Last news in Fakti

27 Юли, 2023 19:50 9 153 64

Берлин: Изправени сме пред много трудни години

  • германия-
  • икономика-
  • роберт хабек-
  • рецесия-
  • олаф шолц

Германската статистическа служба вече предупреди през май, че страната е навлязла в рецесия

Берлин: Изправени сме пред много трудни години - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германия е изправена пред пет трудни години на екологичен индустриален преход, който "ще натовари" хората, предупреди министърът на икономиката Роберт Хабек, като същевременно призова правителството си да одобри нови субсидии за запазване на индустриалната база на страната, пише "Политико".

В отговор на нов доклад на Международния валутен фонд, според който икономиката на Германия ще се свие с 0,3 процентни пункта тази година, Хабек каза пред германската обществена телевизия ARD в сряда вечерта: "Данните определено не са добри".

Германската статистическа служба вече предупреди през май, че страната е навлязла в рецесия. Някои от най-големите компании в Германия започнаха да се отказват от страната, предизвиквайки страхове от деиндустриализация.

Хабек твърди, че този спад може да се обясни с високите цени на енергията, които Германия усеща по-силно от други страни, защото разчита на евтиния руски газ. Високите лихвени проценти също забавят инвестициите и световната търговия, добави той, което засяга особено Германия като страна, зависима от износа.

Въпреки че подчертава, че няма "никаква причина" да се реагира на тези проблеми с "German Angst" — позовавайки се на лозунг, описващ страха и колебанието, стереотипно свързани с германците, изправени пред големи предизвикателства, Хабек по-късно в телевизионното интервю сам направи някои груби забележки.

"Също така не искам да пренебрегвам факта, че това ще натовари хората", каза Хабек. "Предстои ни голям период на трансформация до 2030 г.", през което време Германия ще премине от традиционна индустриална база, зависеща от изкопаеми горива, към зелени енергии като водорода, каза той.

Той се застъпи за държавна подкрепа под формата на таван на цените на електроенергията за енергоемките компании в международната конкуренция, "за да могат да издържат на предизвикателствата на трансформацията и да имат достатъчно пари за инвестиции".

Хабек, високопоставен политик от Зелените - партия, която има история на предлагане на дълг за решаване на проблеми - призна, че предложените енергийни субсидии, които той насърчава от месеци, все още нямат мнозинство в управляващата коалиция. Тя включва фискално консервативната Свободна демократическа партия (FDP) на финансовия министър Кристиан Линднер, заедно със Социалдемократическата партия на канцлера Олаф Шолц, която досега е била на страната на Линднер, като се противопоставя на плановете на Хабек.

И все пак Зеленият политик, който действа и като вицеканцлер, твърди, че по същество Германия трябва да реши дали да наруши правилата си за дълга - което е забранено за FDP на Линднер - или да рискува загубата на индустриалната си база.

"Въпросът е: Заемаме ли пари или вече нямаме индустрия?", коментира Хабек. "Не ни остава много време, иначе компаниите ще кажат: Ще инвестираме, но вече не в Германия."


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво!

    120 6 Отговор
    Добра новина! Време е швабите да сърбате, каквото си надробихте.

    Коментиран от #32, #62

  • 2 Опорка

    116 3 Отговор
    Как се унищожава зорлем една държава. Местните кирчококорчовци имат от къде да черпят пример.

    Коментиран от #38

  • 3 Жалко

    9 67 Отговор
    4 милиона рускини ще трябва да се върнат в матушката.

    Коментиран от #42, #53, #63

  • 4 Дамммм

    98 2 Отговор
    Ама санкции до дупка бе-нали така козяци?
  • 5 Исторически парк

    105 3 Отговор
    На ви американски евтин втечнен газ мухагахах 😆🤣😂😂😁😄
  • 6 Американско посолство

    86 5 Отговор
    Абе те да не реват ами да почват всички фабрики да произвеждат леопарди, че губим войната в украйна по 25 леопарда стават на скрап всеки ден!
  • 7 Реално

    96 5 Отговор
    Свърши икономическото доминиране на германската индустрия-без руските суровини са аут...
  • 8 Ццц

    85 2 Отговор
    Санкциите работят! Санкционираните с ръст, санкциониращите в рецесия. Ще помагаме колкото и докато е нужно. После еврейските фондове ще помогнат на нас. На печелившите честито! На помагачите - сори.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Здрасти

    74 3 Отговор
    Идеално! Ще има увиснали по дърветата управляващи в Германия скоро ми се струва. И този негатив го дават да приключи до 5 год. 5години зле. Дано да са 5. Интересното е какво ще се случи с европейския съюз, при положение, че съществуването му е благодарение най-вече на Германия. Някак много песимистично се очертава бъдещето му. Интересното е когато дойде при нас това кво ни очаква.

    Коментиран от #55, #58

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Сандо

    76 5 Отговор
    Всеки,който е полегнал в краката на Хегемона рано или късно го чакат трудни години.Русия отказа и и наложиха война.Все пак жалко за Германия,за много хора тя беше страна-мечта и пример за подражание.

    Коментиран от #24, #27

  • 16 Ами

    66 1 Отговор
    Вие си се самоизправихте, ама защо и ние се хлъзнахме по вашата простотия. Изразът "изпаднал германец" се завръща на мода.
  • 17 Ръгай чушки в боба

    72 1 Отговор
    Германия КА- ПУТ!!! Така се получава, когато разчиташ на каубой да ти пази задника, а той праща бика да го разпори....
  • 18 Калпазанин

    64 2 Отговор
    Ами поканете още янки окупатори, слушайте те ги са кционирайте Путин. И ще дойдат още по добри години
  • 19 Ужаст

    56 1 Отговор
    И всичко това извършиха шестима рапанжии с една яхта. Под носа на натовските учения в Балтийско море.
    Катурнаха икономиката и индустрията на Германия- мотора на Европа.

    Коментиран от #22

  • 20 Ами

    57 1 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    където влезем, всичко се разпада. В случая това е една прекрасна новина.
  • 21 Пешо

    50 4 Отговор
    Лелелеле , като затворят заводите за Гоуф, Мерчани, аУдита и бЕМ веее, ко ша праят джени трол ? Китай не дава ресурси за АЙфооон , е настъпва тра.гедията. Майко мила , тези ще трябва да карат москвичи и китайски коли. Ще почнат да се молят за рубли и да сменят позициятА. Те са свикнали със смените на по важни неща и няма да им е трудно.
  • 22 Изпаднал германец

    23 4 Отговор

    До коментар #19 от "Ужаст":

    Поне са ми е мека китката.
  • 23 От страни

    59 1 Отговор
    Ей, ние сме свикнали на глад ама ония там даже не подозират как е възможно да стане. Гладът е оръжие в ръцете на дип стейта и през него искат хората сами да ги молят да въведат ред - новия световен ред. Имаше вече примери как може да бъде, когато в Англия хората са купували по половин краставица. ИмА вече моменти когато изведнъж от магазините исчезва храната. Как е възможно подобно нещо при пазарна икономика, когато е криза на ПРЕпроизводство? Имаше моменти когато в Европа измерваха доматето и краставиците с пергели и линии и не пускаха на пазара криви краставици та кво се е променило?
    Всичко това се прави искуствено, както и ковида. Честито, "европейци"...
  • 24 Ммм дааа

    43 0 Отговор

    До коментар #15 от "Сандо":

    кой каквото си надроби, това си сърба !
  • 25 Каро

    65 2 Отговор
    Отново англетата се оказаха предвидили тази умнотия и се измъкнаха по терлици. Как натискат за еврото да ни приберат златото, а и комисионерите във властта се натискат да ни довършат. Щом ДПС ни пише конституцията е ясно до къде сме я докарали.

    Коментиран от #28

  • 26 От страни

    37 1 Отговор
    Ча сега разбрах що мачкат Германия - половината от Германия е Русия. пРУСИЯ, боРУСИЯ са земи некога били заселени с славянски племена а реката беше Лаба.
  • 27 Любомир

    57 1 Отговор

    До коментар #15 от "Сандо":

    Е мечта е Германия. Станала е като близкия изток. Пълна с арабели и цога.ния вече. Фащ плана върви с пълна сила. И нас ни чака затриване.
  • 28 От страни

    47 2 Отговор

    До коментар #25 от "Каро":

    Те са тарторите на кризата затова са се измъкнали. Целта им е след распадането на Европа да сберат отломъците в една тяхна зона. Ние даже да не го мислим - нема да ни вземат. И е добре щото нашата зона е Русия.
  • 29 ще натовари" хората

    45 1 Отговор
    заради меките китки раздващи милиарди за зелевия бункер и пришълци и калинки и нато
  • 30 САЩ..

    29 1 Отговор
    Всичко в зелено и ще пожълтеят от зелено като слушат големият богат брат и малкия боец...
  • 31 ханс

    35 2 Отговор
    Швабите тъпи както през цялата им история
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Пръц

    37 3 Отговор

    До коментар #32 от "Колко да е браво бре семколюпчо???":

    Преди 30 г.нашата икономика беше зависима от СССР.Та не знам,кое е по-добре.Ама ако искаш можеш да сравниш покупателната възможност на българина преди и сега.Преди не познавах човек с кредит.Сега не познавам човек без кредит.

    Коментиран от #51

  • 34 Обърнете се към

    31 0 Отговор
    Урсула фон дер Лайееен. Тя продължава да лае и хапе и така предизвиква рецесията в Европа но нашите зад океански приятели са доволни че ние страдаме и привличат инвеститори от Европа в Щатите.
    А Урсула си лае а руския керван си върви. Китай гледа и се смее и си точи зъбите за Тайван.
  • 35 Наско

    26 0 Отговор

    До коментар #32 от "Колко да е браво бре семколюпчо???":

    Я кажи тука , какво зависи нашата икономика от Германската?! Каква икономика имаме ние?! Ти нещо за наивници ли ни взимаш? Два завода за евтина работна ръка и какви ли данъци внасят?
  • 36 Чичо Дончо каза

    22 0 Отговор
    Ха ха .Приземяване, приземяване, приземяване !
  • 37 ИВАН

    24 0 Отговор
    Белия човек е подложен на изтребление - по всякакъв начин ... Песента от мюзикъла Човека от Ла Манча ... Тъмен свят, мрачен свят дом на скръб и беди, свят лъжлив страшна крепост си ти ... цялата песен я има в ютуб

    Коментиран от #44

  • 38 нпо агент

    31 0 Отговор

    До коментар #2 от "Опорка":

    гросе дойче ИДИОТЕН...това го знае всеки с начално образование. "Компаниите ще кажат: Ще инвестираме, но вече не в Германия." Те го правят бягат с 200 в китай и сащ..и оставят социални слаби талибани с Хъ в устата..и тогава ще има революция на многодетни мюслимани..дойдохме за живот , а те искат да работим...Което никога няма да стане, от магаре инженер не става...
  • 39 ЕВРОФЕН

    38 0 Отговор
    От 2 години доставките на от Германия са все грешни. Най-накрая разбрахме защо - в склада работят само турци и други емигранти които са неграмотни. Не могат да четат и не знаят какво да натоварят от поръчките. Е как ще прогресира Германия???
  • 40 младен иванов

    28 0 Отговор
    Естествено, че ще натовари хората,а не политиците.Тези зелени фантазий,родени от зелени,кухи глави,са за сметка на обикновените хора,които ще плащат за немската зелена лудост.
  • 41 хаха

    16 0 Отговор
    Скоро и целия прогнил ге-й съюз .
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 РЕАЛИСТ

    19 0 Отговор

    До коментар #37 от "ИВАН":

    Прав си Иване, целта на господарите на света е да затрият бялата раса. Белите хора са едва 8 процента от населението на земята, но и това им се струва много.
  • 45 Яяяяяя

    14 0 Отговор

    До коментар #32 от "Колко да е браво бре семколюпчо???":

    За каква икономика говориш? Фризьорство и сервитьорство
  • 46 българина

    14 0 Отговор
    5??? унтерганг до дупка тъ паци такиа, два пъти война направихте а сега разказахте играта на цял континент... да си затвориш реакторите...... пълни нещастаници! колкото по далече от германия по добре, бъещето е на изток
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Ежко

    12 0 Отговор
    Бийте им шута на управляващите или си живейте със заблудите и страдайте!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Роко

    2 5 Отговор

    До коментар #33 от "Пръц":

    През любимия ти соц.затвор нямаше какво да си купиш за това и нямаше кредити умнико

    Коментиран от #59

  • 52 Кило

    8 0 Отговор
    Значи санкциите работят все пак хахаха
  • 53 Ами 8 милиона

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Жалко":

    Украинки Ко ще правят .
    Тия на нашето море ние ще си ги дондуркаме.
  • 54 безпартиен

    5 1 Отговор
    Истинската Германия с истинските германци свършиха на 9 май 1945!
  • 55 Коко

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Здрасти":

    И аз си мислех нещо подобно когато дойде демокрацията по телевизиите се говореше че на България и трябват четири-пет години да влезе в ритъм за да бъдеме заедно по икономически стандарт със западните страни но както виждаш че е това не се случи дори стана много по-зле тогава си говорихме с приятели брей това пет години съм много бе кога ще стане това време че да почувстваме нещо хубаво от запада но всъщност всичкото си е било чиста пропаганда и лъжа
    Нещата се обръщат в обратна посока западът вече няма да може да произвежда евтина продукция евтината продукция ще идва от азиатските държави не само Китай
    Ние българите отново объркахме пътя
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Кило

    2 0 Отговор
    Сега ще видят германците , кон боб яде ли. Не мисля , че нормалния германски гражданин , ще се съгласи с тази позиция на правителството , и както знаем там има крайнондесни , които набират сила с брутална скорост
  • 58 Конете като се ритат

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Здрасти":

    Магаретата отнасят къчове в главата, това ще стане с нас. Все по-зле ще става в мизерната територия.
  • 59 Пък сега

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "Роко":

    Като е пълно с парцали шити в Бангладеш и Индонезия и дрънкулки от Китай вече цъфна и върза.
  • 60 Верно ли ?

    4 0 Отговор
    И що така се получи бе, "умници" швабистански ?
    И пак Русия ли е виновна бе, тъпети ?
  • 61 Който търси...

    3 0 Отговор
    Търсихте си го и си го получихте, хайде обвинявайте пак рашките за тази работа!!!
  • 62 Да дааа

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Браво!":

    Засега е на един кат но дойде ли зимата катовете ще се увеличат прогресивно.Зелените ще довършат швабите.Без ядрена енергетика са обречени,престои им болезнена рецесия и икономически крах който ще и повлече ЕС.
  • 63 Хари Потър

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Жалко":

    Ще се върнат защото в ЕС им педстои студ и глад.
  • 64 СЪВЕТ

    0 0 Отговор
    Зелена политика = пестене и по-голяма бедност!
Новини по държави: