Last news in Fakti

16 Юни, 2023 11:41 3 544 38

Турското "да" за Швеция в НАТО: колко висока е цената?

  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • нато-
  • швеция-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • финландия-
  • пкк-
  • кюрди-
  • изтребители

Ердоган отново постави под въпрос присъединяването на Швеция към НАТО

Турското "да" за Швеция в НАТО: колко висока е цената? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Как се отнася НАТО към борбата срещу тероризма? НАТО трябва да разбере това веднъж завинаги - ако не уточним този въпрос, няма как на срещата във Вилнюс да кажем, че всичко е наред." Това са думи на турския президент Реджеп Ердоган, изречени по повод предстоящата среща на върха на НАТО през юли, която ще се проведе в столицата на Литва - Вилнюс. Надеждите са, че там ще се вземе окончателно решение за присъединяването на Швеция към Алианса, пише германската обществено-правна медия АРД.

Мнозина очакват Турция и Унгария да оттеглят ветото си. Като например председателката на Института за европейска политика Фунда Текин. За нея е изненадващо, че Ердоган е толкова вглъбен в антишведската си позиция. Според Текин изборната победа, която Ердоган си извоюва през май в Турция, трябва да му даде възможност да управлява по-спокойно - един от казусите, които вече не са толкова важни след края на предизборната кампания, е именно противоборството с Швеция, смята експертката.

Темата "Швеция в НАТО" в застой?

Ердоган обаче е далеч от този момент, обяснява АРД. В победната си реч, след като станаха ясни резултатите от президентския балотаж, Ердоган остана в офанзива. По всичко личи, че позицията му относно Швеция няма да бъде променена дори и след визитата на Йенс Столтенберг, който пристигна в Турция специално за полагането на клетвата на Ердоган. "Казахме му, че ако искат ние да отговорим на техните очаквания, то Швеция първо трябва да предприеме действия срещу дейностите на тази терористична организация", каза Ердоган. Столтенберг ни обеща решение на този проблем, а в същото време по улиците на Стокхолм същите тези терористи протестираха, добява турският президент.

Основният проблем на Ердоган е свързан с Кюрдската работническа партия (ПКК). В Швеция в началото на месеца влезе в сила нов антитерористичен закон. Според експертката Текин по този начин Стокхолм прави отстъпки пред Анкара. Тя уточнява, че шведските съдилища дори вече преглеждат и организират потенциални експулсирания. Властите в Турция поискаха 130 души да бъдат екстрадирани от Финландия и Швеция обратно в Турция, където да бъдат съдени. Турските медии определят тези хора като "предполагаеми терористи".

Изтребители за Ердоган?

Но има и още. Цената за одобрението на Ердоган относно присъединяване на Швеция към НАТО е висока, смята експертката Текин. Тя предполага, че е възможно Ердоган да поиска да се споразумее за американски изтребители F-16. Според нея едва ли става дума само за хората, които Ердоган иска да бъдат екстрадирани от Швеция. Американският президент Джо Байдън поздрави Ердоган за изборната му победа, припомня АРД. Явно е обещал на Турция изтребители в замяна на оттегляне на ветото срещу присъединяването на Швеция към НАТО. Американският конкрес отказваше да достави самолетите на Турция, след като Анкара предпочете да си купи руска противовъздушна система.

Турция - трудният партньор

Ердоган сега има перфектна възможност - да разреши този проблем и вече да не е "трудният партньор" в НАТО, казва Текин пред АРД. Турският президент явно иска да получи изтребителите, преди да каже официално "да" на Швеция. А това би убило надеждите на ЕС и Запада за по-добри отношения с Турция. Ердоган продължава да поддържа имиджа си на сложен партньор.

Автор: Карин Зенц ард


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На Ердоган не му е проблем тероризмът

    6 43 Отговор
    Всъщност пострадало е егото му.Негови чучела постоянно се горят в Европейски столици(а не само в Швеция) от кюрдски емигранти.И ако погледнем трезво тези хора са в правото си.В Турция те не са признавани, гонени са, забранени са организациите им, а дори и са приравнени на терористи.Тук Ердоган мери с двоен аршин и иска да изнесе своя вътрешен проблем с кюрдите и да го направи международен.Дълбоко се съмнявам, че в НАТО и ЕС пасат трева и едва ли всичко, което иска Ердоган ще стане факт.Да не говорим, че така той изобщо не се вписва в доктрината на НАТО и рано или късно ще трябва да коригира поведението си......ако иска да остане в този клуб!

    Коментиран от #7, #8, #14, #24

  • 2 провинциалист

    23 3 Отговор
    Виждаме как евроатлантическите ценности се оказват обикновен пазарлък.
  • 3 Хасанчо

    20 3 Отговор
    Докато не получат изтребители си никаквоДА заШвеция.А акоЕрдо има дебели гащи може да излязат отНАТО.

    Коментиран от #20

  • 4 Григорян

    22 4 Отговор
    ПКК са терористи.
    Мястото на терористите е в Затвора.
  • 5 Доган

    23 2 Отговор
    Гледа си интереса на народа.А нашите потомствени слуги и безогледни,безпардонни лъжци.
  • 6 Българските турци

    27 3 Отговор
    Членството в НАТО има цена ! Цената която е платена от Турция не е платила нито една от другите членки освен Сащ ! Този пакт е отбранителен , но въпреки терористичните нападения на ПКК и гранични инциденти и нападения от съседни страни , НАТО винаги са били дискриминационно настроени към Турция и открито са толерирали и приютявали вражеските елементи на ПКК , ФЕТО и всякакви антитурско настроени образувания и елементи ! Когато стана въпрос за сигурноста на Швеция , всички освен Унгария се насочиха с упреци срещу Турция , като сметнаха маловажно факта че Швеция приютява на своя територия лица които са доказани убийци на невинни турски граждани и извършители на въоръжени терористични атаки убили хиляди цивилни и турски войници !...Колкото Шведите имат право да са в сигурност, като се включат в НАТО , толкова и Турците имат правото да претендират със своите условия и искания , защото става въпрос за човешки животи и пролята кръв на хиляди граждани на страната от 1984 година до днес ,от както ПКК се рзиграват на турска територия от лицемерните съюзници и от всички явни врагове на Турция !...Всички искат компромис от Турция и мислят Швеция за защитник на човешки права като забравят че човешките права са валидни и за турците и кюрдите убивани от Шведското ПКК !!!

    Коментиран от #10

  • 7 Българин

    19 0 Отговор

    До коментар #1 от "На Ердоган не му е проблем тероризмът":

    Абе , пич ! Ако , кюрдите искат да откъснат половин България ти как би реагирал?!
  • 8 Българските турци

    21 1 Отговор

    До коментар #1 от "На Ердоган не му е проблем тероризмът":

    Вицепрезидент Джевдет Йълмаз - кюрдин от Бингьол

    Министър на външните работи Хакан Фидан - кюрдин от Ван

    Министър на отбраната Яшар Гюлер, началник на турския генерален щаб - кюрдин от Ардахан

    Министър на финансите и на хазната Мехмет Шимшек - кюрдин от Батман

    Министър на труда и социалната сигурност е Ведат Ъшъкхан - кюрдин от Мардин

    Една трета от кабинета на Ердоган са чистокръвни кюрди !!!...Крайно време е "Съюзниците на Турция " да решат кои са кюрди ... тия от кабинета или тия от ПКК и сирийските клонинги ?!...


    Това са имена на активни турски политици и всякакви биографични данни за тях са достъпни в интернет ! ... Лъжите и манипулациите не са присъщи за нас и са в обстрела на истината ни !

    Коментиран от #13

  • 9 Напомняне

    6 18 Отговор
    Впрочем, като говори Турция за кюрдския тероризъм, да не забравяме, че това всъщност е борбата на кюрдите за тяхна независима национална държава, тоест същото, за което са се борили нашите революционери през втората половина на XIX век. И че от гледна точка на Турция Ботев и Левски са били терористи. Така че нещата не са еднозначни, зависи от гледната точка.

    Коментиран от #12, #17, #25

  • 10 Столтенберг

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Българските турци":

    Така е ! Ще ги разпарчетосаме!
  • 11 солтонберт

    8 0 Отговор
    по голям терорист от нато няма
  • 12 Освободител

    7 10 Отговор

    До коментар #9 от "Напомняне":

    Ако, не е била Руската Империя сега щяхме да си пишем Турски!

    Коментиран от #16, #35

  • 13 Дъртак

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "Българските турци":

    Напълно съм съгласен!
  • 14 Отан

    20 0 Отговор

    До коментар #1 от "На Ердоган не му е проблем тероризмът":

    Къде в "демократична" Европа че и в НАТО имаш право да стреляш с калашник по униформени, във Франция за убийството на 2ма карикатуристи обявиха военно положение и ги ликвидираха без съд и присъда. Това не е ли двоен аршин?
  • 15 ПишоХодец

    7 0 Отговор
    Има подписани спогодби и те са за изпълнение а не за потъпкване.
    НАТО а и Европа трябва да избере за какво е.
    Ако те предпочитат да потъпкват сделката какво ще се чака от Турция
  • 16 РабБотар

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "Освободител":

    Робско съзнание от 1300 годишно съществуване да си вярваш че 700 години си бил роб. Под робство било то Римско или Османско има ли значение

    Коментиран от #18

  • 17 Българските турци

    20 2 Отговор

    До коментар #9 от "Напомняне":

    Представете си турците и помаците от Родопите създали работническа партия и са обявили нелегална въоръжена сепаратистична дейност с цел да обявят независима Турска родопска република ...40 години почти всеки ден в един български дом да идва ковчег обвит с националния флаг и с траурен марш и залп се извършва погребението на поредния български воин загинал в поредната акция на сепаратистите или си представете как в някоя църква на Великден,как на някой мач в стадион или как на площад на голям български град избухват бомби взривени от сепартистите и убиват невинни български граждани без разлика дали са деца, жени или старци !.И как въпреки че България и Турция са съюзници в НАТО турците открито финансират и въоръжават сепаратистите ...и как гърците и македонците им дават убежище и подкрепа вътре в своите граници а НАТО и Сащ правят санкции и ембарго на България защото убива "борци" за независимост...И тогава ли щеше да става въпрос за фашизирана експанзивна държава, която заплашва всичките си съседи?!...Представете си колко хуманни и демократични щяха да са българите тогава към турците и помаците от Родопите създали работническата партия ?!...Представете си колко благосклонни щяха да са Българите към кандидатурите на Швеция и Финландия ако те толерираха по същия начин и "борците за независимата Турска родопска република !?

    Коментиран от #19

  • 18 Има огромна

    1 8 Отговор

    До коментар #16 от "РабБотар":

    Разлика кой те е завладял....изостанали хора като турци ,монголи,хуни или цивилизовани като римляни,или западно европейци. Първите те дърпат назад защото самите са изостанали а другите развиват териториите...немците след римляните,Северна Америка след европейците или Южна Африка

    Коментиран от #30, #31

  • 19 Първо

    2 18 Отговор

    До коментар #17 от "Българските турци":

    Турците не сте месно население в Европа а нашественици....грешката на дедите ни е че са се смилили над вас а не са ви разкарали след освобождението....вие как сте разкарали българите от Беломорска Тракия.....родата ми е от Янурен....виж къде е и знам как сте клали бягащите към България. А кюрдите са местно население и имат право на държава. Според теб Косово трябва ли да съществува

    Коментиран от #21

  • 20 Българските турци

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "Хасанчо":

    С две кавички не се изстрива кръвта на хората прегазени от танковете или взривени от бомбите на Ф16 на ФЕТО и на жертвите дадени в 40 годишната борба с терора на ПКК и сирийските и клонинги! 3а съжаление и в Турция отдавна е отменена смъртната присъда и затова търпим терора на различни психари и откачени маниаци и всякакви сепаратистични атентати и убийства и не можем да бесим заловените въпреки доказана вина за бесило !!!Апропо държим главниния терорист основателя на ПКК Абдулах Йьоджалан, като сме му дали на разположение целия остров Имралъ с малка "войска" за охрана и го храним и поим с народни пари вече 30 години...Дали искаме да добавим още гърла до него да му правят компания ?!..Ако няма да ги бесим, Стокхолм да не ни ги връща...по изгодно е...и икономически и политически ! ! !По време на обсадата на Ел Кут (до Багдат) през 1916 година обсадените Британски генерали,малко преди да се предадат и капитулират предлагат голям откуп на Турския генерал Халил Кут паша но получават отговор който е станал исторически : " Господа , това е унизително...Живеем в 20 век ! Такива неща ставаха по време на Прутските войни !..." Днес случаят с Турското вето не ви ли прилича на този случай от ПСВ ?!...Има много мозъци които все още живеят с манталитета на Прутските войни !?...Можете да се бъзикате колкото си щете...Турците са сити на обещания , санкции и военни преврати !...И сделки няма да има...нито за Ф-16 ,нито за Ф-35. нито за Патриотите...
  • 21 Българските турци

    17 3 Отговор

    До коментар #19 от "Първо":

    Българските турци не изопачават история ! Източна тракия е окупирана от България от 26 септември 1912 до 16 юни 1913 г. Когато Империята завладява тия земи те не са били България а са били Византия ! Претенции към земи които са били повече от 5 века Османска територия и само 8 месеца и 16 дена окупирани без да са административно присъединени по официална процедура от България са неоснователни !!! А историите за които твърдите че са издевателства и геноцид са само твърдения които за да са истина се нуждаят от доказателства с артефакти и архивно документиране което е достъпно за всякакви изследователи днес в Турските държавни архиви и никой на никого не пречи за да документира претенциите си !!!

    Коментиран от #23

  • 22 Ламбо

    3 0 Отговор
    Тази Текин е една тъпа патка .
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Бацо Гацов

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "На Ердоган не му е проблем тероризмът":

    НАТО и ЕС да правят вятър на Турция. Стига с тези измислени фрази, че кюрдите нямали права. Тургут Йозал беше президент на Турция и е кюрдин - отровен от американците. В правителствата и партията на Ердоган има много кюрди. Именно Ердоган разреши на кюрдите да регистрират своя партия. Направете си справки. Стига сте вярвали на проамерикански статии. Това, че америка и запада (ЕС) искат да направят държава Велик Кюрдистан в рамките на 3 държави (Турция, Сирия и Ирак) не ви ли е известно? Така ще се взимат земните богатства от тези територии, като големите печаливши ще са..... САЩ и ЕС. За какви права на кюрдите иде реч? Бегай.
  • 25 Бацо Гацов

    12 1 Отговор

    До коментар #9 от "Напомняне":

    Вярно е, че Ботев и Левски са били революционери. Няма друго мнение. Отговори ми Ботев от кой е бил убит? Кой е предал и кои са присъдили Левски да бъде обесен?
  • 26 Българските турци

    8 1 Отговор

    До коментар #23 от "Аха":

    И Омир много драматично е възпял Елада и елините но "Илиада" си остава само художествена литература и древна легенда ! Претенции може да имат всички , стига да са подплатени с автентична и юридически обоснована документация !
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ясно

    8 0 Отговор
    Значи всеки който гледа интересите на собствената си държава и народ е труден партньор.
  • 29 Ами моят роднина

    9 0 Отговор

    До коментар #23 от "Аха":

    Константин седми погонат ми е разказвал, че едни варвари през седми век наречени по-късно вулгари са дошли от Азия в земите ни. Сега аз на кой да вярвам, на твоите или на моите роднини?
  • 30 Сега не си завладян

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "Има огромна":

    Защо не се развиваш? Сега кой ти пречи? Космосът или вЪлната?
  • 31 Българските турци

    11 2 Отговор

    До коментар #18 от "Има огромна":

    Само промитите западни мозъци оправдават с измислени ценности сатаничното си съществуване ! Империите и държавите като Египет, Римската империя , Китайската и Османската империя са просъществували с векове и са оставили отпечатък в историята на човечеството благодарение на това че са съумели да изградят общества с административна йерархия и управление със закони и правила съобразени с нравите и обичаите на всички етноси обитаващи територията им ! Човекът от своето сътворение до днес живее със своите недостатъци и винаги е в стремеж към доброто и прогреса !!!...А Варварите на Европейското вероломство и ненаситната алчност и дивият ламтеж на Европейската аристокрация е извършила зловещия геноцид над цивилизациите на Маите,Ацтеките и Инките и лицемерно и подло са лансирали като прогрес и Велики географски открития ,грабежа на двата новооткрити Американси континента !... Мога до сутринта да ви описвам истинския лик на вашата Ренесансирала Европейска Цивилизация и Култура, на грабежите им , колонизациите и заробванията на африканците и разселването им по Америките ! Адът е тесен за тях,,,а вие сте тръгнали да ги възхвалявате !?...

    Коментиран от #32

  • 32 А бе ейй

    0 10 Отговор

    До коментар #31 от "Българските турци":

    Защо Южна Америка говори основно испански когато европейците са били лоши??? Спор няма ,че европейците са извършили много престъпления но са развили завладените земи....дали Америка щеше да е първа сила ако беше останала във владение на индианците???а защо ЮАР е много по развита от останалите африкански държави??? Посочи къде е посочено че османската империя е развила завладените земи на едно по високо стъпало???? Европееца дори и жесток развива държавите а турчина си остава само жесток религиозен сатрап

    Коментиран от #33

  • 33 Българските турци

    12 0 Отговор

    До коментар #32 от "А бе ейй":

    Развили завладените земи за себе си и са унищожили и експлоатирали хуманните и природните ресурси на вековни цивилизации !!! Религите наричат човека раб божий ! Правата на раба божий в съвревенното законодателство се наричат човешки права ! В шериата на исляма правата на раба божий е върховен закон ! Който мюслюманин наруши този закон на шериата , си гарантира мястото в ада на отвъдния свят и подлежи на накзанието предвидено в параграфите на шериата !
    Това не са измишльотини на този или онзи... а е фундаментът на ислямския шериат, който всячески е злепоставян и оплюван от западната пропаганда !...Всеки човек с най елементарно съзнание и чувство на справедливост при допир до такава истина не може да остане в безразличие !
    Затова ислямът се обявява за радикален и опасен за човечеството ! Защото този закон забранява експлоатацията на човек от човека ! А колониализмът и капитализмът са именно експлоатация на човек от човека и са в нарушение на фундаменталния закон на ислямския шериат !
  • 34 Българските турци

    8 1 Отговор
    Идете и научете каква е разликата между плебеите в османската империя и плебеите в средновековна Европа до Френската революция и Парижката комуна...кои са закрепостени и кои са с граждански права за собствен поминък,бизнес и търговия дори извън пределите на империята със собствени документи за самоличност, със свобода на вероизповедание , език и култура, и тогава излезте да спорите и да си пръскате комлексираната си злоба !
  • 35 ,И да знаеш, Минке !

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Освободител":

    Нашите крепостни комуняги злобеят не защото сме били,ужким 500 години под турско робство,а защото не сме били 500 години под "руско освобождение". Като гледат какво са сторили на България за 78 години, сигурно изчисляват, за половин хилядолетие, с колко пласта Богатирска мусар биха покрили чудесиите на Мелник, Жеравна, Копривщица, Боженци, Банско, Арбанаси , Котел, Трявна, Елена, Рилската и Троянската обител; бих изброил още стотици приказно красиви църкви, манастири, чаршии, чешми, къщи сътворени "Под Игото". Какъв народ сме, Минке ! Позволихме на тези "активни борци" против мандри и кошари да убият българското село - кърмилницата на отечеството ни и да задръстят земята ни с хиляди каменни грамадили, от които, обкичени с бомби и автомати татароидни питекантропи ни гледат "Освободително".

    Коментиран от #38

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Факти

    0 0 Отговор
    Прочетете зап.преса.
    Днес горят в Стокхолм Корана.
    Турско НЕ
    Трийте цензори
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: