Last news in Fakti

4 Юни, 2023 15:10 1 200 4

Новият министър: Турската икономика ще се върне към рационалната основа

  • мехмет шимшек-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • турска лира-
  • инфлация

През миналата година годишната инфлация на потребителските цени в Турция достигна до 24-годишен рекорд от 85 процента

Новият министър: Турската икономика ще се върне към рационалната основа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Новоназначеният министър на финансите на Турция Мехмет Шимшек заяви днес, че страната няма избор, освен да се върне към „рационалната основа“, за да осигури предвидимост на икономиката, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган назначи Шимшек в кабинета си в събота с цел да овладее кризата с цената на живота и други проблеми и като ясен знак, че новото правителство ще се завърне към по-ортодоксална икономическа политика.

На церемонията по поемането на поста Шимшек каза, че основната цел на новото правителство ще бъде увеличаването на благосъстоянието на обществото.

„Прозрачност, последователност, предвидимост и съобразяване с международните норми ще бъдат основните принципи за постигането на тази цел“, заяви Шимшек.

„Турция няма друг избор освен да се върне към една рационална основа. Основана на правилата, предсказуема турска икономика ще бъде ключът към постигането на желаното благосъстояние“, каза той.

Той добави, че макроикономическата стабилност в среда на увеличаващи се глобални предизвикателства и геополитически напрежения ще бъде приоритет.

„Установяването на фискална дисциплина и осигуряването на стабилност на цените за устойчив висок растеж ще бъдат нашите основни цели“, подчерта новият турски финансов министър.

Шимшек, който беше високо ценен от финансовите пазари, когато беше финансов министър и след това вицепремиер в периода 2009 – 2018 г., каза, че друг приоритет ще бъде намаляването на високата инфлация в Турция до едноцифрени стойности.

„Жизненоважно за страната ни е да намали отново инфлацията до едноцифрени стойности в средносрочен план, да увеличи предсказуемостта във всички сфери и да ускори структурната трансформация, която ще намали дефицита по текущата сметка“, заяви той.

През миналата година годишната инфлация на потребителските цени в Турция достигна до 24-годишен рекорд от 85 процента. През последните 10 години турската лира изгуби 90 процента от стойността си.

Политиката на централната банка за стабилизиране на валутния курс изпрати през миналия месец резервите в чужда валута, с които разполага, за първи път от 2002 г. в отрицателна територия.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 стока, хора, пазари

    10 0 Отговор
    Турция не я мислете, 80 милиоона държава с развита индурстрия и топ локация
  • 4 Брат

    7 0 Отговор
    Знаем ,че ще се върне на едноцифрени стойности ,поне така се очаква . Инфлацията се понижи от 85 до 43 процента и сега утри или други ден ще се разбере за този месец ,много вероятно ще е около 30 и нещо ,така ако върви догодина вече ще е под 10 така, че да обаче медиите спряха да говорят ,преди всеки месец правеха новина ,като се увеличава ,сега какво стана ? За това ще следите детайлно от различни източници, а не от медията и хората ще разберат тогава в какво положение ,а няма да казват същите проценти от миналата година .
Новини по държави: