Last news in Fakti

7 Август, 2023 06:00 5 341 87

Добре ли е еврото за България: дългият и краткият отговор

  • евро-
  • еврозона-
  • хърватия-
  • инфлация

Напротив, еврото може да има и положителен ефект върху цените, какъвто донякъде видяхме в Хърватия

Добре ли е еврото за България: дългият и краткият отговор - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Добро решение ли е да се въведе еврото в България? На този въпрос икономистът Красен Станчев дава един дълъг и един кратък отговор. Ето какво казва той в интервю за ДВ:

ДВ: Проф. Станчев, Съветът за икономически анализи публикува анализ за икономическите ефекти за България от присъединяването към еврозоната. Изброени са четири фактора, които мери този Съвет: ефектите върху инфлацията, търговската интеграция, капиталовите потоци и лихвените проценти. Бихте ли обяснили на разбираем език тези фактори?

Красен Станчев: Тези фактори са така наречените "количествени" или проверими критерии за членство в еврозоната. Първият е свързан с инфлацията - тук имаме позоваване на тревогите на българското общество. Дава се традиционното обяснение: че практически няма такива негативни ефекти, породени специално от влизането в еврозоната.

ДВ: Тоест, подготовката за еврозоната няма общо с инфлацията?

Станчев: Напротив, еврото може да има и положителен ефект върху цените, какъвто донякъде видяхме в Хърватия. Колкото до втория фактор, търговската интеграция: това са ползите от намаляването на пречките пред търговията. За България това ще има много положителен ефект поради една много проста причина: някои местни монополи ще престанат да действат.

На трето място авторите споменават още нещо, което не е ново. Писали са го и други автори. За мен е много важно да се види какъв е ефектът от управлението на банките в България и управлението на банките в еврозоната. Най-съществената разлика е следната: минималните задължителни резерви в България са 12% от кредитния портфейл на банките, докато в еврозоната е само 1 процент. Авторите се опитват да оценят какъв би бил рискът за България, ако тези пари изведнъж се освободят. Рискът според мен не е тривиален. Според тях българските банки ще дадат на депозит своите средства в Европейската централна банка (ЕЦБ), откъдето ще получат ресурс с доста изгоден лихвен процент - 3,5%. Такъв лихвен процент няма как да има по друг начин. Разликата между 12 и 1 е много голяма, тя е 12 пъти и българските банки може да се изкушат да дават кредити относително бързо и без много да мислят какво точно финансират.

ДВ: Но нали ЕЦБ ги контролира?

Станчев: Тя и в момента контролира основните пет български банки, тъй като България е част от банковия съюз. Въпросът е какво се случва, когато - тук стигам до четвъртия критерий - се получи залпово облекчаване на възможностите за финансиране на правителствени проекти и за всички страни имаме увеличаване на държавните дългове, макар и несъществено. Това вероятно ще се случи на България, въпросът е за какво отиват тези пари. В доклада, за който говорим, не се споменават обаче някои други рискове, например рисковете от управлението на самата еврозона, включително и на дълговете. Друго нещо, което е специфично за България: страната трябва да се справи с организираната престъпност и корупцията, да наложи върховенството на закона. Защото, както казва комюникето на ЕЦБ, това е много важно за финансите и разплащателната система на страната. Тоест, трябва да се имат предвид специфичните български рискове и общите рискове в еврозоната.

ДВ: В този анализ се натъкваме на едно изречение, което на пръв поглед звучи тревожно: "еднократно първоначално увеличаване на ценовите нива" след въвеждането на еврото. Какво означава това?

Станчев: Има се предвид, че има превалутиране и специално в областта на услугите - ресторанти, хотели и т.н. - е възможно да има по-залпово изравняване. Но при прегледа на всички цени и цялото ценово равнище това се оказва съвсем несъществено, така ще бъде и в България. Но тук има още институционални неща, които не се разглеждат в доклада. Например: функционирането на пазара на труда, който в България трябва да бъде усъвършенстван по някакъв начин. Включително и за да се намали сивотата в ресторантьорския бранш. Казано другояче: Кодексът на труда, а не еврото е проблемът, когато става дума за сферата на услугите в България.

ДВ: Добре, какво можем да кажем под черта: добро решение ли е да се въведе еврото в България?

Станчев: Трябва да отговоря малко по-дълго. Когато става дума за участие във валутен съюз, ние трябва да гледаме не само страната, която се присъединява, но и перспективите за самата еврозона. Допреди две години тези перспективи бяха по-лоши, но после политиката на ЕЦБ постепенно започна да се връща към изискванията на договорите за функциониране на Европейския съюз. Тоест, основната мисия на ЕЦБ е поддържане на стабилност на цените, контрол над инфлацията и паричната маса. В същото време в ЕС има безкрайно много елементи на централно регулаторно планиране, които създават рискове и увеличават правителствените разходи. След което правителствата се опитват да влияят върху ЕЦБ и върху националните банки да увеличават паричната маса. Тоест, ЕЦБ трябва да следи да не се печатат повече пари, отколкото има нужда икономиката. Това беше проблем до 2021 година.

ДВ: Това беше дългият отговор. А краткият? Да или не?

Станчев: Краткият е, че тази негативна тенденция, която се забелязваше до 2021 година, сега е убита в ЕС и според мен има движение към връщане към принципите на управление на ЕЦБ - и тези принципи много приличат на принципите на управление на икономиките с Валутен съвет, каквато е България.

ДВ: С други думи, въвеждането на еврото е добре за България, така ли?

Станчев: Да, мисля, че е добре за хората и за фирмите в България. Първоначалните критерии, които изброихме: стабилни цени, ниски лихвени проценти, предвидимост, ниски разходи за осъществяване на бизнес, по-голяма икономика - всичко това е много добре. И смятам, че България може да се справи с членството и с вътрешните си проблеми по-добре, стига те да бъдат осъзнати и добре разписани.

ДВ: Накрая един страничен въпрос, свързан с българското евро. Управителят на БНБ предложи на гурта на българските монети да пише "Боже, пази България". Но не е ли това неприемливо за хората, които не вярват в Бог? Не трябва ли парите да са религиозно неутрални? Или пък поне да пише "Боже, пази България и другите страни от еврозоната"?

Станчев: Съгласен съм, че парите трябва да бъдат неутрални. Всъщност мотивът за този предварителен дизайн на монетите е копиране на монетната политика при възникването на щатския долар: "In god we trust". Тогава повечето хора наистина са вярвали в Господ. И сега също много хора вярват, но не чак толкова много. Между другото, етимологията на думата "Бог" е "участ", донякъде "късмет"…


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Последния Софиянец

    114 19 Отговор
    Краткия отговор : НЕ!
  • 4 Жиката

    109 20 Отговор
    Кво евро лви пет лева бе,стига лъгахте колко е добре с еврото,вижда се навсякъде колко е добре

    Коментиран от #85

  • 5 веднага отговарям

    110 20 Отговор
    краткият оговор е НЕ а дългия НЕ НЕ Е ДОБРЕ!
  • 6 САТЪРА НА ХАНА

    76 12 Отговор
    ДОБРЕ ДЕ ... ИМАШЕ Е СТАТИЯТА В ДИР БГ , ДНЕВНИК, 24 ЧАСА , СЕГА И ТУК
    ....
    ПОЧВА ДА ПРИЛИЧА НА ТЪРГОВСКА РЕКЛАМА НА ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ :))
    .... КАТО С РАУНДЪП - ОТКАКТО МОНСАНТО Я КУПИ БАЙЕР , РАУНДЪП
    СТАНА НЕ ОТРОВЕН ПЕСТИЦИД :()
  • 7 Мдаа..

    94 11 Отговор
    Натрапват ли ти НЕЩО 24 часа нон-стоп НЕЩОТО работи против теб на 100%.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Георги

    80 20 Отговор
    Еврото ще е супер за богатите и кошмар за бедните

    Коментиран от #15

  • 10 Еврото

    55 10 Отговор
    Е добре с европейски заплати и пенсии а не с български
  • 11 Уса

    76 12 Отговор
    А колко дългове ще поемем от ЕС става въпрос за около 20 трилиона тотал?Приемането на еврото не гарантира,че мафията ще спре да злоупотребява
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Наско

    26 6 Отговор
    Гладно куче кокал сънува
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Последния Софиянец

    16 27 Отговор

    До коментар #9 от "Георги":

    Като гледам сега в България няма въведено Евро,но левът е супер за богатите и кошмар за бедните
  • 16 Тръмп

    33 10 Отговор
    Аборигените няма какво да ядат затъжили се за еврото
  • 17 Софиянец

    14 7 Отговор
    Може само за нас в провинцията не
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Пенсионер

    43 9 Отговор
    Цените същите пенсии и заплати наполовина това ни чака щото тук е България и няма закони
  • 20 Язе Сам

    28 9 Отговор
    От нас не зависи, тяхно е решението ние сме разходен материал.
  • 21 Българин

    27 14 Отговор
    каквото им е заповядано ще го направят няма смисъл да се хабим да пишем
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Мишел

    52 8 Отговор
    Единственото добро в случая е, че досега в историята няма случай, при който България да се е присъединила към съюз и той да не се е разпаднал и изчезнал.

    Коментиран от #86

  • 24 Кафе

    44 10 Отговор
    Всички имаме роднини в чужбина.Питайте роднините си на запад за ценовия шок след еврото.

    1.Едно кафе на 1 януари 2024 ще е 1 лев, На 31 декември 2024 - едно евро. Няма кой да следи повишение на цените за дълък период.Навякъде в страните след приемане на евро инфацията е 200% за една година или 18 месеца. Например Германия, Прибалтика, навсякъде!!!!

    2. Отношението Debt/ GDP в Гърция, Италия, Испания е 150-200 %. В България е 45%
    Питам: кой на кого ще плаща дълга пряко еили косвено било то с печатане на евро или по дрг начин???

    3. Наличните ти пари ще се блокират с въвеждане на цифровото евро.

    4. Раждаемостта в евеозоната е по-ниска от тази в страните извън нея.
    5. . Банките ще бъдат улеснени при вземане на заеми. Те ще се използват за потебление, а не за развитие на високи техниологии. Отношението ни Debt/ GDP ще расте неограничено 60-80-100%
  • 25 Икономист

    39 6 Отговор
    "минималните задължителни резерви в България са 12% от кредитния портфейл на банките, докато в еврозоната е само 1 процент"

    Ето къде е заровено кучето и за какво ни натискат да приемем еврото - да прилапат едни пари а дали ще се вдигнат цените или не изобщо не ги интересува и дали е добре за българина или не.

    Друг е въпроса колко ще са стабилни някои банки с 1% резерви и дали няма да гърмят една след друга.
  • 26 ЕВРОНЮЗ

    39 12 Отговор
    Горещо препоръчвам на мисирки пишещи по темата да влезнат в един италиански ресторант в София и попитат италианците защо са там и какъв съвет биха ни дали. Еврото е най обикновенна колониална хартия на глобалния финансов капитал. Също като Колониалния Френски франк в Африка.... Защо в Полша и Унгария живеят най добре от европейците.?? Защо италиански фирми масово от години се изнасят в Полша.?? НЕ.. НЕ И САМО НЕ..

    Коментиран от #87

  • 27 Агитацията

    44 5 Отговор
    за приемане на еврото върви с пълна сила. Нека с референдума да проверим колко е успешна. Явно самите агитатори не си вярват и за това всячески отказват провеждането му.

    Коментиран от #30

  • 28 Баце

    45 6 Отговор
    Всеки знае, че ако се проведе референдум, гласовете ще са 1 към 4, срещу еврото.
    Първото правило да преминем към еврото бе, доходите ни да се приближат на поне 50% от еврозоната, а ние сме още на 30%. Как ще живееш с тия доходи и цени близки в еврозоната. С една дума, още обедняване, всички пари ще отиват за сметки и храна, ще се лишаваме от услуги и дрехи, от ремонти и подмяна на техники, а те вече едвам изкарват гарациите си... И най важния въпрос, как един беден народ, ще получи милиарди задлъжнелост от влизането ни в нея, която е излапане от богатите държави. Никога еврото, поне в следващите 5 -10год, до като не се променят правилата, минем 50% от възнаграждението в зоната, и предоговорим правата, като равни, а не на втора скорост.
  • 29 Анонимен

    35 3 Отговор
    Всички съюзи в историята са се разпадали и ЕС се крепи на косъм, на Франция и Испания се размина за малко да бъде избрано правителство, което е за излизане от ЕС. Без още една от водещите западни икономики, ще падне ЕС и еврото ще се обезцени. Тези със собствени валути няма да пострадат.

    Коментиран от #48

  • 30 Отговор

    39 5 Отговор

    До коментар #27 от "Агитацията":

    Продажните депутати отхвърлят референдума срещу еврото.
    Но той трябва да се състои без санкция на Народното събрание, защото лигитимните подписи за него са над 400 хиляди. Президентът да го насрочи проради:
    1.Международният ратифициран договор за стоенето в чакалнята в еврозоната няма срок.
    2. Референдумът не отхвърля еврото сaмо го отлага
    3. Не се нуждае от санкция на Народното събрание, защото лигитимните подписи за него са над 400 хиляди.

    Коментиран от #37

  • 31 Не е добре

    32 6 Отговор
    Защо? Еврото е една изкуствена валута. Една обща кобила, която всеки язди и никой не в храни и не се грижи за нея. Е, тогава? Какво става след време с нея? Умира. Е, еврото е точно пред това "умиране"
    Ама и доларите и даже и швейцарските франкове са така. Днес най-добрият вариант е да си останем с нашия лев. Цялата международна система силно "се клати" и скоро ще има огромни изменения, както по време и след 2-та световна война. Всяка стъпка сега в която и да е посока , крие огромни рискове. Първо да изчакаме да видим, кои ще са новите "победители" на тази световна война днес и след това да "минем" на тяхна страна. Никакво евро. Те са фалирали!

    Коментиран от #45

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Фон дер Миндер

    28 4 Отговор
    Само едно тънко въпросче имам . Подмяната на референдум с пропаганда ли е най-висшата форма на демокрацията? Разбира се, питам за "правилната " пропаганда.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Да, така е

    31 4 Отговор

    До коментар #30 от "Отговор":

    Но в момента на власт са НЕизбирани. Те взеха властта само със 7 до 10%, с "ала-бала" и за това НЕ спазват законите и Конституцията на страната. Даже имат и фашистки уклон, подобни на целия "съюз" и Крайна днес.
    Те не се интересуват от волята на народа, следователно са антинародно управление... Нямат нищо общо с нашия народ и би трябвало да бъдат свалени. Колкото по-бързо, толкова по-добре!
    Иначе може и във войната да ни вкарат. Поредната национална катастрофа...
  • 38 Възмутен наблюдател

    34 4 Отговор
    Красен Станчев е много нагъл соросоид и сътрудник на Западни тайни служби. А що се отнася до налагането на еврото, искам да напомня на читателите и коментаторите, че нашите предци са си дали живота, за да можем да имаме национална парична единица.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Бай Ганьо

    30 5 Отговор
    Краткият отговор - добре за България е да прави точно обратното на това, което пише дойче зеле.
  • 42 нннн

    27 5 Отговор
    Партиите, които саботираха референдума, трябва да бъдат наказани жестоко на местните избори. Ни кмет, ни общински съветник! Мнението и на Сулю, и на Пулю го чухме. А какво е мнението на народа ?

    Коментиран от #51

  • 43 "Боже, пази България от еврозоната"

    21 4 Отговор
    Това требе да пише
  • 44 ежко

    23 2 Отговор
    Велето що не напише как ЕЦБ задължи на Германската централна банка да изкупи държавни облигазии на закъсалите страни в Еврозоната за милиони евро?Как германската банка поусна възражение, и как то беше отхвърлено /и то с право/......
    Та кое му е доброто на отказването от паричен суверенитет?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Тома

    18 1 Отговор
    Този кога стана професор че започна и той да ги яде
  • 47 Евро?

    23 4 Отговор
    НИКОГА. Да се плащат дълговете на Гърция и Украйна. Да се вземат спестяванията от 18 милиарда на българите.
  • 48 Експерт

    1 17 Отговор

    До коментар #29 от "Анонимен":

    НИЕ СМЕ В БОРД, КУХ.АР И РЕАЛНО СМЕ В ЕВРОЗОНАТА С КУРС 1евро=1,95583лв.,
    А ЛЕВ НЯМА ОТ 1997г. СЛЕД ХИПЕРИНФЛАЦИЯ И ДЕВАЛВАЦИЯ НА ЛЕВА 1/1000!!!

    Коментиран от #53, #65

  • 49 Немо

    18 2 Отговор
    ИМА ПО ЗАКОН 640 ХИЛЯДИ СЪБРАНИ ВАЛИДНИ ПОДПИСА НА БЪЛГАРИ ЗА СВИКВАНЕ НА РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЕВРОТО.
    ДОРИ И КРАДЛИВАТА ШАЙКА ГЕРБ И П...РАСИТЕ ОТ ППДБ ДА ИГНОРИРАТ ЖЕЛАНИЕТО НА БЪЛГАРИТЕ ЗА СВИКВАНЕ НА РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЕВРОЗОНАТА НАЙ ХУБАВОТО Е,ЧЕ БЪЛГАРИЯ КЪМ КОЙТО И СЪЮЗ ИЛИ ИМПЕРИЯ ДА СЕ Е ПРИСЪЕДИНИЛА ,ВСЕ СА СЕ РАЗПАДАЛИ.
    ТОВА НИ Е КАРМАТА ОТ ВРЕМЕ ОНО ДА ПОГРЕБВАМЕ ИМПЕРИИНИ СЪЮЗИ.
  • 50 Не, не и не...

    21 1 Отговор
    Помните ли, какво стана с общото купуване на ваксините срещу Ковида? Някаква си лелка, далече, далече в "съюза", решила, че ще ни трябват по 10 ваксини на калпак и ги "купила" та за нас? И то на такава цена, да ти се завие главата....
    Нито се е интересувала от нас, нито е знаела, имаме ли болни от това, искаме ли да се инжектираме с това и тн. НО, тя РЕШИЛА, вместо нас. А ние да ПЛАЩАМЕ , каквото тя е решила?
    Еми с еврото ще стане точно така. Те ЩЕ СИ РЕШАВАТ, БЕЗ ДА СЕ ИНТЕРЕСУВАТ от нас...ама дали за нас е добре или не, няма да им пука...
    Е, сега плащаме милиони евра за "ваксини", които нито ни трябват, нито сме искали изобщо. С еврото ще ни вземат нашите пари и ще си плащат техните огромни дългове. Болен здрав носи. Не и не на този извратен комунизъм...
  • 51 Аз съм прост като Бочко

    4 22 Отговор

    До коментар #42 от "нннн":

    Народът е наивно дете, което се води за носа от популисти, като Копейкин!!! Той се бореше срещу ваксините, а депутатите му ваксинирани...циничен руски парцал!!!

    Коментиран от #55, #56

  • 52 Мнение

    14 1 Отговор
    Само като един нормален човек види логото на nazistkiа пропаганден сайт Дойче веле ,вече няма смисъл да чете статията.
    Всички знаем каков ще се леее в нея/
    Пропаганда и лъжи.
  • 53 Може да си в "борд", НО

    21 2 Отговор

    До коментар #48 от "Експерт":

    Това не в да СИ в еврозоната. Там напълно си губиш суверенитета върху парите. Други ще ти определят цялата парична политика. Те ще определят и кредитите и дълговете и бюджетите и всиоко.
    При борда, ако не тинхаресва, просто го ПРЕКЪСВАШ и си вън от всякаква зависимост.
    А от еврозоната НЯМА излизане. Един път приели това, НЕ може да се излезе. Какво е това устройство, от което не може да се излезе? КАПАН!!! Сега ясно ли ти е?
  • 54 бедност и корупция

    18 1 Отговор
    Соро-со-идна медия интревюира со-ро-соиден анализатор.....Въвеждането на Еврото сега е добре за крадливите ни политици, които ще могат да теглят неограничени заеми. Техните "спестявания от закуски" отдавна са в долари и евро и са в оф-шорните компании. Отпада валутния борд, отпада фиксирания курс. Бедните ще станат още по-бедни!
  • 55 Сори, но нямаш логика

    22 1 Отговор

    До коментар #51 от "Аз съм прост като Бочко":

    Само простите се набоцкаха. Който беше информиран и умен, не си слага от тези отрови.
    А глупави има във всички партии...
    Против тн "ваксиниране" бяха умните. Понеже тези инжекции не бяха ваксини, а фейк. Знаеш ли, колко време се разработва и е готова една ваксина? Около 10 години. Е, кой може да "заобиколи" това и без необходимите тестове за безопасност да пусне някаква "ваксина"? Само корумпирани политици. И точно там е заровено кучето.
    Сега същите корумпирани искат да ни вкарат еврото, за да прилапат едни милиарди, народна пара. А останалото е ала-бала за балъците.. ти май си от тях?
  • 56 нннн

    25 0 Отговор

    До коментар #51 от "Аз съм прост като Бочко":

    И нобеловият лауреат Ханке ли е прост, като казва да не бързаме с еврото? Много българи с научни и всякакви титли твърдят същото. .. Народът е мъдър - казват политиците на изборите. Народът е прост - казват след изборите и я карат съвсем през просото.
  • 57 125

    18 0 Отговор
    С кое право DW се намесва грубо във вътрешнити работи на България.Тук те са гости, а се държат като господари. Като немска или американска медия / извинявам се , но не зная точно/ защо не ни информират за икономичекото и политическо състояние в Германия, за трудностите пред тройната коалиция, която управлява в момента. Нито дума.За еврото : от неговото въвеждане имат полза само Германия и отчасти Франция. В бившите соц. страни казаха категорично : Евро, когато икономиката и заплатите станат като тези в Германия.
  • 58 БАЦЕ ЕООД

    11 0 Отговор
    Шенген да, но приемане на еврото би било икономическа крачка назад за гражданите.
  • 59 Сали

    11 0 Отговор
    Те не чуват които са ги избрали. Правят неща каквото им каже САЩ. Решението е големите градове да излязат на улицата и да им поломят физиономиите защото те не разбират от дума
  • 60 ФИЛИП ГЕОРГИЕВ

    14 0 Отговор
    БЕШЕ ДОБРЕ ПРЕЗ 2007-МА. СЕГА Е БЕЗУМИЕ. ОТ РЕШЕНИЕТО НА КОНСТИТУЦИОННИТЕ СЪДИИ ЗА РЕФЕРЕНДУМ ЩЕ РАЗБЕРЕМ ДАЛИ СА НЕЗАВИСИМИ ИЛИ НЕЗАВИСЕЩИ. АКО ГО ОТМЕНЯТ СМЕ ДЛЪЖНИ НЕ САМО ДА ИЗСКОЧИМ НА ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА АМИ И ДА ПОЧНЕМ ДА ГИ ВАДИМ. ТЕ И БЕЗ ТОВА СА ЗА ВАДЕНЕ. ИНАЧЕ НАШАТА УПРАВЛЯВАЩА УTAЙKA ПРАВИ ТОВА КОЕТО И НАРЕДЯТ.
  • 61 Бачо Киро

    7 0 Отговор
    Тоя бастун що не коментира ефекта на въвеждането на еврото примерно в Германия и Гърция? Понеже го усетих от първа ръка, веднага и отговора - в Германия още на другия ден само смениха знака на валутата при почти всички неща - демек от днес за утре се увеличи двойно всичко.
    В Гърция се увеличи постепенно, затова пък многократно - кило домати от 50-70 драхми на 2.50... 1 евро е 340 драхми.
    Няма как една силна икономика и една слаба икономика в ЕС да ползват една и съща валута и да е добре и за двете ....
    При нас ситуацията е като в Германия - предпоставя за смяна на знака. Както познаваме нашите "политици" въобще не си правя илюзии, че няма да се вдигне всичко точно за 24 часа х2. Само че заплатите на германците в марки са в друго измерение спрямо българските.
  • 62 ПБФ

    5 0 Отговор
    Отговорът е много лесен!

    Зависи от това дали страната най-после ще се оттърве от системното недофинансиране или напротив, ще затъне още в него.
    Хората нямат достъп до достатъчно финанси да се подредят домовете и поддържат семейния бюджет.
    Предприемачите нямат достатъчно средства да си реализират идеите.
    Държавата няма достатъчно средства за да подигури социални услуги, инфраструктура и сигурност.

    И това недофинансиране е пряко изражение на външната ни зависимост, на мизерията и несполуките ни от десетилетия, да не кажа век.

    Останалото са врели-некипели, които по един ил идруг начин изкривяват фактите с цел оправдание и замазване или политическа капитализация от недоимъка.

    Коментиран от #64

  • 63 Злати Минкова

    3 4 Отговор
    Еврото си го ползвайте в Германия. Ние в моето плевенско село ще си ползваме левчетата със Захари Стоянов с многото нули, а скоро и най-новата емисия банкноти с Алеко. Кристалната топка ми казва, че ще станем милионери, както и кафето, на което гледам в момента. Всичко познавам, по-късно ще оставя телефон за връзка.
  • 64 ПБФ

    6 1 Отговор

    До коментар #62 от "ПБФ":

    Смятам да изпреваря евентуалният тъпоъгълен трол, който ще ми посочи летуващите в Гърция и Турция, лимзиниуте по улиците или пълните заведения:

    1. Говоря за мноизнството гражцдани, а не за малцинството спечелили от разрухата.
    2. Икономическата свобода не опира до иедьението и пиеньото по заведения, 1-2 екскурзии годишно или 2-та тона ламарина с дригател! Много повече е нужно.
    А у нас дори повечето "богати" са дефакто слаба и зависима от няКОЙ прослойка.
  • 65 Азззззззз

    10 2 Отговор

    До коментар #48 от "Експерт":

    Тогава какъв е проблема да си останем с левчетата бре експерте? Нали са все едно евраци, нека сме си с левове! Или става дума за един резерв за крадене...

    Коментиран от #71

  • 66 Българин, инженер

    5 9 Отговор
    Еврото е добро за България и за всички, дори и за тези, които нямат достатъчно IQ да го осъзнаят. До 1 година след въвеждането му хората ще са забравили за всички простотии, които се изговориха против еврото.

    Коментиран от #69

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Коз

    8 3 Отговор
    Кратък отговор: не. Дълъг отговор: нееееее
  • 69 Тапа Нар

    4 4 Отговор

    До коментар #66 от "Българин, инженер":

    говори с който и да е грък и ела пак да ни лъжеш

    Коментиран от #80

  • 70 Добре е!

    4 5 Отговор
    Хърватия ни изпревари за Еврозоната, влязоха след нас в ЕС, а преди нас приеха еврото. А ние още се назландисваме.

    Коментиран от #72

  • 71 Реалност

    3 7 Отговор

    До коментар #65 от "Азззззззз":

    Проблемът с левчетата е против туризма у нас. Като приемем еврото, туристите ще идват по-лесно без да обменят валута, ще плащат с техните банкови карти. Българите, които живеят в ЕС ще пращат пари на близките си без такси за обмяна...

    Коментиран от #74

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Никаква

    3 5 Отговор
    Ползата от левчето е никаква!

    Коментиран от #76

  • 74 Бок Лук

    4 2 Отговор

    До коментар #71 от "Реалност":

    те се избиват туристите да идват в нашата клуака. Айде по-сериозно
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Дефекиращият с вълци

    4 2 Отговор

    До коментар #73 от "Никаква":

    за продажниците и ползата от България е никаква
  • 77 Истината

    3 5 Отговор
    Еврото е добро за икономиката на България, а оттам ще се вдигнат и доходите!

    Коментиран от #78, #79

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Тес Тис

    2 0 Отговор

    До коментар #77 от "Истината":

    аргумент нещо да дадеш? или за троловете аргументите са незадължителни?
  • 80 Българин

    2 4 Отговор

    До коментар #69 от "Тапа Нар":

    С доста Гърци, Германци, Белгийци и Французи съм разговарял при честите си командировки. Нито един от тях не е против еврото.
  • 81 Ал Тъпоне

    5 1 Отговор
    "Когато си беден не си навирай голите задни части там, където богатите си мерят онези работи" Стара индианска поговорка!
  • 82 бай Даньо

    1 2 Отговор
    еврото не е добре за копейките, и те са хора да мислим за тях !
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    През последните години много европейски пенсионери се заселиха в България. Причината е проста - при 1000 евро пенсия - кой като теб в България и колко български пенсионери, че и трудящи се, са с доход от 2000 лева.!? Сега инфлацията расте и управляващите са щастливи- тях бълха ги ухапала ! Но цените се изравняват, че и задминават средноевропейските. В един момент, като захапем евро-то, ще сме " в крак" с Брюксел.
    Навярно за България като държава тая парична реформа ще е добра. Да му мислят тези, чиито доходи са до 1000 лева........ Кой в Европа живее с 250 -500 евро на месец ??
    И кога ще дойде бленуваната демокрация с високите доходи ? Сит на гладен вяра НЯМА !! Още по-малко вяра хваща Дойче веле !!
  • 85 олга

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Жиката":

    Жувка, обръщай всико което имаш в рубли
  • 86 маша

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Мишел":

    обръщай в рубли
  • 87 Експерт

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "ЕВРОНЮЗ":

    В Унгария, драги инфлацията е ТРИ ПЪТИ ПО-ГОЛЯМА ОТ БЪЛГАРСКАТА !!!