Last news in Fakti

8 Юни, 2023 13:53 3 395 8

„Блоковото“ мислене отпреди 30 години, което ни разделяше, се завърна

  • казахстан-
  • астана-
  • касим - жормат токаев

Токаев: За да оцелее, глобалната система трябва да работи за всички, а не за малцина

„Блоковото“ мислене отпреди 30 години, което ни разделяше, се завърна - 1

На 8 и 9 юни столицата на Казахстан е домакин на един от най-големите световни форуми, който ще дискутира основните предизвикателства пред света в различни области.

„„Международният форум в Астана“ е платформа за диалог, която има 5 основни мисии: Първо, открито обсъждане на ситуацията в света; Второ, да идентифицираме основните предизвикателства и кризи, пред които сме изправени; Трето, да посрещнем тези предизвикателства чрез диалог в дух на взаимно сътрудничество; Четвърто, подновяване и възстановяване на цялостната култура на многостранния подход; И пето, засилете гласовете за мир, прогрес и солидарност“, каза по време на официалното откриване президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев.

Форумът се провежда във времена на безпрецедентно геополитическо напрежение. „За да оцелее, глобалната система трябва да работи за всички, носейки мир и просперитет на мнозина, а не на малцина“, е мнението, което изрази високопоставеният политик.

Скорошните „нови кризи“ – от коронавируса до въоръжени конфликти, заплашват крехката международна екосистема. Причините за тази нестабилност обаче се коренят дълбоко в миналото.

„Свидетели сме и на завръщането след 30 години на предишното "блоково" мислене, което ни разделяше. Силите на разделението не са изключително геополитически. Те имат и икономически последици. Самата икономическа политика открито се използва като оръжие. Това противопоставяне включва санкции и търговски войни, целенасочена дългова политика, ограничаване на достъпа или изолиране от източници на финансиране и контролиране на инвестициите. Заедно тези фактори постепенно подкопават основите, върху които се основават глобалният мир и просперитет през последните десетилетия: свободна търговия, глобални инвестиции, иновации и честна конкуренция“, допълни Токаве.

Това от своя страна провокира социално напрежение и разцепление вътре в държавите и напрежение между тях. Разширяваща се пропаст в културата и ценностите: всички тези тенденции се превърнаха в екзистенциални заплахи.

Усилията за обръщане на тези тенденции се затрудняват от широко разпространената дезинформация, която сега е още по-сложна и опасна.

Успоредно с това новите технологии, от изкуствения интелект (AI) до биотехнологиите, имат глобални последици, но се разгръщат само в тесни национални граници.

Заедно тези фактори тласкат глобалния световен ред към точка на счупване. Резултатът е нарастващо недоверие, което оказва негативно влияние върху функционирането на известни международни форуми, съществуващи рамки, режими за сигурност, механизми за неразпространение. Така сме изправени пред несигурност, нарастваща нестабилност и конфликти.

Това от своя страна насърчава увеличаването на разходите за отбрана, за най-новите оръжия, които в крайна сметка не гарантират нищо. Това се потвърждава и от факта, че за първи път от половин век сме изправени пред перспективата да използваме ядрено оръжие. Всичко това идва в момент, когато спешно трябва да се съсредоточим върху заплахата от екзистенциално изменение на климата.

„Изводът е, че докато геополитическият натиск ни разделя, ние сме изправени пред ясен и мощен императив да се сближим, да си взаимодействаме, да си сътрудничим, да вървим един към друг“, казва Токаев.

„Казахстан отдавна е кръстопът между Изтока и Запада, Севера и Юга. В много отношения този форум съответства на културата и историята на голямата евразийска степ. Ние се гордеем с това наследство. Именно от непрекъснатия обмен на стоки, културни постижения и идеи се е развила уникалната национална идентичност на Казахстан и неговата специална марка на многостранно сътрудничество“, допълни президентът.

Въпреки геополитическите катаклизми, Казахстан продължава да служи като икономически локомотив на Централна Азия. „Ние продължаваме да привличаме значителни чуждестранни инвестиции и да предоставяме изключителни условия за правене на бизнес в Казахстан. В същото време се надяваме на взаимна отговорност от страна на нашите чуждестранни партньори. Това са основните принципи на нашата политика“, допълва Токаев.

Това от своя страна създава равни права и възможности за малките и средни предприятия, които играят много важна роля в икономическото развитие на страната. Миналата година износът на Казахстан се е увеличил с почти 40%. Докато значителна част от нашия БВП все още идва от енергийния сектор, стремежът ни към диверсификация става все по-силен. Виждаме растеж в индустрии като автомобилната, фармацевтичната, металообработващата и инженерната. Каним всички, които се интересуват от намиране на нови възможности за бизнес и икономическо партньорство.

Средният коридор или Транскаспийският международен транспортен маршрут, свързващ Китай с Европейския съюз, открива нови възможности за търговия и инвестиции. Този маршрут ще намали времето за транспортиране на стоки през Индийския океан почти наполовина.

„Нашият път за трансформиране на съществуващата система далеч не е приключил. Разбираме, че политическите реформи и инвестициите в човешки капитал могат да ни спасят от капана на средния доход и да направят икономиката ни по-устойчива“, припомни Токаев.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Казахска ССР

    9 12 Отговор
    По-далеч от СССР няма да стигнете,самотни и слабички сте без Империята..
  • 2 Миленоооо,колко

    5 2 Отговор
    струва кочина в Мурсалево?
  • 3 Битко

    4 12 Отговор
    Ма не може системата да работи за сички бе Токаев, само роснаците са хора, другите сме некви питеци деа!
  • 4 Злото

    12 7 Отговор
    има име: САЩ! Дипломатично не го е посочил...
  • 5 Край

    12 6 Отговор
    Фащ си вкараха автогол. Лъжата свърши.
  • 6 Този знае ли

    13 6 Отговор
    какво е да си роб в сащисаната колония ЕС? Май не. Да работиш без пари, да те лъжат демократично с осигуровките, тоест плащане под масата. Ако се оплачиш, хвърлят ти две палки, дори могат да те осъдят - глоба, дори затвор, тия с пари. Права нямаш, само задължения. Ако си отвориш демократично устата, или си терорист, или руски агент. Длъжен си да приемеш ценностите на извратеняците (шарена дъга), а твоите ценности не се зачитат, тоест - божиите. И т.н. и т.н. Господата от Казахстан си нямат на идея, как се изплаща жилище с 1800 евро заплата - 30 години, от които 500 са удръжки, с робски къртовски труд. Как си плащаш като поп здравеопазване, учебни помагала за децата, данъци за смет, сигнал - телевизия, електрическа жица, дори въздушно пространство. Това не е живот, а концлагер - ад!
  • 7 ИВАН

    10 6 Отговор
    Не се сещам за друга държава създадена предимно от затворници, които са избили коренното население, а сега се мъчат да са световен господар - те да създават ред според техните интереси
  • 8 Ааа

    4 1 Отговор
    Има много просто решение. Всички обръщат гръб на САЩ , поставят ги в изолация, налагат санкции и те са аут само за година.