Last news in Fakti

15 Юли, 2023 15:33 2 121 23

Празникът на Франция и мълчанието на Макрон

  • еманюел макрон-
  • франция-
  • париж-
  • празник-
  • протести-
  • полиция

Франция трябва да намери отговор на въпроса какво значат днес свобода, равенство и братство

Празникът на Франция и мълчанието на Макрон - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Френският президент Еманюел Макрон и правителството му не можеха да си пожелаят по-хубав национален празник - безоблачно небе, спокоен военен парад и впечатляваща церемония, пише АРД.

Макрон обаче не успя да избяга от проблемите във Франция по време на парада за националния празник на страната. Районът на тържествата беше отцепен от полиция, а много метростанции бяха затворени. Всичко това беше ясен знак за повишена заплаха за сигурността след бурните протести в страната, пише "Ню Йорк Таймс”.

Френските власти бяха особено загрижени за използването на фойерверки по време на празника. По време на размириците фойерверките бяха предпочитано оръжие, като протестиращите ги насочваха към полицейски служители, които отговаряха със сълзотворен газ. Пиротехниката струва между 10 и 20 евро и може лесно да бъде набавена в магазини или онлайн. Затова през този уикенд властите забраниха продажбата, притежанието и транспортирането на фойерверки, които в предишни години бяха неизменна част от празника.

Опит за обединение?

След парада министърът на отбраната Себастиан Лекорню се опита да повдигне духа и единството на нацията. "Днес показваме истинското лице на Франция - на фона на картините от последните седмици, които шокираха цялата страна и части от света", каза той. Армията е мястото, където разделителните линии в обществото би трябвало да се преодоляват. "Трябва само да погледнете младите войници, които бяха тук днес, за да разберете откъде идват. В армията виждаме социалното изкачване. В нея става въпрос за заслуги, за оценяване на ангажимента на всеки отделен човек. Така че въоръжените сили са част от решението, а не от проблема”, продължи министърът на отбраната.

Макрон се отказа от речта си

Но как да се разреши социалният конфликт с младежите от кварталите, които нито се чувстват като част от общността, нито мислят, че някого изобщо го е грижа за тях? Този въпрос не получи отговор. Тази година президентът отказа да произнесе реч. Политоложката Клои Моран споделя пред радио "Франс инфо", че това е разбираемо. "Речта на президента по принцип слага край на някакъв период. Но всички знаем, че бунтовете ще продължат. И ако това се случи - на другия ден пак ще си говорим за протестите. А речта му ще бъде забравена”. Затова е по-добре да изчака, коментира коресподентката на АРД Юлия Борута. Макрон ще се изкаже в следващите дни. Но в каква посока ще поеме? Ще завие ли още надясно с призиви за "закон и ред”? Ще инвестира ли повече в кварталите, както предлагат левите? Или ще се опита да балансира според формулата, която е негова запазена марка още от първия му мандат?

Ще бъде ли сменена министър-председателката?

Отдавна се носят слухове, че президентът иска да смени част от кабинета, най-вече министър-председателката Елизабет Борн. Политоложката Моран не смята, че това ще се случи. "Според проучванията 65% от французите искат Борн да подаде оставка. За мен това значи, че 65% искат Макрон да си промени политиката. Да смени Борн би имало смисъл само ако самият той направи политически завой". Това не изглежда вероятно, пише АРД. Но от президента се очакват действия. Защото тектонските плочи на френската политика продължават да се изместват надясно. Консервативните републиканци притискат президента с нови и все по-сериозни искания за строги мерки срещу престъпниците от семейства на мигранти, като в процеса успяват почти да изземат функциите на крайнодесния "Национален съюз".

Франция трябва да намери отговори

В същото време Марин льо Пен може да се отпусне и да не се притеснява, обяснява пред АРД Матю Галар от социологическата агенция Ipsos. "Марин льо Пен се държи сравнително дискретно. Позволява на останалите от десния спектър, например републиканците, да говорят, защото знае, че е възприемана като тази, която може най-много да каже по темата за сигурността и миграцията". В исторически план "Националният съюз" винаги се е възползвал от ситуациите, в които останалите партии повдигат въпроса за миграцията. Те няма нужда нищо да казват, обяснява Галар. 130 хиляди полицаи ще отговарят за спокойствието във Франция през уикенда. Но каквото и да стане Франция трябва да намери отговори на въпроса какво значат днес свобода, равенство и братство, коментира Юлия Борута за АРД. С или без грандиозни паради.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кристиан Шкварек

    37 0 Отговор
    Мароканците крещяха по улиците "Франция не е на французите".Затова мълчат на Празника си,шубето е голям страх..
  • 2 Русофил

    5 30 Отговор
    Всички тези бунтове на маргиналите във Франция са финансирани и организирани от руснаците.

    Коментиран от #3, #5

  • 3 И метеоритите които

    32 1 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    са утрепали динозаврите са били организирани от руснаци.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Галфон

    23 2 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Те и хемуруидите ти са причинени от руснаците

    Коментиран от #8

  • 6 От кварталното суперче

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Факт":

    шавал ли си по-надалеч?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Русофил

    3 14 Отговор

    До коментар #5 от "Галфон":

    По-добре провери да не си получил своята е-повиквателна.

    Коментиран от #10

  • 9 Гошо

    17 0 Отговор
    Франция се докара до там ,че ако зависеше от тях,тия на които имената са изписани на Триумфалната арака ,щяха сами да ги изтрият или по точно да ги замажат
  • 10 Галфон

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "Русофил":

    Мен не ме е страх. Ти ще си н@ср@ния в окопа.

    Коментиран от #12

  • 11 САТЪРА НА ХАНА

    21 2 Отговор
    ВЪПРЕКИ ЧЕ СЪМ УЧИЛ ВЪВ ФРЕНСКИ УНИВЕРСИТЕТ,
    ОТ 15-20 ГОДИНИ НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА КОЙ Е МИНИСТЪР - ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ФРАНЦИЯ
    ....
    ПОНЕЖЕ ОТ ФРАНЦИЯ ВЕЧЕ НИЩО НЕ ЗАВИСИ ПО СВЕТА
  • 12 Русофил

    2 10 Отговор

    До коментар #10 от "Галфон":

    Може би, но няма да получа е-повиквателна, а ти сигурно ще.
  • 13 фен

    19 4 Отговор
    Жалко за Франция. Беше хубава страна. Ма не случи на приятели! Първо я заляха с мигранти, после и я вкараха във война с Русия....
  • 14 ИВАН

    19 1 Отговор
    Колко лесно и без войни се превзема света - подкупи няколко политика и готово, разбира се и медиите - те най лесно се купуват - журналистчета на килограм ... и след това превръщаме света в огромен концлагер, чипирано стадо, живееш колкото позволят, нямаш нищо, дори живота не е твой.

    Коментиран от #15

  • 15 Русофил

    2 13 Отговор

    До коментар #14 от "ИВАН":

    Затова заминаха 250 000 руснака при девиците.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Закъса го макарона

    11 0 Отговор
    Затова пък е много активен по външната политика
    Путин е във война и обяви мобилизация тоя без война мобилизира 130хил куки
  • 20 КЪДЕ Е БАБА МУ

    7 0 Отговор
    ДА НЕ Е ПАК БРЕМЕННА ?
  • 21 ФАКТ

    5 1 Отговор
    Франция е кочина.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Монтрескьо

    1 0 Отговор
    На патерица им честитя на французите националния празник.
    Но им давам за размисъл няколко интересни факта:

    1. Свобода, равенство и братство - този лозунг никога не е означава лза тяхните предци нихилизъм и апатия пред чуждата окупация. Напротив! С вик "да спасим Отечеството", провелите револкюцията са отблъснали едновременния опит на всичките френски съседи да окупират страната.
    2. За едни 15 милиона "французи" в момента нито националния празник, нито който и да е наципнален символ имат значение. От таз идват и проблемите.
    3. Изберете си президент , който не заблуждава света, че си пада по баба си.
Новини по държави: