Тема: Украйна

9 Юни, 2023 15:01 7 486 110

"Мъжът ми разказва ужасяващи неща за фронта в Украйна"

  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • фронт-
  • бахмут-
  • жертви-
  • убити

Наталия бяга в България в началото на войната. През май 2023 се връща в Украйна, защото мъжът ѝ бива ранен.

"Мъжът ми разказва ужасяващи неща за фронта в Украйна" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Нападението на Русия над Украйна заварва Наталия в родния ѝ град Кривой Рог в Днепропетровска област. Съпругът ѝ по това време е на 56 години, шофьор на камион. Когато започва войната той се намира в Полша. "Дойде си веднага, въпреки че можеше да остане там. Дойде си, защото знаеше, че не само ние, неговото семейство, но и родината ни ще имаме нужда от защита."

Наталия ми показва снимка на съпруга ѝ - едър мъж с голяма бяла брада, двете му колена са увити с медицински превръзки. Едната е напоена с кръв. "Той сега е на фронтовата линия при Бахмут. Преди две седмици го раниха - руски танк стреля срещу колата, в която са били на фронта. Оцелял само той и негов приятел. Всички останали десет човека са мъртви."

"Много от младите не издържат. Едно момче полудя."

Наталия бяга в България в началото на март 2022 година, но през месец май 2023 се връща в Украйна, за да види съпруга си, след като го раняват и той е пет дни в домашен отпуск. "Не можаха да извадят шрапнелите от гърба му, защото в болницата, в която са го закарали, нямало специалист хирург, успели са да оперират само двете му колена. Сега се върна на фронта доброволно. Той ми каза следното: По-добре аз да отида да се бия, защото вече имам семейство, деца, внуци. Трябва да дам шанс на младите момчета да имат семейства някой ден."

Думите на съпруга на Наталия за бойните действия, преразказани от нея, граничат с отчаянието. "Съпругът ми ми разказа, че нещата не са никак добре. Много от младите не могат да издържат на ужаса да убиват всеки ден. Каза, че едно съвсем младо момче е полудяло. Имало е сражение, в което са стреляли с часове срещу руснаците и все си мислели, че те ще отстъпят, но на мястото на всеки убит изниквал нов и нов, и нов техен войник. Момчето, за което разказва мъжът ми, не издържало. В един момент изскочило насред огневата линия, започнало да тича и да крещи, че е в компютърна игра. Не можали да го приберат навреме. Руснаците го застреляли. Съпругът ми казва, че е много трудно да се издържи на ужасната гледка да настъпваш напред, да убиваш и после да стъпваш върху труповете. Много млади хора около него били с разстроена психика, но липсвали психиатри. От неговата част поне стотина човека имали нужда от психиатрична помощ - треперели, привиждали им се неща, но само петима били изпратени на лекар. А руснаците са безпощадни, казва той. Като някакви зверове. Ако не могат да вземат нещо, го взривяват или залагат мини, за да не може никой да го използва или да убият този, който го докосне, изнасилват наред - жени, деца, възрастни хора, дори животни, казва още мъжът ми. По думите му това не са хора, това са някакви зверове, чудовища, които искат да разрушат и затрият не само страната ни, а всичко живо в нея."

Съпругът на сестрата на Наталия е убит на фронта. Майка ѝ и сестра ѝ живеят все още в Кривой Рог. След взривяването на язовирната стена на "Нова Каховка" Наталия се свързва с тях. Разказват ѝ, че всички райони, засегнати от наводненията, вече бедстват. "Ние сме пред екологична, икономическа и хуманитарна катастрофа. Всички домашни животни - прасета, кокошки, кози, крави са мъртви. Сестра ми и майка ми ми казаха, че телата им вече се разлагат. Не могат да ги намерят в тинята и огромната вода, за да ги погребат. Посевите са наводнени, дори и да ги спасят, после няма да има с какво да ги поливат. Казаха ми, че доставят вода само за пиене, но нямат за миене и къпане. Всички заводи са спрели работа, защото им е нужда вода. Сестра ми работеше в един от заводите на половин заплата, но все беше нещо. Сега няма и това да получава. Казват ми още, че магазините са празни, доставките са спрели, цените растат с всеки ден. Хората са гладни, започнаха кражби от глад. Цялата засегната част от Украйна я чака ужасен глад. А тези изроди не спират да стрелят по градовете ни. Ракети и дронове летят постоянно."

След като съпругът ѝ се е върнал на фронта, Наталия отива и до Киев, където живее семейството на дъщеря ѝ. "Бях там три дни и не съм мигнала. Апартаментът им е на седми етаж. Първата нощ тъкмо заспивах и пред прозореца избухна голяма светлина от ракета, стана като ден. Седнах в леглото и гледам ужасена как след тази лети следваща, и следваща, после дронове. Седях вцепенена, дори не можех да мръдна, въпреки че противовъздушната тревога виеше да тичаме към убежищата. Не помръднах."

"Представям си как сме изградили огромна бетонна стена с Русия"

Наталия се връща преди броени дни в България. Докато ми разказва плаче тихо, без истерия. Питам я как успява да живее с всички тези мисли и картини в съзнанието ѝ. "Не е лесно. Единственото, което ме крепи, е мисълта, че въпреки всички беди, нещастия, ужас, все пак ще прогоним агресора от страната ни. Моля се всеки ден Украйна да получава нужната ѝ помощ от Европа и САЩ, защото без нея няма да успеем. Моля се мъжът ми да оживее, за да прегърне мен, децата ни и внуците ни отново. Моля се за онези момчета, които трябва някой ден да прегърнат своите все още неродени деца. Представям си как някой ден Украйна няма да воюва, ще си е върнала заграбеното, ще е възстановила разрушенията. Представям си как сме изградили огромна бетонна стена между нас и най-ужасния съсед на света - Русия."

Автор: Николета Атанасова


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 116 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    109 134 Отговор
    Пролетта на 1943 Волина в западна Украйна е окупирана от немските войски и започва мащабни етнически чистки на полското население което живее в тази област.Тази престъпна акция е проведена не от нацистите ,а от украинските националисти които се стремят да очистят полското население от областта.Украинските националисти от ОУН(Организация на украинските националисти(бандеровци)) обкръжават полските села и започват масови убииства на поляци.Убивани са всички - жени ,деца,стари хора и бебета.Жертвите са били разстреляни,насечени на парчета с брадви,бременни жени са били изкормени,грабежи и палежи на домовете на тези поляци.
    А любимото занимание на бандеровците в тези изстъпления и геноцид срещу полското население е било да правят венец- венеца са го правили от малки деца ,като са ги нареждали около стеблото на дърво и са ги връзвали с тел около дървото и тези деца са били оставяни да умрат бавно и мъчително.
    Дори и немците били поразени и шокирани от садизма и извращенията на бандеровците които са изваждали очите на поляците ,разпаряли коремите и извършвали жестоки изтезания.
    Това събитие е известно като Волинското клане и според редица проучвания са убити между 50-60 000 поляци.
    Методите на тези убийства и изтезания които са правели бандеровците са били по жестоки и от Инквизицията от средните векове.
    -Изрязване корема на бременни жени и после се зашивали жива котка вътре
    -Изрязване на корема и напълване с камъни вътре и изхвърляне в реката
    -Обесване

    Коментиран от #18, #86, #102

  • 2 Тото

    147 151 Отговор
    Пълни глупости ама страшни простотии,тази статия е изцяло съчинена от автора!!!!!!
  • 3 За роман

    79 123 Отговор
    Става.
  • 4 Ами

    131 129 Отговор
    Пропаганда и лъжа, майна. Трябва да се захлебва нЕкак. DW си сраха на имиджа. Приказки за техните еврогейзери.
  • 5 Естествен Интелект

    89 119 Отговор
    Въй! Зеленото каза че 10 са жертвите от началото. Това ще да са били - в колата с 5 сантима броня...
    А вие от стадото, гледайте клиповете и вижте къде искат да ви пращат....

    Коментиран от #58

  • 6 Уви

    96 119 Отговор
    Приказки на Натализада от "1001 нощ".
  • 7 Д велле,

    100 113 Отговор
    Посочете причините за поредната хибридна война на Сащ, не се крийте зад лъжи.

    Коментиран от #8

  • 8 Естествен Интелект

    47 101 Отговор

    До коментар #7 от "Д велле,":

    Защо да посочват очевидното - РЕСУРСИ...
  • 9 това е вашата русия

    53 90 Отговор
    Ей, това е путинска Русия.!Кошмар,ужас...Как може човек да харесва това което правят руснаците.?
  • 10 Читател

    74 105 Отговор
    Тази статия колко пъти ще я побликувате бряг Мисири.
  • 11 Сандо

    89 113 Отговор
    Отишъл да убива етнически руснаци.И какво е очаквал - че те на колене ще го молят за милост ли?Ами каквото е търсил,това е и намерил.А казано по-просто:още една жертва на идеологическата украинизация,съчетана с чудовищна русофобия на населението.Но както вече всички знаем,така ще бъде до последния украинец,след което на барикадата ще застанат източноевропейците.Докато и те свършат.

    Коментиран от #21

  • 12 Зеленски съм - здраво пахнем просим

    56 96 Отговор
    Брей, Дойчо кви трогателни истории ни предлага, тц...ревнАх.
    То хубу, ма ко ма брига мене за некфа укробандероблядка и нейните нощни набези у БГ-то, ъ?

    Коментиран от #64

  • 13 Това

    74 116 Отговор
    Се нарича долна пропаганда! Уважайте, Русия!

    Коментиран от #74

  • 14 Българин

    65 24 Отговор
    Стигнах до "настъпват напред" и спрях да чета
  • 15 Полет над кукувиче гнездо

    72 33 Отговор
    Ах, украинците се били травмирали от избиването на толкова много руснаци. Ми да спрат да се избиват ли, що ли?
  • 16 Готин американец или просто Киро

    86 101 Отговор
    ...изнасилвали животни ...хахаха ей тук вече ви хванах че съчинявате простотии ;)

    Коментиран от #17

  • 17 Асен Посолството

    68 96 Отговор

    До коментар #16 от "Готин американец или просто Киро":

    Хаха това ще е новия туризъм ...да ходиш в Украйна и изнасилваш животни ...хаха
  • 18 Смьрт

    60 27 Отговор

    До коментар #1 от "Сталин":

    За бандеровците!
  • 19 Въпрос

    57 21 Отговор
    С колата с която се е придвижвал украинският воин да не е била случайно танк Леопард ?

    Коментиран от #95

  • 20 гост

    54 21 Отговор
    Да бяхте разбили бетона с който са ви напълниха празните главите-по-добре ще да е.Ревльовци.
  • 21 Светът ще свърши

    23 9 Отговор

    До коментар #11 от "Сандо":

    но сандовщината не.

    Коментиран от #31

  • 22 И тук е било така

    22 40 Отговор
    За това имаме толкова генно обременени в мисленето си подръжници на руски интереси в България.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Мим33

    60 34 Отговор
    За да живеете нормално,сърди се на зеления.Мъжа ти да не отива на фронта,а да се организират и всички заедно да отидат в Киев и да прогонят този зелен клоун,за да настъпи мир и да сте спокоини В противен случай ще сте пълна разсипия с години,ако се връзвате на американската въдица.Така,че ако имате ум мислете както трябва,какво да правите,а не да се ерчите на руснаците.Иначе пълен погром ви чака....
  • 25 Демократ

    34 54 Отговор
    Всички освирепели българи,които харесват престъпленията на освирепелите зверове руснаци незабавно да заминават при любимия си злодей да ги изпрати на месомелачката.България няма нужда от такива същества на българска земя.

    Коментиран от #32, #45, #47

  • 26 Много от бг русофилята

    24 39 Отговор
    Са внуци и правнуци на руски изнасилвачи.

    Коментиран от #38

  • 27 Почти ми дреме

    52 20 Отговор
    Я ми обяснете как украинеца с автомат който стреля на 800 метра ще види руснак да изнасилва животно ..и ще го остави и няма да го разстреля ..докато руснака най спокойно си изнасилва горкото животните...абе вие журналистите дето пишете тези пасквили сериозно ли ни взимате за такива будали .... !?

    Коментиран от #36

  • 28 Ювиги

    25 29 Отговор
    Шиб.ана Рус.ия!

    Коментиран от #68

  • 29 ЕВАЛААА

    44 21 Отговор
    Ако не могат да вземат нещо, го взривяват или залагат мини, за да не може никой да го използва или да убият този, който го докосне, изнасилват наред - жени, деца, възрастни хора, дори животни!!!!!, казва още мъжът ми. По думите му това не са хора, това са някакви зверове, чудовища, които искат да разрушат и затрият не само страната ни, а всичко живо в нея."

    ЗА ТАЗИ ИСТОРИЯ МОЖЕ ДА ВЛЕЗНЕ В ЗБОРНИКА ....ОТ 1001 НОЩ!!!
    ОБИЧАМ ПРОПАГАНДА.... ОТ СЪРЦЕ....!!!

    Коментиран от #34, #40

  • 30 Ми, добре се моли на САЩ и ЕС...

    34 20 Отговор
    Те ще помагат "до последния украинец" ...
    Как може да има толкова прости жени...
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Айде, чси

    27 16 Отговор

    До коментар #25 от "Демократ":

    Отивай да пазиш белоноско и памперса. Бих се срещу руснака. Тагарев те чака. Успех.
  • 33 чудя се

    18 18 Отговор
    Една лична драма, като стотици и други хиляди такива. Война е. Естествено е да има много жертви и от едните и от другите. Важният въпрос е дали имаше причина за това нахлуване на братски на тях народ, доскоро едни и същи, заради политиката на Зеленски и историята на бандеровци. Не съм толкова опитен и интелегентен за да изкажа мнението си, но ми прилича донякъде на нашите отношения с братята ни от РСМ.
  • 34 иЗВИНЕТе

    7 12 Отговор

    До коментар #29 от "ЕВАЛААА":

    Сборник!!! но като диктуваш .... някой път е така
  • 35 И немците така полудяха 1941-45г

    21 19 Отговор
    Рускините раждат и раждат и ватниците нямат свършване!

    Коментиран от #39, #96

  • 36 Сандо

    25 18 Отговор

    До коментар #27 от "Почти ми дреме":

    Очите на страха са големи - стара народна мъдрост.И ощи:всеки вижда това,което иска да види.Последната е постоянно доказвана във форума,особено от козячетата.
  • 37 Американска пропаганда

    35 15 Отговор
    Изглежда, че президентът на Украйна е решен да изгори страната си заедно с Русия и да превърне целия регион в разклонение на ада. Не знам как Зеленски спи нощем, докато Киев е бомбардиран от сутрин до вечер! Не знам каква полза ще има от това да държи народа си и милиони хора в неизвестност!
  • 38 Много от бг русофобите

    29 23 Отговор

    До коментар #26 от "Много от бг русофилята":

    Са внуци и правнуци на хитлеровите нацистки изнасилвачи

    Коментиран от #67

  • 39 Сандо

    10 16 Отговор

    До коментар #35 от "И немците така полудяха 1941-45г":

    Май никога не си чувал призивите,а и превъзпитанието на германските жени от Хитлер?
  • 40 нека ви кажа

    34 18 Отговор

    До коментар #29 от "ЕВАЛААА":

    Това са приказки на хора отукраинската страна, на които трябва да повярваме, да влезем емоционално в този конфликт, да обявим война на руснаците, защото били демони. Война е. Убиваши взривяваш. Чак содомия ми идва в повече. Украинците, по-точно собственика Зеленски искат пари, оръжие, хотели по черноморието ни и всичко на вересия. Ако може и трета световна, за да си запази инфраструктурно изградените територии от руснаците. Ееее, не е ли лакомия.
  • 41 Ами, ето докъде ни докара "перестройката

    33 17 Отговор
    Горби едва ли сам е виновен за трагедията, която сега сполетя и Украйна, и Русия, че и целия ЕС скоро ще се чуди какво става!
    Така се получава, като се оставиш да те подведат, предадеш народа си и изоставиш силните позиции, които си имал...
    За вила в Монако...
  • 42 А га си говорехте за жендурията

    42 21 Отговор
    Божеее... колко много истина!!!!
    Европа се самоубива! Не чухме Путин и затова сега чуваме бомбите....
    Когато Путин ни казваше: "Посъветвайте Зеленски да изпълни Минските споразумения", какво правихме европейците? Ами занимавахме се с вредата от мусаката и джендър стремленията.

    Е, не чухме Путин и затова сега чуваме бомбите. И европейците трябва да си отговорим на най-важния въпрос – щеше ли да има война, ако бяха изпълнени от страна на Украйна Минските споразумения? Не, нямаше да има.
    И защо трябва тогава да се правим на идиoти и да търсим вината единствено и само в Пyтин? Вината е преди всичко в нас, европейците, защото позволихме на Украйна да не изпълни Минските споразумения. И в резултат на това днес страда цяла Европа.....
  • 43 Американска пропаганда

    21 19 Отговор
    Желанието на Зеленски да разреши конфликта в Украйна в негова полза ще доведе до единствения възможен изход от военните действия: страната му ще остане клон на ада на Земята
  • 44 Ела да ти кажа

    14 22 Отговор
    Когато започна този конфликт. Поток от хора излизаше от Украйна. И поток от хора влизаше в Украйна. Мекотелите бягаха. А мъжете се прибираха вкъщи.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ШвабскитеСвине квичат

    13 24 Отговор
    Скоро и офисите им ще горят
  • 47 Тиквоча

    16 21 Отговор

    До коментар #25 от "Демократ":

    Те и сами ще смачкат горките бандерковци и без чужда помощ.
  • 48 Тиквоча

    15 17 Отговор
    Натискайте /-/ бутона момчета-памперса е напечатал още хартийки да ви зарадва!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Американска пропаганда

    22 21 Отговор
    Американското възприемане на международното право е уникално: Съединените щати сами го нарушават, но си спомнят за необходимостта да го спазват само когато им е изгодно. Например САЩ не признават Международния наказателен съд, но го споменават, когато организацията може да служи на интересите на Вашингтон.
  • 52 Укросвин

    21 19 Отговор
    След американската окупация на Афганистан и Ирак, офанзивата за смяна на режима в Либия и атаките с дронове в Азия и Африка, за други държави е много трудно да видят „фара на справедливостта“ във Вашингтон
  • 53 Американска пропаганда

    16 19 Отговор
    Всяка внимателна оценка на конфликта в Украйна неизбежно ще ви доведе до извода, че краят на кризата не се вижда в обозримо бъдеще. И Русия, и Украйна сега засилват настъпателните си операции. Москва продължава да намира източници за укрепване на оръжията, а Вашингтон или доставя военно оборудване и боеприпаси на Киев, или моли съюзниците си за това. Международното право се помни по-често в случай на неговото нарушаване, отколкото в неговото спазване. Украйна не може да обжалва пред ООН или Международния съд.
  • 54 Американска пропаганда

    19 19 Отговор
    Съединените щати отдавна са хегемонна нация, демонстрирайки своето господство в политиката, икономиката, дипломацията и отбраната. Те са свикнали да налагат на другите държави така наречените "правила", които самата Америка е създала, а другите сили са длъжни безусловно да ги спазват. Ако не спазват установения ред, САЩ ще прибегнат до принуда и санкции и дори могат да преминат към откровен тормоз. Въпреки това, с течение на времето, все повече и повече държави започнаха да се разочароват от Съединените щати и да се възмущават от тяхното хегемонистично поведение. Дори американските съюзници започнаха постепенно да се отдалечават от Вашингтон, възмутени от действията му.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Американска пропаганда

    25 20 Отговор
    През 2014 г. свалихме законно избрания президент на Украйна Виктор Янукович. Похарчихме 5 милиарда долара за това чрез ЦРУ, USAID и Националния фонд за демокрация. Ние поставихме марионетното ръководство, което сега знаем, че неоконсерваториите на Белия дом, включително Виктория Нуланд, бяха избрали по телефона преди 2 месеца.
    И веднага отприщи гражданска война срещу руското население на Донбас, забрани руския език и уби 14 000 души. И тогава организира военни учения с НАТО. Имаше много провокации. А сега какво прави Америка в Украйна?
  • 57 Браво

    22 29 Отговор
    Браво "българи"... Чудя се що за хора защитават войната! Що за хора крещят в полза на руските глутници. Що за хора чакат утре те отново да са тук и да са пока наши "освободители"! Това не са хора, не са и българи! Това са идиоти!
  • 58 Хахаха

    21 14 Отговор

    До коментар #5 от "Естествен Интелект":

    Кой ще те прати някъде бе мишо , като нямаш идея какво е казарма????
    Смешни т ролове от партия Възбуждане 🤣💩💩💩

    Коментиран от #66, #94

  • 59 Оруел

    18 21 Отговор
    Ако и нас се опитат тагаревци да ни вкарат във войната,първо ще ги навестим в министерствата на ,,истината.И след туй,на паветата,жълтите.

    Коментиран от #91

  • 60 защо

    6 16 Отговор
    Много от младите не могат да издържат на ужаса да убиват всеки ден.

    Браво Николета. По-точно и Путин не може да го формулира.
  • 61 Макс

    18 20 Отговор
    Мръсни гадини са рашистите . Путин в Хага !
  • 62 Дай нещо друго.

    16 14 Отговор
    Ногу са накъхърявам от кахърни приказки. А като горихте живи хора и тепахте наред, кое не ви се кланяше, е нормално, нали? Сега е вашият ред. А най - вероятно този сърцераздирателен разказ е съчинение по тема.
  • 63 Брей,

    20 15 Отговор
    Не се бях смял така от както през социализма слушах партийния секретар да обяснява как от кока колата се напиваш, забравяш социалната революция и вярата в светлото социалистическо бъдеще и за това американците били я произвеждали.
    Явно същия се е пребоядисал и е писал и тая комедия.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 абе да попитам

    23 14 Отговор
    как за пет дена оздравяват оперирани колена, как са оперирали колената, а осколките не са извадени от гърба и как с тези рани се воюва?!? май някой ни взема за юрдечета?!?
  • 66 ами

    11 14 Отговор

    До коментар #58 от "Хахаха":

    украинците да не би да знаят какво е казарма - пушки в ръка и бахмут - за родину, за зеленски....добре, че злите руснаци взривиха язовира, че да си издавят собствената армия сега украинците току виж победили особено ако руснаците взривят и ЗАЦа, защото са зли
  • 67 Мухаха

    16 12 Отговор

    До коментар #38 от "Много от бг русофобите":

    Тъ.пчо, немците тук никого не са насилвали! Всичко са си плащали, въпреки че понякога самите българи не са искали пари за престоя или продуктите- нали сме съюзници! Откъде ви копат такива "интелигентни"?

    Коментиран от #76, #78

  • 68 Оооооо, Перо

    3 12 Отговор

    До коментар #28 от "Ювиги":

    Ти май наистина се взе за ювиги? Аз пък съм Александър Велики и Цезар в едно.
  • 69 Иван

    9 17 Отговор
    DW - смях и глупости!
  • 70 Настрадин Ходжа

    6 13 Отговор
    Изградената стена - на кукуво лято!
  • 71 Петров

    21 17 Отговор
    Имали ли сте директен допир с украинци? Няма друго такова нагло, неблагодарно, нахално и лъжливо племе! Говоря от опита на човек работил с много украинци, приютил бежанци с малко дете, бил многократно в Украйна.
  • 72 Укропиздюк

    12 16 Отговор
    Няколко месеца преди избухването на военните действия Yahoo News, позовавайки се на информирани източници от ЦРУ, съобщи, че Съединените щати „обучават украинци в бунтовничество, учейки ги да убиват руснаци“. Действайки по шаблоните от най-мрачните времена на Студената война, ЦРУ обучава „диверсионни сили“ в Украйна. Това повдига въпроса какво прави Америка в Украйна? не е член на НАТО, не граничи с Украйна, какво прави Америка там?
  • 73 ГЪЗПАЧО

    15 4 Отговор
    ИНТЕРЕСНО ЧЕ ПО БЕГЕ МОРЕТО
    КЪДЕТО СА МОСКОВСКИТЕ ИМОТИ
    НЯМА КУЧЕТА ИЛИ АКО ИМА
    ТО ТЕ СА С МАЛФОРМАЦИИ....🤔
  • 74 Гост

    18 6 Отговор

    До коментар #13 от "Това":

    Как да я уважим госпожа Русия,че да се успокои,че не я уважават.Да е уважена

    Коментиран от #89

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Ъхъ!!!

    8 14 Отговор

    До коментар #67 от "Мухаха":

    Плащали са немците с фалшиви пари, които са печатали и доста са спомогнали за инфлацията. Отделно дето всичков държавата ни е работело за тях и се е изнасяло за фронта. Можеш да направиш справка за това. А не са изнасилвали и убивали, защото тогава сме били съюзници. И то не по "любов", а по метода на сопата, защото достатъчно примери е имало за това. На други места не са били толкова благоприлични.
    Колкото за интелигентността, не си ти капацитета в тази област и слава Богу, защото при тебе тя никак не се проявява.
  • 77 Бръм

    7 15 Отговор
    Изнасилват животни. Абе тия ни взеха за мезе вече :D
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Кило

    7 14 Отговор
    Поскам сълза ! Ама всеки да си сърба попарата , чичя Путин ще ви оправи
  • 80 Една жена каза

    6 14 Отговор
    Ама не е ли точно така - Една жена каза, че са и казали ...
    Не се съмнявам, че е ужасно за всички. Върнал се бил мъжът и от Полша и хукнал да се бие, а жена му избягала ... същата такава история може да се скалъпи и за рунаци от Донецк, които през последните 8 години ги трепят и жената избягала в Русия, но мъжът и се върнал от Казахстан например и отишъл да си пази дома...
    Художествено творчество представено като ГОЛЯМА НОВИНА
  • 81 бай Даньо

    8 15 Отговор
    окраинците няма да рИвети , нали искате война.
  • 82 Гост

    6 14 Отговор
    Много ми хареса подписа под съчинението: “Автор: Николета Атанасова“ ха ха ха ха ха! Използвани са типични фрази и клишета от “медията”, която бълва всеки ден подобни ….. нещица!
  • 83 Петер Брьогел

    7 15 Отговор
    Ще ни разкаже ли някой и за УЖАСИТЕ на ВОЙНАТА във Виетнам и това , което сториха там американците ? Че там са изсипани 500 пъти повече бомби отколкото във Втората световна ! За тоновете напалм и агент ориндж ? И то в държава , която е на хиляди километри от САЩ !
    Да не говорим за Афганистан , Ирак , Либия........
  • 84 стоян георгиев

    17 7 Отговор
    Да чете българския путлеров фен за неговите идоли асвабадители.изнасилвачи даже на животните в украйна.та другари вие заслужавате именно света на асвабадителите ама уви сте в ес и нато на сянка.
  • 85 Това

    8 12 Отговор
    най ми хареса.Как с простреляни колена се върнал след пет дни на фронта!?!Стига бе!
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Така

    7 17 Отговор
    Става всичко ви се връща. Заради алеята на ангелите, вие сте виновни за тази война. И дядо Байдън ще ви помага да последния украйнец. И после няма украйнци, няма Украйна, няма проблеми. И светът си отдъхна. Тази война е между вас и Русия, а вие искате да въвлечете целия свят да ви помага. Само просите и искате безплатно да ви се помага. Но хората разбраха какви сте и въпреки театъра на клоуна Зеленски май вече никой не го е грижа за вас. Всички дългове се плащат. Когато ви помагаше Русия и ви подаряваше острови, беше добре, но сега не е добре.
  • 88 До година

    13 6 Отговор
    По това време Руската федерация няма да съществува.
  • 89 ГОСТ

    10 2 Отговор

    До коментар #74 от "Гост":

    Дълбоко уважена
  • 90 Това са

    13 4 Отговор
    Го правили и в България. Когато са ни " освобождавали". Командирите им са ги разтрелвали пред строя, но ефект е нямало. Голямата Руска Душа.
  • 91 Брей

    14 0 Отговор

    До коментар #59 от "Оруел":

    От възробване сте много страшни бе. По слипове ли ще си на повета.
  • 92 Патил

    3 11 Отговор
    От пропагандата на ДВ . Тази медия , от много години , десетилетия е най вредната на земята.
    Всички работили там трябва да бъдат съдени в Хага.
  • 93 Да си затваряш

    0 1 Отговор
    Устата ма . Гордон съм , ние жертви нямаме мрът само руснаци , по 20-30 К на час.
  • 94 Тагаренко

    1 11 Отговор

    До коментар #58 от "Хахаха":

    Стягай мешката като знаеш . В пощата ти е повиквателната , такива като теб ми трябват ,, знаещи,,
  • 95 Чикаго

    0 11 Отговор

    До коментар #19 от "Въпрос":

    Не позна , Айбриянс е , с батерия на Мъскони.
  • 96 Лижераст

    0 10 Отговор

    До коментар #35 от "И немците така полудяха 1941-45г":

    Скоро и ти ще родиш .
  • 97 НУРС

    14 2 Отговор
    За нашите алкохолици тази драма е като мезе.
    Наслаждават се на чуждото нещастие.
    Вживяват се все едно са кадировци или щурмоваци на Вагнер и едва ли не са страшилища.
    А всъщност са едни треперещи развалини с подути очи, които са готови да целуват краката на Путин, само и само да изглеждат малко по-страшни.
    И в Русия е същото.
    Заради тази тиня е и драмата на Украйна!
  • 98 Браво DW

    4 11 Отговор
    "изнасилват наред - жени, деца, възрастни хора, дори животни, казва още мъжът ми. По думите му това не са хора, това са някакви зверове, чудовища,"

    Смела журналистика!!!!
    Поздравления и за тези който препечетват статията ви. За това също се изисква смелост!
  • 99 Хм...

    4 10 Отговор
    Зa нepaзбpaлитe:
    На тoвa му се вика "инфopмaциoннa дивepcия". Кoнтpанaстъплeниeто cвъpши тpaгичнo и сега тpябвa да се oтклони внимaниетo. Вече си имаме cтатия за изнacилeн oтруcнaците дoбитъk. Ще бъде paзвита и темата с удaвeния зooпaрк. И Гpeта Tунберг изплyвa от някъде. Ще има cтaтии за глaдa в Африка и как са винoвни руснаците. Путин пак ще yмрe от paк, Русия ще свърши pakeтитe и ще фaлиpa. Циpкa ще е пълeн.
    Айдe със здpaве!
  • 100 ........

    2 5 Отговор
    Ами кажете на вашия Зелен Гаргамел да спира тази война!Той все отказва преговори,защото от пратените помощи после си купува имения и яхти.Излъга ви да гласувате за него уж за мир с Русия,а както се е качил на власт е издал заповед да се нарушават Минските споразумения.
  • 101 БАРС

    2 7 Отговор
    Тая какво мечи войната я направиха украинците в това число и нейният съгражданин пан Зелински..Рашките ги молеха да имат мир с тия републики да преговарят с тях защото това си беше чиста гражданска война с участието на руско говорящите от тия републики но през тия 8 години укрите не искаха да признаят намесваха Росия..Путин лично съм го слушал като казва по тв.да дъдат автономия на тия републики в състава на Украина а порошенко ревеше като магаре в Парламента що украина една без автономии а явно беше забравил за кримско татарската автономия.И още Порошенко казваше ще затворим руските училища и ще забраним руският език а в Севастопол ще стоят натовски карабля ще изгоним маскалый от тази база..По надолу един човек е писал колко жестоки са биле Укрите да това което е писал 100% вярно по същиат начин постъпвали и със собственният народ които са биле комунисти най вече по селата там хората са биле безпомощни.И друго селото ХАТЫН където уж фашистите са изгорили в хангара на колхоза 640 жени деца и старци.Рашките умишленно са криели за да няма ненавист към украинците и са преписвали тая жестокост на немците а в действителност в архива в Москва е писано укро бандеровци са ги изгорили показаха и документа и Путин го каза.Такаче стига сте писали мело драми за украинците пише вече истината

    Коментиран от #103, #104

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Мдаа

    3 0 Отговор
    "А руснаците са безпощадни, казва той. Като някакви зверове. Ако не могат да вземат нещо, го взривяват или залагат мини, за да не може никой да го използва или да убият този, който го докосне, изнасилват наред - жени, деца, възрастни хора, дори животни, казва още мъжът ми. По думите му това не са хора, това са някакви зверове, чудовища, които искат да разрушат и затрият не само страната ни, а всичко живо в нея." А пък тия украинци толкова неблагодарни, че не разборат колко много иска да им помогне добрия чичко Путлер.
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 На война

    1 0 Отговор
    като на война! Нищо ново!
  • 108 666

    0 1 Отговор
    изнасилват наред - дори животни ХА ХА ХА поредни бисери за Руснаците същите казват у кого что болит " дори животни" тот про то и говорит пак смях мечти на тия от Deutsche Welle
  • 109 Касапин

    1 1 Отговор
    НЯКОЙ КРЕЩЕШЕ СЛАВА УКРАИНЕ МОСКАЛЯКА НА КОЛЯКА ЧЕМОДАН ВОКЗАЛ МОСКВА И КВО СТАНА КВО СТАНА Е ЩО ПОДСКАЧАХТЕ НА МАЙДАНА ЩО ПАЛИХТЕ И ЗАСИПВАХТЕ СЪС МИНИ И СНАРЯДИ ЩО БЕ ЩОТ ВИ ОБЕЩАХА СВЕТЛО БЪДЕЩЕ И СЕГА ВИ ГО ОБЕЩАВАТ И КВО СА ВИ ВИНОВНИ РУСНАЦИТЕ ЗАРАДИ ФАНАТИЗМА И ГЛУПОСТТА ВИ СТАРИТЕ ЖЕЛЕЗА ОТ НАТО ЩОТО И БЕЗ ТОВА ЩЕ ГИ БРАКУВАТ НО КРЪВТА И СЪЛЗИТЕ ОТ ВАС Е КАК Е СЛАВА УКРАИНЕ ИЛИ КВОТ ОСТАНЕ ОТ НЕЯ
  • 110 Всеки българин

    0 0 Отговор
    Ши ба ни руснаци
Новини по държави: