Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Юни, 2023 05:14 1 652 8

АЕЦ "Запорожие" продължава да изпомпва вода от Каховския язовир

  • украйна-
  • аец запорожие-
  • каховски язовир

Унищожаването на язовира, намиращ се на река Днепър, предизвика евакуацията на хиляди хора от наводнените зони

АЕЦ "Запорожие" продължава да изпомпва вода от Каховския язовир - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Запорожката ядрена централа продължава да изпомпва вода от Каховския язовир, за да охлажда ядреното гориво и за да се избегне инцидент, заяви Международната агенция за атомна енергия, предаде Франс прес.

Унищожаването на язовира, намиращ се на река Днепър, предизвика евакуацията на хиляди хора от наводнените зони и породи безпокойство за Запорожката АЕЦ, окупирана от руснаците и намираща се на 150 километра нагоре по течението.

След проучване стана ясно, че операциите по изпомпване на вода би трябвало да продължат, дори и водното ниво да спадне под настоящия праг от 12,7 метра, който преди това бе преценен като критичен, обясни агенцията към ООН. Тя фиксира сега на 11 метра критичния праг на водното ниво.

"При тези трудни обстоятелства, това ни оставя малко повече време, преди евентуално да преминем към други източници на снабдяване с вода", заяви ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси, който ще посети централата идната седмица.

Когато язовирът няма да може повече да бъде използван, централата може да прибегне до използването на резервоар наблизо - така наречения ретенционен басейн - както и до по-малки резервоари и до кладенци на място, които биха могли да доставят вода за охлаждането за няколко месеца", допълни Гроси.

Той обаче предупреди, че ситуацията си остава потенциално опасна и много несигурна.

Горивото в активните зони на реакторите и в басейните за съхранение трябва да се охлажда постоянно, за да се предотврати авария и в резултат на нея отделяне на радиоактивни вещества в околната среда.

Персоналът на АЕЦ Запорожие вече въведе мерки за ограничаване на потреблението на вода, като тя се използва само за основни дейности, свързани с ядрената безопасност.

МААЕ, която разполага с екип от експерти в централата, поиска достъп до мястото, където се измерва нивото на водата в резервоара, за да може да извърши независими проверки.

Киев и Москва се обвиняват взаимно за разрушаването на язовира.

Запорожката АЕЦ, най-голямата в Европа, е в центъра на конфликта - тя беше обстрелвана няколко пъти и седем пъти беше изключвана от електрическата мрежа, откакто беше превзета от руската армия на 4 март 2022 г., десет дни след началото на инвазията в Украйна.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядя

    6 1 Отговор
    Всъщност АЕЦ-те използват затворена охладителна система. Добавя се количество само за възстановяване на изпарената такава.

    Коментиран от #2

  • 2 Коно

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дядя":

    Всъщност, тези системи използват два контура: първичен и вторичен. Та за това се строят близо до големи водоизточници: големи реки или водни басейни.

    Коментиран от #3, #6

  • 3 Мимч

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Коно":

    А Днепър малък ли е?Вода в него много.Нашата АЕЦ на Дунав помпи от реката..Що да не може и Запорожката да помпи директно от Днепър..

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Коно

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Мимч":

    Защото мащабите са различни, за това.
  • 5 Коно

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мимч":

    “Помпинето” на АЕЦ-а не става като от бунара на двора, трябва за да смениш водоизточника да направиш проект за преместване на външната тоалетна за да мине маркуча(съгласувано с МААЕ).
  • 6 Дядя

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Коно":

    Ами то ти е написано-"Когато язовирът няма да може повече да бъде използван, централата може да прибегне до използването на резервоар наблизо - така наречения ретенционен басейн ", но аз го казвам на обикновен език, защото кой ще разбере "ретенционен"?
  • 7 Защо

    1 0 Отговор
    На територията на воюваща държава продължава да работи АЕЦ, защо не се спре незабавно ?!!! Като стане инцидента тия ще се обвиняват взаимно, но ще патим всички ние. Побъркан свят, в 21 век какви простотии стават. Явно ще има рестарт скоро
  • 8 Тодор Младенов

    2 0 Отговор
    Тази централа е по-близо до нас от чернобилската ! Това е целта на украинският режим, да предизвика ядренна катастрофа щото са накрая вече
Новини по държави: