Last news in Fakti

9 Юни, 2023 16:38 1 981 20

Ядрена енергия! Румъния ще довърши единствената си атомна централа

  • румъния-
  • аец-
  • николае чука-
  • клаус йоханис

Развитието на трети и четвърти блок на АЕЦ „Черна вода“ е инвестиция, необходима за бъдещето на Румъния, заяви премиерът Николае Чука

Ядрена енергия! Румъния ще довърши единствената си атомна централа - 1

Румъния направи днес крачка напред за довършване на единствената си атомна централа "Черна вода", която към момента осигурява около 20 процента от енергийния микс на страната. Представители на правителството подписаха с националната компания "Нуклярелектрика", която е оператор на централата, Споразумение за подкрепа за развитие на стратегическия проект за трети и четвърти блок на АЕЦ „Черна вода“. Документът уточнява задълженията на румънската държава за осигуряване на необходимите условия за осъществяване на проекта, включително финансови и законодателни, съобщиха местните медии, цитирани от БТА.

"Развитието на трети и четвърти блок на АЕЦ „Черна вода“ е инвестиция, необходима за бъдещето на Румъния", заяви днес премиерът Николае Чука на церемонията по подписване на споразумението.

Единствената атомна централа на Румъния произвежда около една пета от електроенергията в страната с два реактора CANDU, канадско производство, които бяха пуснати в експлоатация съответно през 1996 г. и 2007 г. Първоначалните планове за централата са предвиждали четири реактора, в един момент е бил планиран и пети, но са завършени само първите два. През 2015 г. Румъния планираше да изгради два допълнителни блока на АЕЦ "Черна вода" с помощта на китайски инвеститори, но този план беше изоставен през 2020 г., когато Румъния и САЩ постигнаха споразумение за предоставяне на достъп на Румъния до американски ядрени технологии.

През ноември миналата година в рамките на конференцията на ООН за климата COP27 в египетския курорт Шарм ел-Шейх министърът на енергетиката на Румъния Вирджил Попеску и президентът на американската банка за експорт-импорт (EXIM) г-жа Рета Джо Луис подписаха споразумение, което предвижда използване на технологии и финансиране от САЩ за удвояване на капацитета на АЕЦ „Черна вода“. Съгласно споразумението банка EXIM ще предостави кредит в размер на над 3 млрд. долара за добавяне на два нови реактора към атомната електроцентрала на река Дунав.

Днес премиерът Николае Чука подчерта, че Румъния продължава да разчита на подкрепата на САЩ за развитието на програмата си за ядрена енергия за граждански цели в съответствие с европейската визия за опазване на околната среда и целите за декарбонизация.

"Американското финансиране от 4 млрд. долара и вече завършеното въвеждане в експлоатация на симулатора за SMR (Small Modular Reactors – малки модулни реактори) в Политехническия университет в Букурещ осигуряват както финансовите ресурси, необходими за стартирането на първия по рода си проект, след този в САЩ, така и достъп до високи технологии за днешните румънски студенти, бъдещите експерти, които ще работят с тези източници на енергия", каза Чука на церемонията, визирайки плановете за изграждане в Румъния на атомна централа с малки модулни реактори (SMR).

Румъния е първата страна в Европа, която планира да използва технологията на малки модулни реактори. През месец май т.г. американската компания "НюСкейл" (NuScale), която предстои да внедри в Румъния тази технология, и румънската национална компания за атомна енергия "Нуклярелектрика" (Nuclearelectrica) откриха в Политехническия университет в Букурещ център, който ще подготвя инженери за бъдещите SMR централи в Румъния.

Този проект, както и довършването на АЕЦ „Черна вода“, следва да помогнат на Румъния да изпълни целите, с които се е ангажирала за намаляване на емисиите на газове с парников ефект. Според премиера Николае Чука това ще превърне Румъния в лидер на чистата и безопасна енергия.

По данни, представени от министъра на енергетиката Вирджил Попеску, около 60 процента от сегашния енергиен микс на Румъния е чиста енергия, т.е. не произвежда емисии на въглероден диоксид. Делът на ядрената енергия е 20 процента, а останалите 40 процента идват от големи водноелектрически централи и възобновяема енергия - вятърна и фотоволтаична. Румъния си е поставила за цел да увеличи до 2031 г. дела на атомната енергия в енергийния си микс до 36 процента.

"През последните години успяхме да направим важни стъпки във всичко, което означава защита на румънските потребители, развитие на енергийната система и постигане на целта ни за енергийна независимост", заяви днес премиерът Николае Чука. Според него дългосрочните планове и инвестициите, които прави Румъния, ще гарантират задоволяване на все по-нарастващите нужди на икономиката и обществото.

"В този контекст изграждането на блокове 3 и 4 в Черна вода е необходима инвестиция за бъдещето на Румъния и ще покрие повече от една трета от очакваните енергийни нужди за периода 2030-2031 г.", заяви Чука на церемонията по подписване на споразумението за подкрепа на проекта.

Сред социалните ползи от проекта премиерът посочи запазването на над 20 000 работни места.

"Европа и целият свят са загрижени за осигуряването на достъпна и екологична енергия за гражданите и икономиките", отбеляза румънският премиер и обърна внимание и на европейското финансиране за Румъния в тази насока.

"Приветствам решението, взето от Фонда за модернизация на ЕС, да инвестира 2,4 млрд. евро за стимулиране на екологичния преход. С допълнителни инвестиции в размер на 1,1 млрд. евро Румъния е основният бенефициент на това решение“, каза на церемонията днес Николае Чука.

Споразумението за подкрепа за развитие на стратегическия национален проект за трети и четвърти блок на АЕЦ „Черна вода“ бе подписано от министъра на финансите, министъра на енергетиката, директора на националната компания „Нуклярелектрика“ и генералния секретар на правителството.

Министърът на енергетиката Вирджил Попеску поясни, че съгласно споразумението румънската държава, чрез Министерството на финансите, ще предприеме необходимите стъпки за финансиране на проекта, включително чрез предоставяне на държавни гаранции на финансиращите го. В документа са разписани задачите и ангажиментите на различните министерства с цел осъществяване на проекта за завършване на АЕЦ "Черна вода".


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1520

    21 2 Отговор
    А България какво чака, или ще затворим и останалити в Козлодуй

    Коментиран от #11

  • 2 Калпазанин

    13 2 Отговор
    Така е, явно слушат повече от нас та 4 блока ние от 6 колко ни спряха?
  • 3 Анонимен

    18 4 Отговор
    Нали Китай щеше да им прави двата реактора. Гледам проекта е спрян заради заповеди от империята на злото Сащ.
  • 4 САНДОКАН

    16 1 Отговор
    Значи скоро ще купуваме ток от Румъния
  • 5 Сталин

    14 1 Отговор
    А България ще закрие единствената си ядрена централа
  • 6 Сух

    18 1 Отговор
    Всички строят, само ние като най големи умници рушим и това, което имаме. Народен съд за предателите на България!
  • 7 От страни

    6 2 Отговор
    Обърках се - да го местя или да го не местя?
  • 8 От страни

    4 1 Отговор
    Толкова ли нема новини от Русия та бутате тук новини от Румъния?
  • 9 мечo

    0 4 Отговор
    нияма пари за пенси вие аец искате да се построи вав козлодуи нияма да стане
  • 10 редник

    4 0 Отговор
    E-eх, вече и румънците не можем да ги стигнем...

    Коментиран от #16

  • 11 Зелената сделка

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "1520":

    Ще ги затворим разбира се! А, ти ще плащаш!
  • 12 Реакторите са от Канада

    3 5 Отговор
    До всички руски идолопоклоници. Нашия гйол строен от БСП е 1милярд а останалото обурудване да не говорим и пак нямаме нищо. Наливаме евро и долари в Русия и се бием по гърдите че сме патриоти. Гледайте Румънците

    Коментиран от #13, #15

  • 13 Мито

    6 4 Отговор

    До коментар #12 от "Реакторите са от Канада":

    Верно е хитри са румънците.Тези канадски реактори могат да използват отработено гориво от другите реактори, почти не им трябва обогатен уран. Могат да сменят прътите без да спират, както РБМК, но много по-безопасни са от руските боклуци.

    Коментиран от #14

  • 14 Слепок

    4 5 Отговор

    До коментар #13 от "Мито":

    "Тези канадски реактори могат да използват отработено гориво от другите реактори" - я бегай на училище бе. Тези канадски боклуци НЕ МОГАТ да използват отработено гориво. Тези дето могат да използват отработено гориво са реактори на бързи неутрони. В сета има само дава такива РАБОТЕЩИ реактора. И познай къде - в Русия естествено. Мякащите канадци никога не са имали, нямат и нямат никакъв проект за такива реактори. За такива се иска акъл който те НЯМАТ. А румънците ще видят ядрени реактори кога и онези некадърници от Уестингхаус построят нещо работещо. Само ще им приберат едни много пари както ще приберат и от нас.

    Коментиран от #17

  • 15 Слепок

    6 3 Отговор

    До коментар #12 от "Реакторите са от Канада":

    "Гледайте Румънците" - няма какво да гледаме румънците а трябва да гледаме нас си. За да се построи румънската АЕЦ "Черна Вода" и да може да се изплати, имат пръст продажни български политици. Това са престъпниците Меглена Кунева и Симеон Сакскобургготски + скумрията Соломон Паси. Те ни затвориха блоковете на АЕЦ "Козлодуй" за да не можем да изнасяме евтина електроенергия и румънската АЕЦ да се изплати. А румънската АЕЦ е финансирана от френската банка Париба където после Меглена Кунева беше назначена на висок пост. Тя и някои от другите престъпници а "царечето" получи тлъста комисионна.
  • 16 Пенковски

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "редник":

    Остави Румъния , то Македония вече ни дръпна .
  • 17 Мито

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Слепок":

    Не искам да изпадам в излишни спорове с теб, (нали си се писал слепок все пак) прочети малко за CANDU реакторите после пак коментирай.

    Коментиран от #19

  • 18 Куку

    1 0 Отговор
    Меглена Ку ва да ходи да им помогне с кривата джука
  • 19 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Мито":

    Трябваше са му постнете само това . По света се използват около 39 реактора от този тип, от тях 18 в Канада, 12 в Индия, 4 в Южна Корея, 2 в Китай, по 1 в Аржентина, Пакистан и Румъния.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания