Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Юли, 2023 21:00 2 553 74

ISW: За 500 дни война Кремъл не е постигнал нито една от целите си

  • русия-
  • украйна-
  • евгений пригожин-
  • война-
  • бахмут-
  • вагнер-
  • владимир путин

Последствията от въоръжения бунт на "Вагнер" за силите на групировката и Евгений Пригожин остават неясни, но Украйна вече се е възползвала от бунта и може да се възползва още повече

ISW: За 500 дни война Кремъл не е постигнал нито една от целите си - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Преди петстотин дни Русия започна непредизвикана завоевателна война срещу Украйна. Руските военни възнамеряваха да превземат Киев в рамките на три дни, но не успяха за тези 500 дни да постигнат нито една от планираните цели в Украйна.

Решителната и умела украинска съпротива доведе до кулминацията на множество руски настъпления, включително тази, насочена към Киев, и освободи Сумска и Черниговска области, както и частите от Харковска, Николаевска и Херсонска области, които руските сили временно бяха превзели.

Украинските сили са осигурили и задържат инициативата и провеждат контранастъпателни операции по по-голямата част от фронтовата линия, като руските сили са съсредоточени почти изцяло в опитите си да задържат украинските земи, които все още окупират. С помощта на Запада Украйна осигури своята независимост, но е изправена пред критичната задача да освободи стратегически жизненоважната територия, която все още е под руски контрол.

Това се посочва в дневния анализ за войната в Украйна от Института за изследване на войната (ISW).

На 8 юли украинските сили проведоха контранастъпателни операции в най-малко три сектора на фронта. Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр съобщи на 7 юли, че са напреднали на повече от 1 км по южния фланг на Бахмут. Руски блогъри твърдят, че украинските войски са атакували руските позиции югозападно и северозападно от Бахмут. Руски източници освен това твърдят, че украинските сили са водили настъпателни операции в западна Донецка и западна Запорожка области. Украински военни източници потвърдиха, че продължават настъпателните операции в направленията Бердянск (западна част на Донецк-източна Запорожка област) и Мелитопол (западна част на Запорожка област) и постигат частичен успех в неуточнени райони на тези направления.

Заместник-министърът на отбраната на САЩ по въпросите на политиката Колин Кал отбеляза на 7 юли, че настоящите украински операции по фронта са част от по-широката контраофанзива и че следователно е твърде рано да се прецени как върви контранастъплението.

Съветникът на ръководителя на канцеларията на украинския президент Михайло Подоляк също подчерта на 8 юли, че украинските сили се съсредоточават върху унищожаването на руската работна сила като част от първата фаза на контранастъпателните операции и отбеляза, че началната фаза на контранастъплението е фокусирана върху оформянето на бойно поле.

ISW продължава да счита, че настоящият темп на украинските контраофанзиви отразява умишленото и стратегическо усилие да се изтощи руската работна сила и оборудване с цената на по-бавен териториален напредък.

Съединените щати обявиха нов пакет от военна помощ за Украйна, който включва касетъчни боеприпаси на 7 юли. Пакетът от помощ от 800 милиарда долара включва подобрени конвенционални боеприпаси с двойно предназначение и повече боеприпаси за системите за противовъздушна отбрана Patriot и MLRS HIMARS. Заместник-министърът на отбраната на САЩ по политиката Колин Кал заяви, че САЩ предоставят касетъчни боеприпаси на Украйна поради "неотложността на момента" да оборудват украинските сили с артилерийски боеприпаси, които да използват срещу руски военни цели по време на контранастъплението.

Руските сили проведоха друга серия от удари с безпилотни самолети и ракети Shahed 131/136 срещу промишлени и инфраструктурни съоръжения на Украйна през нощта от 7 срещу 8 юли. Украински официални лица съобщиха, че руските сили са изстреляли неопределен брой безпилотни самолети Shahed, от които украинските сили са свалили пет. Украинският генерален щаб съобщи, че останалите дронове са нанесли удари по промишлени и инфраструктурни обекти в Днепропетровска и Кировоградска области.

Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили също са използвали ракети С-300 земя-въздух срещу неуточнени съоръжения.

Руски блогър твърди, че някои от руските дронове са ударили военни складове в Кривий Рог.

Турският президент Реджеп Ердоган на пресконференцията на 7 юли в Истанбул с украинския си колега Володимир Зеленски заяви, че Украйна заслужава членство в НАТО. Той направи изявлението преди срещата на върха на НАТО от 11 до 12 юли. Ердоган също така отбеляза подкрепата на Турция за удължаване на черноморската сделка за зърно между Украйна и Русия и заяви, че ще обсъди размяната на военнопленници с руския президент Владимир Путин по време на посещението на Путин в Турция през август. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви на 8 юли, че няма потвърдена дата за срещата между Путин и Ердоган.

Зеленски се завърна в Украйна от Турция с петима украински командири, участващи в отбраната на металургичния комбинат Азовстал в Мариупол, Донецка област, за които Украйна, Русия и Турция предварително се съгласиха да останат в Турция до края на войната.

Песков твърди, че и Украйна, и Турция са нарушили споразуменията, като са върнали петимата командири в Украйна и намекна, че Западът е принудил Турция да освободи командирите поради твърдяните украински провали във войната.

Руски блогъри разкритикуваха руското правителство, задавайки въпроса защо Русия би позволила на военнопленници да пребивават в трета страна, която не симпатизира на Русия и защо руското правителство би разменило защитници на Азовския металургичен комбинат за бивш украински политик и съюзник на Кремъл Виктор Медведчук.

Изявленията на Ердоган относно кандидатурата на Украйна за членство в НАТО в допълнение към освобождаването на защитниците на "Азовстал" са забележителна промяна в отношенията Русия-Турция, въпреки че дълбочината и постоянството на очевидната подкрепа на Ердоган за Украйна не са ясни в момента.

Украинското разузнаване посочи, че руските власти се възползват от страха от провокация в Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), за да прогонят украинския персонал и да увеличат руското присъствие в ЯЕЦ преди предстоящата среща на върха на НАТО. Главното управление на военното разузнаване (ГУР) на Украйна съобщи, че първият заместник-началник на администрацията на руския президент Сергей Кириенко и окупационният ръководител на Запорожка област Евгений Балицки са обсъдили предоставянето на персонала на руската АЕЦ с жилища, конфискувани от украинци, избягали от окупирания Енерходар. ГУР също така отбеляза, че Кириенко и Балицки имат за цел да увеличат руското присъствие в окупирания Енергодар с 4500 руски служители.

ГУР съобщи, че руските окупационни власти продължават да минират различни зони на ЯЕЦ, включително технически и машинни помещения.

Кремъл може да се стреми да поеме допълнителен физически контрол върху операциите на ЯЕЦ, за да представи лъжливо Русия като единствения безопасен оператор на АЕЦ, а Украйна като заплаха за сигурността на централата, за да обезсърчи западната подкрепа за Украйна на срещата на върха на НАТО.

Командир на "Вагнер" заяви, че групата ще отиде в Беларус след приключване на почивката и възстановяването до август 2023 г. Руски блогър публикува интервю с командира Антон "Лотос" Елизаров на 7 юли, който заяви, че финансистът на групата Евгений Пригожин лично е наредил на целия персонал в Украйна да си вземе отпуск за неопределен период в началото на август, преди Кремъл да се опита да гарантира, че има контрол над ръководството и персонала в Африка и Близкия изток. Последствията от въоръжения бунт на Вагнер за силите на "Вагнер" и Пригожин остават неясни, но Украйна вече се е възползвала от бунта и може да спечели допълнителни ползи.

Елизаров заяви, че Съветът на командирите трябва да ротира персонала в "отдалечени посоки" (вероятно имайки предвид силите в Африка и Близкия изток), за да подготви и организира логистиката за новите си бази в Беларус. ISW по-рано съобщи, че статусът на реорганизацията и евентуалното пренасочване към Беларус може да не стане ясен до есента на 2023 г.

Състоянието на сделката между руския президент Владимир Путин и Пригожин не е ясно и сделката може да е в процес на промяна. Елизаров заяви, че Путин е обещал, че руските правоприлагащи органи няма да преследват групата Вагнер, въпреки че остава неясно защо Кремъл не е интегрирал агресивно силите.

Потвърждението на беларуския президент Александър Лукашенко от 6 юли, че силите на "Вагнер" не са в Беларус, противоречи на общественото разбиране, че вече или трябва да подписват договори с руското министерство на отбраната, или да се прибират вкъщи, или да се преместят в Беларус.

Интервюто на Елизаров предполага, че бойците и командирите все още могат да се движат свободно в Русия и да се свързват помежду си и че руските власти не се намесват по друг начин в делата им, освен провеждането на информационна операция за отделяне на групата от Пригожин. Ротацията на неукраинските експедиционни сили може да даде на Пригожин достъп до кадър от лоялни и способни лейтенанти, вероятно в Русия, ако той контролира ротацията.

ISW не е видял доказателства, че руските власти изпращат в изгнание или задържат командири или бойци, които са участвали в бунта.

Путин продължава да позволява на вагнеровците да действат в Русия и така потенциално да представляват заплаха за неговия режим. Това показва, че Путин има или забележителна и неоправдана увереност в тяхната подновена лоялност, отчаяно желание да ги примами колкото е възможно повече на негова страна или невъзможност да се предприемат действия срещу тях.

Кремъл може да се опитва да гарантира, че има контрол върху ръководството и персонала на "Вагнер" в Африка и Близкия изток. Ройтерс - цитирайки сирийски служители по сигурността, източници, базирани близо до разположените руски сили, и регионални служители - съобщи, че сирийските и руските военни командири са предприели бързи мерки, за да предотвратят разпространението на въоръженото въстание на "Вагнер" сред силите на частната военна компания в Сирия.

Съобщава се, че сирийски и руски служители са прекъснали телефонните линии, извикали са командири в руската военна база в Хмеймим в западната провинция Латакия и са наредили да подпишат договори с руското Министерство на отбраната (МО), или да напуснат Сирия. Регионален военен източник, близък до Дамаск и двама сирийски източника отбелязаха, че група руски военни офицери са били бързо изпратени в Сирия, за да поемат командването, след като Пригожин обяви началото на въоръжения бунт. Три източника посочиха, че руското МО е намалило заплатите на персонала и отбелязаха, че десетки служители са били изпратени до неопределено място с руски самолети, когато са отказали да подпишат договори с руското МО. Сирийски официални лица отбелязаха, че очакват повече служители да откажат договори с руското МО. ISW по-рано съобщи непотвърдена информация, че руската военна полиция е задържала четирима командири и е посетила силите в Сирия. Бързите действия може да показват, че Кремъл не е уверен, че персоналът на "Вагнер" няма да представлява риск за сигурността на руските сили в Сирия.

NBC News получи кадри, които показват повече от 600 бойци на "Вагнер", заминаващи от летище в Банги, Централноафриканска република (ЦАР). Не е ясно дали тези напускания са част от рутинна ротация на войски или дирижирана от Кремъл чистка на лоялни хора на Пригожин. Официален представител на ЦАР твърди, че няма промяна в присъствието на "Вагнер" в страната. Старшият представител Дмитрий Ситий намекна, че на силите не е наредено да се върнат в Русия в момента. Възможно е част от персонала да напусне, след като е отказал да подпише договори с руското Министерство на отбраната - предвид докладите от Сирия.

Последствията от въоръжения бунт на Вагнер за силите на Вагнер и Пригожин остават неясни, но Украйна вече се е възползвала от бунта и може да се възползва още повече. Борбата на Путин с групата "Вагнер" - най-ефективната бойна сила на Русия в този момент - след бунта от 24 юни вероятно ще им попречи да се бият в Украйна по време на текущата украинска контраофанзива и може трайно да влоши общата способност на Русия да води война в Украйна. Прибързаното изтегляне на групата "Вагнер" от Бахмут наруши руските позиции в района и улесни тактически значимите печалби, които украинските сили постигнаха около Бахмут.

Известен руски блогър спекулира, че руското военно ръководство може да е в процес на вземане на решение да смени министъра на отбраната Сергей Шойгу, предполагайки, че последиците от бунта от 24 юни може все още да имат последици върху най-високите ешелони на военното командване. На 7 юли блогърът заяви, че няколко фактора предполагат, че Шойгу може да бъде сменен, посочвайки конкретно факта, че руският вицепремиер Дмитрий Черняшенко се е срещнал с виетнамския заместник-министър на отбраната Хоанг Суан Тиен в Москва на 6 юли, вместо Шойгу.

ISW не може независимо да потвърди слуховете за смяната на Шойгу и всъщност по-рано оцени, че е малко вероятно Путин скоро да смени Шойгу или началника на Генералния щаб армейски генерал Валерий Герасимов, а руското МО изглежда активно заинтересовано да представи Шойгу като ефективен министър на отбраната и публикува кадри как Шойгу посещава руски военнослужещи по договор в полигоните на Южния военен окръг (ЮВО) на 8 юли.

Спекулациите на блогъри относно съдбата на Шойгу показват, че Кремъл ще трябва да продължи да балансира между широко разпространеното недоволство от ръководството на Шойгу и воденето на войната с желанието да избегне привидната капитулация пред исканията на Пригожин след въоръжения бунт.

Съобщава се, че руските власти са попречили на бивш руски офицер и пламенен националист Игор Гиркин да проведе разговор за бунта на групата "Вагнер". Книжарница "Листва" в Санкт Петербург заяви на 8 юли, че полицията в Санкт Петербург е нахлула незаконно, за да попречи да бъде домакин на разговора на Гиркин за бунта, и отправи официално предупреждение към магазина за организиране на разговора, без да координира събитието.

Украинското правителство посочи, че руските власти се борят да компенсират персонала в критични индустрии, което води до недостиг на персонал, който може да попречи на руските военни усилия. Украинският център за съпротива съобщи, че руските власти плащат ниски заплати на железопътните работници в окупирана Украйна, в резултат на което 1600 работници са напуснали управляваното от окупацията предприятие на Донецките железници през 2022 г. и 750 досега през 2023 г.

Центърът за съпротива отбеляза, че новото руско усилие за преструктуриране на окупираните железопътни компании в структурата на "Железниците на Новоросия" допълнително ще намали нивата на железопътния персонал. Украинският център за съпротива също съобщи, че лошите руски заплати и усилията за реорганизация, както и насилственото мобилизиране на цивилни в окупираните територии, са намалили броя на миньорите в окупирана Украйна с над 50 процента.

Руските власти продължават да насърчават патронажни мрежи с руски федерални субекти за подпомагане на инфраструктурни проекти. Окупационната администрация на Херсонска област съобщи, че Рязанска област предоставя строителни материали на окупационната администрация на Херсонска област.

Окупационната администрация на Херсонска област също съобщи, че Република Мордовия ръководи усилията за възстановяване на многофункционалния център в района на Каланчак.

Руските власти продължават повторното заселване на райони на окупирана Украйна с руснаци. Радио Свободна Европа/Радио Свобода съобщи, че руски граждани купуват земя и недвижими имоти в окупирания Мариупол.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    49 25 Отговор
    В момента 100 000 българи на похода за мир и неутралитет и 1 млн в 50 града в страната и чужбина.Браво народе!

    Коментиран от #30, #39

  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 6 Отговор
    Войната е Страдание Трябва Мир

    Коментиран от #6, #8

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Асан

    39 9 Отговор
    Целите ще бъдат достигнати

    Коментиран от #46

  • 5 така е

    47 13 Отговор
    То и бандерите не постигнаха нищо . Само ядат бой като за последно .
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 хххх

    18 32 Отговор
    Пригожин ако не беше такъв мухльо и беше събрал кураж да си довърши започнатото, войната вече щеше да е свършила.

    Коментиран от #26

  • 8 отегчен

    15 41 Отговор

    До коментар #2 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Мир да. Но, не и Руския мир. За какъвто манифестират русофилията в момента.
  • 9 Лети калибъра

    45 9 Отговор
    Даже вместо да занули само украина занули ЕС и САЩ.Дедо Джони вчера точно това каза в отговор на журналистите: Даваме касетъчните боеприпаси защото ИЗЧЕРПАХМЕ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ.
  • 10 Браво тъпънари

    31 7 Отговор
    Вие кво постигнахте.

    Коментиран от #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 РЕАЛИСТ

    29 11 Отговор
    Естествено , че трябва да държат Украйна далече от АЕЦ. Вече гръмнаха една в Чернобил и им сърбахме попарата. Никакво доверие повече.
  • 14 Ами

    12 44 Отговор

    До коментар #10 от "Браво тъпънари":

    Украинците обърнаха в отстъпление вторая в мире - безаналоговая. Малко ли ти се вижда? От тук на сетне, Украйна е лидер на славянството и православието.

    Коментиран от #16, #21, #74

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Стой

    25 4 Отговор

    До коментар #14 от "Ами":

    Та гледай какво ще се случи.абе ти Габриел ли си или тагаренко

    Коментиран от #18

  • 17 Баце

    38 9 Отговор
    Не си кривете душиците, постигнаха много, но двете най-важни са:
    - НАТО не е на границите на Русия т.е. в окраина и най-вероятно никога няма да стъпи там
    - Денацификацията върви с пълна сила в буквален смисъл, официално около 400 000 денацифицирани.
    Всичко друго е ала-бала както казва един шмъркач.

    Коментиран от #22, #55

  • 18 Ами

    7 23 Отговор

    До коментар #16 от "Стой":

    Кво да гледам, как ще изплува крайцерът Москва ли, или безаналоговите Армати как ще стигнат до Ла Манша? Гледам...

    Коментиран от #24

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ами

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Аха,":

    Лани бяха още по-малко, а от ден на ден растат.
  • 21 абе

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "Ами":

    като искаш си се кланя на своите измислени лидери, но не натрапвай безумието си.

    Коментиран от #23

  • 22 хех

    8 15 Отговор

    До коментар #17 от "Баце":

    Май си проспал влизането на Финландия в НАТО? Не само е на границите на Русия, ами е на един Хаймърс разстояние от Ленинград.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Кво ще изплува

    6 2 Отговор

    До коментар #18 от "Ами":

    Ще видиш ако си жив
  • 25 Ама наистина

    17 6 Отговор
    ли . Само където е присвоил 1/3 от Украйна която е най-хубавата хапка за всеки трезвомислещ.
    И аз си мечтая така нищо да не постигам.
    И то без много много да се напъвам.
  • 26 ами

    20 4 Отговор

    До коментар #7 от "хххх":

    то като не могат с военни действия, на Украйна, САЩ и НАТО им трябва служебна победа. Пригожин ти е виновен днес, утре някой друг, а простата истина е, че тия за нищо не стават - руснака бавно, но сигурно ги демилитаризира.
  • 27 обявила ни е

    14 4 Отговор

    До коментар #23 от "Ами":

    за неприятелска държава, не за враг. Разликата е много голяма, но ти очевидно се затрудняваш да я разбереш. Мъка....
    Но при огромния % на функционално неграмотни българи, няма какво да се изненадвам

    Коментиран от #40

  • 28 пълен бъркоч

    17 2 Отговор
    ама това изби рибата!
    „началната фаза на контранастъплението е фокусирана върху оформянето на бойно поле.“
  • 29 Цензура

    23 7 Отговор
    Това сайтче продължава да се излага и да става за смях. Всички знаят, че в тоя "институт" работят празноглави фльоpцички, които не са виждали пушка на живо и нито един военен.
    Първо - никога никой руски военен или политик, не е говорил за превземане на Киев за три дни.
    Второ - всички военни, вкл западни са единодушни, че контранастъплението е пълен провал Уkрите мрaт като мyхи и още не са достигнали дори първата отбранителна линия на руснаците. Няма как ВСУ да изтощят руснаците, давайки 5-6 пъти повече жертви.

    Като четох глyпости до тук, защо да продължавам?

    Коментиран от #47, #73

  • 30 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Да Вие Бяхте с З намето Браво Младежо Вие Сте Бг Патриот
  • 31 а нас защо питаш

    4 4 Отговор

    До коментар #23 от "Ами":

    ами солтенберг оня ден кво повтори и потрети - кой е първи враг на натуту?!? русия и тероризма?!? ние да не сме още във варшавския договор?!?

    Коментиран от #37, #41

  • 32 Митев

    18 4 Отговор
    Половината от Украйна заприлича на изорана нива.разни празни кратуни лъмотят,че руската страна не е постигнала нищо.Цяла Европа и САЩ, стоварват оръжие в тази провинция на Русия, но скоро това оръжие,ще затрака срещу укр. народ.
  • 33 Война на световете

    7 4 Отговор
    Към всички поставени цели, има насочена поне по една голяма ракета. И тези цели не са в Украйна.

    Коментиран от #34, #57

  • 34 Така,ле ве?

    6 3 Отговор

    До коментар #33 от "Война на световете":

    Сякаш другите нямат ракети.
    Абе откъде ви копат, бе?
  • 35 хихи®

    8 5 Отговор
    Демилитаризира НАТО

    Коментиран от #42

  • 36 РЕАЛИСТ

    5 9 Отговор
    Нямa по пропаднaли и прoдaжни от вaтниците и бегерaбитe им!
  • 37 Ами

    9 2 Отговор

    До коментар #31 от "а нас защо питаш":

    Значи е изяснено - врагове сме! Сега добре си помисли, как се наричат и как трябва да бъдат третирани тези, които заемат страната на врага и разпространяват пропагандата му!
  • 38 А50

    5 9 Отговор
    Мухахаа, всьо по план, грузи 200 си върви с пълни вагони към блатницата, копейките реват гладни!
  • 39 На днешния

    9 9 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Похот за мир в Софето имаше преко сили 200 човека.

    Коментиран от #45

  • 40 Ами

    10 3 Отговор

    До коментар #27 от "обявила ни е":

    Безброй пъти руските власти заявяваха, че воюват срещу нас - НАТО!
  • 41 Ами ..

    12 6 Отговор

    До коментар #31 от "а нас защо питаш":

    Столтенберг е терорист.
  • 42 Хихихи

    6 5 Отговор

    До коментар #35 от "хихи®":

    И как по-точно НАТО е демитализирано.
  • 43 Мирослав

    15 5 Отговор
    За 500 дни война натовските и украинските нацисти са претърпели само щети, както в територия, така и хора и оръжия, да не говорим за икономическите и геополитическите щети в световен мащаб. Крахът им е пълен и затова са озлобени.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Последния Софиянец

    9 4 Отговор

    До коментар #39 от "На днешния":

    Да, толкова бяха, но обещаха да дойдат милиони, но нямаше кой да плати автобусите от махалите!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Айде,бе.

    3 7 Отговор

    До коментар #29 от "Цензура":

    Полковник Скабеева.:Киев за да дня и ВСЬО . Лукашенко -За 4 дни сме на Ламанша без проблеми.
    Само,че укритие решиха да повоюват.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Някой

    9 3 Отговор

    До коментар #48 от "ТаУмВзе":

    Обикаля да проси, я Русия всичко сама си произвежда.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Боруна Лом

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ДРЪЖ СЕ ГРАДСКИ! С ТЕБ СЪМ!

    Коментиран от #65

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 европеец

    2 10 Отговор
    Втората армия в света се е окопала и отбранява , търпи големи загуби от 24 -та .Жалка работа са язък за хваленето и заплахите.В момента проучване показа,че на фронта Украйна има 100 танка повече от русия .Сега блатото стяга последните т 55 от 1950 година ,докато смелите Украинци очакват Абрамс и Леопард 1.
  • 55 европеец

    4 4 Отговор

    До коментар #17 от "Баце":

    Да постигнали много,затова уволниха Герасимов ,копейка лъжлива
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 факти

    1 7 Отговор

    До коментар #33 от "Война на световете":

    Имай предвид,че целия свят си е насочил ракетите към Русия,така че ти се надявай Москва да не бъде превърната в ядрена пустиня.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Естествен Интелект

    2 6 Отговор
    Нямa по пропаднaли и прoдaжни от вaтниците и бегерaбитe им!
  • 61 Хм, хм

    7 0 Отговор
    Ооо, постигна и още как. 20% от Украйна, като си прибра етническите руснаци. Ще има и още. И демилитаризация на Украйна и без да иска, и на Европа.
  • 62 ттт

    11 1 Отговор
    За 20 години война в Афганистан сащ не постигнаха нито еьна от целите си!
  • 63 Геополитик

    6 1 Отговор
    "ISW: За 500 дни война Кремъл не е постигнал нито една от целите си"

    Ами тогава спирайте войната сядайте на масата за преговори..и който каквото постигнал- толкова! Ще сте доволни нали?
    Нека има Мир вече между ЕС и Русия, и дори-както викате- Русия да е останала празни ръце, тя ще се съгласи със сегашното положение на терен!

    И спрете с това разширяване на НАТО, че пак ще ще ядете хурката
  • 64 Българин

    7 1 Отговор
    Краварите губят и тази си война. И иномическата. Без Фащ има мир.
  • 65 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "Боруна Лом":

    Благодаря Ви
  • 66 РУСИЯ СЕ САМОУБИ КАТО ДЪРЖАВА И НАЦИЯ

    3 8 Отговор
    Кремъл постигна най важната си цел- събуди презрението и омразата на Европа и целия цивилизован Свят към Русия, показа че Русия е страна агресор и терорист готова да нападне всеки един свой съсед и рухна митът за военната световна мощ на Русия с "непобедимата" руска армия , пред която заслепено се прекланяха българските русофили...!!!
  • 67 Независим

    2 0 Отговор
    Всичко щеше да приключи за 100 дни ако не се бяха намесили ЕС и Нато. САЩ от 2014 участват в подготовката на Украйна за отслабване на Русия. Милиарди ,военно оборудване, заплахи и санкции. Така ли не се усетиха че ги плъзгат или укрите се имаха за велики. Промити мозъци, но и нашите са същите
  • 68 Независим

    4 2 Отговор
    Не трябва да се забравя че руснаците имат голяма доза патриотизъм. Голяма грешка с помощта на германия и танковете които изпрати. Много държави по света подкрепят Русия ,но не го правят по задължение . ЕС е по зле и от СИВ.
    В Германия АФД /националистите/ имат подкрепа от 19%,А СПД на Шолц 18%.
  • 69 Независим

    3 1 Отговор
    Американците нямат дупе за една конвенционална война с Русия.в момента се тестват дали могат да победят в такава война, но с много богатите си съюзници и с кръвта на укри. Благодарение на Русия след ВСВ имахме икономически напредък, същото се отнася и за източния блок, а сега само миграция и продажни политици. Имаше хора които не са доволни от тогавашното управление, но и сега са много недоволните. Тогава построиха АЕЦ, а сега ще унищожим и това което е останало ,
  • 70 Извинети

    0 1 Отговор
    На какви хапчета сте?
  • 71 Ххахаха

    1 0 Отговор
    А да попитам 20% от територията на Окрайна не ли нещо?? Как така да не е постигнала нищо постигна направи нови граници до края на годината може и Одеса да се присъедини кой знае
  • 72 Илия

    2 1 Отговор
    А убитите 300 000 и още 300 000 ранени какво е? При 50 000 загинали руснаци - това от независим източник. Най-малко 600 000 войници са извън строя. Енергетиката им е на колене. Без $4 млрд. западно вливане еже-Месечно Украна просто ще фалира. Има още. Не им остана читава военна техника. Всичко тяхно и европейско е смляно на 90%.
  • 73 Никой

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Цензура":

    Никога не е говорил 3 дни .
    Бягай у лево , Червен Чаршаф .
    Даже парадните униформи си носеха .
    Мислеха си че ще ги посрещат с Хляб и Вода .
    Мало.умни Ушанковци.
  • 74 Коко

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ами":

    Психиатър ти трябва момченце!
Новини по държави: