Last news in Fakti

20 Юли, 2023 09:30 2 981 7

Скоро сиеста и в Германия?

  • сиеста-
  • работно време-
  • германия

Хората няма как да са толкова продуктивни при големи горещини, затова е логично да работят от рано сутринта и да почиват на обяд и в ранния следобед

Скоро сиеста и в Германия? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

На фона на жегите в цяла Европа лекари в Германия призоваха страната да въведе сиеста по примера на южните си съседи. Идеята срещна подкрепа както от служителите, така и от някои работодатели.

Германия да въведе сиеста през лятото по подобие на южноевропейските държави, призовават здравни експерти във Федералната република. "Трябва да вземем пример от практиките в южните страни, когато е горещо. Ранното ставане, продуктивната работа сутрин и сиестата на обяд е концепция, която трябва да въведем през летните месеци", заяви председателят на Съюза на лекарите от общественото здравеопазване Йоханес Нийсен в интервю за RND. Според Нийсен хората няма как да са толкова продуктивни при големи горещини, затова е логично да работят от рано сутринта и да почиват на обяд и в ранния следобед.

Здравният министър: "Не е лоша идея"

Федералният здравен министър Карл Лаутербах подкрепи идеята. "Сиеста по време на жегите със сигурност не е лоша идея", написа той в Туитър. Но Лаутербах подчерта, че за това трябва да се разберат работодатели и служители помежду си.

От Съюза на германските синдикати (DGB) също се изказаха положително, но с известни уточнения. "Защитата на служителите от горещините е отговорност на работодателите. И тя трябва да бъде съобразена със съответното работно място", обясни пред "Райнише Пост" Аня Пийл от DGB. "Възможността работното време да се премести в по-хладните часове на деня е един възможен инструмент", смята още Пийл. Ефективната защита от слънцето в офисите също е ключова. "Щорите например да остават затворени през нощта, а вентилацията да работи", изрежда представителката на синдикатите. Премахването на източниците на топлина като принтери и копирни машини от работните помещения, облекченият дрескод и осигуряването на напитки също помагат. Пийл казва, че гарантираната защита на служителите предполага по-гъвкави решения. Но не всички работодатели се съобразяват. Затова е необходим по-голям контрол, допълва тя.

Някои работодатели подкрепят, други са скептични

От BDA, обединението на германските работодателски организации, са отворени към идеята. Реформата на закона за работното време би могла "да се даде възможност на служителите да работят по-гъвкаво", обясняват от организации в отговор на въпрос на RND. "Това би могло да включва и по-дълги обедни почивки, ако е възможно от гледна точка на работния процес и служителите и работодателите са съгласни". В същото време от BDA подчертават, че работодателите и в момента са задължени да защитават служителите си при високи температури.

Точно по тази причина Асоциацията на семейните предприятия отхвърли предложението. "Когато температурите са високи, работодателите са длъжни да осигурят здравословни и безопасни условия на труд", заяви председателката на асоациацията Мари-Кристин Остерман пред "Райнише пост". "Не виждам необходимост от всеобхватна, евентуално и заложена в закона, сиеста през лятото", допълва тя.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Франсе

    24 3 Отговор
    Толковя ли нямате чари за климатици бе верно сте животни в гермяния.Ама животни в смисъл не мощ а природна тъпота
  • 2 Даммммм

    27 2 Отговор
    Икономиката им отива в рецесия -те за сиеста говорят..!?!?! Немците не са това което бяха....
  • 3 Генко

    24 0 Отговор
    Каква сиеста. Направете като е топло да се работи от 6 сутринта до 1 на обяд и после кой от къде е. С тази сиеста ще киснете 12+ часа на работа и няма и да работите
  • 4 Хахаха

    18 1 Отговор
    Дори и в африканските държави си пускат климатиците:) Май Германия се става първата страна от четвъртия свят:)))

    Коментиран от #7

  • 5 плюс минус

    4 6 Отговор
    Трябва и в България да се помисли.
    Ха дано, ама.....
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: