Last news in Fakti

4 Август, 2023 19:19 1 542 3

Глас народен! Крайната десница влиза в управлението на четвърта област в Испания

  • испания-
  • вокс-
  • подемос-
  • педро санчес-
  • арагон

Консервативната Народна партия и крайнодясната формация "Вокс" се договориха за формиране на регионално правителство в област Арагон - четвъртото по рода си споразумение в страната

Глас народен! Крайната десница влиза в управлението на четвърта област в Испания - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Консервативната Народна партия (НП) и крайнодясната формация "Вокс" се договориха днес за формиране на регионално правителство в област Арагон - четвъртото по рода си споразумение в страната, като преговорите продължават и на национално ниво за сформиране на мнозинство след парламентарните избори на 23 юли, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Като първа политическа сила, но без абсолютно мнозинство в тази област в Североизточна Испания след общинските и регионални избори на 28 май, НП трябваше до 26 август да постигне коалиционно споразумение с ултранационалистическата формация, за да избегне нов вот.

Постигнатото днес споразумение, обявено официално на пресконференция, предоставя председателството на регионалното правителство на Хорхе Аскон от НП, ат "Вокс" ще получи две министерства: на земеделието и на териториалното развитие и правосъдието.

Така Арагон става четвъртата област в Испания, където крайната десница е на власт като част от коалиция, след Кастилия и Леон от миналата година и автономната област Валенсия, както и Естремадура, където бяха постигнати подобни споразумения след регионалните избори на 28 май.

Тези избори, белязани от поражение на левицата, убедиха премиера социалист Педро Санчес да свика предсрочни парламентарни избори на 23 юли, на които левите партии успяха да "се върнат в играта", но не и да спечелят заедно мнозинство, отбелязва АФП.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    13 1 Отговор
    Както върви либерастите в ЕС ще берат ядове.
  • 2 гост

    5 1 Отговор
    Политиката на либерастите в Европа, подчинена на САЩ води до рязко засилване на радикалните политически движения - за сега ДЕСНИ, но скоро се очакват и крайно ЛЕВИ !
  • 3 Ха ха

    4 1 Отговор
    Хората се осъзнават и скоро ЕС или ще бъде икономически или ще се разпадне.Нашите неолиберали прекратиха концесията на Росенец не в национален интерес ,а да се прави постоянна база на САЩ срещу Русия.Близо сме до трета световна и ако не ги изринем лошони се пише
Новини по държави: