Last news in Fakti

4 Юни, 2023 12:48 1 693 12

Скандал! Мицотакис подозира турска намеса в изборите в гръцката префектура Родопи

  • гърция-
  • турция-
  • кириакос мицотакис-
  • сириза-
  • нова демокрация

Родопи беше единствената префектура в Гърция, където СИРИЗА зае първото място на парламентарните избори на 21 май

Скандал! Мицотакис подозира турска намеса в изборите в гръцката префектура Родопи - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившият гръцки премиер и лидер на Нова демокрация Кириакос Мицотакис изрази недоволство от предполагаемата намеса на турското консулство в Комотини в полза на кандидата за депутат от опозиционната СИРИЗА Ферхат Озгюр, съобщи телевизия Скай, като цитира интервю на Мицотакис пред „Прото тема“, съобщава БТА.

Според Мицотакис „в Родопи имаше открита намеса на турското консулство в полза на определен кандидат. И това е проблем“.

„Не може една чужда страна да се намесва открито в полза на конкретни кандидати, които се обръщат към турското консулство, а не към гръцкия конституционен правов ред. Това е въпрос, който трябва да занимае преди всичко партията, която го е избрала, защото става съучастник в намесата на друга държава във вътрешните работи на Гърция. И внимание: Не говоря за всички депутати от (мюсюлманското) малцинство, нито за цялото мюсюлманско малцинство. Аз даже съм подкрепял религиозното малцинство по стъпките на Константинос Мицотакис (баща на Кириакос Мицотакис и премиер в началото на 90-те години - б.ред.), който направи реалност равенството пред закона и политическото равенство“, казва Кириакос Мицотакис.

„Гръцките мюсюлмани трябва да усещат, че имат същите възможности, които имат съгражданите им християни и ние правим каквото е необходимо за това. Някои обаче искат да ги използват за лост, за да създават проблеми за Гърция. Затова и някои партии трябваше да са по-внимателни в избора си“, казва бившият гръцки премиер.

От стоя страна говорителят на Нова демокрация Акис Скерцос заяви, че „изборът на кандидати, които възприемат най-крайната турска пропаганда, открито говорят за турско, а не за мюсюлманско малцинство в Тракия и се подкрепят явно от турското консулство – както и г-н Зейбек, който беше избран в Ксанти, предизвиква сериозни въпроси за критериите, по които СИРИЗА служи на общата външна политика и отбрана спрямо турския ревизионизъм“.

Родопи беше единствената префектура в Гърция, където СИРИЗА зае първото място на парламентарните избори в Гърция на 21 май.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЦРУ

    9 1 Отговор
    Според българската журналистика Гърция стана като Япония която преименува провинции региони по японски стандарт и ги назовава като префектура, все едно България да каже че Софийската префектура е отедлна град държава извън България

    Коментиран от #3

  • 2 Политкоректен

    14 6 Отговор
    Аааа, не може така! Гърция да не ви е България случайно? В Гърция всичко е гречко! И турското кафе даже е гречко!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 комунистче

    11 3 Отговор
    а да му идва на ум на господина, че гласуват за СИРИЗА помаците, просто защото са бедни, манипулатор като бай ви Бойко, търси под вола теле, е като си толкова добър и национално отговорен, защо не ти достигат гласовете за правителство, ами се мъчиш втори път да ходиш на избори
  • 6 Глюпости на търкалета

    7 1 Отговор
    Префектура е от времето на елините,после копирана от римляните.Тъй че японците са копирали елините...
  • 7 Сталин

    10 3 Отговор
    Да имаме проблемите на гърците,вие да знаете в България какво става, американското посолство реди правителство,фалшифицира изборите с машините за гласуване ,като контрола на софтуера е в американското посолство
  • 8 Гост

    3 4 Отговор
    Гърците поне имат депутати които го казват и ще го направят за сметка на нашите турски агенти
  • 9 сбруя

    0 1 Отговор
    Къде? В Смолян или в Мадан?
  • 10 На тоя пак Турция му е виновна

    4 2 Отговор
    Че не може да спечели едни избори...
  • 11 хммм

    1 0 Отговор
    Продажен комунист!!
  • 12 Турският комплекс го тресе яко

    1 2 Отговор
    И без да се намесва Турция там хората не те харесват.
Новини по държави: