Last news in Fakti

13 Юни, 2023 17:23 1 701 12

Президентът: Условието на ВМРО-ДПМНЕ за отлагане на конституционните промени е нереалистично

  • стево пендаровски-
  • северна македония-
  • вмро-дпмне-
  • християн мицкоски-
  • димитър ковачевски

Бях изненадан да чуя, че основната опозиционна партия е готова да бъде част от правителството с пет министерства и да гласува от позицията на управляваща партия, каза още Стево Пендаровски

Президентът: Условието на ВМРО-ДПМНЕ за отлагане на конституционните промени е нереалистично - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Искането на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ промените в конституцията да бъдат приети, но да влязат в сила след като Република Северна Македония стане член на ЕС, е нереалистично, каза президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в отговор на журналистически въпрос на съвместната пресконференция с президента на Република Словения Наташа Пирц Мусар, която днес е на официално посещение в Република Северна Македония, съобщава БТА.

„Ако чуете изявленията след лидерската среща (между председателя на СДСМ и премиер на страната Димитър Ковачевски и председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски), и двете страни са прави. Премиерът е прав, когато казва, че има промяна в отношението на лидера на опозицията, който по-рано твърдеше, че не иска да гласува за вписване на българите в конституцията и че не можем да правим конституционни промени под български диктат. Той казваше и че този състав на парламента няма мандат от гражданите дори само да влезе в процеса на конституционни промени. Безспорно е така. От друга страна опозицията е права, когато казва какви са нейните предварителни условия и по-специално искането за отложено действие на промените в конституцията - те да влязат в сила, след като Република Северна Македония стане член на ЕС. Според мен това е абсолютно извън реалността, въпреки че бих искал да е възможно“, каза Пендаровски.

По думите му заключенията на Европейския съвет са кристално ясни и в тях се казва, че Северна Македония трябва да направи конституционни промени до края на процеса на скрининг, за да се пристъпи автоматично към втората конференция и отварянето на първия клъстер от преговорите с ЕС, а за да се изпълни условието на ВМРО-ДПМНЕ са необходими нови заключения на Европейския съвет, „което е съвсем нереалистично и всички го знаят”.

„Надявам се това да не се използва като извинение да не влизаме в процеса на конституционни промени. Бях изненадан да чуя, че основната опозиционна партия е готова да бъде част от правителството с пет министерства и да гласува от позицията на управляваща партия. Можете да гласувате конституционни промени и от опозиция“, каза Пендаровски.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кое е Реалност?

    6 1 Отговор
    Жидддфите Нямат думата в Македонско,Това Е!
  • 2 Само така

    8 2 Отговор
    Партията прави добро на Европа! Представяте ли си свободно да хукнат нагоре двете държавици ръка за ръка! Едните просяци а другите крадци и дилъри! Откъде толкова килии в Европа за да ги озаптят?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ще ти изтрия дупееенцето,

    0 6 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    преди Да Го Вдена Там😘
  • 5 Перо

    17 1 Отговор
    Мицкоски си мисли, че той ще приема ЕС в РСМ, а не обратно и поставя своите условия за приемане! Аз не знам тия хора имат ли си представа, къде се намират и че имат срок до октомври за промените в Конституцията, касаещи вписването на българите и другите условия за които “макетата” не говорят и саботират работата на двустранната научна комисия! После няма да има и гръцки сценарии за чакане от 27 г.! Мандалото пада!

    Коментиран от #6

  • 6 карамфила

    1 13 Отговор

    До коментар #5 от "Перо":

    Президента и народното събрание трябва да дадат зелена светлина на СМ за ЕС и да се откажат от всякъкви спорове с СМ,азбуката да е македонска-ОК,Гоце моце -македонец,няма българи в СМ-ОК,нека да минат по нашата голгота и ад и нека да се перят че Исус Христос е македонец.

    Коментиран от #8, #9

  • 7 хммм

    10 1 Отговор
    Мръсно маке!!! Вас трябва да ви подхване международен съд.. вие напирате за ЕС. Само лабут за вас!
  • 8 Перо

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "карамфила":

    За теб няма БГ, няма Европа, всичко е РСМ! Типичен представител на джендърията от ПП!
  • 9 Смърдиш на

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "карамфила":

    ....Клозет , на карамфилче
  • 10 Гост

    3 0 Отговор
    И тия всичко ще направят само да докопат евраците от Европата. Всички са еднакви, за кражби ще продадат всичко
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Юнак Балкански

    1 0 Отговор
    ЕС налага условия и РСМ или се съгласява или никога не става члена на ЕС а ни обратното. Да не говорим, че има да извървят път в преговорите с България. Тяхната омраза към нас и с измислената си история ме отблъснаха веднага.
Новини по държави: