Last news in Fakti

15 Юни, 2023 12:05 967 5

Жозеп Борел: Не е възможна нормализация без мир в Северно Косово

  • косово-
  • кейфор-
  • жозеп борел-
  • сърбия-
  • албин курти

Борел настоява ръководителят на косовското правителство да предприеме по-решителни стъпки за успокояване на ситуацията, в съответствие с мерките, поискани от страните членки на ЕС и американските партньори

Жозеп Борел: Не е възможна нормализация без мир в Северно Косово - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Без успокояване на ситуацията в Северно Косово няма място за продължаване на процеса на диалог между Белград и Прищина, смята върховният представител на Европейския съюз (ЕС) за обща външна политика и сигурност Жозеп Борел.

"Не можем да постигнем напредък в нормализирането на отношенията, докато се занимаваме с управлението на кризи. ЕС и САЩ са инвестирали много в нормализацията и ние искаме да видим напредък", се казва в писмото, изпратено от Борел до премиера на Косово Албин Курти, публикувано в Twitter от говорителя на ЕС Петер Стано.

Писмото е отговор на плана от пет точки, който премиерът на Косово изпрати на 13 юни до страните от Квинтета (САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Италия) и до Брюксел.

В това писмо, наред с други неща, Курти иска през следващите дни да се проведе кръг от преговори на най-високо политическо ниво.

"Готов съм да свикам среща на високо ниво с президента Александър Вучич, при условие че сте готови да предприемете необходимите стъпки първо за деескалиране на ситуацията и проправяне на пътя за нови местни избори. Ако сте готови да предприемете необходимите стъпки, срещата може да бъде организирана бързо." пише в писмото от Борел.

Той настоява ръководителят на косовското правителство да предприеме по-решителни стъпки за успокояване на ситуацията, в съответствие с мерките, поискани от страните-членки на ЕС и американските партньори.

"Само след установяването на мир и стабилност в северната част на Косово можем да се съсредоточим върху нормализирането чрез пълно прилагане на споразумението за Анекса за нормализиране и изпълнение от двете страни", подчертава Борел.

Той добавя, че работата по създаването на Общността на общините със сръбско мнозинство в Косово трябва да започне "без допълнително забавяне".

В отговора си на Курти Борел повтори исканията на Европейския съюз и Съединените щати за необходимите стъпки за успокояване на ситуацията.

ЕС изисква от официална Прищина незабавно прекратяване на полицейските операции около общинските сгради в Северно Косово, алтернативно място, където новоизбраните кметове да работят временно, и свикване на извънредни местни избори в четирите общини в Северно Косово, в които ще участват и представители на сръбската общност.

На 13 юни ЕС предложи пакет от мерки срещу правителството на Косово и премиера Албин Курти в отговор на липсата на политическа воля за предприемане на стъпки за успокояване на напрежението, които включват намаляване на контактите с косовските власти, както и други мерки.

Напрежението в Косово започна на 26 май, когато новите албански кметове на общините в Северно Косово, с помощта на косовската полиция, влязоха в общинските сгради на фона на яростна съпротивата на членовете на сръбската общност там.

Ситуацията достигна връхната си точка на 29 май, когато сръбски протестиращи се сблъскаха с членове на мисията на НАТО в Косово КФОР в Звечан. При сблъсъците бяха ранени десетки хора от двете страни.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кнаус 485

    16 0 Отговор
    Борел,старчок,от който нищо не зависи..........
  • 2 Джамбaза

    11 1 Отговор
    Сърбия да праща армията и да въдворява мир!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Механик

    7 1 Отговор
    Борелееее, Бореле! Ми що го разбунихте някога това Косово бе? Що го откъснахте от Сърбия? Що Убивахте сърби и им наторихте земицата с обеднен уран, бе, Бореле? Гиди шебеци с шебеците!
  • 5 Бай Ганьо

    3 1 Отговор
    Косово е язва на Балканите. Но има голяма военна база на САЩ "Бондстийл". Косово търгуваше с човешки органи и се оказа богато на американски полезни изкопаеми...
Новини по държави: