Last news in Fakti

9 Юни, 2023 12:10 2 293 11

Китайски военен кораб се отправя на "приятелска обиколка"

  • тайван-
  • китай-
  • филипини-
  • кораб-
  • военен кораб

Посещението е непосредствено след завършилото в сряда първо в историята тристранно учение

Китайски военен кораб се отправя на "приятелска обиколка" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Най-големият китайски военноморски кораб "Ци Цзигуан" отплава днес за Филипините, последната му спирка от неговата "приятелска" обиколка в региона, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Това става на фона на нарастващото безпокойство от китайските морски операции в Южнокитайско море. "Ци Цзигуан", гигантски тренировъчен кораб, който е по-голям от типичен ескадрен миноносец, напусна Бруней вчера и се отправи към Филипините като част от около 40-дневното си пътуване, включващо спирки във Виетнам и Тайланд преди Бруней.

В края на пътуването си "Ци Цзигуан" и неговият екипаж от 476 военноморски курсанти и офицери трябва да премине през района на Жълто море, Източнокитайско море, Южнокитайско море, Тайландския залив и западната част на Тихия океан.

Обучението, водено на кораба, който носи името на генерал от династията Мин, сражавал се срещу японските пирати, е съсредоточено върху навигация, борба с пиратството и стрелба с леки оръжия, според китайските държавни медии. Те описват плаването му в района като "приятелско".

Предстоящото му пристигане във Филипините идва на фона на напрежението със съседите на Китай относно Южнокитайско море, за което в по-голямата му част претендира Пекин, но за части от него претенции имат също и Виетнам, Тайван, Бруней, Малайзия и Филипините. Посещението е непосредствено след завършилото в сряда първо в историята тристранно учение на бреговата охрана с участието на Филипините, Япония и САЩ, припомня Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 0 Отговор
    Дано е с Мирни Цели
  • 2 Сталин

    20 3 Отговор
    Най големия американски самолетоносач Джералд Форд е изчезнал край бреговете на Русия,от седмица няма връзка с него след като е отплувал от бреговете на Норвегия

    Коментиран от #6, #11

  • 3 Българин

    19 1 Отговор
    Да намине и край Куба. Ей тъй за приятелски поздрав и да си нагледа длъжника
  • 4 Урюрвкос

    11 2 Отговор
    Китайски военен кораб се отправя на "приятелска обиколка" в Куба
  • 5 пешо

    14 0 Отговор
    няма само краварите да обикалят
  • 6 пешо

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "Сталин":

    станал е на подводница
  • 7 Сзп

    1 12 Отговор
    Китайците и те като рашистите,силни са само на паради.

    Коментиран от #8

  • 8 Ганьо Тарасов

    3 9 Отговор

    До коментар #7 от "Сзп":

    И китайците като руснаците са дребни и слаби . Слава !
  • 9 Мухаа,хаа!

    9 1 Отговор
    Поднебесната от три години притежава най мощният флот в света.И по тонаж,по вид кораби, подводен флот, включително самолетоносач,а до 2025- до 2040 имат план да ще пуснат на вода още три авионосеца.Единият със вертолети от най модерен клас,останалите със бойна авиация.Ако прибавим и техния съсед- Ким, който притежава по численост флот на пето място в света,става интересно,а за някои напечено.Не бива да се пропусне персиеца в този пъзел.Неговит ВМС изобщо не са за подценяване.Тези три сериозни фактора в океана не са по зъбите на никой.
  • 10 Чудо голямо !

    6 0 Отговор
    Ние пък си имаме гумени лодки.
  • 11 🐘🐘🐘

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Сталин":

    Абе вие на кой свят живеете ? Сигурен съм че си и вярвате