6 Юни, 2023 07:37 4 198 1

Азиатска държава стартира нова платформа за световен диалог

  • казахстан-
  • форум-
  • астана-
  • икономика-
  • екология-
  • енергетика

Темите, които ще обсъдят държавни ръководители, политици и икономисти на "Международен форум Астана"

Азиатска държава стартира нова платформа за световен диалог - 1

Столицата на Казахстан се подготвя за "Международен форум в Астана", който ще се проведе на 8 и 9 юни.

Нова платформа за диалог

Докато международната общност върви към нарастваща поляризация, Казахстан стартира нова платформа за диалог - Международен форум в Астана, за да обедини усилията за справяне с ключови глобални предизвикателства. Тема на форума: „Преодоляване на предизвикателствата чрез диалог: по пътя на сътрудничеството, развитието и прогреса“.

Очаква се на него да присъстват над 1000 делегати и 100 лектори, както и повече и да бъдат проведени над 40 сесии. Форумът ще събере високопоставени представители на чужди правителства, международни организации, бизнеса и академичните среди. Сред високопоставените гости на форума са емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, президентът на Киргизстан Садир Джапаров, председателят на Президиума на Босна и Херцеговина Желка Цвиянович, управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле, заместник-секретарят на ООН генерален изпълнителен секретар на Икономическата и социална комисия за Азия и Тихия океан (ESCAP) Армида Алишабана, министър-председателят на Узбекистан Абдула Арипов.

Обявявайки инициативата през февруари, президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев, който ще говори на пленарната сесия на форума, заяви, че той е създаден, за да отговори на глобалните предизвикателства. „Днес по цел свят сме изправени пред исторически предизвикателства, каквито не сме виждали от десетилетия, дори и повече. Тези предизвикателства оказват безпрецедентен натиск върху международната общност, създават нови разделителни линии и предизвикват принципите на глобализацията и мултилатерализма“, каза държавният глава.

„Казахстан има дълга история на развитие на конструктивни международни отношения, служейки като мост между Изтока и Запада – и въпреки че тази политика беше подложена на сериозно изпитание през 2022 г., тя доказа, че е устойчива. Ние показахме високата стойност на сътрудничеството“, каза Касим-Жомарт Токаев.

Четирите ключови теми на форума ще включват икономика и финанси, енергетика и изменение на климата, международно развитие и устойчивост и външна политика и международна сигурност.

Външна политика и международна сигурност

Сесията ще бъде посветена на ролята на дипломацията в съвременния световен ред. „Този ​​панел се фокусира върху ролята на държавите в световната дипломация в контекста на нарастващото напрежение и поляризацията между големите сили. Ще бъдат разгледани уникалните предимства, на които се радват средните сили, като способността им да преодоляват пропастта между големите сили и по-голямата им гъвкавост и адаптивност да реагират на променящите се геополитически обстоятелства. Участниците в панела ще обсъдят как държавите могат ефективно да се справят със сложните дипломатически предизвикателства и да насърчат стабилността и сътрудничеството в бързо променящия се глобален пейзаж, със специално внимание към региона на Централна Азия и ролята на Казахстан като потенциален посредник на средната сила.


Други сесии по тази тема ще обсъждат бъдещето на мултилатерализма, ролята на ООН и преосмислянето на мира, конфликта и глобалния ред.

Международно развитие и устойчивост

Темата за международното развитие и устойчивост ще бъде разделена на шест сесии относно въздействието на геополитическото напрежение върху глобалното развитие, въздействието на прекъсването на глобалната верига на доставки върху продоволствената сигурност, глобалното здраве, дезинформацията и силата на алгоритмите, и образованието като двигател на социално-икономическия растеж.

По-специално, сесията за алгоритмите ще разгледа нарастващите рискове, свързани с дезинформацията и въздействието на изкуствения интелект върху обществото.

Панелистите ще разгледат как алгоритмите и изкуственият интелект, използвани в социалните медии, могат да повлияят на разпространението на дезинформация и фалшиви новини онлайн и как тези технологии могат да повлияят на поведението на потребителите. Участниците също така ще обсъдят възможни подходи за борба с дезинформацията и злоупотребата с алгоритми и изкуствен интелект, като регулиране на социалните медии, повишаване на цифровата грамотност, обучение на потребителите на критично мислене и разработване на алгоритми, които са по-етични и отворени за обществен контрол.

Енергетика и изменение на климата

Признавайки спешната необходимост от борба с изменението на климата, участниците във форума ще проучат стратегии за ускоряване на прехода към възобновяема енергия, насърчаване на устойчиви практики и укрепване на международното сътрудничество за смекчаване на ефектите от глобалното затопляне.

Най-малко седем сесии ще бъдат посветени на енергетиката и изменението на климата. Сесиите включват тези като финансиране за зелен преход, енергийна сигурност, геополитика на критичните стоки, конференцията на ООН за климата COP28 и икономическите и екологични последици от постигането на въглеродна неутралност, недостиг на вода и възобновяема енергия.

Икономика и финанси

Участниците във форума ще обсъдят теми свързани с икономика и финанси, по-специално мерки за икономическо възстановяване и устойчивост, творческата икономика, насърчаване на лидерството на жените, Средния коридор, свързаността на Централна Азия и ролята на иновациите.

„Времената на пандемията от коронавирус може да са приключили, но значителните предизвикателства, които пречат на държавите да стартират отново своите двигатели на растеж, остават. Въпреки скорошното стабилизиране на световната икономика и връщането към нивата отпреди пандемията, растежът остава основен проблем. Тъй като пазарите започват да се възстановяват и отново гледат напред, държавите често реагират бавно на пазарните възможности и предизвикателства, което създава почва за стагнация“, се казва в бюлетина на форума.

За стратегически партньори на форума бяха обявени ООН и CNN.

Целта на "Международния форум в Астана" е световни лидери и влиятелни лица в сферите, в които работят, да обсъдят и излязат с предложения за решаване на най-належащите проблеми на нашето време. Като улеснява диалога, сътрудничеството и обмена на идеи, този форум има за цел да създаде споделена визия за устойчиво и проспериращо бъдеще. Със своя далновиден подход и ангажимент за международно сътрудничество Астана отново ще се превърне в място за значими дискусии, които ще оформят нашия свят за години напред.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даа

    0 1 Отговор
    Айде да видим сега запада, дали няма да види пак дългата ръка на Русия?