Last news in Fakti

15 Септември, 2023 10:01 2 534 43

Защо "френска Африка" вече не иска да е френска

  • еманюел макрон-
  • африка-
  • франция-
  • наемници-
  • нигер-
  • габон

Тази система сега започва трайно да се пропуква

Защо "френска Африка" вече не иска да е френска - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Долу Франция!", "Франция да си върви", "Вън Франция от Африка!" – такива лозунги скандираха демонстрантите в Нигер след военния преврат в края на юли, припомня германската обществена медия АРД в обширен анализ за постколониалната ситуация там. Офицерите, които свалиха от власт президента Мохамед Базум, са герои в очите на тези демонстранти. Защото Базум и преди, и днес се смята за верен съюзник на Франция.

Около месец по-късно по улиците на Либервил, столицата на Габон, излязоха тълпи от радостни хора. Те празнуваха преврата срещу Али Бонго – президента, когото Франция подкрепяше икономически и военно. По същия начин, по който десетилетия наред протежираше и баща му Омар Бонго. Дали влиянието на Франция в Африка не започва да се пропуква?

В криза

„Така наречената „френска Африка“ се намира в криза“, казва Тома Борел, един от издателите на книгата „Империята, която не желае да умре: историята на френска Африка“. Под „френска Африка“ се разбира онази властова система, която Франция постепенно изгради в региона след формалното даване на независимост на някогашните ѝ колонии през 50-те години на 20 век. Система, която фактически трябваше да запази френското влияние в тази част от света. За да постигне тази цел, Париж не се спираше пред нищо: изпращаше наемници, раздаваше подкупи или се намесваше военно, за да подкрепи един или друг властелин по свой вкус.

Според Борел все пак е още твърде рано, за да може да се каже, че последните държавни преврати в Нигер и Габон проправят пътя към истинска независимост на бившите колонии. А може би „френска Африка“ ще се нагоди за пореден път, за да бъде опазена сърцевината на френските интереси там? Защото Франция открай време действа гъвкаво и задкулисно, когато трябва да брани сферата си на влияние в Африка.

Когато в Мали или в Чад имаше преврати или противоконституционни смени на властта, Париж съглашателски си затваряше очите. Бившият посланик в Мали Никола Норман го описа така в едно интервю за „Фигаро“: „Постоянство по протежение на една променяща се геометрия, в зависимост от държавата и контекста“.

Този принцип сякаш се прилага и в момента, доколкото Франция изобщо не реагира с еднаква острота на двата преврата в Нигер и в Габон, припомня AРД. Когато в Нигер беше свален президентът Базум, френският президент Еманюел Макрон реагира незабавно, рязко и дори заплашително: „Ние не толерираме никакви посегателства срещу френските интереси. Ако в Нигер атакуват нашите френски граждани, нашият отговор ще дойде незабавно и безмилостно.“ И досега Франция все още мери сили с превратаджиите в Нигер. Краят е неизвестен.

В същото време по отношение на Габон Париж реагира доста по-сдържано и зае по-гъвкава позиция. Вярно, Макрон осъди и преврата срещу Бонго, но впоследствие френското посолство в Габон най-вероятно е установило контакт с новите властници.

С двоен аршин

Франция както винаги мери с двоен аршин, критично отбелязва Борел. „В Париж превратът в Габон сякаш не тревожи никого особено. Защото по този начин Франция може да се отърве от един отчасти компрометиран съюзник“, казва той. Особено понеже напоследък Бонго обръщал прекалено много внимание на други чуждестранни интереси – например на британските, посочва експертът. Той припомня изненадата, която преживели мнозина във Франция, когато сваленият Бонго потърси помощ чрез едно видеопослание, което обаче беше на английски, а не на френски.

„Новата власт в Габон отваря през Франция възможността да се отърве от вече ненужния Бонго и да възроди отношенията между двете държави“, предполага Борел. Докато в Нигер Париж с всички сили се опитва да опази своята скъпоценна военна база. Защото след превратите в Мали и Буркина Фасо Франция беше принудена да изтегли военните си подразделения и да прекрати операцията си срещу трансграничния ислямски тероризъм. Ако сега трябва да затвори и базата си в Ниамей, в региона почти няма да останат френски войници.

Новите процеси се дължат не на последно място и на възбудите на младото тамошно население срещу Франция. Париж смята, че този порив към нов суверенитет и надигащите се антифренски настроения се подклаждат от конкуренцията - главно от Русия. Борел смята, че това е прах в очите и самозаблуда. Вярно е, че в миналото конкурентните велики сили са подклаждали настроения срещу Франция, но онези кампании изобщо не са довели до пълното отхвърляне на Франция. Според Борел днешната омраза е просто резултат от една френска политика, водена под знака на лицемерието.

„Хората в Африка вече не вярват на Франция. Наслушали са се на лъжи за Франция като лоно на човешките права, която уж само насърчава демократизацията на африканските държави“, казва Борел. Днес подозрителността към Франция вече е толкова силна, та много хора дори не вярват, че Париж се бори срещу ислямистките терористи, примерно в Мали. Ширят се слухове, че Франция дори директно финансирала джихадистите. Доверието е разрушено в такава степен, че подобни теории на заговора просто никнат като гъби, пише в анализа си кореспондентката на AРД в Париж Юлия Борута.

Заявките на Макрон

А френските президенти през последните десетилетия многократно уверяват, че страната им се е разделила с политиката си на прокарване на собствени тайни интереси в Африка. През 2017 година Макрон заяви в Уагадугу, че са приключили времената на „френска Африка“. Той подаде и други сигнали: започна да връща заграбено от колониалистите изкуство, да отваря архивите, да трансформира военните бази в тъй наречени „центрове за обучение“ и да реформира специалната френско-африканска разплащателна валута (официална в ЦАР), която мнозина смятат за неоколониалистична.

Но всичко това е само за пред хората, твърди Борел. „Тези стъпки и тези реформи както винаги имат една-единствена цел: да бранят сърцевината на френските интереси в Африка.“ Според него всичко се върши под мотото: “Да променим всичко, за да не се променя нищо“. Защото истински обрат щял да настъпи само тогава, когато Франция изтегли всички свои войници от континента, а общата разплащателна валута бъде откачена от френския франк и от еврото.

„Франция вече не е велика сила“

Известният камерунски интелектуалец Ахил Мбембе обаче отдава дължимото на стъпките, предприети от Макрон. Този известен теоретик на постколониализма, срещу когото в Германия се надигнаха обвинения в антисемитизъм, напоследък съпровожда Макрон в африканските му обиколки и дава импулси на диалога между Париж и африканските държави. „Макрон знае, че един исторически цикъл отива към края си и че е време за ново начало“, казва Мбембе. Според него това начало може да се случи единствено ако Франция се изправи лице в лице с един важен въпрос: „Същинският проблем се състои в това, че цяла Франция не съумява да деколонизира самата себе си“ пояснява Мбембе. За да го стори истински, Франция трябва да преглътне факта, че вече не е велика сила, а просто – по думите на Тома Борел – една „малка сила“.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зелю

    49 9 Отговор
    НИКОИ НЕ ИСКА ФАШИСТКИ УПРАВЛЕНИЯ
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Защо

    15 31 Отговор
    Украйна не иска да е съветска ?
  • 4 Българин

    55 12 Отговор
    Защото Франция е същата като господаря си САЩ. Само в държави като България умопобъркани люде вярват в демократичната същност на западните страни.
  • 5 Сащ са злото

    29 9 Отговор
    Отрова произтича всичко!

    Коментиран от #6

  • 6 САЩ са злото

    27 8 Отговор

    До коментар #5 от "Сащ са злото":

    Оттова произтича всичко!
  • 7 гражданската война в диктаторска франция

    28 9 Отговор
    докара неуредици в африканските джунгли . Дьо Гол краднеше едно време дияманти и петрол .
  • 8 Българин

    32 9 Отговор
    Африканците масово мечтаят за татко Русия. Вижте какво става във фейсбук. Докато тъпите европейци дремят, руската пропаганда плъзна по целия свят.

    Коментиран от #10, #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Рррррррр

    23 4 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    И ТИ МЕЧТАЕШ ДА СИ БЪЛГАРИН АМА СИ НАТЮР ПАТЛАДЖАН
  • 11 Африканците се събудиха и прозряха

    39 8 Отговор
    истината, нашите краварски подлоги ни превръщат в африканска държава!? Българино спиш, събуди се!
  • 12 БАНко

    34 6 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    НЕ Е ПРОПАГАНДА , СИГАН !!! ТОВА СА ДНЕШНИТЕ РЕАЛНОСТИ, БЕЗ ОКУПАТОРИТЕ И КОЛОНИЗАТОРИТЕ НА СКАПАНАТА ЕВРОПА !!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ЕВРОНЮЗ

    12 3 Отговор

    До коментар #9 от "Нормален":

    Ненормалния си ти.. Като искаш да ядеш банани, няма да дремеш тук а ще произведеш нещо от което имат нужда африканците и ще си го размените...... Знаеш ли какво е CFA.. Колониално Франко Африкано. Същото като еврото.
  • 16 123

    15 3 Отговор
    КАКТО ВИНАГИ НАПОМНЯМ -ИСТИНАТА Е КАТО ВОДАТА БАВНО И СИГУРНО НАМИРА ПЪТ КЪМ ПОВЪРХНОСТТА ДОКАТО НЕ ИЗБИЕ МОЩНА РАКА ,КОЯТО ДА ПОГУБИ МРЪСОТИЯТА: БАВНО И СИГУРНО БЪЛГАРИНА ОСЪЗНАВА ,ЧЕ ДЕМОКРАЦИЯТА Е ЕДИН ФАЛШ И ЧЕ ИКОНОМИЧЕСКИЯ ВЪЗХОД НА ЕДНИ МИНАВА ПРЕЗ ОПУСТОШЕНИЕТО НА ДРУГИ.ЗА МЕН АМЕРИКА ВИНАГИ Е БИЛА ПРОЕКЦИЯ НА БРИТАНСКИЯ ЕЛИТ -ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕНА ФОРМА НА УЖ СПРАВЕДЛИВО ОБЩЕСТВО В КОЕТО ВСЕКИ МОЖЕ ДА СБЪДНЕ МЕЧТИТЕ СИ /КОИТО СЕ СВЕЖДАТ ЕДИНСТВЕНО ДО МАТЕРИАЛНА ЗАДОВОЛЕНОСТ/,ПРЕЗ ГОДИНИТЕ ТАЗИ ИЛЮЗИЯ СЕ ПОДХРАНВАШЕ И СЕ НАЛАГАШЕ СИЛОВО В МНОГО КОНТИНЕНТИ С ЕДНА ЕДИНСТВЕНА ЦЕЛ -ТАРНС- НАЦИОНАЛНИЯ В ПО-ГОЛЯМАТА СИ ЧАСТ ЕВРЕЙСКИ ЕЛИТ ДА ПРОДЪЛЖИ ДА УПРАВЛЯВА СВЕТА.
  • 17 НЯМА ЛОШО

    7 30 Отговор
    Нека са под, руско влияние тогава ЩЕ ЦЪФНАТ и ВЪРЖАТ. Ще им се ИСКАТ французите ама ще е КЪСНО МИНКЕ. Както и ние 45 години ПРОКОПСАХМЕ от руското ВЛИЯНИЕ!!!!!!
  • 18 Пакистанска Африка

    30 5 Отговор
    Тука въпросът е не, защо Африка не иска да е френска, а защо въобще трябва да е френска или нечия? Нали уж демокрация? Нали уж държавите трябва да са суверенни?
  • 19 Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺

    11 20 Отговор
    Ами да станат руска, та да цъфнат и вържат!
  • 20 Защото

    21 3 Отговор
    Франция вече е северна Африка.
  • 21 Поправка

    20 4 Отговор
    Защо "колониална Африка" вече не иска да е колониална
  • 22 Ко речи?

    11 11 Отговор
    Няма нищо лошо да не е френска, само да не се лъжат да станат руски...

    Коментиран от #24

  • 23 умен

    9 8 Отговор
    Те и британците така искаха да се цепят ама сега бършат сълзи. Като затворят франсетата границите за африканците и ще клекнат. Хем ще се избели франция хем ще дадат урок на африканците. Като секнат договорите и парите пращани от роднините ще се вразумят.
  • 24 умен

    7 10 Отговор

    До коментар #22 от "Ко речи?":

    нека да се излъжат, ще им е за урок.
  • 25 Бойкот на алчните О.Л.Х.

    15 5 Отговор
    Много са крали западните държави, затова са богати...
  • 26 Доменик

    7 5 Отговор
    Френска Африка вече не иска да е френска, защото не обича френска любов.
  • 27 Майсторът 🐷 на Илюзийте

    10 8 Отговор
    Айде бе! Не иска?! Защо тогава стотици хиляди тъмно-зелени 🙉 от тези африкански държави пълзят през морета и пустини - само и само да стигнат нелегално във Франция? Защото не искат или защото искат по голям 🍌? Франция има не повече от 1% от населението на Земята и около 10%?!? от социалните плащания! Нали разбирате, че е много яко да "не искаш" Франция в Африка, но "да искаш" да лежиш срещу 1 100 евра във Франция и да си бараш 🌽 по цял ден? Франция ли е виновна, че мюслманските режими в тези държави не знаят какво е презерватива и правят по пет деца на три жени? После - са бедни и гладни!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Майсторът 🐷 на Илюзийте

    7 12 Отговор
    Сега като изпаднат подобно на Ангола в 20-30 годишни граждански войни с едни светли лидери като Хосе Едуардо Душ Сантуш и Жонас Савимби ще "цъфнат и вържат" под ласкавите грижи на Русия. Която мъти там водата в момента. Нека времето покаже!
  • 30 Фейк Р

    17 3 Отговор
    Ей излъгаха ги руснаците, всички помним какъв ужас беше под руско - образование, промишленост, здравеопазване, земеделие, леле беше кошмар, добре, че падна тоя гнусен строй та да се затрие България, че както беше тръгнало вече щяхме да сме станали 20 милиона
  • 31 Артилерист

    13 5 Отговор
    В статията има стандартна рецепта за действие на западните колониалисти за разправа с несъгласните: изпращане на наемници, раздаване на подкупи или военна намеса за подкрепа/инсталиране на удобен властник. Това е и американска процедура за подчиняване, но понеже западните империалистически завоеватели са по древни от исторически младите американски агресори, приемам, че САЩ са преписвали от тях. Лицемерие е хубава дума за характеризиране на американските и западни стремежи за колонизиране. Те военните намеси и ограбването на нещастниците винаги го правят, нали, за тяхно добро. Примерите в това отношение са безкрайни, но сегашната ситуация в Африка е достатъчно показателна. И то не само за Франция, но и за американците, които първи, в лицето на Блинкен и Нюланд, отскочиха да плашат африканците, че тая работа няма да стане както те са я започнали...

    Коментиран от #40

  • 32 Мнение

    14 5 Отговор
    Защото политиката на евроатлантизма е да краде чужди ресурси, за да богатеят няколко държави (фащ, франция, британия и германия), а останалите се считат за суровинен придатък!
    Познайте България от кои е?!

    Браво на африканците, време е да изгонят окупаторите си, нещо което трябва да направим и в Европа!

    Коментиран от #33, #42

  • 33 умен

    2 7 Отговор

    До коментар #32 от "Мнение":

    и ще си бият полезните изкопаеми в главите.

    Коментиран от #36

  • 34 Франсоа

    8 0 Отговор
    С такъв като Макрон какво да искат и какво да очакват?Франция стабилно върви с този само надолу.От френската революция по слаб лидер не е имало.Никой не го приема на сериозно и не се сещам за нещо значимо да е направил.
  • 35 дедо

    6 0 Отговор
    Френска Африка ,но на френска територия...
  • 36 умен

    2 2 Отговор

    До коментар #33 от "умен":

    хубаво щракате минуси ама не казвате кво ще ги правят тез полезни изкопаеми без технологиите от запада и техните пазари?
  • 37 Матей преображенски

    6 2 Отговор
    Не искат да са френска колониялна Африка,на негрите им писна,ядосани са и нищо не може да им попречи да изгонят французите,а тия безценни земни богатства ,които вадят ,ще ги търгуват на пазарни цени ,с други страни,като Китай и Русия и ще бъдат заринати с пари,след няколко години жизненото им равнище ще е неузнаваемо.А ние още си кютаме под американския ботуш и ни скубят и ограбват природните богатства до шушка.

    Коментиран от #39

  • 38 Матей преображенски

    5 3 Отговор
    ВЪН АМЕРИКАНСКИТЕ ОКУПАТОРИ И КОЛОНИАЛИСТИ ОТ БЪЛГАРИЯ!!!
  • 39 умен

    2 4 Отговор

    До коментар #37 от "Матей преображенски":

    Хич няма да си направят едно диктаторче дето да изяжда всичко и народа пак да гладува?! Какво им пречи и сега да си ги търгуват на свободния пазар? Просто ще сменят френски със руски или китайски ботуш. При руския ботуш няма да се пипа меко. Директно танковете и самолетите идват с бившите вагнеровци. При китайския ботуш яко репресии ще има като в хонг конг.
  • 40 Веселые 💋👧🙉🌽🥂🍌👧💋 Ребята 2

    2 2 Отговор

    До коментар #31 от "Артилерист":

    Аз пак да питам - защо африканските скакалци 👧 от същите тези държави налазват Франция по вода и суша? Нали се "бунтуват"? А същевременно - хоп, и на 1 100 евра социална издръжка във Франция? Не става сега ясно - по мразят или по обичат Франция? Това не е ли лицемерно? Да, и като станеш така добър - моля, Франция ли повели последователите на исляма в Африка да имат по три жени и от всяка - по пет деца? Ако да - моля да ме опровергаеш! Ако не - то тогава очевидно пишеш само клишета извадени от избраните съчинения на Другаря Живков!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 мале

    3 2 Отговор

    До коментар #32 от "Мнение":

    А кажи ми ТЕЗИ какво могат без да има Бел брат началник ???? Мерцедес ли правят ?Айфон,ТоЙота какво точно могат да правят ,ядрени физици ли са ??Художници ,писатели видиш ли как ги ограбвали от запада !! Че ако не са западните компании Урко и приятели няма един грам злато да изнесат защото ще се стрелят за него ,а кой ще го копае е това вече е друга работа !!Виж ги тука "Мигрантите" някой да се е хванал на редовна работа ??? Па дори и метач да е ??? Какъв ценз имат ,какво могат???

    Коментиран от #43

  • 43 Пенчо

    0 2 Отговор

    До коментар #42 от "мале":

    А кажи ми Бел брат, като толкова години смука активи какво оставя след себе си? Образование ли, че да правят Айфони, Тойоти. Та колко училища, университети има в френска Африка?