Last news in Fakti

29 Юни, 2023 13:17 1 436 33

Швеция разследва мъж, който сложил бекон в Корана и изгорил няколко страници от книгата

  • швеция-
  • турция-
  • книга-
  • бекон-
  • стокхолм-
  • протест-
  • ислям

Турското посолство призова шведските власти да предотвратяват подобни атаки

Швеция разследва мъж, който сложил бекон в Корана и изгорил няколко страници от книгата - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Швеция започна разследване за реч на омразата спрямо иракчанина, който запали копие на Корана пред джамия в Стокхолм вчера, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Турското посолство в скандинавската страна междувременно призова шведските власти да предотвратяват подобни атаки. Мъжът от иракски произход разкъсал няколко страници от екземпляр на Корана, в който бил сложил бекон, и ги изгорил, съобщи кореспондент на Анадолската агенция. Мъжът, представящ се за "светски атеист" в социалните медии, обяви, че целта му е била да "критикува исляма".

След нападението шведската полиция е започнала разследване за реч на омразата срещу него. Полицията на Швеция отхвърли преди това няколко заявления за акции с изгаряне на Корана пред посолствата на Турция и Ирак в Стокхолм, но това решение беше отменено от съда. Турският министър на външните работи осъди вчерашната демонстрация по изгаряне на Корана в Стокхолм в първия ден на свещения за мюсюлманите празник Курбан байрам. Министърът окачестви случая като подла акция и заяви, че е "недопустимо тези антиислямски действия да се допускат под претекст за свобода на изразяване".

Други турски официални лица също порицаха проявата. Говорителят на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Йомер Челик осъди решението на шведската полиция да разреши провеждането на акцията с оскверняване на Свещения Коран, наричайки го "престъпление срещу човечеството". Директорът на Диянет (Дирекцията по религиозните въпроси) Али Ербаш също порица допускането на акцията в Стокхолм.

"Приканвам Швеция и западните страни да спрат да защитават този болен манталитет, който е враждебен към мюсюлманите, социалния мир и човечеството, и очакваме да бъдат приложени конкретни санкции срещу извършителите", се посочва в изявление, публикувано в профила на Ербаш в социална мрежа. Вицепрезидентът Джевдет Йълмаз заяви, че Свещеният Коран "не губи ни най-малко от стойността си заради тези подли действия. Тези, които ще загубят, са онези, които извършват тези провокации, и онези, които стоят отстрани и ги наблюдават", добави той, цитиран от електронното издание на в. "Акшам".

Ръководителят на Дирекцията по комуникации на турското президентство Фахреттин Алтун също реагира на изгарянето на Корана пред джамия в Стокхолм. "Тези, които искат да бъдат наши съюзници в НАТО, не могат да толерират и допускат разрушителното поведение на антиислямски и ксенофобски настроени терористи. Това е поредният провокативен терористичен акт, насочен срещу нашата религия в този благословен ден. Както заяви външният ни министър Хакан Фидан, затварянето на очите пред подобни отвратителни актове е съучастие в престъплението. Шведските власти трябва да действат бързо и да заемат ясна позиция срещу всички прояви на тероризъм. Те не могат да се крият зад оправданието за свободата на словото и изразяването", написа Алтун в профила си в социалните медии.

Финландия и Швеция подадоха кандидатури за членство в НАТО скоро след като Русия започна войната срещу Украйна през февруари 2022 г., но Анкара заплаши да блокира процеса, ако двете страни не изпълнят нейните искания, отнасящи се преди всичко до сътрудничеството с Турция в борбата срещу тероризма. В усилие да отговори на изискванията на Анкара Швеция прие през ноември м.г. закон за борба с тероризма, който позволява на властите да преследват лица, подкрепящи терористични групи. През март Турция ратифицира кандидатурата на Финландия за членство в НАТО, но все още има възражения срещу присъединяването на Швеция.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    22 7 Отговор
    После Ердоган що не ви иска в НАТО.

    Коментиран от #6

  • 2 КОТарАК

    5 22 Отговор
    турски номера
  • 3 Гепард

    8 10 Отговор
    Умишлена Провокация Подклаждаща Насилия Над Християните Това е Провокация
  • 4 Наблюдател

    8 19 Отговор
    1000% е руска работа. Преди година пак палиха Корана хора свързани с Москва.

    Коментиран от #10, #11

  • 5 Някой

    19 6 Отговор
    Е, нали шведската държава е издала разрешение за провеждане на митинг, включващ и изгаряне на корана? Вчера се биеха в гърдите какви са мъже (или жени), а днес вече щели да разследват някого си. Да не би да не е било заявено в молбата за митинга, че в Корана ще се слага бекон?
  • 6 Гепард

    8 5 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Това е Нарочно Провокирано
  • 7 Хихихи..

    17 9 Отговор
    Швеците са много хитри!.Турят бекон в Корана,горят го,само и само Ердо да не ги пусне в НАТО.Щото помнят боя от Петър Велики и повече не щат!
  • 8 Ал Пунди

    22 5 Отговор
    Хубаво ги прави Ердоган. После да не скимтят.
  • 9 Провокация

    7 15 Отговор
    Поредната руска провокация за да не влезе Швеция в НАТО.

    Коментиран от #13, #15

  • 10 Хихихи..

    11 7 Отговор

    До коментар #4 от "Наблюдател":

    То и България е "руска работа" от 1878 ама не си признавате!
  • 11 Страх ли те е

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Наблюдател":

    Скрий се под леглото, параноик. На страха очите са големи.
  • 12 Kирил

    3 13 Отговор
    Турското правителство да не се прави че не знае кой плаща и организира тези провокации. Този някой е приятелят на Ердоган в кремъл
  • 13 Хе хе хе

    9 5 Отговор

    До коментар #9 от "Провокация":

    Руснаците въртят земята на малкия си пръст и даже те предизвикват изгрева и залеза.
  • 14 Умирам от смях!

    2 3 Отговор
    Пак Русия запалила Корана насред Швеция,а Швеция мълчи! Що така бе,шматки,с тояга ще ви завладеят бе?
  • 15 фен

    6 4 Отговор

    До коментар #9 от "Провокация":

    Дреме им на руснаците, дали швестите ще влезнат в НАТО. С тях и без тях, НАТО спихна...
  • 16 Какво има за разследване

    9 0 Отговор
    Всичко е документирано и се вижда. Опаковайте го и го пратете в Ирак от където е и там да си протестира и пали корана.
  • 17 Сандо

    9 0 Отговор
    Джендъри-лицемери.Първо му разрешиха,а сега ще го разследват.В някои клонове на медицината това се приема за болестно състояние,което не винаги се лекува.
  • 18 ...

    4 6 Отговор
    А когато се бият с джапанкик портрети на европейски политици - всичко е наред. А когато се горят библии - пак ок. Когато се гори западна научна литература - няма проблеми. Само моля не пипайте кУрана...
    да да да да... знам че ще бъде изтрит споко, не си товари кармата.
  • 19 Баце

    3 13 Отговор
    Как става така, че самоТурция се засяга на тема "Коран", макар в света да има мюсюлмански държави със стотици души население. Защо не го блокират икономически тоя Ердо и ще клекне набързо.
  • 20 ...

    1 1 Отговор
    т.е. Ирак (или този който му е платил) не иска Швеция да влиза в НАТО... погледнете малко по на изток от Швеция да намерите поръчителя.
  • 21 Уточнение

    3 10 Отговор
    Защо им е тоя коран? Те и без това не умеят да четат, а само го наизустяват. Един чете, сто повтарят.

    Коментиран от #31

  • 22 СВОБОДА НА СЛОВОТА А...

    4 1 Отговор
    ДЕМОКРАЦИЯ... Друг път. А оня с чука, дето руши паметниците го изкарахте герой... Такива двойни стандарти и по Живково време нямаше
  • 23 Соваж бейби

    2 2 Отговор
    Голяма работа сякъш е станало бре човек ли е убил ?,решил някой си да се покаже по телевизията и да го пишат в медията ,ами постигнал го е!Тука имаше един перко Банжама в тик ток ей така за бъззз от скука снима с камера как си трие прозорците с листите от корана вместо парцал или вестник ги късаше ,преди това танцува в руската църква в Париж след като си е мислил че е джамия изобщо няма идея от различията и що е църква както и новото поколение ни библия ни корана ги вълнува
  • 24 ТИА

    5 2 Отговор
    Иракчанин, най-вероятно мюсюлманин сложил бекон в корана. Този изби рибата.

    Коментиран от #25

  • 25 Соваж бейби

    4 2 Отговор

    До коментар #24 от "ТИА":

    Извода е язък за бекона инфлация е все пак,има много хора които гладуват не е хубаво такова разхищение с храната .Има по логична работа когато човек няма руло мека хартия за едни цели а няма вода около тебе примерно
  • 26 шведските гейо.ве

    3 0 Отговор
    Ги ползват успешно за хибридни атаки.....браво на вас .....а иначе искаме в нато...боклици...
  • 27 НЯКОЙ

    0 5 Отговор
    Този на снимката прилича повече на турчин и въобще не прилича на швед. Това е провокация в ущърб на Швеция!
  • 28 Българските турци

    7 1 Отговор
    Това е класическа западна тактика !..Мислят си че превръщат сериозни неща в дребен проблем от личен характер и се прикриват пак зад фалшивата фасада на западните ценности ! Членството в НАТО има цена ! Цената която е платена от Турция не е платила нито една от другите членки освен Сащ ! Когато стана въпрос за сигурноста на Швеция , всички освен Унгария се насочиха с упреци срещу Турция , като сметнаха маловажно факта, че Швеция приютява на своя територия лица,които са доказани убийци и извършители на въоръжени терористични атаки убили хиляди турски граждани !...Всички искат компромиси от Турция и мислят Швеция за защитник на човешки права, като забравят че човешките права са валидни и за турците и кюрдите убивани от тероризма, който се инкубира на Шведска територия !!! Дали сега,що годе свестните хора в Бг и по целия свят, след тази "кристална" акция, наистина ще си помислят, че "беконът и печатани страници със слова от човешка религия" ще омаловажат твърдата и принципна позиция на един сериозен и мощен член на североатлантическия пакт ?!...Дали ще мислят, че всички там са религиозни фанатици, които живеят все още в черупка от средновековен манталитет ,от който манталитет много явно, Европейците никога и с никаква "демокрация и ренесанс" не ще могат някой ден да се освободят ?!...
  • 29 Ха ха ха

    1 2 Отговор
    Ердоган не знае ли, че това е провокация на руските служби.

    Коментиран от #30, #33

  • 30 злобар

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Ха ха ха":

    Руските служби ще правят провокация в Швеция и шведите които искат в НАТО щото се боят от тях ще им разрешават да я правят ?!... Наистина сатанизацията на Русия ви е извъртяла фантазията !
  • 31 А на теб

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Уточнение":

    За що ти е библията?ти и да разбираш,не четеш
  • 32 Конник

    0 0 Отговор
    Шведите са добри ученици на Хитлер. Горят книги с разрешение на съда!
    Законна шведска реклама на геноцид
    Фаренхайт 451!
  • 33 Конник

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ха ха ха":

    Олигофренче, това горене стана с разрешение на съда в Швеция!
Новини по държави: