Last news in Fakti

14 Юни, 2023 18:05 2 872 36

Сърбия: истерията около тъй наречената джендър идеология

  • гейове-
  • джендър-
  • джендър идеология-
  • джендъри-
  • сърбия-
  • белград-
  • ученици-
  • сексуалност-
  • полове

Сръбската държава е против сексуалната просвета на тийнейджърите

Сърбия: истерията около тъй наречената джендър идеология - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В сръбските училища не могат да се задават въпроси, свързани със секса - сексуалната просвета отпадна от учебната програма с решение на сръбското правителство. Под натиска на Сръбската православна църква и на десните партии пасажите, посветени на тази тема, бяха премахнати от учебните по биология за осми клас, пише "Тагесцайтунг". Изданието посочва и какво е официалното обяснение за този ход - съдържанието разпространявало джендър идеологията.

Сексуалната просвета и преди не е заемала особено място в учебната програма. Поради това много сръбкини, включително по-възрастни, знаят твърде малко за секса и контрацепцията, казват пред вестника Йелена Ивкович и Таня Игнатович от Автономния женски център в Сърбия. Днес само 20 процента от жените използват модерни контрацептиви като кондоми и хапчета, твърди Ивкович. Мъжете пък отказват да използват презервативи - например защото вярват в мита, че жените пробивали тайно кондомите с игла. Повечето сексуални партньори залагат на прекъсването на половия акт, а в краен случай разчитат на възможността да се направи аборт.

Разни страни, разни църкви

Сърбия е сред "шампионите" по аборти в Европа, пише по-нататък "Тагесцайтунг". По официални данни през 2021 година абортите са били 10 880 при 59 854 раждания. Тези данни обаче не са надеждни, тъй като само държавните клиники трябва да съобщават за извършените аборти - вероятно броят им е двойно по-висок или още по-голям. Жените над 16-годишна възраст имат правото да направят аборт до десетата седмица от бременността, като това е така още от 1969 година.

Тогава обаче средствата за предпазване от бременност съвсем не са били на днешното ниво, а както посочва сравнително скоро направено допитване сред днешни ученици между 14 и 15 години - повечето въобще не знаят, че презервативите предпазват както от забременяване, така и от инфекции, пише "Тагесцайтунг". Същото проучване е разкрило, че учениците не знаят нищо за полово предаваните болести, нито как протича менструацията. Информацията, с която разполагали, била придобита от интернет или от връстници. Отмяната на часовете по сексуална просвета в Сърбия се върши със същите аргументи, които се чуват от управляваната от Виктор Орбан Унгария - че сексуалната просвета щяла да сексуализира децата, казва Таня Игнатович от Автономния женски център.

На другия полюс са действията на Католическата църква в Германия, която настоява за часове по сексуална просвета още в началното училище. За една такава инициатива разказва онлайн изданието katolisch.de. В град Шпайер, провинция Райнланд-Пфалц, на децата се предлагат семинари по сексуална просвета, които се организират в сътрудничество с църквата. Цитирани са организаторите, според които може да има тежки последици, ако децата не бъдат информирани навреме. Първоначално някои родители били против тези семинари, но постепенно скептицизмът бил преодолян. Нещо повече - родителите казали, че и те научили немалко, семинарите били нещо, което и на тях би им се искало да са имали навремето.

Ретрадиционализацията на обществото

В Сърбия пък наред с информационната завеса върху темата "секс" правителството се стреми да накара жените да раждат повече деца в контекста на прогнозите, че до 2050 година населението щяло да намалее с 20 процента. Десните и религиозните кръгове обвиняват за тази тенденция многобройните аборти и предупреждават: сръбският народ постепенно ще бъде изместен от мигранти от Азия или албанци от Косово, посочва "Тагесцайтунг".

Според Миня Богавач, която работи в младежка организация в Белград, ситуацията в сферата на репродуктивното здраве се е влошила драматично: преди десет години обществото все още е било на мнението, че младите трябва да бъдат сексуално просветени, но днес медиите обвиняват просветителите, че разпространяват джендър идеология в училищата. Обяснението - както казва Богавач - е в постоянната ретрадиционализация на сръбското общество. "Постоянно ни пропагандират една религиозна идеология, която е свързана и с проруските настроения в обществото." Богавач изтъква още, че е опасно темите пол и сексуалност да са табу. Затова тя категорично поддържа часовете по сексуална просвета в училищата - за да не разчитат младите за разширяването на общата си култура само на интернет, където в повечето случаи попадат на порнография.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    91 1 Отговор
    В събота 14 часа Площад Баба Неделя е контрапротеста срещу София Прайд.

    Коментиран от #27

  • 2 Да де ама

    72 2 Отговор
    Поредната анонимна статия.Някой го е срам да си напише името?

    Коментиран от #35

  • 3 Последния Софиянец

    80 2 Отговор
    Всички депутати от ПП и ДБ се просветиха сексуално в кино Одеон но никой не си доведе децата.Примамиха вашите деца да блудстват с тях в тъмният салон.
  • 4 КОТарАК

    47 9 Отговор
    в БГ никога не е имало ,,секс.просвета и оцеляхме 2 хилядолетия! ние сме много по -древен народ от РФ примерно.

    Коментиран от #7, #16, #31

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мдаа

    60 0 Отговор
    И при нас майките се оплакват, че масово в учебници за 4 клас на написани дженди приказки. Има в компа показани страници от тези учебници. А в Ст. Загора подскочиха майките, че правели тоалетна за неутрални. В нея влизат момичета, но можело и неутрални момчета да я писетят.

    Коментиран от #10

  • 7 Последния Софиянец

    48 0 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Ходи в кино Одеон да те просветят дъртите джендъри педофили.

    Коментиран от #11

  • 8 Татко Барва

    42 0 Отговор
    как ще ги стигнем сърбите?

    Коментиран от #29

  • 9 Пи Шок

    35 0 Отговор
    у нас кога??
  • 10 Последния Софиянец

    46 1 Отговор

    До коментар #6 от "Мдаа":

    В неделя учителки водеха ученици в кино Одеон.Пазете си децата.
  • 11 КОТарАК

    2 12 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    аз съм Варналийско коте. приключенията ваши не ме вълнуват!

    Коментиран от #14

  • 12 Хора,

    55 1 Отговор
    Нешка Робева има много статии и от кое време предупреждава, че в България навлиза джендърлогията с Истанбулската , която е гласувана в Европарламента. И нашите са гласували за. Други държави са против или въздържали. Но са я приели. Вече оттърване няма. Мислете за децата си. Отваряйте си очите на 4
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Последния Софиянец

    38 1 Отговор

    До коментар #11 от "КОТарАК":

    Джендърите и във Варна ще дойдат.Имат много пари от Козяк.
  • 15 Механик

    59 3 Отговор
    "Сръбската държава е против сексуалната просвета на тийнейджърите"
    Това не е сексуална просвета ,а е умишлено насаждане на ненормалното като нормално!
    Мен друго ме интересува и моля дойчевеле и троловете и да ми отговорят.
    Как тоя свят вече толкова хилядолетия оцеля без "сексуална просжета на тинейджърите" и най-вече в областта на "мъжките ласки"? Как тоя свят оцеля и направи милиони открития и изобретения. Как се родиха такива велики учени, художници, писатели, музиканти, без триполова просвета?
    А инак, БРАВО НА СЪРБИТЕ!

    Коментиран от #25

  • 16 Механик

    54 0 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Не ми е ясно какво слагаш тук Русия?
    "Джендър-просветата" идва не от Русия. Идва от любимия ти запад. Знам, че ти е трудно с мисленето и анализите, ама прочети кой е писал статията!
    Или искаш да кажеш ,че дойчевеле са руски агенти, които ти натрапват "секспросвета"?
  • 17 Това е работа за Нравствената

    27 0 Отговор
    полиция. Като има "зоо полиция" , защо няма нравствен отдел ? Или ако ако има , какво точно върши?

    Коментиран от #19

  • 18 Ако Ботев и Левски ги имаше

    32 2 Отговор
    щяха да водят четите и комитетите не срещу султана а срещу ЛГБТ.
  • 19 Последния Софиянец

    29 0 Отговор

    До коментар #17 от "Това е работа за Нравствената":

    Полицията по заповед на Фандъкова пази педофилите в кино Одеон.
  • 20 Габриел Денков

    29 0 Отговор
    Новото правителство е сексуално просветено отвсякъде.
  • 21 Педофилите в затвора

    27 1 Отговор
    И след много грижи и любов ще станат хора!
  • 22 Крис

    21 2 Отговор
    сексуалната просвета няма нищо общо с джендър идеологията
  • 23 Схемата джендър

    18 0 Отговор
    Джендърството е схема,бавно щракащите елементи и макаците моментално кълват ,по умните смучат от фондации
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Сръбската държава

    7 12 Отговор

    До коментар #15 от "Механик":

    е управлявана от отявлена лесбийка. От това по-голяма про-джендърска пропаганда здраве му кажи.
  • 26 Има неща, не се пипат!

    24 0 Отговор
    Зелето, Тагесцайтунг, ЕС, ЕК, ЕП, САЩ, хиляда НПО-та и последния да затвори вратата, много са се загрижили, какво крият децата в гащите си. Ама моля ви се, Зелета и други, оставете децата на мира и стига им гледахте в гащите! Личното ми мнение е, че вие проявявате нездрав интерес! Благодаря за вниманието
  • 27 Първия

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Нещо не си разбрал. Не е контра протест, а шествие за семейството. Има разлика, и то важна!
  • 28 Хмммм

    26 0 Отговор
    Откога разврата е станал просвета?! Гнус
  • 29 на Жирафката трътката

    29 0 Отговор

    До коментар #8 от "Татко Барва":

    Лесно ще ги стигнем - написано е в статията: "Под натиска на Сръбската православна църква и на десните партии". Нашата православна църква защо не упражнява натиска, който сръбската упражнява? Къде са ни десните партии милеещи за българската нация?

    Коментиран от #32

  • 30 DW - Пропаганден машинен

    23 0 Отговор
    Дойче Зеле наглите джендьpи наричат "просвета" обработката и манипулацията на децата в извратените им представи за "ценности"!?
  • 31 ........

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Как да няма?Има.Може по комунистическо време да е нямало.
    Не ходете в кино Одеон.Кой знае какво правят по седалките докато им прожектират тези филми и да са източник на зараза.
    Всички тези прайдове заради чужденците,които идват са си развъдник на болести.Може това да е тяхната идея....
  • 32 Нали видя

    5 2 Отговор

    До коментар #29 от "на Жирафката трътката":

    как нашата "православна църква" целуваше ръката на Баце пред Храма,за който бе отделибл няколко сентавос?
  • 33 Комшийката

    8 0 Отговор
    Ние си имаме сексуално просветен министър , само не знам що не си монтира една шу.тка вече, ами иска да ни го набута на целия български народ
  • 34 Иван

    2 1 Отговор
    Сатанинската Синагога и нацисткия хазарски Израел стоят зад джендър идеологията.
  • 35 Калпазанин

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Да де ама":

    Дойче зеле, па кой може да е. В Германия има вероятност да те осъдят ако джендър ти се натиска и не му откликнеш,
  • 36 геноцид

    2 0 Отговор
    "Под натиска на Сръбската православна църква" и "На другия полюс са действията на Католическата църква в Германия, която настоява за часове по сексуална просвета още в началното училище. " Значи така , православните свещеници са лоши защото не искат разврата от ранна детска възраст , а правоверните католици в немачко настояват то да започне ако може в ранна детска възраст !!!
Новини по държави: