Last news in Fakti

4 Септември, 2023 16:07 3 474 6

Голямото завръщане на сепаратист номер 1

  • испания-
  • карлес пучдемон-
  • педро санчес-
  • каталуния-
  • алберто нунес фейхоо

Испанският заместник-премиер ще се срещне с избягалия каталунски лидер Карлес Пучдемон за разговори за ново правителство

Голямото завръщане на сепаратист номер 1 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Действащият заместник министър-председател на Испания замина днес за Брюксел, за да се срещне с каталунския политик Карлес Пучдемон, който е в изгнание в Брюксел, за да търси подкрепата му за лявата правителствена коалиция на Педро Санчес, предаде Ройтерс.

На парламентарните избори, произведени на 23 юли, никой от големите политически лагери в Испания не успя да събере абсолютно мнозинство в Конгреса на депутатите (долната камара на испанския парламент). Това постави Пучдемон в неочакваната роля на политически играч, от чиято подкрепа се нуждаят левите сили, за да останат на власт. Той живее в самоналожено изгнание в Белгия, след като през 2017 г. оглави неуспешния опит за отделяне на Каталуния от Испания.

Алберто Нунес Фейхоо, чиято консервативна Народна партия спечели най-много гласове на изборите, ще направи първия опит за гласуване за встъпване в длъжност на 27 септември, въпреки че шансовете му за победа се смятат за малки, тъй като все още му липсват четири гласа, след като получи подкрепа от малкото си съюзници, включително от крайнодясната "Вокс".

Междувременно социалистът Санчес, който оглавява служебното ляво правителство, води преговори, за да получи необходимата подкрепа за кандидатурата си в евентуален втори вот, след като опитът на консервативния лидер да състави правителство се провали.

Подкрепата или въздържането от гласуване на партията на Пучдемон "Заедно за Каталуния" и на редица други сепаратистки или регионални партии, които са подкрепяли Санчес в миналото, ще бъде от решаващо значение за спечелването на правото да се състави правителство.

Лявата партия "Сумар" на вицепремиерка Йоланда Диас заяви, че планираните от нея разговори с Пучдемон са "още една стъпка в твърдия ни стремеж да открием нова ера на решения, основани на диалога и демокрацията".

От Испанската социалистическа работническа партия на Санчес заявиха, че срещата е изцяло в дневния ред на "Сумар", въпреки че са били информирани, че тя ще се състои.

Десните партии осъдиха зависимостта на Санчес от сепаратистките партии и опитите за разколебаване на "Заедно за Каталуния" като предателство към интересите на Испания в името на запазването на властта.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боклук

    5 1 Отговор
    В нещо за Кърджалийско?
  • 2 Българин

    12 22 Отговор
    И тоя испански продажник през цялото време беше на руска копанка ...

    Коментиран от #5

  • 3 Пръц

    16 0 Отговор
    Мането го тоя.Кажете кога Брендо ще бъде екстрадиран от Покрайнината ?
  • 4 А Борел, предателя на Каталуния

    3 0 Отговор
    оправя ЕС
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 баба ти от Пловдив

    0 0 Отговор
    какъв сепаратист, бе глупак! Моят дядо се е борил за Каталония 1936 год! А после вижте австрийците какви концлагери са направили за бригадирите от Сърбия, България, Русия!1937 год Австрия- пълна с концлагери от Каталония!Там е било република и Франко странно е играл- чак Австрия!!!!!
Новини по държави: