Last news in Fakti

13 Юни, 2023 18:18 1 672 14

Спешен план! Албин Курти е готов с пет стъпки за деескалация на напрежението в Северно Косово

  • албин курти-
  • косово-
  • сърбия-
  • кейфор-
  • алексадър вучич

Косовските сърби не признават обявената през 2008 г. независимост на Прищина и все още гледат на Белград като на своя столица

Спешен план! Албин Курти е готов с пет стъпки за деескалация на напрежението в Северно Косово - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Косовският премиер Албин Курти заяви, че е представил днес пет стъпки за деескалация на напрежението в Северно Косово пред посланиците на страните от т. нар. Петорка (САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Италия), съобщиха косовските медии, цитирани от БТА.

Курти направи това изявление на пресконференция след срещата си с петимата посланици днес на обед и отбеляза, че пред тях е заявил пълна воля за потушаване на напрежението в северните косовски общини, съобщава КосоваПрес. Той допълни, че в понеделник е провел няколко разговора с международните представители и че Косово е заинтересовано от това да бъде намерено решение за успокояване на обстановката на север в страната, както и за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия.

Сърбите в Звечан, Лепосавич и Зубин поток в Северно Косово протестират всеки ден от 26 май насам пред сградите на общините, в които бяха избрани албански кметове.

Ситуацията там е относително спокойна след 29 май, когато се стигна до сблъсъци между протестиращи, полиция и военни на мироопазващите сили на НАТО в Косово КейФОР, при които бяха ранени около 30 войници от КейФОР и около 50 косовски сърби. По време на протестите бяха атакувани и косовската полиция и журналисти, както и техните автомобили.

Според косовския премиер има пет стъпки, за да се постигне деескалация на напрежението в Северно Косово. По информация на Косовското радио и телевизия, Курти е представил тези пет точки и пред върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел в телефонен разговор вчера вечерта.

На първо място, върховенство на закона в северните части на Косово, което, по думите на Курти, означава изправяне пред правосъдието на онези лица, които са нападнали косовската полиция, КейФОР и журналистите. Като втора стъпка Курти посочи незабавното оттегляне на „насилствените групи“ от територията на Косово. На трето място той постави изискването косовската полиция и мироопазващите сили на ЕС и НАТО в Косово ЕУЛЕКС и КейФОР да правят обща оценка на сигурността (в Косово) на всеки 15 дни. Четвъртата крачка е координация на косовското правителство с всички действащи лица за организиране на нови избори на север в Косово и пета – незабавно завръщане на Косово и Сърбия към диалога с посредничеството на ЕС, който да гарантира прилагане на постигнатото споразумение (за нормализация на отношенията между Косово и Сърбия от Охрид на 18 март – бел. ред.) и да организира среща на високо равнище тази седмица.

Курти заяви, че не е получил отговор от Жозеп Борел за възможна такава среща.

Премиерът на Косово коментира и предложението на албанския си колега за проектостатут на Съюз на сръбските общини (ССО). Курти каза, че този документ трябва да бъде представен от Еди Рама на сръбския президент Александър Вучич като предложение за албанците в Прешевската долина, защото негово (на Рама) и на Албания задължение е да защитава албанците, където и да се намират те.

Косовските сърби не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово и все още гледат на Белград като на своя столица. Сърбия също не признава независимостта на Косово. Сърбите в Косово бойкотираха местните избори на 23 април и кандидатите от албански произход спечелиха изборите в четири общини, населени предимно със сърби, като избирателната активност беше по-малко от 3,5 процента.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БгТопИдиот🇧🇬

    17 2 Отговор
    ЗАпада винаги е бил враг на православието !

    И така ще бъде до превземането му от вносните меркелски мюслита !

    Коментиран от #11

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 факуса

    7 4 Отговор
    курти да си фащат пътя и у албания

    Коментиран от #12

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Спецназ

    10 1 Отговор
    За всичко е виновна секретарката Моника дето направи каквото направи на Били,

    после му трябваше измислена война за имидж и всичко тръгна, накъдето тръгна.

    Коментиран от #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Джамбaза

    6 1 Отговор
    Косово трябва да е със статут на автономия в състава на Сърбия.

    Коментиран от #14

  • 11 Македонски Българин

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Недей рева на чужди гробища !
    Колкото по-зле за сърбите, толкова по-добре !
  • 12 Македонски Българин

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "факуса":

    Той си е в Албания !
  • 13 Македонски Българин

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Спецназ":

    Прав си, Клинтън е виновен и за войните в Словения, Хърватска и Босна също така.
  • 14 Македонски Българин

    3 4 Отговор

    До коментар #10 от "Джамбaза":

    Косово е самостоятелна държава, а ти ако искаш иди живей в Сърбииката и като те разберат, че си българин ще схванеш колко си заблуден.