Last news in Fakti

23 Октомври, 2023 23:35 1 730 7

Германия: рекордни постъпления от кучешки данък

  • кучета-
  • животни-
  • данък-
  • германия-
  • куче-
  • кучешки данък-
  • пари-
  • домашни любимци-
  • данъци

Миналата година германските общини са събрали рекордните 414 милиона евро от такси за кучета

Германия: рекордни постъпления от кучешки данък - 1
Снимка: Shutterstock

Немалко хора в Германия си взеха куче по време на пандемията от Ковид. Тази тенденция също допринесе за допълнителните постъпления в хазната. Събраната сума от кучешки данък през 2022 година е с 3,3% повече, отколкото година по-рано, когато постъпленията са възлизали на 401 милиона евро. За 10 години увеличението е с цели 44 процента - през 2012 година постъпленията от такси, плащани от собствениците на домашни кучета, са били 288 милиона евро.

Таксите за кучета представляват общински данък, който се определя именно от общините, пише в своя публикация АРД. На много места сумата, която стопаните на кучетата плащат, зависи не само от броя на четириногите в домакинството, но и от тяхната порода, например.

Какъв е кучешкият данък?

Във Франкфурт на Майн за гледането на куче, попадащо в списъка на домашните любимци със специални правила, се начисляват по 900 евро данък годишно. В тази категория влизат питбул териерите, бултериерите, американските бултериери и ротвайлерите. За останалите четириноги, които не са опасни, налогът е много по-нисък - 102 евро на година. За сравнение - в София, според Приложение № 8 на наредба на Столична община за местните такси и услуги, годишно се плаща по 24 лева за притежание на куче. Таксата не е била увеличавана от 2007 година. В Пловдив от 2013 г. таксата е 30 лева на година. Стопаните на кастрирани кучета се освобождават от таксата.

По-скъпа кучешка и котешка храна

Германската обществено-правна медия АРД припомня, че през миналата година значително са нараснали разходите на стопаните за храна на домашните им любимци. Според Федералната статистическа служба кучешката и котешката храна е поскъпнала с 11,8% през 2022 г. спрямо предишната година - при 6,9 процента обща инфлация през въпросния период. Значително е поскъпнало и посещението при ветеринарен лекар. През август 2023 г. услугата е струвала с 27,2% повече, отколкото година по-рано. Тарифата за таксите на ветеринарните лекари в Германия беше актуализирана в края на ноември 2022 година.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    12 4 Отговор
    Младите семейства предпочитат да гледат кучета ,отколкото деца.Такава е тенденцията.Похвалете се колко бебета са се родили ,а не колко пари сте събрали от хората,които по една или друга причина не могат да си позволят да отглеждат деца.
  • 2 2222

    12 2 Отговор
    БЕБЕТАТА ГИ ПРАВЯТ САМО АРАБЕЛИТЕ ВЕЧЕ
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Нещо, свързано с кучетата,

    2 0 Отговор
    за мен заби последния пирон в ковчега на "западната цивилизация". Миналата година в Германия се проведе "прайд на зоофилите" в защита на техните "права". В репортажа участник в прайда обясняваше надълго и нашироко каква силна и емоционална връзка имал с кучето си, каквато не можел да има с друг човек. След няколко месеца Испания декриминизира зоофилията. Големият въпрос е къде са организациите за защита на правата на животните, като ПЕТА например, и как стана така, че започват да се толерират и най-гнусните перверзии? Да вметна, че Зелето не спира да копае дъното принципно. Освен това всичките им материали на български звучат твърде бездарно и сякаш заети от някой брой на комунистическата преса.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ттт

    4 0 Отговор
    А у нас кучешки ла... навсякъде около блоковете. Лешперите от общината не си мръдват пръста да глобят някого .
  • 7 А деца

    0 1 Отговор
    нямате, нали? Ми възпитавайте си кучетата...
Новини по държави: