5 Юни, 2023 22:23 1 363 10

Съдът на Европейския съюз: Полската правосъдна реформа противоречи на европейското право

  • полша-
  • право и справедливост-
  • анджей дуда-
  • доналд туск

Полша, най-голямата бивша комунистическа държава в Европейския съюз, загуби репутацията си на пример за прехода към демокрация, както и достъпа до средства на ЕС за милиарди

Съдът на Европейския съюз: Полската правосъдна реформа противоречи на европейското право - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съдът на Европейския съюз отхвърли днес още елементи от мащабната реформа на полската съдебна система заради нарушаване на демократичните принципи на блока, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това е израз на поредната критика срещу управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) на фона на предстоящите тази есен общи избори.

Полша, най-голямата бивша комунистическа държава в ЕС, загуби репутацията си на пример за прехода към демокрация, както и достъпа до средства на ЕС за милиарди заради остри спорове по въпроса за върховенството на закона с либералния Запад, откакто през 2015 г. партията "Право и справедливост" дойде на власт.

Съдът на Европейския съюз заяви, че публикуването онлайн на декларации за членството на съдиите в асоциации, фондации с нестопанска цел или политически партии нарушава правото им на неприкосновеност на личния живот и може да бъде използвано за оказване на влияние върху тях. Базираният в Люксембург съд посочи това наред с няколко други елемента от съдебната реформа на партията "Право и справедливост", които нарушават независимостта на съдиите и следователно подкопават върховенството на закона.

"Полската съдебна реформа от декември 2019 г. нарушава правото на ЕС", се казва в изявление на съда. "Стойността на върховенството на закона е неразделна част от самата идентичност на ЕС", допълва Съдът на Европейския съюз.

Полският министър на правосъдието нападна Съда на Европейския съюз (СЕС), обвинявайки го в "грубо нарушение" на Договора за ЕС, след като органът постанови, че промените в полската съдебна система нарушават европейското право, предаде Полската агенция по печата (ПАП).

Решението, постановено по-рано днес, се отнасяше до промени, въведени от полското правителство през 2019 година.

Въвеждането им предизвика дългогодишен спор между Варшава и Брюксел, като Европейската комисия твърдеше, че те подкопават независимостта на съдебната система, а полското правителство оспорваше това, като същевременно заяви, че ЕС няма право да се намесва в съдебната система на дадена страна.

"Решението на СЕС, постановено днес, не е взето от съдии, а от политици, тъй като представлява грубо нарушение на Договора за Европейския съюз", заяви по-късно тази вечер пред журналисти Збигнев Жобро, който е също и лидер на партията "Суверенна Полша", най-младия член на управляващата коалиция.

"С това решение Съдът на Европейския съюз се позова на компетенции, които не притежава", добави Жобро.

"Няма държава в света, в която съдиите да могат да ограничават властта на друг съдия, а Съдът на Европейския съюз иска Полша да се окаже в ситуация, в която това е възможно", продължи министърът на правосъдието.

"Но има едно изключение... не може да се ограничи властта на съдия, който е бил назначен от комунистите", заяви Жобро, като добави, че все още има съдии, които са започнали кариерата си по време на комунистическата епоха и още работят в Полша.

Според Жобро преди две години европейските медии са разкрили корупционен скандал, в който са замесени Съдът на Европейския съюз и политици, принадлежащи към Европейската народна партия, чийто председател някога е бил Доналд Туск, сегашният лидер на основната опозиционна партия в Полша.

Жобро добави, че според медийни публикации "решенията са били взети по време на ловни мероприятия и пиянски банкети".

"И все още няма обяснение. Докато г-жа Урсула фон дер Лайен и институциите на ЕС не представят изявление по този въпрос, ще бъде трудно да не възприемаме СЕС като съд, чиято надеждност е подкопана, или просто като орган, който е опозорен в очите на европейското обществено мнение", твърди Жобро.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    21 2 Отговор
    Как смее Полша да не позволява на "европейското право" да се извращава и сексуализира децата им? Комунисти!
  • 2 Тц тц ъц

    13 0 Отговор
    Загубила достъпа си до брюкселските жълтици...,това на Бай Ганьо ли го "продавате" ?
  • 3 А50

    14 1 Отговор
    Поляците са си прави в случая, пък и те се гордеят, че са създали първата конституция в Европа, а някакви евро зелки тръгнали да им говорят за закони. ЕС отдавна не е икономическо-политически съюз, а е бюрократично-тоталитарен
  • 4 Къв е тоя съд

    0 1 Отговор
    Путин ли ще съдите.глупендари.6637
  • 5 Калпазанин

    7 1 Отговор
    Половинмилионния митинг оня ден кое право защитаваше, много половото или там където бащата е баща и майката майка. Тва ли е правото криво или където двама мъже може да са и двете според настроението че и да си осиновяват деца
  • 6 Марш, марш Домбровски...

    5 1 Отговор
    Поляците винаги са били бунтари. И сега не изневеряват на себе си.
  • 7 Алфа херинга

    5 2 Отговор
    Тия за каква демокрация говорят, след като самите те се държат като диктатори. Но, източноевропейците, сами сме си виновни. Докарали сме се дотам, че да сме толкова зависими от ЕС парите, че да следваме всичко безропотно като роби. Основната вина е в нашите корумпирани политици. Тази система повече не работи и трябва нещо ново. Поне в България.
  • 8 допусната е печатна грешка

    2 2 Отговор
    Вместо "Европейското право" да се чете "Европейското пор но".
  • 9 а пък

    1 1 Отговор
    българската е идеална, само дето противоречи на Конституцията на БГ
  • 10 мдда

    1 1 Отговор
    Полаците са фашисти!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания