Last news in Fakti

5 Август, 2023 15:35 10 346 29

Отровен червен прах: три сръбски села са гневни на Китай - Август 2023

  • сърбия-
  • китай-
  • завод-
  • си дзинпин-
  • алексадър вучич

Новите собственици обещават гарантирането на над 5000 работни места, инвестиции и разширяване на производството

Отровен червен прах: три сръбски села са гневни на Китай - Август 2023 - 1
Снимка: DW

Червеният прах е навсякъде: по покривите, по колите, по зеленчуците в двора. Когато преди време китайски концерн поема стоманодобивния завод в сръбския град Смедерево, радостта е голяма. Докато не започва да пада прахът.

Червеният прах е навсякъде - по покривите, по кофите за боклук, по детските пързалки. Зоран Стоянович живее в сръбското село Радинач, а директно зад оградата на имота му се виждат комините на завода Zelezara Smederevo в град Смедерeво. И в двора на Зоран всичко е покрито с червен прах, дори зеленчуците и плодовете в градината му. Прахът се получава при стоманодобива в завода в Смедерево. Той е покрил не само село Радинач, но и още две други съседни села, посочва в своя публикация германският вестник "Ди Велт". Пред изданието Зоран Стоянович казва: "Не искам моето семейство да живее в тази мръсотия. Всеки ден се сипе червен и черен прах. Не можем да дишаме, имаме алергични проблеми, проблеми с носа и с гърлото".

В трите села край промишления град Смедерево живеят над 8000 души. Понякога прахът стига и до центъра на града, разказват хората пред германското издание. Преди седем години китайската компания Hebei Iron and Steel (HBIS), третият по големина производител на стомана в света, купува закъсалия завод от сръбската държава.

Важна инвестиция за Сърбия. А здравето на хората? Инвестицията е важна - предприятието е посетено дори от китайския президент Си Дзинпин, който е посрещнат с овации. Новите собственици обещават гарантирането на над 5000 работни места, инвестиции и разширяване на производството.

Междувременно обаче разширяването на производството безпокои хората, живеещи около завода, пише "Ди Велт". Както разказва Зоран Стоянович, който живее в района от 1987 година: "Прах имаше още от самото начало, но последните пет години бяха истинска катастрофа". Той не е против производството, но е против праха.

Активистът Никола Кръстич посочва пред "Ди Велт", че прахът е мазен и почти не може да се изчисти. Основаната от Кристич гражданска инициатива Pokret Tvrdjava е поръчала анализ на праха, при който е установено: материалът съдържа тежки метали като олово и кадмий, които могат да се натрупат по земята и по организмите. Проучване, осъществено от изследователи в Академията по криминалистика в Белград, предупреждава за рискове от астма, автоимунни заболявания, рак и мозъчни увреждания. "Община Смедерево е много замърсена", казват учените.

Протести има, но последствия няма

Проучването, както и медицински свидетелства на жители от трите села край завода стават основание за подаването на жалба срещу HBIS - Сърбия и мениджъра на фирмата, но последствия няма, казва пред "Ди Велт" Кръстич. Сега той и неговите съмишленици смятат да се обърнат към Международния наказателен съд.

Германското издание не крие, че основаната през 1913 година фабрика е важен работодател и част от идентичността за много от местните хора. Заводът, който бива наричан и "гордостта на Сърбия", е най-големият и печеливш износител на страната. Директно и индиректно от него зависят към 25 000 работни места. А това е много, имайки предвид, че в окръг Смедерево живеят 98 000 души.

Не е изненадващо, посочва "Ди Велт", че активистът Кръстич, който ръководи протеста, се натъква на враждебност. Получавал е и заплахи. Според Кръстич истинските виновници за мръсотията са в Белград. "Китайската фирма е разпоредила производството ѝ да е чисто и в Китай успяват да го постигнат, но тук в Сърбия правят каквото си искат, защото сръбската държава го позволява." И наистина - правителството е класифицирало определени китайски инвестиции като проекти от национален интерес, а в такъв случай екологичните стандарти и други изисквания важат само ограничено. Политолозите вече казват, че заради китайските инвеститори в Сърбия вероятно ще се формира екологично движение. А активистът Кръстич се надява в страната да възникне нова силна опозиция на базата на екологичното движение. "Става дума за околната среда, но и за това, че сме силни заедно", заявява той пред "Ди Велт".

Още през 2021 година от репортаж на "Ройтерс" за червения прах в село Радинач край завода става ясно, че в праха има висока концентрация на тежки метали и че нивото на раковите заболявания е скочило четворно за по-малко от десетилетие. "Навън този прах е навсякъде, има нещо метално в него. Уж казват, че са инсталирали някакви филтри, но дали това помага - нямам представа", казва тогава жителка на селото пред "Ройтерс".

Много по-висока смъртност

Преди време и на 200 км от Смередево се надигна гняв срещу китайските инвеститори. В град Бор китайският собственик на медна мина увеличи силно производството, за което писа и Дойче Веле още през 2022

. Резултатът: щети за околната среда. Водата бе замърсена с олово, арсен и мед. А сръбското министерство на здравеопазването предупреди, че смъртността в района е много по-висока, отколкото в други части на страната. Учените нарекоха тогава Бор "черното петно на Европа". В крайна сметка протестите там обаче дадоха резултат: собственикът беше принуден да преустанови временно производството и да подобри работния процес.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вучич, това руско...., отрови

    36 20 Отговор
    с производства и Босилеград и живота на всички българи в Сърбия. Че си платиш!
  • 2 12343211

    15 5 Отговор
    "Всяко добро за зло".
  • 3 абе,дойчовци

    39 13 Отговор
    Новините към вас с коне и дилижанси ли пътуват,Тази новина я четох преди десетина дни.Не случайно лумпена,който влиза с ник ..оня с кооооня ,работи при вас
  • 4 Кую

    47 32 Отговор
    А немските вестници защо не пишат за радиацията от демократичните бомби на господарите от Обора.
  • 5 Колос

    43 27 Отговор
    Ало, джурналя, аба спряхте съвсем да пишете за контранаступа, бе! Дори хумористичните ви списвания секнаха. Кофти тръпка, а? Нещата май вървят от отчайващи към безнадежни!

    Коментиран от #10

  • 6 А нашите путинсти искат

    40 23 Отговор
    китайски инвестиции. На ви!
  • 7 Русофил

    48 21 Отговор
    Който се е хванал с руснаци и китайци хаир не е видял

    Коментиран от #19

  • 8 Стоян

    44 2 Отговор
    Чуждите "инвеститори" са така, дори да са от Марс. Това е урок за глyпaци!
  • 9 Иво

    35 4 Отговор
    Който си дава г.. за под наем това му се случва. Сега могат да се оплакват на арменския поп. Чужда жена и чужд кон не се жалят.
  • 10 Вървят... към Ада

    21 19 Отговор

    До коментар #5 от "Колос":

    Има - няма 1000 козаци са се представили на Бандера днес с цялата си техника и въоръжение.
  • 11 1944

    35 17 Отговор
    горките сърбе. само те не разбраха че с болшевики бизнес не се прави. винаги си от страната на булката.
  • 12 666

    34 17 Отговор
    Руския пРезидент Радев имаше същите идеи на сърбина. Искаше да разпродаде България на Китайците а от там все едно на руснаците. Добре че сме в ЕС иначе бял ден нямаше да видим.
  • 13 Един от многото

    11 11 Отговор
    Сульо еколога, май е сам. Всички в селата го мразят май. Така е с продажниците. Да си ходи в DW. Нали все пак те му плащат.
  • 14 САТЪРА НА ХАНА

    30 8 Отговор
    А ДЪНДИ ПРЕШЪС ХВЪРЛЯ ТЕХНИТЕ ВОДИ НАПРАВО ВЪВ АРДА КРАЙ КРУМОВГРАД
  • 15 Сега пък

    21 7 Отговор
    Подобни субстанции отдавна се продават по хранителните вериги у нас като пикантен червен пипер и никой не се оплаква.
  • 16 Щсдд

    8 9 Отговор
    Абе какви сърби ви гонят , там работят предимно жълти буболечки.
  • 17 Гост

    10 7 Отговор
    да живее Вучич...да влизат още китайски компании...вечна дружба..

    Коментиран от #21

  • 18 мдда

    25 4 Отговор
    Китайците са мръсници... кой знае какви големи плъхове има по ресторантите им.
  • 19 бай Кольо

    20 11 Отговор

    До коментар #7 от "Русофил":

    Ела да видиш твоите любими западняци МОНТЮПЕ в Русе какви ги вършат,па тогава плюй.
  • 20 бгпроzzтак

    14 1 Отговор
    А га грабнайте юаните ни ривайте а ся ривете.
  • 21 1944

    12 4 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    и рООсийски фирми има. със седалище на лубянка. перат крадат .... нищо ново.
  • 22 стоян георгиев

    14 7 Отговор
    Странна порода са сърбите.реваха за бомбите с обеднен уран дето ни една не бе пусната в сърбия,но няма проблем с радиоактивния и отровен китайски червен прах...хахааха.няма ли мераклии да се заселват и там от нашите буряти? Евтин кашкавал лепа брена ....все суперски работи хххаа
  • 23 Aлфа Bълкът

    14 4 Отговор
    Майко, майко сърбин му кажи и го остави.
    Чак на китайците са се навели.
  • 24 Е ТЕ ТОВА Е СТАНДАРТ😁....

    12 2 Отговор
    СРЪБСКА МУЗИКА И КИТАЙСКИ ФЕНЕР.....
  • 25 СТАРА МАРСИАНСКА ПОГОВОРКА☝

    13 5 Отговор
    РУ.ИЯ....СТРАНАТА НА ЗЛОТО...
    КИТАЙ..СТРАНАТА НА МЕНТЕТО...
    БЕГЕ......СТРАНАТА НА АНДРЕШКО....
  • 26 Да да да

    9 2 Отговор
    Какво сега ревът отначало няма работни места а сега не било добре. Ама сърбин оди го разбери.
  • 27 Госあ

    10 4 Отговор
    Пак евтина пропаганда ! А от ТЕЦ’овете у германско и стоманодобива там - рози ! Хахахаха
  • 28 Троян

    5 3 Отговор
    На бас, че премиера на Кетай няколко пъти е привъртял глобуса, да намери критиците.
  • 29 Закривай

    3 1 Отговор
    Закривай коптора!
Новини по държави: