им се връща на орките че ни прееваха с Македония за сметка да любимите и серби
  • 26 Все пак

    21 1 Отговор

    До коментар #15 от "История":

    Русия става все по-силна. Американската лъжа вече не минава.

    Коментиран от #48

  • 27 Пхахаххаахаааа

    3 9 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Бухахахахахахаааааа

    Добре че е ВагИнер
  • 28 Все едно

    9 3 Отговор

    До коментар #22 от "Механик":

    Чета работническо дело от 1989 октомври🇪🇺🇺🇸🤑

    Коментиран от #34

  • 29 Бандера

    17 1 Отговор
    Пазете ми символите и културата, че глави ще падат още!
    Евреина Скитник ако се огъне- също да го наглеждат азовците ми!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 О-краiнец

    18 2 Отговор
    Краварите обявиха замразяване на военната помощ за кииф! Ще започнем да виждаме още повече победи на фроната за Русия и все повече елементарна пропаганда от този вид!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Отлично!

    2 11 Отговор

    До коментар #1 от "Украински символи?":

    Идеален си за рашист. В окупираните села ще търсиш украински символи и нищо няма да откриеш.
  • 34 Различно

    11 1 Отговор

    До коментар #28 от "Все едно":

    Да но сега времената са други!
    И САЩ и Запада, а и Европа не са това което бяха!
    Казвам го като очевидец!
    Яко нагазиха лука и няма прошка!

    Коментиран от #37

  • 35 Пропагандистите

    12 0 Отговор
    Смениха темите - мълчат като наср--и за победите победите на Русия ...

    Коментиран от #38

  • 36 Историк

    1 8 Отговор

    До коментар #15 от "История":

    Тогава "московците" бяха предимно украинци начело с грузинец!
  • 37 Заблудата

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "Различно":

    Е голяма при някои
  • 38 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 9 Отговор

    До коментар #35 от "Пропагандистите":

    До къде стигнаха кремълските ви "победите" ....???Кремълския плъх ,още ли е жив???Масква не е сама на дъното.........

    Коментиран от #41, #47

  • 39 Рико

    10 1 Отговор
    А пък аз си избърсах д-то с хартия на жълто сини ивици.
  • 40 Бойкот на алчните О.Л.Х.

    4 0 Отговор
    За същите партизански „геройства” учехме в училище преди 30-40-50 години...
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Демократ

    7 1 Отговор

    До коментар #22 от "Механик":

    Да живее независим Тексас,Дъ Лоун Стар Стейт.
  • 43 Лаврентий Берия

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "История":

    1944г ,хубава година!Доста врагове на народа виснаха по дърветата.
  • 44 Един неизвестен

    1 1 Отговор
    Аз лично имам малко по-различно мнение: Наистина, и аз не харесвам руската агресия на "другаря" Путин, както и не мисля, че с "анексиране" на чужди територии, се дава пример за истинска свобода и демокрация и решаване на етнически проблеми.... НО и ... Украинските власти пък не трябва да са толкова твърди и неотстъпчиви към ония които са предпочели живота,пред "националната чест" Когато си най-обикновен мирен грражданинн и си изправен пред дулото на автомата: да избираш живота или "верността към Родината" колко ли процента биха избрали второто???? ДА БЪЕМ РЕАЛИСТИ!!!??? И да се опитаме да различим продажниците от обикновенния нормален гражданин искаш да живеееее????
  • 45 ако имаш достъп

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "ХАХАХА":

    до изследвания ще видиш че меркантилните са повече и ако искаш да спечелиш трябва да заложиш на превъсходството …
  • 46 Тредстоун

    2 6 Отговор
    Нищо няма да спечели сатрапа от бункера в кремъл , само ще индексира срам и позор , освен естествено че ще намалеят като численост рашистите , мита за великата червена ....хахахаахахах , смешници , украинците ги направиха на диви и щастливи , утрепаха ги от бой ... , буквално , хахахахаха.... , приматите на джуджето да се мятат на земята по очи с ръце зад врата и да молят украйна да ги пощади , това е единствения начин да си тръгнат живи

    Коментиран от #52

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Ти фашист

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Все пак":

    Най-вонящото място е Факти!Разбирам тези ,които хвалят украинските амеби,но не разбирам нашите тъпоглавци които ,ако руснаци дойдат ще ги облизват с ентусиазма,с който сега ги плюят.
  • 49 Факти смукани от укро г#з

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    С псхически затруднения са драскачите проукраински.Учили недоучили.Идете копайте на село,от където ви е корена.Социализма се опита да ви очовечи,но не успя.
  • 50 Българка

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Коя война е изгубила Русия?!Да не ядеш халюциногенни гъбки?
  • 51 Вирус

    2 0 Отговор
    Хаха дойчото пак извърта това го правеха едни други 2014г и след това
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 стоян ГЕЙоргиев

    1 0 Отговор
    темата орайна по - досадна и от ковида... айде да ги приключват по-бързо
  • 54 Амии....

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Първа по численост на личния състав армия е севернокорейската, а другарят Ун днес праща активно оръжие за Русия. Дано в бъдеще имам някакъв съюз между тези 2 страни.
Новини по държави: