Last news in Fakti

4 Юни, 2023 17:38 4 993 65

Стево Пендаровски: Дори да има руско влияние в спора със София, то не е доминиращо в последователния наратив на България

  • стево пендаровски-
  • северна македония-
  • димитър ковачевски-
  • вмро-дпмне

Тяхната реторика през последните 2-3 години не се различава от реториката към нас, когато бяхме част от Югославия преди 30 - 50 години

Стево Пендаровски: Дори да има руско влияние в спора със София, то не е доминиращо в последователния наратив на България - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Според президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски е по-добре страната да влезе в процедура на конституционни промени, за да може още при първото гласуване в парламента да се диференцират ясно двата блока, които са се оформили в обществото - „едните, които са за ЕС при тези условия и с тази преговорна рамка, и другите, които фактически са против ЕС и които твърдят, че когато дойдат на власт, ще преговарят с България и ЕС за по-добра преговорна рамка”, съобщава БТА.

В интервю за радио Свободна Европа в Северна Македония Пендаровски се позовава на примера от 2018 г., когато страната чрез промени в конституцията промени името си, като преди да го направи управляващите нямаха мнозинство от две трети в парламента.

„Мисля, че през такова гласуване ще се установи това, което вече виждаме - два блока, които имат различна визия за Република Северна Македония в ЕС. Тези отношения не са от вчера, (а) от Рамковия договор (от Охрид 2001 г.) , тези два блока имат диаметрално противоположни позиции и гражданите трябва да знаят какво ги очаква след изборите, които предстоят”, посочи Пендаровски.

На въпрос доколко Русия е намесена в спора с България, Пендаровски отговаря, че това е деликатна тема и въпреки сигналите, които идват от някои неправителствени организации в България, че в определени сегменти на българското общество има такова влияние, той смята, че „в този спор става дума за дебели исторически натрупвания от българска страна”.

„Тяхната реторика през последните 2-3 години не се различава от реториката към нас, когато бяхме част от Югославия преди 30 - 50 години. Дори и да има руско влияние, не вярвам то е доминиращо в онзи политически и исторически наратив, който българските правителства последователно използват по отношение на нас”, каза Пендаровски.

Конституционните промени, с които според преговорната рамка на страната в основния закон трябва да бъдат вписани българите, бяха подготвени от работна група, в която не участваха представители на опозицията и в момента са в Министерството на правосъдието. Процедурата предвижда правителството на страната да ги внесе в парламента, където първоначално с две трети мнозинство трябва да бъде гласувана необходимостта от отваряне на конституцията, а в края на процедурата, отново с мнозинство от две трети, да бъдат гласувани и конкретните текстове. Управляващите в Северна Македония не разполагат с необходимия брой гласове, а от опозицията твърдят, че няма да подкрепят промени в конституцията "в този състав на парламента и под български диктат". Премиерът Ковачевски обяви, че в близко време ще се проведе лидерска среща с председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, на която да разговарят за бъдещето на страната.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мунчо юмручето

    26 2 Отговор
    Трябваше едно време сърбите да ви подпукат и вас да ви видим тогава какво щяхте да правите

    Коментиран от #5, #24, #28

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Търновец

    27 2 Отговор
    Колкото до Руското влияние то е очевидно - преди години Русите подариха на РСМ 30 танка Т 72, а на скоро за благодарност макета ги дадоха на Украйна, има и погрешно Руско тълкуване на Българската история и култура и то е в интерес на македонизма, Русите винаги да подкрепяли Сърбите в споровете с нас, а последните изказване на Митрофанова че сме говорели общ език са шокиращи - утре Русите могат да поискат техния език да стане държавен у нас.
  • 5 Търновец

    26 3 Отговор

    До коментар #1 от "Мунчо юмручето":

    Те Албанците ги бяха почнали, защо им дадохме танкове? А шкембе войводата им даде хиляди паспорти на хора дето ни мразят
  • 6 Уса

    15 2 Отговор
    Случайно срещнах едно маке в сащ и се заговорихме на тема омраза.Човека каза ясно,че с българите нямат проблеми и че политиците от двете страни разпалват враждата.Основния проблем за тях са албанците,което е абсолютно вярно.Албанскатапаплач се множи като паразит и завладява чужди територии после ги присвоява и вика нато на помощ
  • 7 Цар Долар

    18 2 Отговор
    Народа в Македония е изконно български, но с по късно настъпили процеси на национално възрожденско самоосъзнаване поради оставането им в рамките на Османската Империя и окупирането им от Гърция и Кремълска Сърбия. Македонската управляваща комунистическа върхушка се чуди от къде са долетели тези "МАКАДОНЦИ" само да не са българи.

    Коментиран от #8, #9, #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 А не ли обратно

    2 19 Отговор

    До коментар #7 от "Цар Долар":

    Народа в България е изконно македонски.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Човек преди да скочи да не казва "Хоп"

    0 9 Отговор

    До коментар #7 от "Цар Долар":

    Не е нужен коментар за миналото, което знаем че е изопачено.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ?????!!!!!

    2 6 Отговор
    Македония е името на антично царство, възникнало според сведенията на гръцките хронисти през 808 г. пр. Хр. 

    Коментиран от #22, #61

  • 19 Смятайте български историчари

    0 10 Отговор

    До коментар #10 от "Горд Българин🇧🇬":

    Македония е името на антично царство, възникнало според сведенията на гръцките хронисти през 808 г. пр. Хр. 

    Коментиран от #23

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 македон

    7 4 Отговор
    Стево е за Сърбия . Сърбия е най-добрия съюзник на Русия . Сърбия е против България .Следователно Стево провежда проруска , просръбска , противобългарска и противоевропейска политика така както му наредят началниците от Белград . А Румен Радев е човекът на Кремъл в България обичащ Русия , СССР , парите , властта и Елеонора Митрофанова. Съвпадат им интересите и са зависими от Московията .

    Коментиран от #29

  • 22 Горд Българин🇧🇬

    13 0 Отговор

    До коментар #18 от "?????!!!!!":

    Ааа започваме да се приближаваме до истината и тя е, че гръцките хронисти са отбелязали съществуването на географската област Македония, а не антично царство, както ви се иска. И въпроса ми е, защо гръцките хронисти са споменали за тази географска област, а няма сведения за македонски хронисти, които да го кажат?
    Отговора е много елементарен, защото не са съществували хора, които да се наричат македонци, а са съществували византийци какъвто е бил и самия Александър Македонски. Той е говорел гръцки, а вие на какъв език говорите и има ли нещо общо с гръцкия ? Не ми отговаряй, няма смисъл.

    Коментиран от #26

  • 23 Горд Българин🇧🇬

    10 0 Отговор

    До коментар #19 от "Смятайте български историчари":

    Спри да се излагаш. Мечтаното няма как да го представиш за истина? Ако бяхте наследници на Ал.Македонски сега нямаше да можем да разменим и две думи и да си разбираме, но вие продължавайте да си мечтаете, че сте древни. Цял свят ви се смее.

    Коментиран от #27, #35

  • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мунчо юмручето":

    ....Рeпубликa Мaкeдoния ce oтдeли oт Югocлaвия пo мирeн път зaщoтo ни МРAЗEХA. Вcякaкви припиcвaни зacлуги нa Бългaрия зa мирнoтo oбocoбявaнe ca фaнтacмaгoрии.
    Cигурeн cъм, чe кoгaтo в РCМ oтнoшeниeтo към нac ce oбърнe към пoдoбрявaнe, aлбaнцитe щe бъдaт пoдтикнaти дa нaнecaт удaрa cи там.
    В Бългaрия дocтa хoрa ca изнeнaдaни oт дeйcтвитeлнoтo пoлoжeниe нa нeщaтa в РCМ. Тoвa e кaтo eдин вид шoк зa мнoзинa бългaри, нo пo-дoбрe e дa ce знae рeaлнocттa.
    Чacт oт хoрaтa тaм, дoри иcкaт пaк дa ce върнe Югocлaвия…………
    Тoвa пoтвърждaвa, чe……aвтoритeтнa и прocпeрирaщa Бългaрия,щe върнe мaкeдoнцитe към иcтинaтa , e вeрният път. Другoтo e връщaнe към 50 гoдишнитe бeзплoдни уcилия нa Бългaрия. Нe иcкaм дa пoвярвaм, чe тoвa ce прaви мoжe би cъзнaтeлнo с разните му договорки за авиолинии .
  • 25 Всички македонски политици днес

    8 0 Отговор
    са руски и сръбски агенти. Те няма да допуснат РСМ да влезе в ЕС преди руската колония Сърбия да го направи. А последното е много малко вероятно!
    А нашите руски мекерета от София само помагат РСМ да не види ЕС, защото това е руската политика на Балканите - да рушат всичко чрез агентурата си в полза на Кремъл !
  • 26 В думите ви няма нищо вярно,

    2 7 Отговор

    До коментар #22 от "Горд Българин🇧🇬":

    в желанието си да обясните нещо, което изобщо не ви е ясно1 сте написали пълен буламач !

    Коментиран от #31

  • 27 Цял свят ви се смее

    2 8 Отговор

    До коментар #23 от "Горд Българин🇧🇬":

    За безсмисленното витовато вето. Да се месиш в конституцията на друга държава! Няма да се взема в предвит ветото а мнозинство.
  • 28 Сърбите се изтеглиха от Македония,

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мунчо юмручето":

    но запазиха пълно влияние там, днес в РСМ всичко се решава от БИА, сръбското разузнаване ! А русофилската ви обич към Сърбия си е чисто предателство, защото вие нямате българско самосъзнание !
  • 29 Това е истината, много точно,

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "македон":

    право в десетката !
  • 30 Цар Долар

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "Абе цар копейко":

    Безплатни лекции по антична и средновековна Българска история няма да изнасям, но все пак за тези безпросветници, който познават буквите но немогат да четат. Сегашният етнос който населява Македония в огромната си част е с безспорен български произход, в западните части има и етнически албанци но с голяма популация в последно време, малко роми и 2-3 малки села с куцовласи. Антична Македония със столица Пела по времето на Филип и Алексансър Велики 4 пр. н. ера са били населявани с преобладаващо тракийски племена и малко дорийци, който нямат абсолютно общо в етническо отношение със сегашното славянско от БЪЛГАРСКАТА ГРУПА население на МакедониЯ заселило се там 5-6 век, като са от една група със 7те славянски племена в основата на средновековната българска държава. Все едно в наща Тракия сега да живеят древни траки, техни наследници са каракачаните и точка.

    Коментиран от #32

  • 31 Горд Българин🇧🇬

    9 1 Отговор

    До коментар #26 от "В думите ви няма нищо вярно,":

    Не мисля да влизам в спор с вас, защото вашата работа е като в онази приказка "Едно си баба знае, едно си баба бае". Аз няма, какво да ви убеждава, защото историческите документи достатъчно говорят и без мен. Дори в историческия архив на Турция се говори за българското население населяваща нашата територия, към която принадлежи и географската област "Македония", а за македонско население няма и една дума.

    За мен е без значение дали ще го приемете или не, по важното е, че не виждате реалната опасност, която ви застрашава и това са албанците, които вече са и в парламента ви и кметове и на всякакви ръководни постове, а вие си плюйте по нас, но това няма да ви спаси от тях. До 20 години няма да съществувате като държава, защото ще бъдете присъединени към Косово и Албания. Като ви натиснат да приемете исляма тогава ще се събудите, ама ще е късно. Аз лично не искам нито географската ви област, нито вас като хора, защото сте ми безразлични. Нямаме нужда от вас. Но няма да ви позволим да ни крадете историята. Носете си кръста албански опааа те нямат кръст, ами ще ви се наложи да гледате полумесеца.
  • 32 Другото е платена лекция

    1 9 Отговор

    До коментар #30 от "Цар Долар":

    Македонците нямат абсолютно нищо общо в етническо отношение със сегашното славянско от БЪЛГАРСКАТА ГРУПА съставляваща през 2021 година - 3504 души.
  • 33 Абе фалшивия булгаристанец

    2 5 Отговор

    До коментар #10 от "Горд Българин🇧🇬":

    Наистина ли имаш цървулите на дядо си? Милионер си ако са от преди македония.

    Коментиран от #48

  • 34 Ончо

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Карта ли":

    Той македон и въздухът е открил.Хихи

    Коментиран от #36

  • 35 Лелеееее, кои са смешни

    2 8 Отговор

    До коментар #23 от "Горд Българин🇧🇬":

    Искане за 3504 души смяна конституция на друга държава?!!

    Коментиран от #39

  • 36 До Ончо-Бончо хилещия се

    0 6 Отговор

    До коментар #34 от "Ончо":

    Македонеца въздуха открил а булгаристанеца чушкопекарница.
  • 37 Руснаков

    7 1 Отговор
    Ама то и сега и преди 30...50 год е същото бе Пендераски..няма промяна...Вие пак сте същите промити люде.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Ама

    7 1 Отговор

    До коментар #35 от "Лелеееее, кои са смешни":

    ...има 120000 раздадени паспорта...нещо криво се усмихваш...Скоро ЕС....йок....

    Коментиран от #41, #43

  • 40 Кан Ювиги

    3 0 Отговор
    Някои македонци почват да проглеждат. Стига да искат да научат истината има предостатъчно български и чуждестранни източници. Ето един пример

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Ама

    5 0 Отговор

    До коментар #41 от "Абе амито":

    Посочи коя е лъжата....ама не ми прокарвай сърбомански басни...
  • 43 Като влязът в ЕС нито един паспорт няма

    0 6 Отговор

    До коментар #39 от "Ама":

    Етнически македонци: 1 073 299 (58.44%)
    Албанци: 446 245 (24.30%)
    Турци: 70 961 (3.86%)
    Роми: 46 433 (2.53%)
    Власи: 8 714 (0.47%)
    Сърби: 23 847 (1.30%)
    Бошняци: 16 042 (0.87%)
    Българи: 3 504 (0.23%)

    Коментиран от #46

  • 44 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    1 4 Отговор
    Бих дал на всички македонци български паспорти !!!!!! БЕЗПЛАТНО !!!!! Бем ви ЕС

    Коментиран от #45, #47

  • 45 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #44 от "Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ":

    Имаш проблем в главата...недей дава акъл...запази го за теб...че не е в голямо количество...
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Изражданеко

    5 3 Отговор

    До коментар #44 от "Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ":

    То и путлера дава безплатни паспорти на българите и после пак ще дойде да ви освобождава, със специална военна операция.
  • 48 Герги

    4 2 Отговор

    До коментар #33 от "Абе фалшивия булгаристанец":

    Не си македонец...дърво без корен си...това разбираш ли го...

    Коментиран от #52

  • 49 Путлера ти е полирал междуушието

    2 2 Отговор

    До коментар #46 от "Ама":

    Както Унгарци и руснаците нали? Едните фини а другите славяни.

    Коментиран от #50

  • 50 Ама

    3 1 Отговор

    До коментар #49 от "Путлера ти е полирал междуушието":

    На теб ...без Путлер ти е полиран мозъка...не се прави на оригинален...не ти се получава...

    Коментиран от #51

  • 51 Изражданек ще ми дава тон в живота

    0 2 Отговор

    До коментар #50 от "Ама":

    Хоки да плюнчиш, не се прави на оригинален...не ти се получава..

    Коментиран от #57

  • 52 Абе герги

    0 6 Отговор

    До коментар #48 от "Герги":

    Да ама не съм и булгаристанец.

    Коментиран от #54, #56

  • 53 Лафонтен

    6 0 Отговор
    Приемайте си квот щете,ние не бързаме.Кат станете Албания,нещата може и да се получат.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Герги

    3 0 Отговор
    Мо......сърбежа как е....кое от написаното беше за цензуриране....
  • 56 Герги

    3 1 Отговор

    До коментар #52 от "Абе герги":

    Не си маке...не си и българин...тогава не вземай отношение за неща които не разбираш...Бих добавил нещо но Мо пак ще се разбърза...

    Коментиран от #58

  • 57 Ама

    1 2 Отговор

    До коментар #51 от "Изражданек ще ми дава тон в живота":

    ....Папагал.....

    Коментиран от #59

  • 58 Абе герги

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "Герги":

    Раздавам справедливост.
  • 59 Абе ама то

    1 0 Отговор

    До коментар #57 от "Ама":

    По добре от лъжец.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: