Last news in Fakti

4 Юли, 2023 18:13 2 552 37

Опитва ли се Путин да демонстрира сила в Сирия?

  • башар асад-
  • сирия-
  • русия-
  • владимир путин-
  • турция-
  • гражданска война-
  • война-
  • натиск

Дамаск твърди, че се бори с терористите. А цивилните хора страдат.

Опитва ли се Путин да демонстрира сила в Сирия? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Ясер Х. и брат му са фермери, които продават земеделската си продукция на пазара в Джиср ал-Шугур в западен Идлиб. Но един ден всичко се променило много бързо, разказва 39-годишният мъж. "Докато работехме на зеленчуковия пазар, имаше руски въздушен удар”, обяснява той. "Беше ужасно жестоко. Изведнъж виждаш ранени и хора и загинали около себе си. Нямаше кой да им помогне", споделя още Ясер Х.

25-годишната Хайфа от Джиср ал-Шугур също се намирала близо до пазара тогава. Успяла да се добере до безопасно място. "Но съседът ни не оцеля. Той загина, а тъкмо се беше оженил. Всички сме шокирани и тъжни".

Огромен брой загинали през тази година

Най-малко деветима загинаха, а десетки други бяха ранени при руския въздушен удар по пазара в сирийската провинция. Очакванията са броят на жертвите да нарасне. В последните седмици още няколко атаки отнеха живота на десетки хора. Въздушните удари са довели до най-големия брой жертви досега през 2023 година, посочват от Сирийската обсерватория за човешки права. Организацията разчита на свои доброволци на терен за информацията си. Независимата ѝ проверка често не е възможна. Провинция Идлиб в Северозападна Сирия, която се намира в близост до турската граница, е последният регион, намиращ се под контрола на сирийски бунтовници и ислямистите. Около 4 млн. души, повечето от които неколкократно са били вътрешно разселвани в страната, живеят там в особено тежки условия.

Путин иска да демонстрира сила

Сирийските власти заявиха, че са нанесли въздушните и ракетни удари по укрепени бази на терористични организации в Идлиб в сътрудничество с Русия. Операцията е била "в отговор на всекидневните и повтарящи се атаки срещу цивилни" в жилищни райони в близката провинция Хама, казва се още в изявлението. В него не се коментират убитите цивилни на пазара.

Бенте Шелер, ръководителка на отдела за Близкия изток на близката до Зелените Фондация "Хайнрих Бьол", гледа на руските атаки като на демонстрация на сила от страна на Москва.
Според Шелер конфликтът между руския президент Владимир Путин и шефа на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин също може да е изиграл роля за нападенията: "Тъй като частната военна компания "Вагнер" демонстрира на Путин, че силата му не е чак толкова голяма, атаките в Идлиб може да са послужили включително и за успокояване на самия Путин", смята експертката.

Москва оказва натиск над Анкара

Възможно е да има и други причини за руско-сирийските нападения. Двете страни са извършили атаки и срещу населени места, намиращи се в буферната зона, създадена от Русия и Турция.

Турция контролира буферната зона по турско-сирийската граница. Тя разполага с войски, разположени в Северна Сирия. Там Анкара, с помощта на сирийски наемници, окупира няколко области в нарушение на международното право, също и за да депортира там сирийски бежанци от Турция.

По време на войната в Сирия Турция също така подкрепяше всички въоръжени опозиционери срещу Асад - за голямо неудоволствие на сирийското ръководство. Ето защо сега Москва очевидно оказва натиск върху тях: "Русия би искала Турция да нормализира отношенията си със Сирия, защото това би изпратило много по-силен сигнал към Европа, а също и към НАТО", казва Бенте Шелер.

Турция и Сирия все още имат различни интереси

Турското ръководство и властите в Дамаск обаче все още имат прекалено различни интереси за момента: "Турция не иска да се изтегля от Сирия, точно обратното", посочва още Шелер. Ердоган желае да създаде дори по-голяма зона за сигурност. Турският президент има нужда от окупираните територии и за репатрирацията на част от 3,6 млн. сирийски бежанци в Турция.

"Асад, от друга страна, иска да си върне всеки сантиметър сирийска земя", обяснява експертката. Кюрдско-сирийската Партия на демократичния съюз (PYD) е трън в очите на Анкара, а Ердоган възприема атаките срещу кюрдските територии в Сирия като борба с тероризма. Асад обаче гледа на Партията на демократичния съюз по-скоро като на партньор, посочва Шелер.

Присъствието на турските войски засега пречи на Дамаск и Москва да се насочат с всички сили и да си възвърнат бунтовническия анклав около Идлиб.

В неделя Ясер Х. е станал свидетел на смъртта на свои приятели и познати. Фермерът казва, че не желае да се превръща в пионка на политически интереси. "Но Русия очевидно не прави разлика между цивилни и военни", коментира мъжът.

Автор: Диана Ходали


Поставете оценка:
Оценка 3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    10 3 Отговор
    Где были упреки ваши, когда наши Рейх громили?
  • 2 уууууууу

    5 0 Отговор
    Уууууууу!
  • 3 КОТарАК

    8 24 Отговор
    най голямото ми желание е РФ да се пробва с НАТО/ ДА ВИДИМ КВО ще излезе. такова усещане като котарак имам ,че ще отървем света от едни мишоци

    Коментиран от #6, #15, #24, #29

  • 4 Адам Хилтън

    23 4 Отговор
    Казват го американците, дето я окупират вече 8 години и крадат нефт.
  • 5 нямате срам бе

    22 3 Отговор
    по цял ден преписвате соросоидни пасквили
  • 6 честен ционист

    15 2 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    НАТО поднесе на тепсия на Русия страните от така наречената "лкоалиция на желаещите". Ако съм на твое място ще карам ускорен курс по руски, че първо при вас на морето ще дойдат.

    Коментиран от #8

  • 7 ЕВРОНЮЗ

    15 3 Отговор
    😂 😂 😂 Дойче Зеле... При подхода за кацане на авиобаза Хмейним пилотите четът ,, СЛАВА НА РУСИЯ изписано по керемидите на покривите..... Жалки Гьобелски внучета.
  • 8 КОТарАК

    3 13 Отговор

    До коментар #6 от "честен ционист":

    аз говоря почти перфектно руски/ малко и съм се бил в РФ...искам срещу нас НАТО да скочат-като мъже!!!! защо винаги нападат по-слабите , а не скочиха на Америка???

    Коментиран от #10, #20, #25

  • 9 Какво опитване бе

    18 2 Отговор
    Той ви мачка къде ви хване. Коалиция от 50 държави срещу една и пак нищо.
  • 10 Пешо

    9 3 Отговор

    До коментар #8 от "КОТарАК":

    На такъв като теб , какво ли ти е ясно?! Хем питаш, не го разбираш, хем се пъчиш, че разбираш!!! Пиши тук да се посмеем, друго не важно.

    Коментиран от #16

  • 11 Уса

    17 4 Отговор
    Путин освободи Сирия и направи американците на посмешище с тяхната ислямска държава.Ако не беше Русия сега щеше да има ислямска държава до границите на Турция,като Сирия,Ирак,Либия и други нямаше да съществуват.Това го каза неотдавна Кенеди младши кандидат за президент на сащ.Русия на практика е помогнала на сащ в борбата срещу радикалните ислямисти и по този начин била върнала жеста от ВСВ2.Слава богу,че все още има и нормални американци,които мислят правилно

    Коментиран от #21

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 фен

    15 2 Отговор
    Путин вече победи в Сирия. А сега, мачка НАТО и в Украйна. А на ДВ спонсорите, могат да спечелят Стамо срещу индианско племе, въоръжено с лопати ..
  • 14 Адам Хилтън

    4 15 Отговор
    Където е стъпил руския галош е глад, мизерия и терор, само бегекопейките им коленичат цял живот и са вечно най гладните и съдраните!
  • 15 А ми сега какво става

    12 3 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    според теб?!Сащ много ясно заявиха,че американски войници няма да се бият срещу Русия! Няма да се бият и англичани,французи и германци! И какво се получава на практика,нато участва в конфликта директно с каквото може,без жива сила-ефект нулев!А сащ ако решат,живата сила ще бъде само от източноевропейските държави!Колко ли време ще е нужно на руската армия да ги смачка?!Отговора оставям на вас!

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Мачкат....

    2 6 Отговор

    До коментар #15 от "А ми сега какво става":

    В окопите
  • 18 Че къде

    2 0 Отговор
    Другаде.
  • 19 Всъщност,

    16 2 Отговор
    Путин отдавна вече демонстрира руската сила в Сирия и попиля ислямистките марионетки на Колективния Запад там. Асад, благодарение на Русия (и Иран) спаси Сирия от Ислямска Държава, противно на намеренията на атлантическите ястреби
  • 20 честен ционист

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "КОТарАК":

    Щото руският солдат никога няма да вдигне ръка срешу янкито, и обратно,
  • 21 Вие

    3 9 Отговор

    До коментар #11 от "Уса":

    Можете ли да четете? Бунтовниците контролират територия населена от 4 милиона души жт 17-18 държава. Отделно турците са ки отцепили територия, отделно американците, да не говорим че евреите и те ги бомбят ежедневно. Така че какво очно е спасил Путин? Нали имам приятели сирийци, казват че по 10 долара на месец са заплатите, това е като си с Русия умираш от глад.

    Коментиран от #23

  • 22 Антитрол

    9 1 Отговор

    До коментар #16 от "КОТарАК":

    Ти наред ли си - трета световна война ли ти се ще. Само че гарантирано тогава няма да е конвенционална а ще е ядрена - това ли искаш. То за теб войната сигурно е нещо средно между това някои футболни агитки да се сбият и кънтър страйк.

    А защо мислиш че и американците и цялото НАТО не скача на руснаците - явно имат повече акъл от теб каквито и да са. Въпроса е от къде ви намират такива от посолството.
  • 23 Военен

    7 2 Отговор

    До коментар #21 от "Вие":

    Хайде стига с опорките и лъжите:

    - заплатите са даже по големи от България в Сирия - и бяха още по-големи преди господарите ти да създадат ИД и сега да крадат петрола.
    - Путин спаси Асад и сирийците защото господарите ти ужким се бореха срещу тях ама те контролираха 95% от територията - Путин напълно щеше да се справи с тях ако пак не бяха краварите и турците.
    - Джихадистите за да водят бойни действия им трябват пари и оръжия - как мислиш кой ги снабдява.

    Коментиран от #37

  • 24 От оня свят

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Русия никога не се пробва с никого, но психопати, които са си повярвали и решили да се пробват с Русия са имали трагична съдба, като пример да вземе Османската империя, Наполеон се пробва и бяга чак до Франция, Хитлер се опита и си пръсна главата преди да подейства цианкалия.. сега има нови желаещи, но тези вече са дебили, които не знаят какво правят и затова няма да оцелеят да видят как държавите им се превръщат в огнен ад, в който те ще се настанят завинаги.

    Коментиран от #35

  • 25 хаха

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "КОТарАК":

    Хубаво си научил руския, но изглежда, че си научил американския език още по добре, затова когато дойдат руснаците езикът ти ще лиже с такова настървение, че цял батальон ще обслужваш за ден. Ма като си майстор никой не може го отрече.
  • 26 Пешо

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "КОТарАК":

    Пак ме разсмя. Много си забавен. Играй си в пясъка с лопатката и не цапай талифоня с пясък. Бъди послушен. Хайде хубава вечер и да се наспиш добре.
  • 27 гаранция

    4 4 Отговор
    Русия ще ви тури у ред.Не ми се правете на жертви.
  • 28 вятъра на промяната

    4 7 Отговор
    Руснаците на умряло куче нож вадят. Така са свикнали за три дни да установят чрез сила свое управление и да цоцат блага. Само в Украйна нещо не им се получи тридневната победа.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 безаналогови отпадъци

    3 0 Отговор
    Това е все едно да убиеш умрял
  • 33 Мдаа

    3 2 Отговор
    Аскера ако тръгне пак да не стане както предишния път когато Асад и руснаците искаха да окупират Идлиб и аскера за седмица операция унищожи над 10 хиляди войници на режима и Путин бе принуден да моли Ердоган да спре че прекалено многовойници на режима бяха убити
  • 34 1944

    1 2 Отговор
    ама още ли има война в сирия? нали кремльовското жуже ги освободи поне три пъти?
  • 35 1944

    0 2 Отговор

    До коментар #24 от "От оня свят":

    матушката ти се самоуби с украйна. стягай чемадана че мутрофанова печата повиквателните да браните крим.
  • 36 ТрампЛин

    2 1 Отговор
    Проблема който забърка Асад, преобърна живота на милиони хора! Сега русия и Турция допълнително нагнетяват обстановката, така че този конфликт ще трае с десетилетия, без никой да може да сложи ред или да извлече дивиденти от него.
  • 37 овенен

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "Военен":

    отивай да пасеш
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания