Last news in Fakti

3 Юли, 2023 15:19 2 009 22

Франция: Защо полицията е склонна да използва насилие

  • франция-
  • андреа кречман-
  • протести-
  • убийство-
  • насилие-
  • париж-
  • еманюел макрон-
  • полицаи-
  • полиция

При последния инцидент се вижда, че полицаят е стрелял, макар да не е съществувала никаква опасност

Франция: Защо полицията е склонна да използва насилие - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Професор Андреа Кречман, експерт в сферата на културната социология в университета в Люнебург обяснява пред ДВ защо френската полиция принципно е много по-склонна да използва насилиесрещу демонстрантите, отколкото германската.

"Във френските предградия полицаите влизат в ролята на един вид пожарникари. По тези места определени същностни проблеми така и не са намерили решение - те са в по-скоро в социално-политическата сфера", обяснява Кречман. По думите ѝ оттам нататък стои въпросът дали има нужда от силна полиция или по-скоро трябва да се използват социално-политически средства за регулация. "Именно чрез тези средства могат да се повишат шансовете на населението в обществен и в политически план, което на свой ред би могло да успокои обстановката и отношенията между гражданите и полицията", казва пред ДВ професор Андреа Кречман.

Влиянието на обучението на полицаите

Тя допълва, че френските полицаи тренират усилено, за да са достатъчно добре подготвени за всички видове сценарии - когато става дума например за бунтове в предградията. Експертката обяснява, че очакванията винаги са за най-лошия сценарий - за да може да се реагира най-ефективно. Но - ако очакванията винаги са такива, се получава така, че дори изобщо да не се случва най-лошото, се предполага, че то може да се случи. Професор Кречман споделя, че френските полицаи са винаги в готовност, защото им се казва: "Внимавайте, защото ситуация, която в момента изглежда спокойна и безобидна, в следващия момент може рязко да се влоши и дори да се окаже фатална". Това важи в най-голяма степен за предградията.

При последния инцидент се вижда, че полицаят е стрелял, макар да не е съществувала никаква опасност - жертвата не е била въоръжена. Единственото прегрешение на убития младеж е, че не е носел шофьорската си книжка. Какво е обяснението? Професор Кречман коментира аргументите на полицая, който казва, че се почувствал заплашен. "Ако се погледне обективно на ситуацията, става ясно, че не е имало никаква заплаха. Но пък можем да си представим, че полицаят действително се е почувствал застрашен, защото по време на тренировките са го подготвяли именно за такива случаи - че всяка безобидна ситуация потенциално може да се окаже опасна."

Подготовка за комуникация в сложни ситуации

Професор Кречман посочва пред ДВ, че в Германия се стига до най-различни ситуации, но полицейските тренировки преминават по съвсем друг начин. "При тях подготовката не е насочена към възможния най-лош сценарий. Естествено се тренира и за такива случаи, но не само - акцентът е поставен върху комуникативните аспекти - т.е. да се види как може да се говори с гражданите така, че ситуацията да не ескалира, или пък как точно да се говори с някого във вече ескалирала ситуация с целта тя да бъде успокоена."

Експертката е категорична, че това играе роля и именно благодарение на тези въпроси поведението на полицията в Германия е по-различно от това, което се наблюдава във Франция. От френската жандармерия например заявяват, че изобщо нямат капацитет да организират тренировки, свързани с комуникативните аспекти - затова наблягат само на подготвеност за най-лошите сценарии.

И още нещо - във Франция се смята, че работата на полицията е твърде лесна в случаите, в които липсва насилие или в някоя ситуация, в която всичко е спокойно - това е нещо, което няма защо да се тренира. Професор Кречман обаче подчертава: "Мисля, че именно въпросът как една спокойна ситуация може да остане такава, е основният въпрос за постигането на качество в работата на полицията".

Автор: Бланшар Сандрин


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ми да

    17 1 Отговор
    спира полицая афрофранцузин, посвира му на кавалче и по живо по здраво
  • 2 Асан🇹🇷🇹🇷🇧🇬

    1 12 Отговор
    само цисе.ка и африканцийте в франциа! мюсюлмани.ните и африк.а ще превземат Европа както трявба
  • 3 Цскаря

    1 11 Отговор
    браво на африканците и куу.р за лефски и гувядата
  • 4 Хихихи..

    13 5 Отговор
    Френски мишоци..Насилието е много позитивен спорт,но сте аматьори в него.Вашето насилие в Колониите се завръща като обратна поща..
  • 5 Късно е либе за китка

    22 3 Отговор
    Старата Европа с любезното съдействие и гостоприемство на "лидерите" е вече ислямизирана.
    А с провеждане на джендр0 политиката и унищожаване на семейните ценности не я очаква нищо добро.
  • 6 Левскаря 1312

    3 1 Отговор
    Ще спрете ли да пишете тези простотии под постовете бе, свин.е??
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 провинциалист

    13 2 Отговор
    " не е съществувала никаква опасност - жертвата не е била въоръжена. Единственото прегрешение на убития младеж е, че не е носел шофьорската си книжка" - този въобще гледал ли е видеото?
  • 10 За размисъл

    10 1 Отговор
    Нещо санкции, подкрпа за мирните въоръжени протестиращи?
    Досега Коалицията на западните съюзници, водени от САЩ , говорят лъжи за "революцията и протестиращите" е Сирия.
    Наглост либерална. Франция плащаше на милите ислямисти. Даже дело има заведено и си признаха. Ама ... сирийците досега гладуват и няма лекарства.

    Коментиран от #12

  • 11 Перо

    22 2 Отговор
    Мигрантите от бившите френски колонии мразят французите, но живеят от техните социални помощи! Лошото е, че се опитват да създават реда и начина на живот от своите страни, което е недопустимо за френския народ и органите на реда! В Германия, джендърията тотално е превзела държавата и германците са клекнали отдавна, а полицията даже не влиза в кварталите с мигранти, като Кройцберг, в Берлин! Това напрежение се натрупва и не се знае кога ще избухне!
  • 12 ХАХАХА

    15 2 Отговор

    До коментар #10 от "За размисъл":

    Събрани са 500 хиляди в подкрепа на семейството на полицая ,който в момента е в ареста. Това тук удобно го пропускат,не е политкоректно.
  • 13 Тва не е вярно

    3 9 Отговор
    Тва е Франция бе хора....Да не Русия.
  • 14 Пешо

    0 0 Отговор
    Две сгради - една съдба!
  • 15 Пешо

    1 1 Отговор
    Катедралата в СенДени е новата Хеопсова пирамида!

  • 16 Реплика

    7 0 Отговор
    Повторение на стигматизирането на полицията,както се случи при смъртта на Джордж Флойд в САЩ.Да очакваме ли европейска BLM,която да ,, оцвети "допълнително вече създадения организиран хаос?Защо проф.Кречман не акцентира върху неподчинението на жертвата на полицейско нареждане или косвено твърди,че спазването на законодателството е въпрос на личен избор?
  • 17 3Кове

    7 4 Отговор
    Колелото на историята се върти.
    Изглежда тежки дни чакат Франция.
  • 18 Ти да видиш

    7 0 Отговор
    Да бе, защо полицията е с оръжие? Да им дават перца, за да галят с тях афро-махмудо "французите".
    Време е Орбан да оглави Европейския съюз, Парламент, Комисия и т.н.
  • 19 1231121313

    5 1 Отговор
    Тия повечето са джихадисти.Ако си следил конфликта във Сирия го знаеш много добре. Там всяка втора женска чалма дошла от чужбина. Шляпаше на френски. А всяка втора мъжка чалма дошла от чужбина. Плямпаше на руски.
  • 20 Политкоректен Пропаганден

    6 0 Отговор
    "френската полиция принципно е много по-склонна да използва насилие срещу демонстрантите, отколкото германската." Ами германската полиция бие политкоректно. Всеки пришълец от Азия или Африка може да си прави зулуми в Германия, колкото си иска, но излезнат ли германците да протестират и ги смазват от бой. Сега искат във Франция всички малцинства да имат почти безгранични права, докато местното население да няма право да отиде и до тоалетната без разрешение. Но не скърбя за французите, те сами си го направиха всичко това
  • 21 Соломон

    4 0 Отговор
    Къде е г-жа Нюланд, да храни протестиращите с понички и да помага на френския "Майдан" !
    Къде са САЩ да финансират ВЪОРЪЖЕН ПРЕВРАТ във Франция, както в Украйна през 2014г. и по този начин да направят Франция по-демократична ?!
  • 22 Цензура

    1 0 Отговор
    Тия "социални мерки", изразяващи се в безкрайно толериране, обгрижване и хрантутите на мигрите със социални помощи, доведоха до тук. Държава, която толерира варвари и дивaци, буквално се самоубива. Такава паплaч трябва да бъде смазвана без никаква милост дори по най-дребен повод, докато не бъде заставена да се върне там, откъдето е дошла. Либерастията е гибелна. И ние тука го виждаме, само че с хъхpeците. Макар че са около 15% от населението, хъхpeците усвояват 90% от социалните помощи и вършат 90% от престъпленията... и всичко идва от това, че политиците, властите и институциите им дадоха свръхправа и ги освободиха от всички задължения по заповед от запад.
Новини по държави: